maritbet girişmaritbet
Büyük İstanbul Tüneli, ilk çeyrekte ihaleye çıkacak!

Büyük İstanbul Tüneli, ilk çeyrekte ihaleye çıkacak!

Hem karayolu, hem demiryolunu içinde barındıracak olan 3 katlı Büyük İstanbul Tüneli'nin ihalesi 2017'nin ilk çeyreğinde yapılacak.

İstanbul Boğazı'nın altından geçerek tek tüpte hem karayolu hem de demiryolunun bulunacağı 3 katlı Büyük İstanbul Tüneli'nin etüdü için yapılan ihale, 2017'nin ilk çeyreğinde sonuçlandırılacak. Mega projenin etüt ihalesinde ön yeterlilik alan 6 firma, 15 Şubat'ta mali ve teknik tekliflerini sunacak. Projenin karada ve denizde derin sondaj çalışmaları bu yıl tamamlanıp zemin verileri belirlenecek. 1 yıl içinde de mühendislik projeleri tamamlanacak.

30 Kasım 2013'te hizmete giren demiryolu hattı Marmaray ve geçtiğimiz yıl 20 Aralık'ta araç trafiğine açılan Avrasya Tüneli'nin ardından Asya ve Avrupa kıtalarını üçüncü kez denizin altından birleştirecek olan Büyük İstanbul Tüneli projesinin etüt ihalesinde son aşamaya gelindi. 

Büyük İstanbul Tüneli

DÜNYADA İLK OLACAK 

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü'nce 3 katlı Büyük İstanbul Tüneli Projesi'nde ön yeterlilik alan 6 firma, 15 Şubat'ta mali ve teknik tekliflerini sunacak. 2017 yılında tamamlanması planlanan projenin etüt, proje ve mühendislik hizmetleri kapsamında, karada ve denizde derin sondaj çalışmaları yapılarak, zemin verileri belirlenecek. İhale sürecinin ardından 1 yıl içinde mühendislik projelerinin tamamlanması planlanıyor. İstanbul Boğazı'nın altından geçecek söz konusu tünelde, tek tüpte hem karayolu hem de demiryolu bulunacak. Tünelde, orta katta geliş ve gidiş olmak üzere demiryolu, üst ve alt katta da lastik tekerli araç geçişine uygun 2 şeritli yol yer alacak. Büyüklüğü ve kapsamıyla dünyada ilk olacak projenin birinci ayağı Avrupa yakasında E-5 aksında İncirli'den başlayan ve İstanbul Boğazı'ndan geçerek Anadolu yakasında Söğütlüçeşme'ye kadar uzanan yüksek kapasiteli ve hızlı metro sisteminden, ikinci ayağı ise Avrupa yakasında TEM Otoyolu aksında Hasdal Kavşağından başlayan ve İstanbul Boğazı'ndan geçerek Anadolu yakasında Çamlık Kavşağı'na bağlanan 2x2 şeritli karayolu sisteminden oluşacak. Tünel; TEM Otoyolu, E-5 Karayolu, Kuzey Marmara Otoyolu ve 9 metro hattıyla entegre edilecek. 

14 DAKİKADA GEÇİLECEK 

Yap-işlet-devret (YİD) modeliyle yapımına başlanmasının ardından 5 yıl içinde tamamlanması hedeflenen tünelin kullanıma geçmesiyle, Avrupa yakasında İncirli'den Anadolu yakasında Söğütlüçeşme'ye, 31 kilometre uzunluğunda 14 istasyondan oluşacak hızlı metroyla yaklaşık 40 dakikada ulaşılacak. Avrupa yakasında Hasdal Kavşağı'ndan Anadolu yakasında Çamlık Kavşağı'na karayoluyla yaklaşık 14 dakikada geçilecek. Güzergâhı günde 6.5 milyon yolcunun kullanması bekleniyor.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bakan Arslan'dan 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli açıklaması
  • 04.05.2018 16:28

Bakan Arslan'dan 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli açıklaması

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Anadolu Ajansı Editör M ...

İncirli-Söğütlüçeşme metro hattı!
  • 03.01.2018 11:43

İncirli-Söğütlüçeşme metro hattı!

İncirli - Söğütlüçeşme hızlı metro hattı ve Büyük İstanbul Tüneli tanıtım videos ...

Ulaştırma Bakanı Arslan'dan 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli açıklaması
  • 14.12.2017 15:07

Ulaştırma Bakanı Arslan'dan 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli açıklaması

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, 3 Katlı Büyük İstanbul ...

Büyük İstanbul Tüneli 5 yılda tamamlanacak
  • 08.04.2017 13:37

Büyük İstanbul Tüneli 5 yılda tamamlanacak

İçinden hem karayolu hem de demiryolu geçecek olan Büyük İstanbul Tüneli'nde çal ...

İşte Büyük İstanbul Tüneli'nin durakları!
  • 28.02.2015 10:45

İşte Büyük İstanbul Tüneli'nin durakları!

İstanbul'da iki yakası 3 katlı geçit köprüsüyle bağlayacak olan Büyük İstanbul T ...

3 katlı Büyük İstanbul Tüneli böyle olacak!
  • 27.02.2015 12:17

3 katlı Büyük İstanbul Tüneli böyle olacak!

Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından tanıtılan Büyük İstanbul Tüneli, 3 kattan ol ...