maritbet girişmaritbet
Bursa Fazlullah Paşa Mescidi ihtişamına kavuşturuldu

Bursa Fazlullah Paşa Mescidi ihtişamına kavuşturuldu

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Sultan 2. Murad’ın vezirlerinden Fazlullah Paşa tarafından 1426 yılında yaptırılan tarihi mescidi ilk günkü ihtişamına kavuşturdu

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Sultan 2. Murad'ın vezirlerinden Fazlullah Paşa tarafından 1426 yılında yaptırılan ve bakımsızlık nedeniyle harabeye dönen tarihi mescidi ilk günkü ihtişamına kavuşturdu. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, binalar arasına sıkışıp kalan ve ilgisizlik nedeniyle harabeye dönen tarihi mescidin, Emirsultan bölgesinin ruhaniyetine yakışır hale getirildiğini söyledi. Tarihi ve Kültürel Mirasın ayağa kaldırılması çalışmalarıyla UNESCO tarafından da örnek gösterilen Bursa Büyükşehir Belediyesi, yok olmaya yüz tutmuş 588 yıllık bir Osmanlı eserini daha ayağa kaldırdı. Sultan 2. Murad'ın vezirlerinden Fazlullah Paşa tarafından 1426 yılında yaptırılan, ilk dönem Osmanlı eserlerinden biri olmasına rağmen ilgisizlik nedeniyle harabeyi andıran Fazlullah Paşa Mescidi restorasyon çalışmalarının ardından özgün kimliğine kavuştu. Restorasyon çalışmaları kapsamında Emirsultan Aşevi ile tarihi mescit arasındaki 5 parsel üzerinde bulunan 7 bina yıkılırken, bölgeye aynı zamanda içinde çocuk oyun aletlerinin de olduğu bir park kazandırılmış oldu. Yaklaşık 600 yıl sonra yeniden özgün kimliğine bürünen tarihi mescit, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin, İl Müftüsü Mehmet Emin Ay ve AK Parti İl Başkanı Cemalettin Torun'un da katıldığı törenle yeniden ibadete açıldı.

Bölgenin ruhaniyetine yakıştı
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa'nın ruhaniyetli bir kent olduğunu, kentin Osmanlı sultanları tarafından kurulan mahallelerden oluştuğunu hatırlattı. Yıldırım ilçesinin de birçok Osmanlı eserini bünyesinde barındırdığını ve bugüne kadar ihmal edilen çok sayıdaki tarihi eseri ayağa kaldırdıklarını hatırlatan Başkan Altepe, günümüze sadece iki yan duvarı ulaşan Çukur Mescidi, ilk günkü orijinal haline kavuşturduklarını, Yıldırım Camii'nin yıkılan minarelerinin yıllar sonra aslına uygun hale getirildiğini hatırlattı. İncirli Hamamı, Dökümhane Hamamı gibi önemli eserleri kültür merkezi olarak Yıldırım'a kazandırdıklarını ifade eden Başkan Altepe, “Emirsultan bölgesi de Yıldırım'ın en ruhaniyetli noktalarından biri. Burada da gasilhanenin kaldırılmasıyla önemli bir dönüşüm başlatmıştık. Bu sayede vatandaşlarımızın en acılı günlerinde yaşanan karmaşa ortadan kalktı. Yine bu çalışma kapsamında hizmete açtığımız aşevinin yanında bulunan ve harabeyi andıran tarihi mescidimizi de bugün orijinal haliyle bölgeye kazandırıyoruz. Mescit ile aşevi arasında kalan yere de bölgeye nefes aldıracak bir park kazandırdık. Bölge halkına hayırlı olsun” dedi.

Bursa ve Yıldırım'ın çehresi değişiyor
Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin de merkezi hükümet, Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinin çalışmalarıyla Bursa'nın daha da güzelleştiğini ve geliştiğini vurguladı. Yerel seçimlerde görevi devredecek olmasına rağmen bir nefer olarak verilecek her göreve hazır olduğunu dile getiren Keskin, “İlk dönemimizde 185, bu dönem de 274 proje ile Yıldırım'a hizmet etmeye çalıştık. Büyükşehir Belediyemizin de destekleriyle önemli eserler bıraktık. Aynı hizmetlerin bundan sonra da devam edeceği inancındayım. Yıldırım'a böyle bir eser kazandıran Başkanımız Recep Altepe'ye teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Tarihi ve kültürel mirasın ayağa kaldırılması çalışmaları nedeniyle Başkan Altepe'ye teşekkür eden İl Müftüsü Mehmet Emin Ay ise, “Yaklaşık 6 asır önce Fazlullah Paşa'nın samimi duygularla yaptırdığı mescit, uzun zaman kendisinden haberdar olmadığımız bir harabe halindeydi. Ecdatla aynı samimiyete sahip nesli tarafından tarihi mescidin yeniden ihya edildiğini görmek bizleri mutlu etti. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.
Konuşmaların ardından açılış kurdelesini kesen protokol üyeleri, ilk Cuma namazını kıldıkları mescidi ibadete açmış oldu.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bingöl’de deprem bölgesinde 188 adet konteyner kuruldu
  • 08.07.2020 09:00

Bingöl’de deprem bölgesinde 188 adet konteyner kuruldu

Bingöl'de deprem bölgesi Adaklı, Yedisu ve Karlıova ilçelerinde şimdiye kadar to ...

Cihangir Camisi yeniden ibadete açıldı
  • 12.10.2018 14:33

Cihangir Camisi yeniden ibadete açıldı

İstanbul Beyoğlu'nda Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce restore ettirilen Cihangir Cam ...

Sümela Manastırı'nın her noktası gezilebilecek
  • 08.01.2018 11:10

Sümela Manastırı'nın her noktası gezilebilecek

Sümela Manastırı'nda devam eden restorasyon çalışmalarının ardından manastırın b ...

Tarihi yarımada restorasyon ile ihya ediliyor
  • 01.12.2017 12:00

Tarihi yarımada restorasyon ile ihya ediliyor

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, yaptığı açıklamada tarihi yarımadadaki ihy ...

Uludağ Üniversitesi Görükle Kampüsü'ne 4 minareli cami!
  • 17.10.2017 09:51

Uludağ Üniversitesi Görükle Kampüsü'ne 4 minareli cami!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın son Bursa mitinginde yapılmasını istediği ...

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nden trafiğe yeni çözüm!
  • 01.10.2017 13:45

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nden trafiğe yeni çözüm!

Bursa’da trafiğin düğüm noktalarından biri olan Orhaneli kavşağı ile Acemler ara ...