maritbet girişmaritbet
Bu köylerden arazi alan ihya olacak

Bu köylerden arazi alan ihya olacak

Türkiye'nin en büyük otoyol projesi hangi köyleri ihya edecek. İşte yatırım için gözde köyler...

İstanbul-İzmir Otoyolu, en çok Yalova'nın köylerine yarayacak. Otoyol güzergahındaki köylerin arazileri şimdiden değerlenmeye başladı. Dönümü 5 bin liraya da arazi var, 100 bin liraya da...

Türkiye'nin en büyük otoyol projesi için imzalar geçen yıl ekim ayında atılmıştı. İhaleyi kazanan Nurol-Özaltın-Astaldi-Yüksel-Göçay konsorsiyumu, Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu, İzmit Körfez Geçişi ve bağlantı yollarını 7 yıl içinde inşa edecek.

Türkiye'nin iki büyük kenti İstanbul ve İzmir'i birbirine bağlayacak proje tamamlandığında, İstanbul-İzmir arasını araçla 3.5-4 saat sürede gitmek mümkün olacak. Mevcut yolla İstanbul'dan İzmit'i dolanıp Topçular'a kadar 1 saat 10 dakika veya Eskihisar'daki feribotu kullanarak 60 dakika süren mesafe ise İzmit Körfez Geçişi'ni sağlayacak köprünün tamamlanmasıyla Dilovası'ndaki Hersek Burnu'ndan 6 dakikaya inecek.

Japon IHI firmasının inşa edeceği ve 45 ayda tamamlanması beklenen bin 700 metre uzunluğundaki köprü, 11 milyar liraya mal olacak.

GEÇTİĞİ YERLERİ İHYA EDECEK

Yeni köprü ve otoyol, doğal olarak geçtiği güzergahtaki arazileri değerlendirecek. Gayrimenkul uzmanlarına göre, İzmit Körfez Geçişi'ni kısaltacak asma köprü Gebze'den ziyade Yalova tarafındaki arazileri değerlendirecek.

İzmit Körfez Geçişi'nin her iki yakadaki ayaklarının inşa edileceği yerler belirlendi. Dilovası ve Hersek Burnu arasında yer alan İzmit Körfezi için geçişi sağlayacak asma köprünün ayakları, Gebze'de Muallim Köy, Yalova tarafında ise Hersek Köyü'nde inşa edilecek. Yol ardından Tavşanlı ve Kavaklı'yı geçtikten sonra ilk çıkış Kılıç Köy'de olacak.

Kılıç Köy'de kavşak ve gişelerin inşa edileceği yerler şimdiden belirlenmiş. İstanbul-İzmir Otoyolu, Kılıç'ın ardından Laledere Köyü'nün arazisine giriyor. Laledere Köyü'nden sonra dağda açılan tünelleri geçerek Yeniköy, Ortaköy ve Cihanköy'ü geçen otoyolun ikinci çıkışı ise Orhangazi'ye yapılacak.
Orhangazi ve Gemlik yakınından ilerleyen otoyol, Ovaakça kavşağından Bursa Çevre Yolu'na bağlanıyor. Yapımı tamamlanan Bursa Çevre Yolu'ndan sonra Karacabey, Ulubat Gölü'nün doğusu, Mustafakemalpaşa'nın güneyi ve Susurluk'un kuzeyinden geçerek Savaştepe, Soma ve Kırkağaç üzerinden İzmir Çevre Yolu'na bağlanıyor.

DEĞERLENECEK ARAZİLER

İstanbul-İzmir Otoyolu'nun geçeceği güzergah belirlendikten sonra yatırımcılar için gayrimenkul uzmanlarına nerelerin değerleneceğini sorduk. Gebze ve Dilovası mevkiinin sanayi yatırımlarıyla dolu olduğunu hatırlatan yatırım uzmanları, değerlenmesi beklenen araziler konusunda daha çok Yalova tarafındaki köyleri işaret ediyorlar.

Yalova tarafında faaliyet gösteren emlakçıların verdiği bilgiye göre, halen Kabaklı Köyü'nde arazilerin dönümü 15-20 bin liradan satılıyor. Yerin konumuna göre asfalta cephesi olan arazilerin dönümü ise 30-40 bin liraya kadar çıkıyor.

Kılıç Köy'de ise arazilerin dönümü 20-25 bin liradan alıcı buluyor. Bu köyde asfalta cephesi olan arazilerin fiyatı ise 100 bin liraya kadar çıkıyor. Ancak bu köye daha çok ‘bacasız sanayi' kurulmasının planlandığını belirtelim.

Fiyatların Yalova'dan uzaklaştıkça düştüğünü vurgulayan emlakçılar, Laledere Köyü'nde dönümü 15-20 bin lira arasında değişen arazileri buna örnek gösteriyorlar. Orhangazi Ovaakca (İznik Gölü) tarafında da dönümü 10-15 bin liraya arazi bulmak mümkün. Ovaakca Köyü'nün arka kısımlarındaki arazilerin dönümü ise 5-10 bin lira aralığına düşüyor.

Tersane ve sanayi imarı bulunan Tavşanlı ve Altınova'da arazi fiyatları oldukça yüksek. Tavşanlı'da dönümü 50 bin, Altınova'da ise 400 bin liraya arazi var. Kadıköy, Akköy ve Termal tarafı ise turizm alanı olanak belirlenmiş.

İSTİMLAK ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

İstanbul-İzmir Otoyolu'nun geçeceği güzergahta Yalova'nın köylerinde istimlak bedeli dönüm başına 8-10 bin lira belirlenmiş. İstimlak bedelinin düşük olduğunu düşünen arazi sahipleri mahkemelere dava açmayı düşünüyor. Gayrimenkul uzmanları, bölgedeki arazi sahiplerinin yüzde 80'inin mahkemelik olacağı görüşünde.

Bölgedeki gelişmeleri yıllardır takip eden yatırımcılar arazilerin çoğunu köylülerden almayı tercih ediyor. Bu şekilde bölgedeki arazilerin yaklaşık yüzde 60'ı yatırımcıların eline geçmiş. Osmanlı Yatırım Emlak'tan Hakan Evin, yine de hala satılık çok arazi bulunduğunu söylüyor.

TURİZM POTANSİYELİ OLAN YERLER

İzmir Çevre Yolu üzerindeki Anadolu Lisesi Kavşağı'ndan başlayan İzmir-İstanbul Otoyolu'nun, İzmir Limanı'nın yanı sıra Çandarlı'da inşa edilmeye başlanan liman ile Marmara Bölgesi'ndeki limanlarla bağlantısı sağlanacak. İzmir ve çevresindeki Çeşme, Foça, Dikili, Bergama gibi turizm merkezlerinin potansiyelini 12 aya çıkarması beklenen otoyol projesinin, tarih ve kültür turizmine yönelik ziyaretçi sayısını da artıracağı öngörülüyor.

Otoyolun yine geçtiği güzergah üzerinde yer alan İstanbul, Yalova, Bursa, Balıkesir, Manisa gibi illerin çevrelerindeki bölgelerin sanayi ve ekonomisine katkı sağlaması, yeni yatırımları artırması bekleniyor.
Öte yandan Edirne-İstanbul-Ankara Otoyolu, İstanbul-İzmir ve İzmir-Aydın Otoyolu ile birleşecek. İstanbul'a yapılacak üçüncü boğaz köprüsünün bağlantısı olan Kuzey Marmara Otoyolu da Gebze ile Dilovası arasında İstanbul-İzmir Otoyolu'na bağlanacak

Rakamlarla İstanbul-İzmir Otoyolu

Yaklaşık 10 milyar TL yatırım tutarı belirlenen İstanbul-İzmir Otoyolu, geçtiği güzergahlardaki il, ilçe, belde ve köylerde ekonomik hareketlilik sağlayacak. Otoyol tamamlandığında, İstanbul'dan 2.5-3 saat süren Bursa'ya 1 saate, 8-10 saat süren İzmir'e da 3.5-4 saatte ulaşmak mümkün olacak. Bir diğer önemli merkez Eskişehir'e ulaşım süresi de 2-2.5 saate inecek. Bu yolla taşıt işletme giderlerinde yıllık 870 milyon TL tasarruf sağlanacağı hesap ediliyor.

377 km otoyol ve 44 km'lik bağlantı yollarıyla birlikte 421 km uzunluğundaki otoyol projesi için 30 viyadük, 7 bin 395 metre uzunluğunda 4 tünel, 209 köprü, 18 gişe alanı, 7 servis ve 7 park alanı inşa edilecek. Yap-işlet-devret (YİD) modeliyle inşa edilen otoyol projesinin yapım ve işletme süresi ise 22 yıl 4 ay.

Otoyol güzergahındaki köylerinde arazi fiyatları

Köy Büyüklüğü (m2) Özelliği Fiyatı (TL)
Altınova Sermayecik 1.625 Bağ yapımı ve çilek üretimine uygun 12.000
Altınova Aktoprak 4.250 Köydere mevkiinde 15.000
Altınova Örencik 5.600 Yatırıma uygun arazi 25.000
Altınova Geyikdere 3.560 Koru arkasında yatırımlık arazi 25.000
Altınova Fevziye 890 Yüzde 25 konut imarlı 30.000
Altınova Tevfikiye 8.000 Yola cepheli ve suyu var 60.000
Altınova Aktoprak 9.750 Çampınar mevkiinde 60.000
Altınova Havuzdere 4.120 Deniz manzaralı 70.000
Çiftlikköy Kabaklı 8.500 köy yerleşik alanı içerisinde 80.000
Çiftlikköy Kılıç 1.100 Yol kenarında bahçe 20.000
Çiftlikköy Kılıç 1.000 Köy içinde ve yol kenarında 50.000 
Çiftlikköy Kılıç 1.498 Kılıç Köyü girişinde 75.000
Çiftlikköy Laledere 7.963 Otoyol projesine yakın 60.000
Termal Akköy 3.800 Deniz manzaralı arazi 60.000
Kadıköy 5.795 Kadastro yolu bulunuyor 70.000
Kadıköy 5.800 Deniz manzaralı 75.000
Ovaakça Gedelek 2.020 Yola 400 metre uzaklıkta 45.000

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Kalkınma Yolu projesi bölge ülkelerini yakınlaştırmayı planlıyor
  • 09.02.2024 11:22

Kalkınma Yolu projesi bölge ülkelerini yakınlaştırmayı planlıyor

Kalkınma Yolu projesi Avrupa'dan Basra Körfezi'ne kadar geniş bir coğrafyada fay ...

Aydın-Denizli Otoyolu'nda 80 kilometrelik Kuyucak-Denizli etabı trafiğe açıldı
  • 06.11.2023 15:49

Aydın-Denizli Otoyolu'nda 80 kilometrelik Kuyucak-Denizli etabı trafiğe açıldı

Aydın Çevre Yolu Otoyol Ayrım Kavşağı'ndan başlayarak Dalama üzerinden Yenipazar ...

Ulaştırma ve haberleşmede yeni yatırımlar yolda
  • 08.06.2023 10:40

Ulaştırma ve haberleşmede yeni yatırımlar yolda

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca kara yollarında, demir yollarında, hava yollar ...

Bakan Karaismailoğlu, yeni Yusufeli yollarıyla ilgili paylaşımda bulundu
  • 28.11.2022 11:20

Bakan Karaismailoğlu, yeni Yusufeli yollarıyla ilgili paylaşımda bulundu

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, yeni Yusufeli yollarıyla ilgili ...

Bakan Murat Kurum, Kocaeli'de kentsel dönüşüm projesinde konuştu
  • 19.04.2022 15:17

Bakan Murat Kurum, Kocaeli'de kentsel dönüşüm projesinde konuştu

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kocaeli'nin İzmit ilç ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Kıtaları birleştirerek gönülleri yakınlaştırdık"
  • 19.03.2022 10:09

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Kıtaları birleştirerek gönülleri yakınlaştırdık"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara-Çanakkale ...