maritbet girişmaritbet
BU HÜKÜMETİN BAŞARISI DEĞİL

BU HÜKÜMETİN BAŞARISI DEĞİL

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Türkiye’de son 9 senede 4 milyon 800 bin konut yapıldığını belirterek, "Bunu hükümetin başarısı olarak, Sayın Recep Tayyip Erdoğan hükümetlerinin başarısı olarak görmüyorum. Bunu Türkiye’nin gelişmişliği olarak görüyorum" dedi.

Sheraton Otel'de Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikasının, "Bayındırlık ve İskandan Çevre ve Şehirciliğe" konulu geleneksel toplantısına katılan Bayraktar, dünya nüfusunun 7 milyarı aştığını belirterek, varlıklı, rahat ve mutluluk içinde yaşayan insanların yoksulların dertlerine ortak olmadığı sürece dünyanın huzur bulamayacağını söyledi.

Gelişen ve değişen dünyada artık ticari, sosyal ve ekonomik ilişkilerin oldukça hızlı bir noktaya ulaştığını vurgulayan Bayraktar, gelinen nokta itibarıyla Türkiye'nin gelişmekte olan ülkeler seviyesinde bir adım öne geçtiğini ve gelişen ülkelere yaklaştığını, bununla birlikte de hem daha çok çalışması hem de daha fazla sorumluluk alması gerektiğini ifade etti.

Bayraktar, gelişmişliğin bir olgu ve vaka olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:

"Japonya bundan 30 yıl önce bizim geçtiğimiz bu yoldan geçti. ABD de Almanya da İspanya da geçti. Kore kişi başına gelir seviyesini 15 bin dolar üzerine çıkardıktan sonra kentsel dönüşüm problemlerini çözebildi. İspanya, Avrupa Birliği'ne girdikten 5 sene sonra, kişi başına geliri 17 bin doların üzerine çıkardıktan sonra kentsel dönüşümlerini çözebildi. Türkiye'de son 9 senede 4 milyon 800 bin konut yapıldı. Bunu hükümetin başarısı olarak, Sayın Recep Tayyip Erdoğan hükümetlerinin başarısı olarak görmüyorum. Bunu Türkiye'nin gelişmişliği olarak görüyorum."

"Lükslük bizim işimiz değil"

Türkiye'de 1999'daki Marmara depreminden sonra üstyapı ve konut yapısı kalitesinin ciddi bir şekilde artığını belirten Bayraktar, Marmara depreminin Türkiye'nin inşaat sektöründeki bir miladı olduğunu söyledi.

Bayraktar, Van depreminin çok büyük bir ders olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:

"Van depremi bizim nasırımıza basmıştır. Başbakan çıkıp 'Benim iktidarıma da mal olsa bu düzeni değiştireceğim. Salaş, kaçak ve depreme dayanıksız yapıları Türkiye'den söküp atacağım' demiştir. Bu, çok zor bir iştir. Brezilya 400 milyar dolar para ayırdı kentsel dönüşüme. Niye? Gecekondulaşma, çarpık yapılaşma, projesine aykırı yapılaşma beraberinde terörü, esrar, eroin kaçakçılığını barındırıyor ve illegal olguları yeşertiyor. Bunlardan bizim kurtulmamız lazım. Bu, zor bir iş. Mazeret göstermeye kesinlikle hakkımız yok. Çalışmak, çalışmak, çok çalışmak boynumuzun borcudur. Bu işlerde usulsüzlük, yolsuzluk çok olur. Çok kolay olurdu. Biz bu ülkede, aşırı kara odaklanmayı aşırı kazançtan kurtulmayı eğer kendimize şiar edebilirsek Türkiye'nin kalkınmasında çok daha ileri bir mesafe alırız. Tabii ki kaliteyi, ergonomikliği, ekonomikliği ve fonksiyonelliği arayacağız. Bunları yaparken de pratik ve basit yapacağız. Lükslük bizim işimiz değil. Lükslük eski şarkın yaptığıdır. Lükslükten kaçan ama kaliteyi yakalayan bir konuma gelmemiz lazım."

Türkiye'nin 9 yılda dünyaya gıpta edilen bir fotoğraf verdiğini dile getiren Bayraktar, "Müteahhitlerimiz mutlaka kazanacak. Kazanmak en tabi haklarıdır. Ama optimum kazanacak. Özellikli, çarpıcı ve riski çok olan işlerde para kazanabilirsiniz. Birlik, beraberlik ve bütünlük içeresinde olmamız lazım. Allah'tan sonra vatan eksenini öne çıkarmamız lazım" dedi.

Türk müteahhitlerin başarısı

Bakan Bayraktar, bugün Türk müteahhitlerinin dünyada çok büyük işler aldığına dikkati çekerek, söz konusu işlerde karın arta kalanıyla yetinildiğini, bunun önüne geçilmesi için Türkiye'de mühendis müşavirlik sisteminin geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Bayraktar, Türkiye'nin gerçekten inançlı bir millet olduğunu, bunu Van'da gördüğünü dile getirerek, şunları kaydetti:

"Van'da insanlarımızın ne kadar metanetli, kanaatkar ve mütevekkil olduğunu gördük. Sadece Vanlıların değil, Türkiye'nin gördüm. Çünkü oraya 80 vilayetten insanlar aktı, 80 vilayetten yardımlar aktı. Bu ülkeyi bölmek isteyenlerin de avucunu yalayacağı zamanın çok yakın olduğunu orada gördüm. Çok yakında görecekler. Bu ülkeden nihai niyetleri yonga koparmak isteyenlerin avuçlarını yalayacakları, kendi kanlarına boğulacakları günlerde çok yakındır. Biz orada Van'da depremin ardından kalan ve daha sonra kurtulan o metanetli insanların gösterdiği kararlılığı, dirayeti gösteriyoruz, göstermek durumundayız.

Birbirimize daha çok sarılmak durumundayız. Türkiye'de 19,5 milyon konutun içindeki salaş ve kaçak yapıları, deprem aksı üzerindeki şehirlerimizdeki depreme dayanıksız yapıları ülkeden söküp atmak için elimizden geleni yapacağız. Birinci eksenimiz vatandaşın menfaatidir. İkinci eksenimiz de açık gözlere, provakatörlere fırsat vermemektir."

Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası Başkanı Şükrü Koçoğlu da şehircilik konusunda maalesef belediyelerde istenmeyen subjektif olayların yaşanabildiğine dikkati çekerek, imar planlarının onayının mutlak olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılması gerektiğini söyledi.

AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul ortalama yolculuk süresini 64 dakikadan 39'a düşürmek"
  • 29.01.2024 17:21

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul ortalama yolculuk süresini 64 dakikadan 39'a düşürmek"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Havalimanı Metrosu Kağıthane-G ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul'da 1,5 milyon riskli bağımsız bölümü 5 yılda dönüştürmek"
  • 25.12.2023 09:48

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul'da 1,5 milyon riskli bağımsız bölümü 5 yılda dönüştürmek"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yüzyılın Dönüşümü İstanbul Programı'nda konu ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Amacımız, İstanbul'da 5 yılda acil dönüşüm gerektiren binaları yenilemektir"
  • 07.12.2023 15:01

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Amacımız, İstanbul'da 5 yılda acil dönüşüm gerektiren binaları yenilemektir"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: "Dönüşüm çalışmalarında, pazartesi günü 5,1 ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hiç kimsenin kentsel dönüşüm projelerini yavaşlatmasına izin vermeyeceğiz"
  • 07.12.2023 14:36

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hiç kimsenin kentsel dönüşüm projelerini yavaşlatmasına izin vermeyeceğiz"

  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: "Hiç kimsenin ülkemizi depreme haz ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Yıl bitmeden 46 bin deprem konutu ve köy evini teslim etmeyi planlıyoruz"
  • 29.11.2023 16:36

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Yıl bitmeden 46 bin deprem konutu ve köy evini teslim etmeyi planlıyoruz"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin TBMM Grup Toplantısı'na katıldı. ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Sene sonuna kadar 41 bin konut ve 5 bin köy evinin teslimini planlıyoruz."
  • 01.11.2023 14:08

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Sene sonuna kadar 41 bin konut ve 5 bin köy evinin teslimini planlıyoruz."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki Kabine Topl ...