maritbet girişmaritbet
Boş yere emlak vergisi ödemeyin!

Boş yere emlak vergisi ödemeyin!

Yeminli Mali Müşavir Ahmet Gündüz, geçmişte fazladan ödenen emlak vergilerinin geri alınabileceğini belirtti.

Arazi, arsa ve binalar için ödenen emlak vergisinin ikinci taksiti bu yıl kasım ayının sonunda tamamlanıyor. Konuyla ilgili bilgi veren AG Yeminli Mali Müşavirlik ve Bağımsız Denetim Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı ve Yeminli Mali Müşavir (YMM) Ahmet Gündüz, mükelleflerin, gayrimenkulün bağlı bulunduğu belediyeye ödeme yapabildiğini, ödenmeyen vergiler için ise her ay yüzde 1.4 gecikme cezası verildiğini belirtti.

YMM Ahmet Gündüz, birçok vatandaşın devletin kendilerine sunduğu olanaktan haberdar olmadığını belirterek “Emlak Vergisi Kanunu'na göre, tek bir evi olup, geliri olmayan kişiler, belirli şartları taşıyorlar ise emlak vergisinden muaftır” dedi. YMM Ahmet Gündüz, geliri sadece kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından alanların da kanun gereği vergiden muaf olduğunu ifade etti. Bunun dışında geliri olup da 2014 yılı itibariyle bu geliri 26 bin TL'yi aşmayanlar, kışlık evin yanında yazlık eve sahip olmayanlar, bir başka meskende hisse sahibi olmayanların da vergiden muaf olduğunu hatırlatan Gündüz, gayrimenkulün satıldığı yıla ait verginin satana, takip eden yılların vergisinin ise alana ait olduğunu, lakin satış işleminin yılın sonuna kadar belediyeye kaydettirilmesi gerektiğini belirtti.

“DİLEKÇEYİ VERMEYEN, VERGİYİ VERİR

YMM Ahmet Gündüz, vatandaşın olanaklardan habersiz olması, bazı belediyelerin bu konuda vatandaşı uyarmaması ya da vatandaşın dilekçe vermemesi sebebiyle hak mağduriyetleri yaşandığını söyledi. Gündüz, açıklamasında, “Ev hanımı, engelli, gazi, işsiz, dul, yetimler ve emekliler emlak vergisinden muaf olabilirler. Ancak bu kişiler meskenin bağlı bulunduğu belediyeye bir dilekçe ile müracaat etmelidir. Aksi halde bu olanaktan faydalanmak mümkün değildir” dedi.

FAZLA ÖDEDİĞİNİZ VERGİLERİ GERİ ALABİLİRSİNİZ

YMM Ahmet Gündüz, bu şartları taşıyan emlak vergisi mükelleflerinin, geçmişte fazladan ödedikleri emlak vergilerini de geri isteyebileceklerini belirtti. Gündüz, değerlendirmesinde, “Bu durumda olan emlak sahipleri, ilgili belediyeye muaf olduklarını yazılı bir dilekçe ile bildirmelidir. İade talepleri geriye dönük 5 yıl süre için yapılabilecektir. İçinde bulunduğumuz yılı baz aldığımızda 2011 yılından bugüne kadar fazla ödenen vergilerin iadesi talep edilebilir. Belediyeler, Emlak Vergisi Kanunu kapsamında bu parayı iade etmek zorundadır” dedi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Emlak Vergisi 2023 yılı vergi değerleri belli oldu!
  • 31.12.2022 09:05

Emlak Vergisi 2023 yılı vergi değerleri belli oldu!

Gelecek yıl çeşitli hizmetlerde uygulanacak vergi ve harç miktarları belirlendi. ...

Emlak Vergisi'nde 2022 yılı ilk taksit ödemesi için son 8 gün!
  • 24.05.2022 10:08

Emlak Vergisi'nde 2022 yılı ilk taksit ödemesi için son 8 gün!

Milyonlarca gayrimenkul sahibini ilgilendiren Emlak Vergisi’nin ilk taksit ödeme ...

Emlak Vergisi'nde muafiyet kılavuzu!
  • 28.03.2022 11:18

Emlak Vergisi'nde muafiyet kılavuzu!

Emlak Vergisi’nin ilk taksit ödemeleri devam ediyor. Bu vergiden muaf olduğu hal ...

Emlak ve temizlik vergilerinde ilk taksit dönemi başladı
  • 01.03.2022 15:25

Emlak ve temizlik vergilerinde ilk taksit dönemi başladı

Geçen yıla ilişkin yıllık gelir vergisi ile 2022 yılı emlak ve çevre temizlik ve ...

Emlak Vergisi ilk taksit ödemeleri 1 Mart'ta başlıyor!
  • 09.02.2022 09:39

Emlak Vergisi ilk taksit ödemeleri 1 Mart'ta başlıyor!

Emlak Vergisi geçen yıl belirlenen yeni oranlar üzerinden hesaplanacak. İlk taks ...