maritbet girişmaritbet
Bitmeyen dönüşüme hak sahipleri ne diyor?

Bitmeyen dönüşüme hak sahipleri ne diyor?

Türkiye'nin en önemli dönüşüm bölgelerinden olan Fikirtepe'de süreç uzadı hak sahipleri, evlerinin yıkıldığını, kira desteğininde bittiğini söylüyor.

İstanbul'un Kadıköy'e bağlı Fikirtepe bölgesinde kentsel dönüşüm süreci 5 yıl önce başladı. Halen devam eden dönüşüm plan değişiklikleri ve vatandaşla müteahhit arasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle bir tülü sonuçlanamadı.

Süreç uzayınca kimi inşaat şirketleri ekonomik sorunlar yaşadı. Firmaların yaşadıkları maddi sorunlar nedeni ile vatandaşa taahhüt ettikleri kira yardımlarını yapmadıkları belirtiliyor. Bölge sakinleri, evlerinin yıkıldığını, yeni evlerini beklerken kiracı oldukları yerlerde müteahhit firmadan yardım kesildiği için zor duruma düştüklerini söylüyor. Fikirtepe'de hane başına yapılan ortalama kira yardımı bin lira. Müteahhit firma ile 3-4 yıl önce anlaşma yapan hak sahipleri evlerinden ayrıldı ve başka bölgelerde kiraya çıktı. Şirketlerin ilk yıllarda düzenli ödeme yaptığını ancak 8 aydır yardım alamadıklarını belirten Fikirtepeli hak sahibi, “Evimiz 2012'de yıkıldı. Firma 4 yıldır işe başlamadı. Maddi olarak zorda olduğu konuşuluyor. Son olarak bize kira yardımı için çek verdi ama onlar da karşılıksız çıktı” dedi. Farklı bir firma ile anlaşan başka bir hak sahibi ise firma yetkililerinden sağlıklı bilgi alamamaktan yakındı ve 1.5 yıldır kira yardımının kesildiğini dile getirdi. Fikirtepe'de vatandaşlar, firmalar ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı arasında köprü vazifesi gören dernek FİDEM'in  Başkanı Ercüment Oruç,  bölgede 3 firmanın kira ödemeleri yapmadığını dile getirdi. Yaklaşık 1500 kişinin 1 yılı aşkın süredir firmalardan kira desteği almadığını belirten Oruç, “Firmaların bir kısmı maddi olarak zor durumda. Şimdi onlar bakanlık ile görüşme halinde ve çözüm bekleniyor. Eğer anlaşma sağlanırsa Bakanlığın görevlendirdiği kamu kurumları da projelere dahil olup yeni evlerin erken bitmesini sağlayacak. Fikirtepe'de 57 yapı adası var ve 30'unda çalışmalar sorunsuz. Diğer adalarda da hak sahibi ile anlaşmada 3'te 2 oranını geçenler için pay satışları başlayacak ve süreç hızlanacak” dedi. 

BAKANLIK PROTOKOL İMZALADI

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı dönüşümde tıkanan noktalara müdahale edeceğini geçtiğimiz haftalarda açıklamıştı. Bakanlık, İller Bankası ve Kiptaş aracılığı ile maddi zorluk çeken inşaat şirketlerine ortak olacak. İnşaatın firma kaynaklı başlamadığı yerde de bakanlık devreye girecek ve projeyi üstlenecek.  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcı ve İller Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Mücahit Demirtaş, 4 yapı adası için protokol imzaladığını söyledi. Demirtaş, “Maddi olarak o işi bitiremeyecek duruma gelen Vartaş ve Anka firmaları ile protokol imzalandı, şimdi hukuki devirler için çalışıyoruz. Bu firmaların işlerini İller Bankası ve Kiptaş aracılığı ile yapıp bitireceğiz. 1 ay içinde sürecin başlamasını bekliyoruz. Bu firmalardan kirasını alamayan vatandaş biz devreye girince yardımını alacak. Bu 4 yapı adası dışında da tüm Fikirtepe'de sürece destek olmak için çalışıyoruz. Hepsinin sorunlarını tek tek masaya yatırıyoruz. Belediye ile tapu ile ilgili sorunlar da çözülüyor” diye konuştu.

DEVLET DESTEĞİ BİLMECESİ

Kentsel dönüşüm kapsamında vatandaşlara Çevre ve Şehircilik bakanlığı tarafından sağlanan bir kira desteği var. Ancak bu destek Fikirtepe bölgesinde uygulanmıyor. Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz, kentsel dönüşüm kapsamında yapılan projelerde hak sahiplerinin yıkım raporu ile il müdürlüğüne ya da ilçe belediyelerine  başvurmaları halinde kira yardımı almaya hakkı olduğunu söyledi. Bakanlık yetkilileri ise “Büyük yatırımcıların olduğu alanda kira yardımını müteahhit versin. Münferit dönüşüm projelerinde kiraya çıkacak durumu olmayan vatandaşlar var ve biz bu yardımı onlar için vermeyi doğru buluyoruz” diyor. 

Hürriyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Sezayi Köse: "Fikirtepe'de 11 bin bağımsız bölümü 2 yıl sonra teslim etmeyi planlıyoruz"
  • 12.04.2022 17:56

Sezayi Köse: "Fikirtepe'de 11 bin bağımsız bölümü 2 yıl sonra teslim etmeyi planlıyoruz"

Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Sezayi Köse, basın ...

Fikirtepe'de çalışmalar hızla sürüyor
  • 12.04.2022 17:45

Fikirtepe'de çalışmalar hızla sürüyor

Kentsel dönüşümün devlet eliyle yürütülmesine karar verilen Fikirtepe'de hızlı ş ...

Fikirtepe'nin kentsel dönüşümünde son durum!
  • 09.04.2022 10:39

Fikirtepe'nin kentsel dönüşümünde son durum!

Bakan Murat Kurum, Fikirtepe'deki kentsel dönüşüm şantiyesi çalışanları ve Fikir ...

Vedad Gürgen, Fikirtepe'de yürütülen kentsel dönüşüm sürecini anlatıyor
  • 20.10.2021 17:17

Vedad Gürgen, Fikirtepe'de yürütülen kentsel dönüşüm sürecini anlatıyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü ...

Fikirtepe kentsel dönüşümünde son durum!
  • 19.10.2021 10:44

Fikirtepe kentsel dönüşümünde son durum!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca Fikirtepe'de yürütülen kentsel dönüşüm projesin ...

Yeni Fikirtepe Projesi'nde dönüşümü TOKİ ve Emlak Konut yapacak!
  • 23.11.2020 18:17

Yeni Fikirtepe Projesi'nde dönüşümü TOKİ ve Emlak Konut yapacak!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ta ...