maritbet girişmaritbet
Binalarda kot farkı tarih oluyor!

Binalarda kot farkı tarih oluyor!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, arkadan 10 kat, önden 5 kat görünür kot farkı sistemine son veriyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yeni oluşturduğu taslak kapsamında müteahhitleri yüksek katlı binalara değil, yatay binalara teşvik edecek. Arkadan 10 katlı, önden 5 katlı görünüm kot farkı denilen sistem sona ererken, balkonlarda odaya dönüştürülemeyecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın “İnsan topraktan uzak değil, toprağa yakın olarak yaşamalıdır” eleştirileri üzerinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı harekete geçti. Bakanlığın hazırladığı yönetmelik taslağına göre yüksek değil, yatay binalar teşvik edilecek. Bunun yanı sıra suiistimal edilen mescit, kreş, apartman boşluğu gibi alanlar için yüzde 30'luk sınırlama getirilirken, balkonlar alçıpanla odaya dönüştürülemeyecek.

YATAY MİMARİ

Taslağa göre, dikey yerine yatay mimari teşvik edilecek. Mevcutta parsellerde yapının oturacağı alan parselin yüzde 40'ını geçemezken, çalışmayla yüzde 40 sınırının kaldırılması ya da yüzde 50-60 veya 70 ile sınırlandırılması önerildi. 

BALKONLARA DÜZENLEME

Taslakla emsal harici sayılan balkonlarla ilgili de önemli değişiklik yapılacak. Projelerde balkonlar koridorun ucuna koyularak odalardan bağımsız yapılırken, koridorun önüne alçıpanla kapı yapılarak odaya dönüştürülebiliyordu. Şimdi ise balkona bağımsız bölümlerden girişe izin verilmeyecek. 

Emsal harici alanlar yüzde 30'u geçemeyecek

Mevcut yönetmelikte çatı bahçesi, avlu, kapıcı dairesi, sığınak, yangın merdiveni, asansör, boşluklar, mescit, kreş, tesisat alanlarıyla tamamen gömüde olan eklenti depo gibi alanlar ile her katta bu alanlar hariç kalan alanın yüzde 20'si emsal harici alan olarak tespit edilirken, bu alanlar suiistimallere konu oluyordu. Şimdi ise emsal harici alan yalnızca parselin emsale esas alanının yüzde 30'u ile sınırlandırılacak. Zemin altında kalan alanlar emsal harici sayılacak. Ayrıca inşaat ruhsatından önce kazı izin belgesi verilecek, kazı ruhsattan 3 ay önce başlayabilecek.

Eğimli araziye kademeli inşaat

Eğimli araziler için ise kademeli inşaat uygulaması başlatılacak. Bu uygulama ile arkadan 5 önden 10 kat görünen binalara da son verilecek. 5 katlı imar verilmişse bölgeye yalnızca 5 kat inşaat yapılabilecek.

Akşam

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Göcek Körfezi, 6 etaplı projeyle korunacak!
  • 17.03.2022 09:24

Göcek Körfezi, 6 etaplı projeyle korunacak!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Göcek Körfezi’ni koruyacak 6 e ...

Türkiye ve Angola şehircilik alanında iş birliği yapacak!
  • 11.03.2022 10:06

Türkiye ve Angola şehircilik alanında iş birliği yapacak!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile Angola Bayındırlık ...

Yerli üretim, Hazine taşınmazları ile destekleniyor!
  • 15.02.2022 13:39

Yerli üretim, Hazine taşınmazları ile destekleniyor!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, ilaç ve kozmetik sektöründe yo ...

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ismi resmen değişti!
  • 29.10.2021 09:22

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ismi resmen değişti!

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Çevre ve Şehircilik ...