maritbet girişmaritbet
'Bilge Mimar'ın Sivas Kalesi hayali gerçek oluyor

'Bilge Mimar'ın Sivas Kalesi hayali gerçek oluyor

Ağa Han Mimarlık Ödülü'nü 3 kez kazanan ve dünyada 'Bilge Mimar' olarak tanınan merhum Turgut Cansever'in hayali, Sivas Kalesi projesi gerçekleşiyor.

Türk mimar, şehir plancısı, düşünür merhum Turgut Cansever'in hayalini kurduğu, az katlı binaları, sosyal tesisleri, yeşillikleri, ibadet yerleri, konakları, bedesteni, arastası, el sanatları çarsısı, restoranı, kafesi, hamamı olan mahalle, Sivas Belediyesince hayata geçiriliyor.

Dünyada üç kez "Ağa Han Mimarlık Ödülü" alan Cansever'in hayali olan proje, Kaleardı Mahallesi'nde gerçeğe dönüşecek.

Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Sivas Kalesi" adını verdikleri projenin mimarı Turgut Cansever'i rahmetle andığını söyledi.

sivas kalesi projesi

Projeyi Cansever'in kızının öncülüğünde belli revizyonlar içermek kaydıyla, esasından uzaklaşmadan tamamlama aşamasına getirdiklerini belirten Aydın, kurulun imar planlarını onaylandığını bildirdi.

Kentsel tasarım projelerinin de onayda olduğunu ve kurul toplantısından çıktığında uygulama aşamasına geçileceğini ifade eden Aydın, "Kale projesi, Sivas için son derece önemli, Sivas'a prestij, değer katacak. Burada Sivas konaklarını yaşatmak istiyoruz, Sivas mahallesini oluşturmak istiyoruz." diye konuştu.

Proje kapsamında mülkiyet sorunlarının çözüldüğünü ve yüzde 97 kamulaştırmaların bittiğini anlatan Aydın, kalanların kısa zamanda sonuçlanacağını dile getirdi.

Aydın, bu yıl projenin belirli bir aşamasına başlamayı hedeflediklerini vurgulayarak, "Burası sit alanı olduğu için her aşamada kurulun onayı gerekiyor. O yüzden proje istediğimiz hızda gitmese de bu yıl itibarıyla inşallah başlayacağız." dedi.

sivas kalesi projesi

"Birçok dizi ve filmin burada hayat bulacağına inanıyoruz"

Projenin uygulanacağı yerin, sivil vatandaşların mülkiyetlerinin bulunduğu bir alan olmayacağına dikkati çeken Aydın, şunları kaydetti:

"Burasını tamamen turizme yönelik kullanacağız. Sivas konakları olacak, iki katlı, maksimum üç katı geçmeyen yükseklikler olacak. Bu alanı her vatandaşa açabilecek şekilde turizm noktasında kullanmayı hedefliyoruz. El sanatları çarşıları olacak, hamamları, arastaları, restoranlar, kafeler olacak. Sivas kültürünü her boyutuyla yansıtacak fonksiyonlar yükleyeceğiz ama birçoğu butik otel şeklinde olacak. Turizm noktasında yerli ve yabancı turistler için bir çekim, cazibe merkezi olacağını düşünüyoruz. Hatta birçok dizi ve filmin burada hayat bulacağına inanıyoruz. Umarım hedeflerimize ulaşacağız."

sivas kalesi projesi

Projenin mimari merhum Turan Cansever'in burada bir Sivas mahallesi kurmayı ve eski Sivas konaklarını inşa etmeyi hedeflediğini belirten Aydın, "Özellikle Osmanlı mahallelerinde az katlı binalar, bahçeli konaklar, hamamlar, el sanatları çarşıları, arastalar, bedestenler tarzında bir yerleşim anlayışı hakimdi. Bu anlayışı burada yaşatmak istiyoruz. Turgut hocanın da hayali ve arzu ettiği buydu." açıklamasında bulundu.

Projenin 50 dönümü kapsadığını bildiren Aydın, kurul süreçlerinin zaman kaybettirmemesi durumunda maksimum 3 yılda projeyi tamamlamayı hedeflediklerini ifade etti. Aydın, yaklaşık 50 milyon lira maliyet öngördüklerini söyledi.

Aydın, "Turgut hocanın bu projede çok büyük emeği var. Çalışma arkadaşları da kızı ve damadıydı. Dolayısıyla kendisi hayatta olmadığı için kızı ve damadıyla bu projeyi devam ettiriyoruz. Turgut hocamızın hayalini inşallah Sivas'ta gerçekleştireceğiz." şeklinde konuştu.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

'Bilge Mimar'ın Sivas Kalesi hayali gerçek oluyor
  • 01.03.2017 13:59

'Bilge Mimar'ın Sivas Kalesi hayali gerçek oluyor

Ağa Han Mimarlık Ödülü'nü 3 kez kazanan ve dünyada 'Bilge Mimar' olarak tanınan ...

Türk Tarih Kurumu’na yapılan dekorasyonu mimarlar beğnmedi!
  • 27.06.2013 10:23

Türk Tarih Kurumu’na yapılan dekorasyonu mimarlar beğnmedi!

Ağa Han Mimarlık Ödülü’ne sahip Türk Tarih Kurumu binası, yapılan iç müdahaleyle ...

Ağa Han Mimarlık Ödülü’nde finale kalan 20 proje belli oldu!
  • 01.05.2013 09:52

Ağa Han Mimarlık Ödülü’nde finale kalan 20 proje belli oldu!

Her 3 senede bir verilen, dünyanın en prestijli mimarlık ödülleri arasında göste ...

ANKARA'YA DEV KENT GELİYOR!
  • 18.12.2011 21:45

ANKARA'YA DEV KENT GELİYOR!

Ankara GOLFKENT açık artırmayla satışa sunuluyor, dairelerin fiyatları 134.000 T ...