maritbet girişmaritbet
Belgesi olmayan, inşaatta çalışamayacak!

Belgesi olmayan, inşaatta çalışamayacak!

İMKON Başkanı Tahir Tellioğlu, mesleki yeterlilik belgesine sahip olmayan kişilerin inşaatlarda çalışamayacağını söyledi.

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, mesleki yeterlilik belgesine sahip olmayan kişilerin 26 Mayıs 2016 tarihi itibarıyla çalışma hayatlarının yasaklanacağını söyledi. Söz konusu kişilerin, bu tarihten itibaren belgesiz çalışmasının mümkün olmayacağının altını çizen Tellioğlu,  belgesiz usta çalıştıran işverenlerin de sorumlu tutularak cezalı duruma düşeceğini ifade etti.

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Başkanı ve TOBB İnşaat Müteahhitleri Meclis Başkanı Tahir Tellioğlu, mesleki yeterlilik belgesi alınması konusunda hükümetin 248 milyon liralık bütçe ayırdığını belirterek, “Devlet üzerine düşeni yaptı. Şimdi sıra işverenlerde” dedi.

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı ve TOBB İnşaat Müteahhitleri Meclis Başkanı Tahir Tellioğlu, inşaat alanında çalışanların eğitilmesi ve belgelendirilmesi noktasında açıklamalarda bulundu.

İNŞAATLARDA BELGESİZ ÇALIŞMA HAYATI YASAKLANACAK

Tellioğlu, mesleki yeterlilik belgesine sahip olmayan kişilerin 26 Mayıs 2016 tarihi itibarıyla çalışma hayatlarının yasaklanacağını söyledi. Söz konusu kişilerin, bu tarihten itibaren belgesiz çalışmasının mümkün olmayacağının altını çizen Tellioğlu, belgesiz usta çalıştıran işverenlerin de sorumlu tutularak cezalı duruma düşeceğini söyledi. Tellioğlu, ağır iş kollarından sayılan inşaat sektörünün, meslek kollarının 5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu kanununa eklenen 6645 sayılı kanun ve İLO Sözleşmeleri hukuku gereği 26 Mayıs'tan sonra inşaatlarda belgesiz çalışma hayatının yasaklanacağına vurgu yaptı.

BELGESİZ USTA ÇALIŞTIRANLAR SORUMLU TUTULARAK, CEZALI DURUMA DÜŞECEK

Başkan Tellioğlu, devletin belge ile ilgili masrafları karşıladığını da belirterek, hükümetin bunun için 248 milyon Lira ayırdığının altını çizdi. “Masrafları ben karşılayayım diyor ve alacağın belge uluslararası geçerli belge olacak” diye konuşan Tellioğlu, “Devlet üzerine düşeni yaptı. Şimdi sıra işverenlerde. Belgesiz adam çalıştırırsan işyerinde kaza olursa gidip hesabını vermek zorunda kalırsın. Cebinden çıkan bir şey yok. Sadece işçiyi teşvik etmen gerekiyor. Mesleki yeterlilik belgesine sahip olmayan kişiler 25 Mayıstan sonra çalışma hayatları yasaklanacaktır. Bu tarihten sonra, belgesiz çalışmaları mümkün olmayacaktır. Belgesiz usta çalıştıran işverenler sorumlu tutularak, cezalı duruma düşecektir. Müteahhitlik üyelerimizden Konfederasyona bağlı üyelerimizin mağdur olmamaları ve cezalı duruma düşmemeleri için çalışanlarını belge almaya teşvik etmelidir” açıklamasında bulundu.

MÜTEAHHİTLİK HİZMET YASASI BİR AN ÖNCE YASALAŞMALI

Tellioğlu, belge alma zorunluluğu bulunan sektör çalışanlarının 25 Mayıs'a kadar belgelerini almamaları halinde kişi başına 500'er Lira para cezası ödemek zorunda kalacaklarını da vurguladı. İnşaat sektörünün sorunları konusunda ilgili bakanlıklarının yeterli seviyede duyarlı olmadığını savunan Tellioğlu, karşılaşılan sorunların çözümü için Müteahhitlik Hizmet Yasası'nın bir an önce yasalaşması gerektiğini söyledi.

İNŞAAT SEKTÖRÜNÜN MEVCUT YASAL DÜZENLEMELERİ TAŞIMASI MÜMKÜN DEĞİL

Müteahhitlik hizmetlerinin kalite standartlarının artırılarak, güvenilir marka şehirlerin inşasını gerçekleştirebilmesi için sektörün yapısal temellerinin kurulması ve bunların yasal altyapılarının oluşturulması gerektiğini söyleyen Tahir Tellioğlu, sektörü düzenleyen yasaların; sektörün kalite standartlarını geliştirici, sektörü yurt dışında rekabet edici ve gelişmiş ülkelerdeki standartlara eriştirici nitelikte olması gerektiğini de ifade etti.

MÜTEAHHİTLERİN ÖNCELİKLİ 10 SORUNU

Başkan Tahir Tellioğlu, açıklamalarında inşaat müteahhitlerinin öncelikli 10 sorununa da dikkat çekti. Tellioğlu, söz konusu sorunları şu şekilde sıraladı:

“-Müteahhitlik hizmet kanunu  
-Eşit belediyeler ve kamu kuruluşları arasındaki çarpık uygulamalar, 
-İmar kanunun sil baştan yapılarak Türkiye ölçeğinde Mastır plan yapılması,
-Kamu İhale Kanununun sıfırdan hazırlanması,
-Yurtdışı müteahhitlik ve teknik müşavirlik hizmetleri, 
-Çalışanların iş sağlığı güvenliği ve kalifiyeliği, 
-Kentsel dönüşüm imar uygulamaları ve modern şehirleşme,
-İnşaat sektöründe inovasyon ve yetkin işgücü.
-Yabancıya konut satışına ihracat teşviki,
-Tapu harcının yüzde 4'ten yüzde 2'ye düşürülmesi.”

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bakan Kurum: "İnşaat ve gayrimenkul sektörümüz ülke ekonomimizin lokomotifi olmuştur"
  • 22.12.2022 17:47

Bakan Kurum: "İnşaat ve gayrimenkul sektörümüz ülke ekonomimizin lokomotifi olmuştur"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, ATO Congresium'da düz ...

Sosyal konut projesiyle dar gelirli vatandaşlar ev sahibi olacak!
  • 09.09.2022 12:05

Sosyal konut projesiyle dar gelirli vatandaşlar ev sahibi olacak!

Konut sektöründe arz ve talep dengesizliği kaynaklı fiyat dalgalanmalarını azalt ...

Müteahhitler iş bırakma eylemini bitiriyor
  • 24.09.2021 10:59

Müteahhitler iş bırakma eylemini bitiriyor

İMKON Genel Başkanı Tahir Tellioğlu,  9 Eylül'de başlattıkları "iş durdurma ...

Müteahhitler çimento fiyatlarına tepki için 15 gün iş bıraktı
  • 09.09.2021 09:24

Müteahhitler çimento fiyatlarına tepki için 15 gün iş bıraktı

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON), çimento sektöründeki fiyat artışlar ...

İMKON'dan inşaatçılara iş bırakma çağrısı!
  • 02.09.2021 16:55

İMKON'dan inşaatçılara iş bırakma çağrısı!

İMKON Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, çimento fiyatındaki zamlara tepki olarak üy ...