maritbet girişmaritbet
Belediye ile Vakıflar'ın 600 milyonluk arazi kavgası!

Belediye ile Vakıflar'ın 600 milyonluk arazi kavgası!

Torba yasayla Surp Pırgiç Vakfı’na iade edilen Zeytinburnu sahilindeki 600 milyon değerindeki 42 bin metrekarelik araziyi belediye yargıya taşıdı.

İstanbul Zeytinburnu Stadyumu'nun da içerisinde olduğu 42 bin metrekarelik değerli arazi, 22 Ocak 2014'te yürürlüğe giren torba yasanın ardından Vakıflar Genel Meclisi tarafından Surp Pırgiç Vakfı'na iade edildi. Kararın ardından harekete geçen Zeytinburnu Belediyesi ise değerli taşınmaz için yargıya başvurdu. 

İstanbul 1.İdare Mahkemesi'nde açılan dava sonunda mahkeme “Arazi Ermeni Vakfı'na aittir” kararını verdi. Temyize giden karar Danıştay 10. Dairesi tarafından bozuldu. Dava dosyası Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından arazinin Ermine Vakfı'na iadesi için bu kez “Karar Düzeltme” talebiyle yeniden Danıştay 10. Daireye gönderilirken, taraflar da mahkemeden çıkacak sonucu bekemeye başladı. Arazinin geleceğini tayin edecek karar 22 Aralık tarihinde çıktı. Danıştay 10. Daire Zeytinburnu Belediyesi'ni haklı buldu ve dava dosyasını da bir kez daha İstanbul 1.İdare Mahkemesi'ne gönderdi. 

İmara açılmıştı

Gelinen noktayı değerlendiren Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi Vakfı Başkanı Bedros Şirinoğlu şunları söyledi:

“Arazinin toplam değeri 600 milyon liranın üzerinde. Bize ait olan araziyi elimizden almak istiyorlar. Yeşil alan olması istenen arazi, 2007'de imara açılmıştı. Arazi vakfımıza iade edilince Zeytinburnu Belediyesi kendi bünyesine geçirmek için yargıya gitti. Eninde sonunda mahkemeden adil ve hakkımız olan kararın çıkacağına inanıyorum. Cumhurbaşkanımızı ziyaret ettiğimizde bu konu da gündeme geldi. Sayın Erdoğan, Vakıflar Müdürü Adnan Bey'e ‘Bu işin çözün' şeklinde direktif verdi. Hukuka güvenmek istiyoruz ancak Danıştay 10.Dairesi'nin son kararı bizi şüpheye düşürdü. Cumhurbaşkanımız bile arsanın bizim hakkımız olduğunu söylerken Zeytinburnu Belediyesi'nin tavrı bizi yaralıyor. Bu işin peşini bırakmayacağız.” 

AVM-otel-konut

Kararın lehte sonuçlanması durumunda vakıf yönetimi olarak proje geliştireceklerini dile getiren Şirinoğlu; “Kuvvetle muhtemel iş merkezi, avm, otel ve konut yapılması gündeme gelecektir. Araziden elde edeceğimiz gelir hastane ve cemaatin ihtiyaçları için kullanacak. Zeytinburnu Stadyumu'nun olduğu arazi 1869-1955 yılları arasında yaşayan Ermeni asıllı Osmanlı vatandaşı Kalust Sarkis Gülbenkyan tarafından satın alınarak Yedikule Surp Pırgiç Hastanesi Vakfı'na hediye edilmiştir” diye konuştu.

‘Spor alanı ve yeşil alan planı yapıyoruz'

Zeytinburnu Belediyesi Belediyesi Hukuktan Sorumlu Başkan Yardımcısı Saffet Öz Danıştay 10. Dairesi'nin son kararı hakkında şunları söyledi:

“Belediye olarak stadyumun da içinde olduğu araziyi spor ve yeşil alan olarak yeniden ihya etmek istiyoruz. Yeni bir spor salonu ve havuz projemiz de var. Vakıflar Genel Müdürlüğü ile Zeytinburnu Belediyesi, arazi için davalık Ermeni Vakfı ise Vakıflar Genel Müdürlüğü lehine müdahil. Danıştay 10. Dairesi, karar düzeltmeye, düzeltme kararı verdi. Bu karar davanın lehimize sonuçlandığı anlamına da geliyor. Dosya yeniden yerel mahkemeye yani İstanbul 1.İdare Mahkemesi'ne gönderilecek. Şayet karar Vakıflar lehine çıkarsa dosya son merci olan Danıştay Daireler Üst Kurulu'na gidecek ve buradan çıkacak sonuç nihai karar olacak.”

Milliyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Belediye ile Vakıflar'ın 600 milyonluk arazi kavgası!
  • 27.02.2017 08:28

Belediye ile Vakıflar'ın 600 milyonluk arazi kavgası!

Torba yasayla Surp Pırgiç Vakfı’na iade edilen Zeytinburnu sahilindeki 600 milyo ...

 İstanbul'da mangal sezonunun püf noktaları!
  • 30.06.2012 13:32

İstanbul'da mangal sezonunun püf noktaları!

Mangal keyfi yapmak için şehir dışındaki sayfiye yerlerine gitmeye gerek yok ...