maritbet girişmaritbet
Başkentray projesine 17 şirket teklif verdi!

Başkentray projesine 17 şirket teklif verdi!

TCDD tarafından 350 milyon 832 bin 791 avro yaklaşık maliyet belirlenen proje için en düşük teklifi 186 milyon 235 bin 935 avro ile Gülermak-Kolin İş Ortaklığı verdi.

Başkentray Projesi'nin ihalesi, TCDD Genel Müdürlüğü Konferans Salonu'nda yapıldı. Komisyon başkanlığını TCDD Genel Müdür Yardımcısı İsmet Duman'ın yaptığı, Rusya, Çin, İspanya ve İtalya'nın önemli firmalarının da katıldığı ihaleye, yerli ve yabancı 17 firma ve iş ortaklığı teklif sundu, 2 firma ise teşekkür mektubu gönderdi.

TCDD tarafından 350 milyon 832 bin 791 avro yaklaşık maliyet belirlenen proje için en düşük teklifi 186 milyon 235 bin 935 avro ile Gülermak-Kolin İş Ortaklığı verdi. İhale komisyonu, gerekli değerlendirmeleri yaptıktan sonra en uygun teklifi sunan iş ortaklığına işi verecek.

Ankara şehir içi yolcu taşımacılığına büyük katkı sağlayacak 36 kilometrelik Başkentray Projesi, birçok yeniliği de bünyesinde barındırıyor. Yılda 110 milyon yolcu taşınması planlanan Başkentray Projesi ile Ankara-İstanbul, Ankara-Konya ve Ankara-Sivas Hızlı Tren Projelerinin Ankara şehir içi entegrasyonu sağlanacak. Ankara-Sincan arasında mevcut koridorda 19 dakika olan Yüksek Hızlı Tren seyahat süresi 8 dakika kısalarak 11 dakikaya inecek. Azalan bu süre ile Ankara-Eskişehir arasındaki seyahat süresi de 1 saat 5 dakikaya düşecek.

Ankara-Behiçbey arasındaki mevcut 4 yol, 2 adet hızlı tren, 2 adet banliyö ve 2 adet konvansiyonel trenler için olmak üzere 6'ya çıkacak. Behiçbey-Sincan arasında ise 2 adet hızlı tren, 2 adet banliyö ve 1 adet konvansiyonel trenler için olmak üzere toplam 5 yol inşa edilecek.

Ankara-Kayaş arasında da 2 adet banliyö, 1 adet hızlı ve 1 adet konvansiyonel trenler için 4 hat yapılacak. Toplam 36 kilometrelik güzergaha 184 kilometre ray döşenecek. Proje kapsamında 25 peron, 13 karayolu altgeçidi, 2 karayolu üstgeçidi, 26 yaya altgeçidi ve 2 yaya üstgeçidi yapılacak.

İstasyonlardaki engeller kaldırılıyor

Yapılacak istasyonlar, engelli vatandaşların kullanabileceği hale getirilecek. Her istasyona yürüyen merdiven ve asansörler inşa edilecek. Yolcu trafiğinin yoğun olduğu Sincan, Lale, Etimesgut, Hipodrom, Yenişehir, Mamak ve Kayaş'ta yolcuların gıda, kitap, gazete gibi ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılayabilecekleri kapalı istasyon alanları oluşturulacak. Şehir merkezinde bulunan Yenişehir istasyonunda altta, diğer 6 istasyonda ise istasyon üstünde modern yapılar inşa edilecek.

Başkentray diğer metro hatları ile entegre oluyor

Başkentray Projesi'nin Ankara şehir içindeki mevcut raylı sistemlerle entegrasyonu sağlanacak. Keçiören metrosu ile Ankara Gar'da, Batıkent metrosu ile Yenişehir İstasyonu'nda, Ankaray'la ise Kurtuluş ve Maltepe istasyonlarında bağlantı yapılacak. Kayaş-Sincan arasında metro standardında banliyö işletmeciliğinin inşa edilmesi ile birlikte nüfus açısından giderek büyüyen ve gelişen batı tarafındaki yolcuların Ankara Gar'a gelmeden YHT'ye inip binmelerinin sağlanması amacıyla Emirler'de modern bir gar inşa edilecek.

Yeni yapılacak garda yolcu hizmetlerinin yerine getirileceği mekanlar ile birlikte alışveriş yerleri de bulunacak. Banliyö hattı, transit demiryolu trafiğinden ayrılarak zaman, işletme ve kullanıcı açısından daha fonksiyonel, yüksek standartlı, konforlu, güvenli ve tercih edilir bir ulaşım türü haline getirilecek. Kurulacak sinyal sistemi ile 2,5 dakikada bir banliyö treni işletilebilecek. Başkentray Projesinin Ankara-Sincan kesiminin 15 ay, Ankara-Kayaş kesiminin 18 ayda bitirilmesi planlanıyor.

”Ankara Türkiye'nin en özgün raylı sistemlerinden birine sahip olacak”

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Başkentray'ın sıradan bir banliyö projesi olmadığını, Ankara'nın doğu-batı aksında raylı sistemin omurgasını oluşturduğunu söyledi.

Ankara-Eskişehir ve Ankara-Konya YHT projelerinin hayata geçirildiğini, Ankara-Sivas YHT hattının da yapımının devam ettiğini hatırlatan Karaman, şunları kaydetti: ”Başkentimizi doğuya ve batıya YHT ile bağlıyoruz. Mevcut demiryolu ile hem banliyö hem anahat hem de YHT işletmeciliği yapılması sürdürülebilir değildi. Bunun için proje kapsamında, banliyö, anahat ve YHT taşımacılığı yapılan hatları birbirinden ayırıyoruz. Hatları bazı yerlerde 4, bazı yerlerde 5, bazı yerlerde 6'ya çıkarıyoruz. Güzergah üzerinde hiçbir hemzemin geçit bulunmayacak. Sanat yapıları ve köprüleri ona göre düzenliyoruz. Ankara Garı'ndan ve Sıhhiye'den yürüyen merdivenlerle Metro'ya ve Ankaray'a bağlantı sağlanacak. Kısa bir süre sonra Ankara Türkiye'nin en özgün raylı sistemlerinden birine sahip olacak. Elbette banliyö trenlerini kullanan yolcularımızın kısa süreli bir zahmet çektiğini biliyoruz. Ancak işletmeye açıldığında bu zahmete değdiğini onlar da görecek. Ankara'ya hayırlı uğurlu olsun.”

Hürriyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Başkentray, Marmaray ve İZBAN seferleri 1 Ocak'ta ücretsiz olacak
  • 29.12.2022 09:57

Başkentray, Marmaray ve İZBAN seferleri 1 Ocak'ta ücretsiz olacak

Başkentray, Marmaray ve İZBAN, yeni yılın ilk günü ücretsiz hizmet verecek. ...

Marmaray, Başkentray ve İzban 1 milyar 663 milyon yolcu taşıdı!
  • 26.09.2022 16:30

Marmaray, Başkentray ve İzban 1 milyar 663 milyon yolcu taşıdı!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, üç büyükşehirde Marmaray, Başkentray ve İzban il ...

Marmaray, Başkentray ve İZBAN seferleri yarın ücretsiz olacak!
  • 18.05.2022 09:21

Marmaray, Başkentray ve İZBAN seferleri yarın ücretsiz olacak!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Marmaray, Başkentray ve İZBAN seferlerinin 19 Ma ...