maritbet girişmaritbet
Başakşehirin nüfusu dev projelerle 1 milyona dayanacak!

Başakşehirin nüfusu dev projelerle 1 milyona dayanacak!

Mevlüt Uysal; Kanal İstanbul, 3. Havaalanı, 3. Köprü, Kuzey Marmara Otoyolu ve Marmaray ile ilçenin 1 milyon nüfusa ulaşacağını açıkladı.

Başakşehir ilçesinin İstanbul'un yeni yerleşim alanı olarak planlandığını belirten Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, halen 360 bin olan nüfusun, dev projelerin de etkisiyle 5 yılda 800 bin kişiye ulaşacağını söyledi. Uysal, metro, 3. havaalanı, 3. köprü, Kuzey Marmara otoyolu ve Marmaray'ın etkisiyle ilçenin hızla büyüyeceğini, Kanal İstanbul'un da Başakşehir'den geçmesi halinde ilçe nüfusunun 1.5 milyonu bulacağını kaydetti.

Yerleşim alanı olarak İstanbul'un en büyük ilçesinin Başakşehir olduğunu belirten Uysal, şunları söyledi:
“Nüfusumuz İstanbul içinden gelenlerle artıyor. Ekonomik seviyesi daha iyi olanlar, daha düzenli bir yerde yaşamak isteyenler ilçemize geliyor. Sarıyer ve Beykoz daha büyük ilçeler ama yapılaşma alanları az. Bizim arazilerimizin tamamı yapılaşma alanı. İlçenin henüz yüzde 20'si yapılaşmış durumda. Bunun da yarısı düzenli, yarısı gecekondu bölgesi. Yeni dönemde yapılaşacak alan, ilçenin yüzde 80'ini oluşturuyor. Başakşehir İstanbul'un yeni vitrini. 20 yıl sonra, ‘Yeni İstanbul neresi' dendiği zaman, Avrupa'da Başakşehir, Anadolu yakasında Ataşehir gösterilecek. Bütün projeleri bu vizyona göre hazırlıyoruz.”

Kanal İstanbul piyangosu  

Kanal İstanbul için üç güzergah düşünüldüğünü belirten Uysal, şu bilgileri verdi:
“Birinci güzergaha göre Kanal İstanbul, Silivri'den Karadeniz'e çıkacak. İkincisi Büyükçekmece gölünden girecek ve oradan devam edecek. Üçüncü güzergaha göre de Küçükçekmece gölünden girerek Karadeniz'e çıkacak. Bu üç güzergahtan biri seçilecek. Büyükçekmece önemli bir içme suyu havzası, o nedenle devre dışı kalıyor. O zaman Silivri ya da Küçükçekmece gölünden geçecek.”

Müteahhitlerin takibinde

Kanal İstanbul projesinin göllerden ve göllere bağlı vadilerden geçmesinin maliyet açısından daha avantajlı olacağını kaydeden Uysal, şöyle konuştu:

“Küçükçekmece gölünden başlarsa 45 kilometrelik kanalın 20-25 kilometresi doğal vadide ilerleyecek, Burası sadece derinleştirilecek. Maliyet öbür tarafta 25-30 milyar olacaksa bu vadideki çalışmalar 10-15 miyar dolara bitecek. Her şeye rağmen 3. köprü hadisesinde olduğu gibi Başbakanımızın ağzından, ‘Kanal şuradan geçecek' sözü çıkmadığı zaman bunun kesinliği olmaz. Kanal İstanbul, Küçükçekmece gölünden başlarsa Altınşehir vadisinden geçecek. Bu mahallelerdeki insanlara çok ciddi katkısı olacak. Şayet geçmezse de bölgenin yapılaşması planladığımız şekilde devam edecek. Müteahhitler vatandaşın kapısını çalmaya başlamıştı ama Kanal İstanbul projesiyle bu görüşmeler şimdilik durdu.”

İki havaalanının ortası
Başakşehir ilçesinin Atatürk Havalimanı'na 13, 3. havalimanına 15 kilometre mesafede olduğunu ifade eden Uysal, şunları söyledi:

“İki havaalanının tam ortasındayız. Ulaşım akslarına bakınca 3. havaalanı bağlantı yolları ve 3. köprü bölgeyi çok ciddi şekilde canlandıracak. İlçemizi bu şekilde bütünleştirmeye çalışıyoruz. Basın Ekspres'ten gelen yol doğrudan yeni havaalanına giden bir yol olarak Başakşehir'den geçecek.”

Metro 1.5 ay önce açıldı

İstanbul'da ilk defa yeni kurulan bir ilçeye Büyükşehir Belediyesi'nin metro yatırımı yaptığını vurgulayan Uysal, şu bilgileri verdi:

“Başakşehir metrosunun açılışını 1.5 ay önce yaptık ve metro Olimpiyat stadının arkasına kadar geldi. Buraya metro gelmesinin haklı bir sebebi var. Burada 300 bin kişinin çalıştığı organize sanayi bölgesi yeralıyor. Metro ilçenin yarısına kadar geldi, Bahçeşehir'e henüz gelmedi. Ulaşım konusunu İETT ile görüştük metrodan sonra otobüse binenler ya da otobüsten sonra metroya binenler tek ücret ödüyor. Bir vatandaş 1.95 TL ödeyip otobüse biner ve devamında metroya binerse bu sefer 5 kuruş ücret farkı  ödüyor. Öğrenciler ise bu durumda sadece 1 kuruş fark veriyor.”

Başakşehir'de ulaşım probleminin henüz çözülmediğini belirten Uysal, şöyle konuştu:

“Ulaşım probleminin çözümü için iki şeye ihtiyacımız var. Birincisi Marmaray projesinin uzatılması. Marmaray, Halkalı'da bitiyordu. Hadımköy'e kadar 15 kilometre uzatma kararı çıktı. Ancak Kanal İstanbul projesinin nereden geçeceği bilinmedinden işe başlanmadı. Marmaray gelirse ilçenin batı tarafına da metro gelmiş olacak.”

Kuzey Marmara otoyolu

Ulaşım sorunun ikinci çözümünün ise Kuzey Marmara bağlantı yoluyla olacağını ifade eden Uysal, şunları söyledi:

“Önümüzden geçen mevcut otoban kilitlenmiş durumda. Sabah gidiş, akşam dönüş çok zahmetli. 3. köprü yapılınca biraz daha rahatlayacak ama yine kilitlenir. Mevcut otobana paralel olarak Kuzey Marmara bağlantı yolu var. O da Hasdal'dan giriyor Alibeyköy barajının önünden, Gazi Mahallesi'nin arkası, Başakşehir Belediye binasının önünden Güvercintepe'ye bağlanıyor, oradan da Çatalca'da 3. köprünün bağlantı yoluyla buluşuyor. Bu yol ilçemize ulaşımı çok rahatlatacak.”

Fehim Genç/Milliyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bakan Kurum "Kanal İstanbul projesi iptal edilmedi"
  • 27.08.2022 13:45

Bakan Kurum "Kanal İstanbul projesi iptal edilmedi"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kanal İstan ...