maritbet girişmaritbet
Başakşehir'in çehresini yeni projeler şekillendirecek!

Başakşehir'in çehresini yeni projeler şekillendirecek!

TSKB Gayrimenkul Değerleme Özel Projeler Departmanı'ndan Değerleme Uzmanı Ece Kadıoğlu, Bahçeşehir, Kayaşehir gibi yeni yerleşim bölgelerini de içeren Başakşehir'i ele aldı

Başakşehir ilçesi; kuzeyde Arnavutköy, kuzeydoğuda Sultangazi, doğuda Esenler, güneyde Bağcılar, Küçükçekmece ve Avcılar ile batıda ise Esenyurt ilçeleriyle çevrilidir. 

2008 yılında 5747 sayılı "Büyükşehir Belediyesi Sınırları İçerisinde İlçe Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun" çerçevesinde, Küçükçekmece, Esenler ve Büyükçekmece ilçelerinden ayrılarak ilçe haline gelmiş, İstanbul'un gelişimini hızla sürdürmekte olan ilçelerinden bir tanesidir. 2012 yılı itibariyle ilçenin nüfusu, 284.000 kişidir.

Başakşehir ilçesi, İstanbul'un neredeyse toplu konut alanı merkezi konumundadır. İlçe genelinde gerek TOKİ tarafından gerekse özel inşaat firmaları tarafından yeni yapılan birçok konut projesi bulunmakla beraber; 1990'lı yıllarda bu tip projelerin ilk örnekleri, eski adıyla Bahçeşehir ilçesi olan şu an ilçe dahilinde bulunan bölgede yer almaktadır.

Ayrıca ilçe sınırları içerisinde bir çok organize sanayi bölgesini bünyesinde bulunduran Başakşehir'de, ticari faaliyetler yoğun olarak gerçekleşmektedir. Organize sanayi bölgesinde çalışan nüfusun ilçedeki potansiyel nüfusa katkıda bulunduğu söylenebilmektedir. Başakşehir ilçesi'nin güneyinden geçmekte olan TEM Otoyol'u ilçeye ulaşım açısından önem arz etmektedir.

İlçede, 1990'lı yıllarda Kiptaş'ın toplu konut projesi inşa etmesinden sonra yatırımcıların talebi bu bölgeye kaymış olup, ilçede gecekondu tipi yapılaşmalar yerine planlı bir şekilde gelişim gözlemlenmiştir. Başakşehir ilçesi, özellikle son 15 yıl içerisinde planlı şekilde gelişerek örnek bir uydu kent halini almıştır.

Aynı zamanda Türkiye'nin en büyük stadı olan Atatürk Olimpiyat Stadı da ilçe sınırlarında yer almaktadır. Atatürk Havaalanı'nın Basın Ekspres Yolu ile bu bölgeden kolay ulaşılabilir olması, ilçeyi cazip hale getiren diğer bir noktadır.

İlçede yaşayan nüfusun sosyo-ekonomik durumunun orta-üst gelir düzeyinde olduğu, ve genellikle 2+1, 3+1 tipte konutların talep gördüğü tespit edilmiştir. 2+1 ve 3+1 tipte dairelerin maliklerin kendi kullanımları için talep gördüğü diğer tipolojilerin ise daha çok yatırım amaçlı talep gördüğü tespit edilmiştir. Nitelikli konut projelerindeki dairelerin ortalama satış fiyatı ~2.500-3.500 TL/m² aralığında değişmekte olup, projenin konumuna ve sahip olduğu özellilklere göre fiyatlar değişiklik gösterebilmektedir.  Özellikle yeni inşa edilen lüks projelerle birlikte ve daha çok üst gelir grubunun ikamet ettiği Bahçeşehir'in Başakşehir ilçesine dahil edilmesiyle birlikte ilçe genelindeki konut kullanıcı profilinin önemli ölçüde değiştiği söylenebilir.

Başakşehir ilçesinde teslimatları devam eden ve son birkaç yıl içerisinde hayata geçmiş olan konut projelerinden bazıları, Cathay İnşaat tarafından hayata geçirilen toplam 40.000 m² proje alanından ve 489 adet konuttan oluşan Stüdyo 24 projesi, Kuzu Grup tarafından inşa edilen 1+1 daire tipi seçeneklerden 4+1 tipolojiye kadar dairelerin bulunduğu Spradon Vadi projesi, Soyak İnşaat tarafından projelendirilen, 1+1, 2+1 ve 3+1 daire tiplerinden ve toplamda 1121 konuttan oluşan Soyak Part Aparts projesi, Balkaya İnşaat'ın proje sahipliğini yaptığını 3+1, 4+1 ve 5+1 tipte dairelerden oluşan ve toplamda 85 adet konuttan oluşan, 2009 yılında teslimatları yapılmış olan Citycourt Bahçeşehir projesi, Dumankaya İnşaat tarafından projelendirilen ve 2012 yılında teslimatları gerçekleştirilen Dumankaya Modern projesi, Yalçıntepe Group tarafından projelendirilen ve 2013 yılı sonunda teslimatları yapılacak olan 1+1 ve 3+1 daire seçeneklerinin bulunduğu, 1500 adet konuttan oluşan Maximoon projesi, Torunlar GYO tarafından projelendirilen Mall of İstanbul projesi, Cathay İnşaat tarafından projelendirilen Arterium Residence projeleri örnek gösterilebilir. 

Ayrıca, Türkiye'nin en gelişmiş çocuk hastanesi, biyomedikal araştırma ve geliştirme parkı ve İstanbul'un akıllı ve ekolojik yaşam için planlanan ilk gayrimenkul projesi olması hedeflenen, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı planlama ve düzenlemesinde, TOKİ iştiraki EPP ve Bio City Development Company'nin ortak girişimi olan Bio İstanbul projesinin ilçe sınırları dahilinde inşa edilmesi planlanmaktadır.

Otogar-Bağcılar-Başakşehir-Olimpiyatköy metro hattının faaliyete geçmesiyle birlikte, bölgeye ulaşım olanakları çeşitlenmiş olup, faaliyete geçen metro hattında; Metrokent, Başak Konutları, Siteler, Turgut Özal, İkitelli Sanayi, Olimpiyat, Ziya Gökalp Mahallesi, İstoç, Mahmutbey, Yeni Mahalle, Kirazlı, Bağcılar, Üçyüzlü, Menderes, Esenler Otogar olmak üzere toplam 16 istasyon bulunmaktadır. Bölgeye ulaşım olanaklarının alternatif kazanmasının, bu bölgeye yapılacak yatırımları ilerki yıllarda olumlu yönde etkilemesi beklenmektedir. Bölge genelinde hızla artan nüfusun ihtiyaçlarını karşılamak üzere birçok okul, hastane, sosyal tesis, yeşil alan, park ve AVM inşa edilmektedir. Cathay İnşaat tarafından hayata geçirilen Arterium Alışveriş Caddesi ve rezidans projesi bölgeye hareketlilik katacak projelerden bir tanesi olup, ilçede ayrıca Terasium AVM, Metronom AVM, Deposite AVM gibi alışveriş merkezleri de bulunmaktadır.

İlçeye tüm bu yenilikler ve gelişmeler açısından bakıldığında; gerek inşa edilmesi planlanan yeni projeler, gerek ulaşım olanaklarının çeşitlenmesi, gerekse sosyal imkanların artmasının önümüzdeki yıllarda ilçenin çehresini bir miktar daha olumlu yönde değiştirmesi beklenmektedir.

Ece Kadıoğlu TSKB Gayrimenkul Değerleme Özel Projeler Departmanı Değerleme Uzmanı

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nde 2 bin 68 sismik izolatör var
  • 13.02.2023 16:08

Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nde 2 bin 68 sismik izolatör var

Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Koordinatör Başhekimi Prof. Dr. Nuretti ...

Küçükçekmece'de özel üniversite binasının çökme anı!
  • 24.10.2022 16:51

Küçükçekmece'de özel üniversite binasının çökme anı!

Küçükçekmece'de, bir konut şantiyesinin istinat duvarının çökmesinin ardından bi ...

Küçükçekmece'de tedbir amaçlı boşaltılan 3 katlı özel üniversite binası çöktü
  • 24.10.2022 10:06

Küçükçekmece'de tedbir amaçlı boşaltılan 3 katlı özel üniversite binası çöktü

Küçükçekmece'de, bir konut şantiyesinin istinat duvarının çökmesi sonucu, bitişi ...

Avrupa Ticaret Merkezi projesine Artaş imzası!
  • 06.10.2022 15:21

Avrupa Ticaret Merkezi projesine Artaş imzası!

Avrupa Ticaret Merkezi projesi, Artaş imzasıyla Avcılar'da hayata geçiriliyor. 1 ...

İşte Esenler Kentsel Dönüşüm Projesi 1'inci etabı!
  • 19.08.2022 15:31

İşte Esenler Kentsel Dönüşüm Projesi 1'inci etabı!

2030 konutun bulunduğu Esenler Kentsel Dönüşüm Projesi 1'inci etabında ...