maritbet girişmaritbet
Arsistem, yapı denetiminde gözünü zirveye dikti

Arsistem, yapı denetiminde gözünü zirveye dikti

İnşaatların denetlenmesinde söz sahibi olan Arsistem Yapı Denetim, bu alanda sadece güvenin geçerli olmasını istiyor.

Türkiye ekonomisinde önemli bir yere sahip olan inşaat sektörü 1999 depreminden sonra yapı denetim firmaları ile tanıştı. Sektörün önemli oyuncuları arasında yer alan Arsistem, bu zamana kadar denetlediği 3 milyon 500 bin metrekarelik iş tecrübesi ile en büyükler arasındaki yerini pekiştirmek istiyor.

Markalı konut üreticilerinin kendilerin tercih etmelerini istediklerini dile getiren Arsistem Yapı Denetim Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Hacımustafaoğlu, müşterilerinin kendilerini “Arsistem hata yapmaz” kanaati ile geldiklerini kaydetti. 

Yapı denetiminin 1999 yılından sonra hayatımıza girdiğine dikkat çeken Hacımustafaoğlu, son 20 yılda meydana gelen her depremden sonra bu durumun olumsuz sonuçlarının görülmesine rağmen denetimin yetersizliğinden yakındı. Olumlu bir gelişme sağlanamadığını söyleyen Hacımustafaoğlu , “Hızlı nüfus artışı ve göçler, denetimsiz şehirleşme ve sanayileşme, yoğun kaçak yapılaşma ve sık sık başvurulan imar afları inşaatta denetimin önemini pekiştiriyor” dedi.

Bu yıkımlar artık son olsun

Can kayıplarına bir son verilmesi gerektiğini işaret eden Hacımustafaoğlu , “Son 4 büyük depremde 82 bin can ile 600 bin konut kaybını denetimsiz yapılara kurban verdik. Artık bunlar son bulsun” dedi.

Kadrosu birikimli ve deneyimli

Arsistem Yapı Denetim olarak 9 yıllık bir tecrübeye sahip olduklarını ifade eden Hacımustafaoğlu , “Son 4 yıldan beri kendi şirketimizde hizmet üretiyoruz. Toplam 35 kişilik personelin büyük kısmı devletin çeşitli denetleme organlarında görev yapmış deneyimli isimler. İşi biliyoruz ve hataya asla izin vermiyoruz. Markalı konut üreticilerine, ‘Bu işi hakkıyla yapıp en iyi hizmeti veriyorlar. Denetimlerimizi pazarlıksız Arsistem'e verelim' dedirtmek istiyoruz” şeklinde konuştu.

Müşavirlik hizmeti de verdiklerini söyleyen Hacımustafaoğlu, “Emekli olan denetlemeciler ile milyonlarca metrekarelik inşaatları kontrol ediyoruz. Her türlü denetim hizmetlerini yerine getirebiliriz. Bu alanda yaşanan kargaşanın son bulması için proje bile geliştiriyoruz. Bakanlık nezdinde girişimlerde bulunuyor ve kanundaki eksikliklerin tamamlanmasını talep ediyoruz” şeklinde konuştu. 

Arsistem Yapı Denetim'in ekibi, projeden anahtar teslimine kadar her detayı büyük bir titizlikle inceliyor.

Denetime projeden başlıyorlar

Çalışmalarını titizlikle yürüttüklerini beyan eden Hacımustafaoğlu, “Denetlemeye ruhsattan önce başlarız. Önce projeleri kontrol  ederiz. Her kademede sıkı bir takip vardır. Bazı büyük metrekareli işlerde şantiyede sabit mühendislerimiz olur. Sorun varsa düzeltilir ve işler öyle ilerler. Herşey çapraz kontrol edilir” dedi. 

Müteahhitle denetimci muhatap olmamalı

Yürürlükteki yasa yeterli olmadığına değinen Hacımustafaoğlu, “Bir an önce müteahhitle yapı denetimcinin bağının koparılması gerek. Müteahhit lobisi güçlü, her şeye yön veriyorlar. Sorunlar bu yüzden aşılamıyor. Birde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı denetim firması kotasını kaldırdı. İstanbul'daki 260 firma sayısı 600'e çıktı. Suistimaller yaşanıyor” dedi.

Denetim eğitim gibi, şart!

Denetimin mutlaka olması gereken bir kavram olduğunu ve yıllarca kullanacağımız bir binada öneminin daha da arttığını belirten Hacımustafaoğlu, “Teknoloji gelişiyor ama denetim olmazsa mutlaka sorun oluyor. Denetimden kaçanlar ise merdiven altı inşaat yapan firmalar. Markalı konutlar denetimden taviz vermiyor. Hatta Sinpaş gibi firmalar beni de denetliyor ve eksik bulduğunda cezalandırıyor. Birde bunların üzerinde belediyeler var” şeklinde konuştu.

Sektördeki olumsuzluklara da değinen Hacımustafaoğlu, “Aynı anda 360 bin metrekareden daha fazla denetleme yapılamadığından iş alınmasında siyasi etkiler söz konusu oluyor. Ayrıca maliyetin yüzde 1.5'u denetime ayrılmak zorunda ama bunda da fiyat kırılmalarına şahit oluyoruz” dedi.

Müteahhit ile denetimci muhatap olmamalı

Bunların yaşanmaması için denetim firmalarının mali olarak bağımsız olması gerektiğini savunan Hacımustafaoğlu, “Resmi olarak bunların faturalanması gerekiyor. Fatura belediyeye ve malmüdürlüğüne gider ve ödemesi yapılır. Bu noktada zaten pazarlık yapılıyor. Müteahhit ile denetim firması bu noktada anlaşıyor. Bunlarla rekabet ediliyor.

Tüketiciye tavsiyeler…

Tüketicinin evini alırken yapı denetimcisinin kim olduğunu araştırmasını isteyen Hacımustafaoğlu, “Bakanlık her türlü bilgiye sahip. Kimin iyi olup olmadığını biliyorlar. Onlara sorulsun ve müteahhit gibi seçim yapılarak yatırım yapılsın” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Hüseyin Belibağlı/Emlaktasondakika.com

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İnşaat Mühendisleri Odasından yapı denetim sisteminde değişiklik önerisi
  • 23.03.2023 15:04

İnşaat Mühendisleri Odasından yapı denetim sisteminde değişiklik önerisi

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası, yeni y ...

Müteahhitlerin denetim firmalarındaki söz hakkı bitti!
  • 31.12.2018 11:42

Müteahhitlerin denetim firmalarındaki söz hakkı bitti!

Yarın yürürlüğe girecek yeni yapı denetim modeline göre artık müteahhitler inşaa ...

Yapı denetim kuruluşları elektronik ortamda!
  • 29.12.2018 12:58

Yapı denetim kuruluşları elektronik ortamda!

Yapı denetim kuruluşlarının elektronik ortamda belirlenmesine ilişkin usul ve es ...

Bakanlık yapı denetim firmalarını mercek altına aldı
  • 24.07.2018 14:26

Bakanlık yapı denetim firmalarını mercek altına aldı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, göreve başladığı tarihten itibaren Bakanlık ça ...

Yapı denetim firmalarına 5 milyon lirayı aşkın ceza!
  • 18.11.2017 12:29

Yapı denetim firmalarına 5 milyon lirayı aşkın ceza!

Görev ve sorumluluğunu yerine getirmediği tespit edilen yapı denetim firmalarına ...

Arsistem, yapı denetiminde gözünü zirveye dikti
  • 20.10.2015 12:05

Arsistem, yapı denetiminde gözünü zirveye dikti

İnşaatların denetlenmesinde söz sahibi olan Arsistem Yapı Denetim, bu alanda sad ...