maritbet girişmaritbet
Anadolu'nun taşı toprağı altın oldu

Anadolu'nun taşı toprağı altın oldu

Şanlıurfa, Gaziantep, Adana, Hatay ve Diyarbakır gibi illerde arsa ve konut yatırımcıları büyük kazançlar elde ediyor

Son yıllarda emlak fiyatlarında baş döndüren artışın yaşandığı beş şehirde ev ve arsaya yatırım yapanlar altından daha kazançlı çıktı. Gaziantep, Urfa, Adana, Diyarbakır, Hatay yatırımcının yeni gözdesi haline geldi
 
Türkiye'de yatırımcılar altın veya dövizden ziyade  gayrimenkule yatırıma yöneliyor. Gaziantep, Urfa, Hatay, Adana ve Diyarbakır'daki yatırımcılar altından çok arsaya yöneldi. Kentsel dönüşümün başarıyla hayata geçirildiği bu beş şehirde, yoğun göç ev ve arsa fiyatlarının hızlı yükselişinin de etkisi oldu.

Gaziantep'te hızlı yükseliş

Gaziantep'te son 5 yılda arsa fiyatları 30 kat artarak, ev fiyatlarını ikiye katladı. Şahinbey, Şehitkamil, Gazi Mahallesi, Karataş, Tugay, Yeşilkent kentsel dönüşüme bağlı olarak lüks konutlar inşa edildi. Suriye'den de göç alınması sebebiyle ihracatta Türkiye'nin beşinci büyük ili olan Gaziantep'te konut fiyatları fırladı. Gaziantep'te 560 bin metrekare alana kurulan SİNPAŞ'ın Antepia adlı projesi, bölgenin GAP'tan sonraki en büyük yatırımı olmanın yanı sıra ilk ve en büyük konseptli konut projesi olma özelliğini de taşıyor. Projenin yatırım değeri ise 1,2 milyar Dolar.. Gaziantep'e değer katacak proje yaklaşık 5000 kişiye istihdam olanağı sağlayacak. Ayrıca şehre önemli bir yatırım yapan Haldız İnşaat'ın Iconova projesi de estetik mimarisiyle dikkat çekiyor.

Parlayan yıldız Urfa

Şanlıurfa'da son 5 yıl içerisinde konut ve arsa fiyatlarının yüzde 200 oranında değer kazandığı iddia ediliyor. 5 yıl önce 100 -150 bin TL. değerinde olan bir dairenin artık 450-500 bin TL. civarına geldiği belirtiliyor. Bir zamanlar tarihi bir şehir olarak hafızalarda yer alan Şanlıurfa son dönemlerde şehrin mimarisinin ve peyzajının yenilenmesi, kentsel dönüşüm projelerinin gerçekleştirilmesi üzerine Orta Doğu'nun yıldızı haline geldi. Bölgeye göre 1 Milyon TL'yi geçen konut fiyatları Urfa'dan ev satın almak isteyen yabancı ve yerli alıcılara dudak uçuklatıyor. Arsa ve ev fiyatlarındaki artış, kiralara da yansıyor. Çözüm ise TOKİ'nin etkili konut atakları olarak gösteriliyor. Ayrıca bu bölgelerde yeni proje planları yapılıyor. Özellikle Karaköprü, Haleplibahçe, Eyyübiye, Bağlarbaşı mahallelerinde kiralık ve satılık konutlar yoğun talep topluyor.

Doğu'nun Paris'i Diyarbakır

Diyarbakır son yıllarda Doğu ve Güneydoğu'nun en hızlı gelişen ekonomisi haline geldi. Diyarbakır'da alıcılar genellikle Gaziler, Diclekent, Üçkuyu, Metropol, Vilayet, Dicle'de arsa ve konut tercihinde bulunuyor. Ancak konut fiyatlarındaki önü alınamayan artış, alıcıları zor durumda bırakıyor. Son dönemde Gaziantep'e göre konut satışları yüzde 7 düşse de, Diyarbakır'da emlak piyasasında canlılık sürüyor ve çözüm süreci Diyarbakır'ı ‘Doğu'nun Paris'i haline getiriyor.

Adana konut satışında önde gidiyor

Çukurova'nın ortasına, Seyhan'ın iki yakasına kurulan Akdeniz şehri Adana, yerli dizilerin stüdyosu haline geldi. Adana konut satışları açısından şu anda lider görünüyor. Arsa satışları ise Gaziantep ve Urfa'dan pek de farklı görünmüyor. Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Demeği (GYODER) tarafından hazırlanan emlak endekslerinin 2014 Nisan ayı raporuna göre bu dönemde Adana'da konut satış fiyatları yüzde 1.29, geçen ay yeni konut satış fiyatları bir önceki aya gore, 1+1 dairelerde yüzde 0.75, 2+1'lerde yüzde 1.61,3+1'lerde yüzde 1.03,4+1'lerde ise yüzde 0.81 arttı.  Konut artışları en çok da 2+1 dairelerde arttığı söyleniyor.

Hatay'ı havalimanı uçuşa geçirmiş

Hatay'da Havalimanı projesiyle birlikte, Havalimanı ve çevre ilçelerdeki arsa ve konut fiyatlarındaki artış dikkat çekiyor. Sınır kapısında bulunması hasebiyle de, Orta Doğu'nun Avrupa'ya yeni çıkış kapısı haline gelecek olan Hatay'da arsa fiyatları geçen yıllara iki kat daha değer kazanmış durumda.

Necmi Çiçekçi

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Hatay Payas'ta inşa edilen deprem konutlarının örnek dairesi yayında!
  • 20.02.2024 11:54

Hatay Payas'ta inşa edilen deprem konutlarının örnek dairesi yayında!

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Hatay'ın Payas ilçesinde afetzedel ...

Hatay Payas'ta teslim edilen deprem konutlarının örnek dairesi yayında!
  • 20.02.2024 11:20

Hatay Payas'ta teslim edilen deprem konutlarının örnek dairesi yayında!

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Hatay'ın Payas ilçesinde afetzedel ...

Hatay Payas'ta 256 deprem konutu hak sahiplerine teslim edildi
  • 19.02.2024 17:31

Hatay Payas'ta 256 deprem konutu hak sahiplerine teslim edildi

Hatay'ın Payas ilçesinde afetzedeler için yapılan konutlar törenle hak sahipleri ...

Hatay'ın simge noktaları deprem sonrası aynı noktalardan görüntülendi!
  • 12.02.2024 14:47

Hatay'ın simge noktaları deprem sonrası aynı noktalardan görüntülendi!

Hatay'ın simge yerlerinin 6 Şubat 2023 depremlerinden sonraki kayıtları ile enka ...

Gaziantep'in Atalar köyünde hafif çelikten köy evleri yapılıyor!
  • 03.01.2024 15:09

Gaziantep'in Atalar köyünde hafif çelikten köy evleri yapılıyor!

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından kalıcı konut çalışmaları k ...

Gaziantep'ten Ekrem Şahin'in yerinde dönüşüm hikayesi
  • 12.12.2023 15:22

Gaziantep'ten Ekrem Şahin'in yerinde dönüşüm hikayesi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, depremde hasar gö ...