maritbet girişmaritbet
Ambargo kalktı, Türk müteahhitler İran'a göz dikti!

Ambargo kalktı, Türk müteahhitler İran'a göz dikti!

Yıllardır süren ambargonun kalkmasıyla birlikte Türk inşaatçılar için İran cazip bir pazar haline geldi.

İran'a karşı ekonomik ambargoların kalkması Türk inşaatçıları ve yan kollarına yeni bir pazar açacak gibi gözüküyor. Uzun yıllardır İran'a uygulanan ambargolar nedeniyle birçok faaliyet zorlukla yürütülüyordu.

Bazı Türk firmalarının İran'da önemli faaliyetler gösterdiği biliniyor. Özellikle Libya, Irak ve Rusya'da zorlanan müteahhitlerin iştahı kabarmış durumda. Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün, İran'ın önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirtiyor. Ülkede yıllardır proje üreten Kuzu Grup'un önemli ismi Özen Kuzu ise, Türk gayrimenkul sektörü açısından İran pazarının büyük önem taşıdığını kaydetti.

Peki sektörün önde gelen isimleri ne düşünüyor. İşte yanıtı…

bilgin aygül deik

Bilgin Aygül

DEİK Türkiye-İran İş Konseyi Yürütme Kurulu Başkanı

“Konut sektörü açısından İran'ın refehı artacak ve bu alanda bir canlılık olacak. Türk müteahhitlerin İran'da yapacağı çok iş var. Konutla birlikte havalimanı, endüstriyel tesis, otel gibi birçok alanda Türk firmalar faaliyet gösterebilir. TOKİ eğer İran'da bir proje yapacaksa mutlaka başarılı olur. İran'da irili ufaklı 20-25 civarında Türk müteahhit var. İranlılarda kendi içinde müteahhitlik konusunda tecrübeli. Ancak Türk firmalar özellikle toplu konut projelerinde faaliyetlerini artıracaktır. Ambargoların kalkması hem bölgenin barışa özlemini giderecek, hem de refah kaynağı olacak. Bugün 200'e yakın Türk iş adamı zaten İran'da. Ambargonun kalkması, Türkiye'ye ekonomik açıdan büyük kazançlar sağlayacak”

özen kuzu

Özen Kuzu

Kuzu Grup Yönetim Kurulu Üyesi

“İran'a karşı Batılı devletlerin uyguladığı ambargonun son bulması, tüm dünya tarafından memnuniyetle karşılandı. Belli bir güce kavuşmuş Türk gayrimenkul sektörü açısından İran pazarı çok önemli bir potansiyele sahip. Önümüzdeki dönemde İran'a yabancı yatırımda önemli bir artış yaşanacak. Biz, Kuzu olarak 2011'den itibaren İran'da önemli projeler ürettik. Tahran'da 100 bin konutluk projenin ihalesini kazandık ve şuan yapımına sorunsuz bir şekilde devam ediyoruz. Yine Parand kentinde inşa ettiğimiz 20 bin konutu sahiplerine teslim ettik. Pardis'in 37 bin konutluk projesini sürdürüyoruz. Bu, dünyada tek kontratla yapılmış en büyük proje. Yaptırımların kalkması, Türk firmaların önünü açacak”

mithat yenigün

Mithat Yenigün

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı

“İran müteahhitlerini davet ettik, biz de müteahhitler olarak İran'a gideceğiz. Türk inşaat sektörü açısından İran büyük bir potansiyele sahip. İran'da yeni konut ve altyapı işleri ihtiyacı olacak. Buraya Avrupa ve Amerika'da ilgi gösteriyor”

ömer faruk çelik

Ömer Faruk Çelik

KONUTDER Başkanı

“İran'da toplu konut üretimi yapan bazı Türk firmaları var. Yaptırımların kalkmasıyla birlikte bu sayı artacak. Burada diğer bir etken ise yabancıya satış. Şu sıralar Kuveyt ve Suudi Arabistan ağırlıklı olan satışlara İran'da eklenecek. Türk firmalar, İranlılara konut satışına da odaklanacak”

engin alp tısiad

Engin Alp

TİSİAD (Türkiye-İran Sanaycileri, İş Adamları Derneği) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı

“Biz de iki ülke arasındaki ticaretin gelişeceğini ümit ediyoruz. Ambargo büyük bir sorundu. İki ülke arasında çalışmalar devam ediyordu ancak zorluklar çıkıyordu. İran'la Türkiye arasında tüm işlemler Halkbank üzerinden yapılıyordu. Ambargonun kalkmasıyla birlikte birçok Türk banka İran'la çalışabilecek. Ambargonun kalkması, konut sektörüne de çok olumlu yansıyacak. İranlı yetkililer zaten Türklerle çalışmak istiyor. Düşünün ki 140 uçak siparişi verildi. İran'ın yurt dışında kalmış 120 milyar doları var”

Limak Çimento ise ekonomik yaptırımların kaldırılmasında ilk olarak sonuçları görmek gerektiğini, ancak şu an için özellikle çimento açısından İran'da bir yatırım planlarının bulunmadığını açıkladı.

Uğurcan Tokay / emlaktasondakika.com

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye'nin İran hedefi 30 milyar dolar!
  • 18.06.2016 10:49

Türkiye'nin İran hedefi 30 milyar dolar!

DEİK Türkiye-İran İş Konseyi Yürütme Kurulu Başkanı Bilgin Aygül, İran'ın Türkiy ...

İran'da inşaat potansiteli çok büyük!
  • 24.01.2016 09:37

İran'da inşaat potansiteli çok büyük!

İranlı firmalar, inşaat, enerji, otomotiv gibi sektörlerde fazla maaşla Türk yön ...

İran'da büyük gayrimenkul fırsatları var!
  • 20.01.2016 14:41

İran'da büyük gayrimenkul fırsatları var!

Fuzul Yapı Yönetim Kurulu Eş Başkanı Eyüp Akbal, İran'la olan iş hacminin 30 mil ...

İran, Türkiye için önemli bir fırsat!
  • 19.01.2016 15:44

İran, Türkiye için önemli bir fırsat!

Türkiye Müteahhitler Birliği, İran'daki ambargonun kalkmasıyla Türkiye'nin öneml ...

Ambargo kalktı, Türk müteahhitler İran'a göz dikti!
  • 19.01.2016 13:21

Ambargo kalktı, Türk müteahhitler İran'a göz dikti!

Yıllardır süren ambargonun kalkmasıyla birlikte Türk inşaatçılar için İran cazip ...