maritbet girişmaritbet
Adana'da daire fiyatları uçtu!

Adana'da daire fiyatları uçtu!

Türkiye'de daire fiyatlarının en çok arttığı il olan Adana'daki tırmanışın sebebi imarlı arsa sıkıntısı olarak gösterildi.

Gayrimenkul sektörü kuruluşlarının araştırmasında Türkiye'de daire fiyatlarının en çok arttığı il olarak gösterilen Adana'da bu tırmanışın imarlı arsa sıkıntısından kaynaklandığı bildirildi. Adana merkezli köklü inşaat firması Kulak İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı ve Adana Ticaret Odası Meclis Başkanı Tarkan Kulak, "İmarlı arsa sıkıntısı fiyatları yükseğe doğru tetikliyor. İmara kapalı arsaların açılması bu sıkıntıyı ortadan kaldırır, fiyatları düşürür." dedi.

"MÜTEAHHİTLER YENİ ARSA BEKLİYOR"

Tarkan Kulak, Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği'nin (GYODER) açıkladığı raporda Türkiye'de yüzde 2.15 ile konut fiyatlarının en çok arttığı il olarak gösterdiği Adana'da müteahhitlerin, yerel yönetimlerden yeni konut arsa üretmeleri beklentisi içinde olduğunu söyledi. Tarkan Kulak, konut fiyatlarını arttıran en önemli girdinin arsa maliyetleri olduğunu kaydetti.

"İMARLI ALAN YOK DENECEK KADAR AZ"

İnşaat sektöründe Türkiye genelinde bir duraklama görüldüğünü ancak Adana'da konut fazlası var gibi görülmekle birlikte aslında ihtiyacın da giderek arttığını kaydeden Tarkan Kulak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Adana müteahhitler olarak arsa konusundaki sıkıntılarımız malum. Çünkü ne yazık ki, yeterli konut yapabilmek için üretilmiş imarlı alan yok denecek kadar az. İmarı açık olan kıt arsalar da arz-talep dengesinin de etkisiyle normal değerlerinden fazla fiyatlanıyor. Bu da daire fiyatlarının ortalamanın üzerinde yükselmesine neden oluyor."

Artan maliyetlerini mümkün olduğunca müşterilerine yansıtmamaya özen gösterdiklerine dikkati çeken Kulak, "Tabi ki bu da bir yere kadar mümkün olabiliyor." diye konuştu.

"EN FAZLA GETİRİYİ SAĞLIYOR"

İmara kapalı olan bölgelerin imara açılmasıyla birlikte fiyatların düşme eğilimi göstereceğini ve normal seviyelerine çekileceğini vurgulayan Tarkan Kulak, "Daireye sırf konut ihtiyacını karşılayan bir gayrimenkul olarak bakmamak gerekiyor. Aynı zamanda günümüzün özellikle de son dönemlerin en güçlü yatırım araçlarından başta geleni. Ekonomik tablolar, gayrimenkulün önümüzdeki süreçte de diğer yatırım araçlarına göre en fazla getiriyi sağlayacağını gösteriyor. Bu da Adana'da konuta olan talebin bir başka boyutu. Ancak bu talebi karşılayacak arsa yok. Tıkanıklık ve fiyat yükselmesi de burada başlıyor." dedi

PİYASAYI DA İSTİHDAMI DA İLGİLENDİRİYOR

İnşaat sektörünün Türkiye'nin lokomotif sektörü olduğunu ve sadece müteahhitlerle konut alıp satanları değil, inşaata direkt ya da dolaylı katkı yapan yüzlerce sektörü ilgilendirdiğini hatırlatan Kulak, sözlerini şöyle tamamladı: "İnşaat sektörü; boyadan ahşaba, pvc'den demir-çelik sektörüne, tekstilden sıhhi tesisata, yalıtımdan elektriğe kadar yüzlerce kalem girdisi olan, dolayısıyla bu sektörler vasıtasıyla piyasada canlılık ve para akışı yaşanmasına neden olan lokomotif bir sektör. Aynı zamanda Türkiye'deki en büyük istihdam kaynağı. Arsa sıkıntı nedeniyle, müteahhitlik sektörünün önünün tıkanması küçük esnaftan işçiye kadar her kesime olumsuz yansır. Bu nedenle Adana'da imarlı arsa sorununun bir an önce çözülmesi beklemekteyiz."

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Adana'da daire fiyatları uçtu!
  • 10.09.2015 09:36

Adana'da daire fiyatları uçtu!

Türkiye'de daire fiyatlarının en çok arttığı il olan Adana'daki tırmanışın sebeb ...

Adana'da konut fiyatlarının yükselişi sürüyor
  • 15.04.2015 11:29

Adana'da konut fiyatlarının yükselişi sürüyor

Reidin.com ve GYODER’in hazırladığı rapora göre geçtiğimiz ay metrekare başına s ...

Konut fiyatlarındaki artış, en çok bu ilde gerçekleşti
  • 16.02.2015 14:51

Konut fiyatlarındaki artış, en çok bu ilde gerçekleşti

Konut Fiyat Endeksi sonuçlarına göre Adana, ocak ayında fiyat artış oranı ile ba ...

İstanbul'da konut fiyatları yüzde 17 arttı
  • 02.01.2014 11:49

İstanbul'da konut fiyatları yüzde 17 arttı

Kasım 2012 ile Kasım 2013 arasındaki bir yıllık sürede Türkiye genelindeki konut ...

Adana’da 1+1 daireler büyük ilgi görüyor!
  • 06.11.2012 14:42

Adana’da 1+1 daireler büyük ilgi görüyor!

Adana'da konut sektöründe '1+1' olarak tabir edilen yapılara ilgi atarken, sektö ...

Konutta gerçek tablo! Ev fiyatları yüksek, kredi hala pahalı!
  • 28.10.2010 21:57

Konutta gerçek tablo! Ev fiyatları yüksek, kredi hala pahalı!

Gerçek konut ihtiyacı olan insana konut alma imkanının oluşturulması lazım ki iş ...