maritbet girişmaritbet
"2015'teki büyümenin kilidi kentsel dönüşüm olacak"

"2015'teki büyümenin kilidi kentsel dönüşüm olacak"

İnşaat ve Konut Konferansı’nın 3.’sünün gerçekleştiği bugün, Nazmi Durbakayım, 2015 yılının inşaat sektörü için dönüm noktası olacağını belirtti.

Üç yıldan beri düzenlenen İnşaat ve Konut Konferansı'nın bu yılki açılış konuşmasını yapan İNDER (İstanbul İnşaatçılar Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, “Haziran başında yapılacak seçim sonucu, hem Türkiye ekonomisine hem de inşaat sektörünün geleceğine ışık tutacak” dedi. Yerli ve yabancı alıcıların seçime endeksli bir tavır sergileyeceğini ifade eden Durbakayım gayrimenkul sektörünün de bu süreci feyz alan bir trend izleyeceğini söyledi. Durbakayım, sektördeki yeni projeler ve satışların da seçimden bir iki ay önce “Bekle-Gör” pozisyonuna geçeceği yönünde olasılığın ağırlık kazanacağını ifade etti.

“İstihdamın kaynağı inşaat sektörü”

Nazmi Durbakayım, son 10 yılda istihdama en çok katkı sağlayan sektörün inşaat olduğunu belirtti. Durbakayım, sektörün toplam istihdam içinde en fazla büyüme gösterdiğine işaret ederek “Son 10 yılda tüm sektörlerin istihdam sağlamadaki oranları yüzde 50'nin altında kalırken, inşaat sektörünün büyüme oranı yüzde 97'ye çıktı. Aynı dönem içinde inşaat sektörünün toplam istihdam içindeki payı yüzde 5,6'dan yüzde 7,5'a yükseldi. Daha önemlisi ise inşaat sektörü en büyük krizlerde bile istihdama katkı sağlamaya devam etmiştir. Mesela son 10 yılda işsizliğin yüksek olduğu tek dönem var. Küresel mali krizin yaşandığı 2008'den sonra etkisini hissettiğimiz 2009 yılında işsizlik oranı % 13'e çıkmıştı. Bu dönemde toplam istihdam ve sanayideki istihdam düşerken, inşaat sektöründeki istihdam hiç azalmadan yükselmeye devam etmiştir” bilgisini paylaştı.

“500 bin konut satışı bekliyoruz”

2014 yılında bir önceki yıla paralel bir satış grafiği oluştuğunu açıklayan İNDER Başkanı Durbakayım, 2013 yılında toplam 1 milyon 157 bin konut satıldığını ve bunun 529 binin ilk el satış olduğunu belirtti. 2014 yılının ilk 11 ayında da toplamda bir milyonu aşan konut satışında ilk el satışlarının 475,7 bin adet olduğunu hatırlatan Durbakayım, 2015'te de benzer rakamların ortaya çıkmasını ve toplamda 500 bin konutun ilk el satışının gerçekleşebileceğini aktardı. 

Konut kredisi faiz oranlarının da inşaat sektörü için çok önemli bir rol oynadığına değinen Durbakayım “ 2014'ün ilk 11 ayında gerçekleşen konut satışının yarıdan fazlasında banka kredisi kullanıldı.  Geçtiğimiz yıl artan faiz oranlarına rağmen ilk 11 ayda kullanılan 122,8 milyar liralık konut kredisi hacmi, 2013 yılının tamamında kullanılan 109,5 milyar liralık seviyeyi aştı” dedi.

“İş güvenliğinde eğitime ağırlık verilmeli”

Gelişmiş ülkelerde inşaat sektörü için özel iş güvenliği uygulamaları olduğunu hatırlatan Nazmi Durbakayım, geçen yıl yaşanan üzücü kazalardan sonra ülkemizde de bu yönde olumlu adımlar atıldığını söyledi. Yasaların çıkarılmasına, malzemelerin sağlanmasına, tedbirlerin alınmasına rağmen alınan tedbirlerin uygulanmasını sağlayacak eğitimlerin tam anlamıyla verilemediğinin altını çizdi. Son iki yılda A, B ve C sınıfı iş güvenliği uzmanı yetiştirilmesi ve uygun sektörlerde denetim, eğitim yapılması için girişimler olduğunu belirten Durbakayım “Bu girişimin başarıya ulaşması için yapılması gereken tek şey ise eğitim ve denetimin aynı ısrarcılıkla uygulanmasıdır. İş kazaları ve hastalıklarının azaltılması için alınacak en önemli tedbir; işyerlerinde periyodik olarak iş sağlığı ve güvenliği eğitim programının uygulanmasıdır” açıklamasında bulundu.

Son olarak 2015'teki büyümenin kilidinin kentsel dönüşüm olduğunu ifade eden Durbakayım kentsel dönüşüm konusunda atılan somut adımların icraata dökülmesi gerektiğini vurguladı. 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Nazmi Durbakayım 'Yatırımcı yine gayrimenkul dedi'
  • 15.04.2022 11:47

Nazmi Durbakayım 'Yatırımcı yine gayrimenkul dedi'

İNDER ve Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, TÜİK'in mart ayı k ...

Vatandaşlık için gayrimenkul bedelinin yükseltilmesine destek!
  • 13.04.2022 15:17

Vatandaşlık için gayrimenkul bedelinin yükseltilmesine destek!

İNDER ''Vatandaşlık için gayrimenkul bedelinde 400 bin dolar doğru karar'' ...

Tapu harcında kasım ayı bitmeden tüm zamanların yıllık rekoru kırıldı
  • 30.11.2021 16:01

Tapu harcında kasım ayı bitmeden tüm zamanların yıllık rekoru kırıldı

Tapu işlemlerinden elde edilen harç geliri 29 Kasım itibarıyla 20 milyar lirayı ...