maritbet girişmaritbet
2015 yılında gayrimenkul sektöründe neler yaşandı?

2015 yılında gayrimenkul sektöründe neler yaşandı?

Emlaktasondakika.com olarak, 2015 yılında inşaat ve gayrimenkul sektörü için önem taşıyan olayları almanak haline getirdik.

ocak ayı

2015 yılının Ocak ayında Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun konut alacaklara kolaylık sağlanacağını ve birikimlerinin yüzde 15'i kadarını devletin karşılayacağını açıklaması sektörü hareketlendirdi. Konutta balon iddialarının tavan yaptığı bu dönemde Emlak Konut GYO, 12 bin bağımsız birim satışından elde etmeyi beklediği 6,76 milyar liralık yeni yıl hedefiyle dikkat çekti. İstanbul'un birçok ilçesini birbirine bağlayacak olan Kabataş-Mahmutbey metrosu için temeller atılırken Ocak ayında kentsel dönüşüm kira yardımlarının 735 liraya yükseldiği açıklandı.

Akkuyu Nükleer Santrali'nde teklifler alınırken 3. Köprü'nün ilk tabliyesi yerleştirildi. Hızlı başlayan Ocak ayında yaşanan bir diğer gelişme ise TOKİ'nin Koru Florya AVM'yi ihale yöntemiyle satışa açması oldu. Bu dönemde dünyanın en önemli isimlerinden Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdülaziz el-Suud ölürken, İstanbul'un hızla gelişen bölgesi Tuzla'da havaray için düğmeye basıldı.

Ocak ayının en fazla dikkat çeken haberleri

2 Ocak: Başbakan Ahmet Davutoğlu açıkladı, konut alacaklara yüzde 15 destek geliyor.

4 Ocak: GYODER, KONUTDER ve İNDER ortaklığında yeni birlik kurulması gerektiği kararı alındı.

6 Ocak: Dünyanın köklü petrol şirketlerinden SOCAR, Türkiye merkezini Vadistanbul Bulvar'a taşıdı.

8 Ocak: Emlak Konut GYO, 2015'te 12 bin bağımsız birim satışından 6.76 milyar liralık ciro elde ederek rekor kırmayı hedeflediğini açıkladı.

10 Ocak: Türkiye'de bugüne kadar 242 bin 533 bina için enerji kimlik belgesi alındı.

11 Ocak: Yeni reklam yönetmeliğine göre reklamlarda fiyatı söylenen konutların kaç metrekare olduğu da belirtilecek.

12 Ocak: Maliye Bakanlığı harekete geçti, tapuda gerçek fiyatı söylemeyene ceza geliyor.

14 Ocak: Yargıtay, emlakçıyı aradan çıkaran müşteriyi mahkum etti. Emlakçılar, komisyonlarını alabilecek.

15 Ocak: Başbakan Ahmet Davutoğlu, rant vergisinin hangisi sistem kapsamında tahsil edileceğini açıkladı.

21 Ocak: Emlak Konut GYO, Körfezkent 4. Etap için düğmeye bastı. İhaleye 13 firma katıldı.

23 Ocak: Maslak 1453 projesine iki kulenin rezidans işletmesini The Ascott Limited üstlendi.

şubat

Gayrimenkul sektörü Şubat ayını olaylı geçirdi. Mecidiyeköy'deki Quasar İstanbul projesinde asansör boşluğuna düşen işçi hayatını kaybedince gündem yeniden iş güvenliği oldu. Körfez Geçiş Köprüsü'ne kılavuz kabloların çekimi başlarken Başbakan Ahmet Davutoğlu, Büyük İstanbul Tüneli'nin detaylarını açıkladı. Dev projenin alt ve üst katı karayolu, orta katı ise raylı sistem olarak hizmet verecek. Yine Şubat ayında Emlak Konut'un satışa açtığı 412 dairelik Ayazma Emlak Konutları'nda kuralar çekildi. Bu projeye 6 bin 968 başvuru gelmişti.

Şubat ayının en fazla dikkat çeken haberleri

2 Şubat: Tuzla'daki havaray projesi için ilk adım atıldı. İhaleye toplam 11 firma katıldı. İBB tarafından ihaleye sunulan proje, megakentte bir ilk olacak.

5 Şubat: E7 Grup, helal turizm kapsamında Akçakoca'daki Sky Tower Hotel'i görücüye çıkardı. Projenin yatırım bedeli 145 milyon dolar.

5 Şubat: Ordu-Giresun Havalimanı'na ilk uçak iniyor. Yapımına ilk olarak 1964 yılında başlanan havalimanına ilk olarak dönemin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan inecek.

7 Şubat: Emlak Konut GYO'nun satışa açtığı Ayazma Emlak Konutları'nda kuralar çekildi. Projede satışa açılan 412 eve 6 bin 968 başvuru geldi.

8 Şubat: İstanbul ile İzmir arasını 3 buçuk saate indirecek Körfez Geçiş Köprüsü'ne kılavuz kabloların çekimine başlandı.

12 Şubat: Ağaoğlu, My Towerland, My Home Maslak ve Andromeda projelerindeki 200 daire için konut kredisi faizinin belli bir bölümünü karşılayacağını söyledi.

18 Şubat: Dumankaya ile Al Mazaya Ritim İstanbul'da işbirliği yaptı. Bu kapsamda projenin 19 bin 920 metrekarelik arsası, 190 milyon lira bedelle Mazaya-Dumankaya ortak girişiminin oldu.

20 Şubat: İSPARK'ta kredi kartı, HGS ve İstanbul Kart ile ödeme dönemi başladı. Kent genelinde 600 noktada 80 bin kapasiteyle hizmet veren İSPARK, bu uygulama için altyapı çalışmalarına başladı.

22 Şubat: Bozcaada'nın yüzde 90ını yapılaşmaya açacak olan plan, çevrecilerin itirazı üzerine iptal edildi. Dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce ‘Adalar'ın yapılaşma baskısı altında kalmaması için yeni düzenleme yaptık' diye konuşmuştu.

23 Şubat: Makro-Akyapı ortaklığının Meydan Dükkanları projesi basına tanıtıldı. Büyüklükleri 40 metrekare ile 2 bin 113 metrekare arasında değişen dükkanlar açık artırma yöntemiyle satılacak.

24 Şubat: Merkez Bankası, büyük tartışmalara neden olan politika faiz oranını yüzde 7,75'ten, 7,50'ye indirdi. Aynı gün faiz koridorunun üst bandı ise yüzde 11,25'ten 10,75'e indirildi.

27 Şubat: Megakent yeni bir deniz altı tüneline daha kavuşuyor. Büyük İstanbul Tüneli'nin detayları Başbakan Ahmet Davutoğlu açıkladı.

28 Şubat: MonReve Eyüp projesi basına tanıtıldı. 116 dairelik proje MES Şirketler Grubu ve Birlik İnşaat ortaklığında inşa edilecek.

mart ayı

Türk gayrimenkul sektörü, yılın ilk çeyreğini tamamlamak üzere. Mart ayında sektörel açıdan yaşanan en önemli gelişme MIPIM Fuarı'ydı. Fransa'nın Cannes kentinde düzenlenen ve Türkiye'den birçok katılımcının yer aldığı organizasyonda 96 metrekarelik İstanbul maketi ilk kez görücüye çıktı. Yabancı yatırımcıların büyük ilgi gösterdiği maketle birlikte, kentin en büyük dönüşüm projelerinden Piyalepaşa İstanbul aynı organizasyonda görücüye çıktı.

Bu ayda yaşanan en ilginç gelişme, kuşkusuz Körfez Geçiş Köprüsü'nde kopan halattan kendisini sorumlu tutan Japon Mühendis Kishi Ryoichi'nin harakiri yaparak yaşamına son vermesi oldu. Mühendisin cesedi, Yalova Altınova Mezarlığı girişinde bulunmuştu.

Yine Mart ayı içerisinde Emlak Konut GYO, Sarıyer-İstinye'de, Emirgan Korusu'na komşu arsasını ihaleyle satışa çıkardı. Satış toplam geliri olarak 3.7 milyar lira, Emlak Konut GYO'ya ise arsa payı olarak 1.8 milyar lira teklif eden Tahincioğlu, ihaleyi kazandı. Aynı ayda Emlak Konut, Başakşehir Kayabaşı 6. Etap arsasını ihaleye açtı. Dev arsa için ilk oturumda 12 teklif geldi.

Emlak Konut GYO'nun aynı ay içerisindeki bir diğer ihalesi ise Kayabaşı 5. Etap oldu. 2. oturumunda 10 teklifin geldiği arsanın kazananı Yıldızlar İnşaat-HKM ortaklığı oldu. Ancak Emlak Konut GYO, satış toplam geliri olarak önerilen 1 milyar 32 milyon lirayı yüksek bulduğu için Nisan ayında ihaleyi iptal etti.

Emlak Konut GYO, Mart'ta ihaleye doymadı. Başakşehir Hoşdere 4. Etap arsası, 1 milyar 90 milyon lira satış toplam geliri ve arsa payı olarak 275 milyon 334 bin lira teklif eden Dağ Mimarlık-Dağ Mühendislik'in oldu.

Mart ayında birçok proje için lansman düzenlendi. Çamlıca'daki Emaar Square projesinin The Address Residence binası basına tanıtıldı. LEED Sertifikası'na sahip binada otel, mobilyalı rezidans seçenekleri yer alacak.

Ofton İnşaat, Mart ayında Elysium Elit Koşuyolu projesini basına tanıttı. 10 bin metrekare alana inşa edilen proje lüks tasarımı, daireleri, home ofisleri ve ticari alanlarıyla dikkat çekiyor. Elysium Elit Koşuyolu'nda teslimler 2016 sonunda gerçekleşecek.

Mart ayının en fazla dikkat çeken haberleri

3 Mart: Emaar Square projesindeki The Address Residence görücüye çıktı. İçerisinde mobilyalı rezidansla birlikte otelin yer aldığı bölüm, eşsiz İstanbul manzarasına sahip.

4 Mart: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çamlıca Camisi'nin alt katında İslam Eserleri Müzesi oluşturulacağını açıkladı.

5 Mart: Ofton İnşaat, Anadolu Yakası'ndaki yeni projesi Elysium Elit Koşuyolu'nun lansmanını yaptı. 2016'nın sonunda teslim edilecek olan proje 10 bin metrekare arsa üzerinde yükseliyor.

6 Mart: Zeytinburnu'nda Olivium AVM'nin yanı başındaki askeri lojmanların arsası Emlak Konut GYO'ya devredildi. 102 dönüm büyüklükteki arsa için Emlak Konut GYO, TOKİ'ye 400 milyon lira ödedi.

7 Mart: Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en önemli yatırımları arasında yer alan Körfez Geçiş Köprüsü'nde halatların çekimi başladı. 252 metre yüksekliğe sahip ayakların bulunduğu köprü sayesinde İstanbul ile İzmir arası 3,5 saate düşecek.

10 Mart: Dünya gayrimenkul sektörünün buluşma noktası MIPIM Fuarı kapılarını açtı. Türkiye'den yüzlerce katılımcı fuardaki yerini alırken, İstanbul'un 96 metrekarelik maketi büyük ilgi gördü.

10 Mart: Torba Yasa'nın detayları belli oldu. Devlet, konut hesabı açana 15 bin lira, çeyiz hesabı açana ise 5 bin lira destek verecek. 27 yaşını doldurmamış gençlerin faydalanabileceği bu desteklerin dışında her anne ve babaya bin 300 liralık doğum yardımı yapılacak.

11 Mart: Megakentteki trafiği büyük ölçüde rahatlatması beklenen 3 katlı Büyük İstanbul Tüneli güzergahının 1/5000'lik planları işlenmesi onaylandı. 3.5 milyar dolara mal olması beklenen proje yap-işlet-devret modeliyle inşa edilecek.

13 Mart: Emlak Konut GYO'nun Sarıyer-İstinye arsa ihalesini Tahincioğlu kazandı. Şirket, satış toplam geliri olarak 3.6 milyar lira, Emlak Konut GYO'ya arsa payı olarak 1.8 milyar lira öneriyle ihalenin kazananı oldu.

16 Mart: Bulvar İstanbul'un merakla beklenen etabı Bulvar Rezidans'ın yüzde 90'ı bir saatte satıldı. Proje, konumu ve ticari alanlarıyla da dikkat çekiyor.

17 Mart: EgeYapı, 2014'ü değerlendirdi, 2015'ten beklentilerini açıkladı. Pega Kartal projesinin relansmanının yapıldığı toplantıda EgeYapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı'nın açıklamaları dikkat çekti.

18 Mart: Ataköy sahilinin merakla beklenen projesi Sea Pearl'de satışlar başladı. Kuzu Grup ile Kat Gayrimenkul ortaklığında inşa edilen projede 631 ünite bulunmakta. Körfezli yatırımcıların büyük ilgi gösterdiği Sea Pearl'de teslimlerin Temmuz 2017'de yapılması bekleniyor.

18 Mart: Emlak Konut GYO, Kayabaşı 5. Etap arsasını ihaleyle sattı. Yıldızlar İnşaat- HKM İnşaat ortaklığı, satış toplam geliri olarak 1 milyar 32 milyon lira, Emlak Konut GYO'ya ise arsa payı olarak 475 milyon 752 bin lira teklifle ihaleyi kazandı. Ancak Emlak Konut GYO, kısa süre sonra bölgedeki fiyat dengesini bozacağı nedeniyle ihaleyi iptal etti.

18 Mart: 2.7 milyar dolarlık yatırım büyüklüğüne sahip olan Ataköy'deki Sea Pearl projesi görücüye çıktı. Kuzu Grup ile Kat Gayrimenkul ortaklığında yükselen yatırım özellikle Körfezli yatırımcılardan büyük ilgi gördü.

19 Mart: Başakşehir, Bahçelievler, Küçükçekmece, Bakırköy ve Bağcılar'ı birbirine bağlayacak Ataköy-İkitelli metrosu için düğmeye basıldı. 13,4 kilometre uzunluğa sahip hat 12 istasyondan oluşacak. Ataköy'deki durak, A Plus AVM'nin hemen önünde olacak.

20 Mart: İstanbul'da kentsel dönüşümün uzun süredir devam ettiği ve birçok problemin yaşandığı Fikirtepe'de müteahhitler, sorunları ortadan kaldırmak için platform kurma kararı aldı.

21 Mart: Dumankaya'nın Halkalı'da Emlak Konut GYO arsasında inşa ettiği Miks projesinde dükkanlar ihale ile satışa açıldı. Projedeki 37 dükkanın tahmini bedeli 94 milyon 760 bin lira olarak açıklandı.

24 Mart: Vaditepe Bahçeşehir projesinin Göl Evleri etabı görücüye çıktı. Binres İnşaat tarafından inşa edilecek olan projede 357 daire ile birlikte 52 dükkan yer almakta. 3. Köprü bağlantı yolunun yanı başında yükselen projede teslimler Eylül 2017'de gerçekleştirilecek.

24 Mart: Emlak Konut GYO'nun Başakşehir Kayabaşı 6. Etap arsa ihalesinde ilk oturum yapıldı. Toplam 12 teklifin geldiği arsa 89 bin 246 metrekare büyüklüğe sahip. Taşınmaz üzerinde 119 bin  636  metrekare inşaat yapma imkanı bulunuyor.

25 Mart: DKY İnşaat, portföyündeki en önemli yatırımlardan birisi olan DKY Kartal'ı lanse etti. 1 yerine 1,5 kavramının yer aldığı projede daireler 2+1,5'tan başlayıp 6+1,5'a kadar çıkıyor. Projede tüm dairelerde salona ek olarak 5-7 metrekare kullanım alanı sağlayacak balkonlar yer almakta.

26 Mart: Suryapı, İstanbul Avrupa Yakası'ndaki Mirage Güneşli ve Anadolu Yakası'ndaki Sultanbeyli İlkbahar projelerini görücüye çıkarttı. Firma, Mirage'a 300 milyon lira, İlkbahar'a ise 250 milyon liralık yatırım yaptı.

26 Mart: Emlak Konut GYO'nun Başakşehir Hoşdere 4. Etap arsa ihalesini Dağ Mühendislik kazandı. Şirket, satış toplam geliri olarak 1 milyar 90 milyon lira, arsa payı olarak ise 275 milyon 334 bin lira önerdi.

26 Mart: Suryapı, İlkbahar v Mirage isimli iki yeni proje tanıttı. İki yeni yatırımın toplam maliyeti 550 milyon lira.

28 Mart: İhlas Yapı, Ispartakule bölgesine damga vurmaya devam ediyor. En yeni proje Bizim Evler 7'de satışlar başladı. Projede 532 daireyle birlikte 48 ticari ünite bulunmakta.

31 Mart: Vadişehir projesi görücüye çıktı. 650 konut ve 60 ticari birimin yer aldığı proje, konumuyla öne çıkıyor. Botanik Park'a yakınlığıyla dikkat çeken Vadişehir; Irmak Group, Irmakkent, Çolakoğlu Group, Bordo Yapı ve İntes Yapı ortaklığında inşa ediliyor.

nisan ayı

Gayrimenkul sektörü Nisan ayını genel olarak hareketli geçirdi. Özellikle yeni projelerin lansmanları peşi sıra geldi ve sektörde önemli bir süreç yaşandı. Bu dönemde 4. Gayrimenkulde Liderler Zirvesi yapılırken, Bahçeşehir Göleti'nin kenarındaki arsaların satışa çıkması gündeme bomba gibi düştü.

TOKİ'nin yeni planlaması Türkiye'de yeni bir gündem oluşturdu. Başbakanlık bünyesinde faaliyet gösteren kurum, gelen talepleri de dikkate alarak emeklilere özel proje için start verdi. 2023 konut hedefi 1 milyon olan TOKİ, bu projelerle birlikte rakamı 1.2 milyona çıkardı.

Avrupa ve Anadolu Yakası'ndaki birçok yeni proje görücüye çıkarken Emlak Konut GYO'nun Başakşehir Kayabaşı 6. Etap kapsamında satışa açtığı arsa ihalesini Artaş İnşaat kazandı. Firma, satış toplam geliri olarak 876 milyon lira, Emlak Konut GYO'ya ise arsa payı olarak 350 milyon 450 bin lira teklif etti.

Arnavutköy Belediye Başkanı Ahmet Haşim Baltacı, Kanal İstanbul ve 3. Havalimanı projesinin büyük değer artışları sağlayacağını açıkladı. Emlak Konut GYO, Yıldızlar İnşaat-HKM ortaklığının kazandığı Kayabaşı 5. Etap arsa ihalesini iptal ederken aynı ayda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katılımıyla İstanbul'da Levent-Hisarüstü metrosu hizmete açıldı.

İstanbul trafiğini büyük ölçüde rahatlatacak olan 3. Köprü'de 940 tonluk en ağır tabliye, Nisan ayında yerini aldı. Cumhuriyet tarihinin en önemli yatırımlarından olan Körfez Geçiş Köprüsü'nde ise kopan halat yerinden sökülmeye başladı.

Bu dönemde yaşanan en flaş gelişmelerden birisi de Esenler, Başakşehir, Bayrampaşa gibi birçok şehre sınırı olan 8.7 milyon metrekarelik askeri arazi, Esenler Belediyesi'ne devredildi. Bölgenin dönüşümünde bu arsanın rolü büyük olacak.

Yine Nisan ayında Oryapark, Avrupark, Botanica İstanbul, Elmar Towers, Toskana Orizzonte, Work-up, Loft-up, Fortis İstanbul, İstasyon 24 ve Airport 24 gibi birçok proje görücüye çıktı.

Nisan ayının en fazla dikkat çeken haberleri

1 Nisan: Avrupa Konutları Kayabaşı geliyor. Artaş İnşaat, Emlak Konut GYO'nun Kayabaşı 6. Etap arsa ihalesini kazandı.

1 Nisan: Rusya'da gerçekleştirilecek FIFA 2018 Dünya Kupası kapsamında hayata geçirilecek stadyumlara Türk ilgisi, Rus basınının dikkatini çekti. Öte yandan Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün, ülkede 50 milyar dolarlık yeni iş olduğunu açıkladı. Ancak Kasım ayında meydana gelen uçak düşürme krizinin ardından rüzgar tersine döndü.

2 Nisan: Gayrimenkul sektörünün lokomotif firmalarından Ağaoğlu'nun İcra Kurulu Başkanı Önder Halisdemir oldu.

5 Nisan: Hazine adına kayıtlı gayrimenkullerin sayısı her geçen gün artıyor. İstanbul'un yüzde 43,5'ini, Ankara'nın yüzde 21,5'ini, İzmir'in yüzde 35,2'sini Hazine'ye ait bina ve araziler oluşturuyor.

6 Nisan: Oryapark projesi, görücüye çıktı. Ümraniye'de inşa edilen bu önemli yatırımın yüzde 35 prim yapması bekleniyor.

7 Nisan: Torba Yasa'daki değişiklikler kabul edildi, Resmi Gazete'de yayımlandı. Bankada Türk Lirası cinsinden konut hesabı açanlara, asgari 3 yıl boyunca sistemde kalmaları halinde ilk ve tek konut satın alımlarında devlet katkısı ödenecek. Bankalarda TL cinsinden çeyiz hesabı açanlara, asgari 3 yıl boyunca sistemde kalmaları, 27 yaşını doldurmadan ilk evliliklerini yapmaları ve evlilikleri müteakip ilgili bankaya başvurmaları halinde devlet katkısı desteği sağlanacak.

7 Nisan: Kirada oturan emeklinin uygun fiyatla ev sahibi olabilmesi için harekete geçen TOKİ, gelen talepler doğrultusunda düğmeye bastı. Taksitler 250 lira seviyelerinden başlayacak.

8 Nisan: Avrupark Bahçekent projesi görücüye çıktı. Cihan İnşaat tarafından Emlak Konut GYO arsasında inşa edilen projenin yüzde 80'i yeşil alana ayrıldı.

8 Nisan: Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'nın toplamda 103 bin 277 metrekare büyüklüğe sahip 4 parselden oluşan arsasının ihalesi iptal edildi. İhaleyi Yıldızlar İnşaat-HKM ortaklığı 1 milyar 32 milyon liralık satış toplam geliri teklifiyle kazanmıştı. Arsa, 30 Nisan'da yeniden ihale edilecek.

8 Nisan: Dumankaya Flex Office projesinin tanıtımı yapıldı. Toplantı sırasında Uğur Dumankaya, Gebze'de 5 bin konutluk dev proje için düğmeye bastıklarını açıkladı.

9 Nisan: Ak Proje ve Mutlu İnşaat ortaklığında inşa edilen Botanica İstanbul'un lansmanı yapıldı. 487 konuttan oluşan projede arsa büyüklüğü 28 bin metrekare olarak belirlendi.

9 Nisan: Doğa-Başyapı ortaklığı, İstanbul Bahçelievler-Yenibosna bölgesindeki arsasında çalışmalara başladı, firma logolarının yer aldığı tabela arsa üzerindeki yerini aldı.

9 Nisan: Başakşehir Belediyesi, Bahçeşehir Göleti üzerindeki parselleri satışa açtığını duyurdu. Tahmini bedeli 35 milyon lira olan arsada belediyenin uygun gördüğü proje hayata geçirilecek.

10 Nisan: 3. Havalimanı'nda 750 milyon euroluk kredi tamam, yeni krediler yolda. Dev projenin ilk etabı Ekim 2017'de hizmete açılacak.

13 Nisan: Tatil yörelerinde kayıt dışı kiralandığı için vergi kaybına neden olan yazlık konutların, kayıt altına alınması için çalışma başlatıldı.

13 Nisan: İstanbul Gaziosmanpaşa'da riskli olarak ilan edilen alanların 1/5000'lik kentsel dönüşüm planları onaylandı.

14 Nisan: Basın Ekspres Yolu'nda bir yeni proje daha. Yiğit Group, Fortis İstanbul'u tanıttı. Toplam yatırım tutarı 192 milyon lira olan projede 705 konutla birlikte ticari alanlar bulunmakta.

14 Nisan: Arsa üzerindeki işgalci Cemil Yapıcı dava açtı. Emlak Konut GYO, Kartal Yakacık arsasıyla ilgili açılan davaya karşılık verileceğini açıkladı.

14 Nisan: Emlak Konut GYO, Konya Meram arsa ihalesi yapıldı. İlk oturumu yapılan ihaleye toplam 8 istekli katıldı.

15 Nisan: 24 Gayrimenkul, Airport 24 ve İstasyon 24 isimli iki yeni projeyi tanıttı. İstasyon 24 projesi evde çalışmayı sevenler için tasarlanırken Airport projesi, Atatürk Havalimanı'na 1900 metre uzaklıkta hayata geçiriliyor.

15 Nisan: Ankara'da Eskişehir Yolu üzerinde inşa edilen Elmar Towers, İstanbul'da tanıtıldı. Tamamlandığında 177 metre yüksekliğe sahip olacak olan projenin yüzde 60 prim yapması bekleniyor.

18 Nisan: 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal zamanında tapu verme vaadiyle yürürlüğe konan 2981 sayılı İmar Affı yasasının süresinin uzatılması talebiyle İstanbul ve İzmir'den 51 mahallenin Ankara'ya yaptığı çıkarma sonuç verdi. 3 yıl uzatılan yasa, 15 Nisan 2015 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

19 Nisan: Boğaziçi Üniversitesi'ni Levent'e 6 dakika'da, Taksim'e 16 dakikada, Üsküdar'a 34 dakikada bağlayacak olan, 4 kilometre uzunluğunda ve 4 istasyondan oluşan Levent-Hisarüstü metrosu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katılımıyla açıldı.

20 Nisan: İş Altınhas, Kasaba 3. Etap için startı verdi ve lansmanı yaptı. 8 farklı tipte 156 konutun inşa edildiği projede ev büyüklükleri 123 metrekare ile 529 metrekare arasında değişiyor.

21 Nisan: 3. Köprü'de yeni bir gelişme daha yaşandı. Geçtiğimiz günlerde köprünün 940 tonluk en ağır çelik tabliyesinin yerine yerleştirilmesinden sonra şimdi de köprü kuleleriyle çelik tabliyeler arasında bağlantıyı sağlayacak eğik askı kablolarından ilki çekildi.

21 Nisan: İstanbul Kağıthane'deki bir rezidans inşaatında vinç devrildi, operatör Fatih Fidan öldü.

22 Nisan: Tatar Yapı, gayrimenkul sektörüne yeni bir soluk getirdi. İstanbul Finans Merkezi bölgesinde hayata geçirilen Loft Up 7.60 ve Work Up 5.50 projeleri görücüye çıktı. Projelerin yatırım büyüklüğü 190 milyon dolar.

22 Nisan: Emlak Konut GYO'nun Ankara Mühye arsa ihalesini Makro-Akyapı ortaklığı kazandı. Satış toplam geliri olarak 2.6 milyar lira teklif eden ortaklık, Emlak Konut GYO'ya arsa payı olarak 1 milyar 40 milyon lira ödeyecek.

24 Nisan: İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 15 kilometrelik Sultangazi-Arnavutköy metro hattının danışmanlık hizmeti işini ihaleye açtı.

25 Nisan: Dünya gayrimenkul sektöründe her geçen gün daha fazla büyüyen Türkiye, dev organizasyonlarda yabancılarla bir araya geliyor. 9. Gayrimenkul Fuarı ve Arap-Türk Zirvesi başladı.

26 Nisan: Torba Yasa olarak bilinen kanun ile asansörlere ilişkin yeni bir düzenleme getirildi ve asansörlerin periyodik kontrolleri belediyelere emanet edildi.

27 Nisan: GYODER, 4. Yüksek İstişare Kurulu Toplantısı'nda İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ı ağırladı.

28 Nisan: Esenler'deki askeri arazi belediyeye devredildi. Esenler Belediyesi, 9 milyon metrekareye yakın büyüklüğüyle dikkat çeken arsayı kentsel dönüşümde kullanacak.

30 Nisan: Son dönemde konut projelerinin gözdesi haline gelen Başakşehir bölgesinde flaş bir gelişme yaşandı. Ayazma bölgesinin yeni imar planları askıya çıktı.

30 Nisan: İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Bahçelievler'e iki metro hattının müjdesini verdi. Ataköy-İkitelli ve Bakırköy-Kirazlı metrosu, Bahçelievler'den geçecek.

mayıs ayı

İnşaat ve gayrimenkul sektörü Mayıs ayını durgun geçirdi. Bu süreçte TOKİ'nin Kayaşehir'de satışa açtığı 1500 konut, İstanbullular tarafından büyük ilgi gördü. Dairelere gelen talep 100 bini aştı.

3. Köprü'de kedi yolu yapımı için iki adet kılavuz halat çekilirken Avrasya Tüneli'nin kazı çalışmalarında son 1 kilometreye gelindi. Sabiha Gökçen Havalimanı'na ikinci pistin yapımı için imza aşamasına gelinen Mayıs ayında yine 3. Köprü'ye 5'inci tabliye yerleştirildi.

Yine megakente değer katacak diğer bir yatırım Viaport Marina kapılarını açtı. Proje, Tuzla'ya önemli katkılar sağladı.

Gayrimenkul sektöründe bu yıl Mayıs ayında bir ilk yaşandı. Emlak Çadırı kapsamında Başakşehir'in en önemli projelerindeki konutlar, ofisler ve dükkanlar açık artırmayla satıldı. Toplam 240 bağımsız birimin yer aldığı artırmada fiyatlar 99 bin liradan başlamıştı.

Uzun süre gündemde kalan Esenler'deki askeri arazinin devri, dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce ve Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu'nun katılımıyla gerçekleşti. Bu devirle birlikte Esenler'de 90 bin konutun yenilenme süreci hızlanmış oldu.

Mayıs ayının en fazla dikkat çeken haberleri

1 Mayıs: TOKİ'nin İstanbul'da alt ve orta gelir kapsamında satışa sunduğu 1500 konuta 103 bin 893 başvuru geldi. Fiyatların 107 bin 800 liradan başladığı evlere gelen talep, bir rekor olarak kayıtlara geçti.

2 Mayıs: 3. Köprü ve Kuzey Marmara Otoyolu projesinde köprü kulelerindeki kablonun yapımında kullanılacak kılavuz halatı çekilmesi işlemi tamamlandı.

5 Mayıs: Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yayımladığı genelgeye göre, konut satışlarında dairenin net ve brüt metrekarelerinin belirtilmesi zorunlu olacak.

5 Mayıs: Emlak Konut GYO'nun satışa çıkardığı Kağıthane Seyrantepe arsası için en yüksek teklifi Gül İnşaat Proje A.Ş ve Gül İnşaat A.Ş. iş ortaklığı verdi. Satış toplam geliri olarak 1 milyar 300 milyon lira, Emlak Konut GYO'ya arsa payı olarak yüzde 49 oranında 637 milyon lira önerdi ve ihalenin kazananı oldu.

6 Mayıs: İstanbul Boğazı'nın altına otomobiller için yapılan 14.6 kilometrelik Avrasya Tüneli projesinde çalışmalar hızla sürüyor. Projede yer altından iki yakanın birleşmesine 1 kilometre kaldı.

6 Mayıs: Fenerbahçe ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında Kenan Evren Lisesi arazisi gerginliği… Bakanlık arsa değeri için 345 milyon lira dedi, Fenerbahçe ise arsa karşılığında istenilen tüm yatırımların yapıldığını açıkladı.

6 Mayıs: GYODER, Gelişen Kentler Zirvesi'nin 7'incisini Balıkesir Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle 6-7 Mayıs'ta Balıkesir'de düzenledi.

7 Mayıs: İstanbul Inn Levent; en iyi tasarım, en iyi lokasyon, en iyi fiyat ve bölgesi itibari ile en fonksiyonel proje olma konusunda iddialı. 200 milyon dolar yatırım değerine sahip projede teslimlerin Temmuz 2016'da gerçekleştirilmesi planlanıyor.

7 Mayıs: 3. Köprü'de her iki yakada yükselen kuleler arasında kedi yolu yapımında kullanılacak iki adet kılavuz halat çekildi. Kedi yolu için belirlenen yapım süresi ise 2 ay.

8 Mayıs: Emlak Konut'un daha önce iptal ettiği Kayabaşı 5. Etap ihalesini Tahincioğlu - Nida İnşaat ortaklığı kazandı. 103 bin 277 metrekarelik arsa için atış toplam geliri olarak 1 milyar 72 milyon 600 bin liralık teklif sunan ortaklık, Emlak Konut'a yüzde 38'lik pay olan 407 milyon 588 bin lira önerdi.

8 Mayıs: Gazprom, Rus gazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyacak olan Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesinde inşaata başlama kararı aldı.

8 Mayıs: Pasifik-Çiftay ortaklığı, Emlak Konut Ankara Yenimahalle arsa ihalesini 4.1 milyar liralık satış geliri ve 1.2 milyarlık Emlak Konut payı ile kazandı.

8 Mayıs: 3. Boğaz Köprüsü Çamlık Tünelleri inşaatında elektrikçi olarak çalışan Serhat Özöndel, iş makinesinin üzerine devrilmesi sonucu hayatını kaybetti.

12 Mayıs: Çevre ve Şehircilik Bakanlığının desteği çerçevesinde Garanti Mortgage'in, Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu ile birlikte geliştirdiği “Anahtar Teslim Kentsel Dönüşüm Projesi” İstanbul'da İstanbul İnşaatçılar Derneği'nin öncülüğünde uygulanacak.

13 Mayıs: Dünyanın en büyük orta açıklığa sahip 4'üncü asma köprüsü olma özelliğini taşıyan İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü'nün kuleleri tamamlandı. Proje tamamlandığında İstanbul ile İzmir arası 3.5 saate inecek.

14 Mayıs: Adnan Menderes ve arkadaşlarının yargılandığı Yassıada'yı “Özgürlük ve Demokrasi Adası” projesi için ilk kazma vuruldu.

15 Mayıs: Bir diğer adı Yavuz Sultan Selim olan 3. Köprü'de toplam 5 tabliye yerleştirildi. Konulan son tabliyenin ağırlığı 940 ton.

16 Mayıs: DHMİ Genel Müdürü Serdar Hüseyin Yıldırım, Sabiha Gökçen Havalimanı'na ikinci pistin yapılması için ihaleyi kazanan firma ile sözleşme imzalanacağını belirtti.

16 Mayıs: İkinci Abdülhamit tarafından yaptırılan, Türkiye'nin ilk belediye binası olan Beyoğlu Belediyesi Başkanlık Binası, 3 yıllık restorasyonun ardından açıldı. Açılışta, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'da yer aldı.

18 Mayıs: İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Eminönü ile Alibeyköy arasına yeni tramvay hattı kuracaklarını açıkladı. 12 kilometrelik hatta 18 durak olacak.

19 Mayıs: Vekâletnamelerin TAKBİS (Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi) sistemine tanımlanmasıyla işlem yapılacak her bir tapu müdürlüğü için bankalar ve finans kuruluşları adına sunulan vekâletname ve bu vekâletnamelerin dayanağı olan yetki belgesi, imza sirküleri gibi belgelerin yalnızca bir defaya mahsus olmak üzere tek bir tapu müdürlüğüne sunulması yeterli olacak.

19 Mayıs: İstanbul'a bir metro daha geliyor. Bahçelievler Yenibosna'dan başlayıp Esenler Tekstilkent'e gidecek olan Bahçelievler- Bağcılar- Esenler metrosu 11.5 kilometre uzunlukta olacak.

20 Mayıs: Kullar İnşaat basınla bir araya geldi. İnşaat, tekstil ve enerji alanlarında faaliyet gösteren firma hayata geçirdiği projelerle birlikte yeni arsa yatırımlarını anlattı.

21 Mayıs: Günde 700 bin kişi taşıyacak metro için düğmeye basıldı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, temelini attığı Mecidiyeköy-Beşiktaş-Kabataş Metrosu'nda çalışmalar başlıyor.

22 Mayıs: Dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'nin talimatıyla başlayan çalışmalarda Sultanbeyli'de mülkiyet sorunu ortadan kalktı.

22 Mayıs: Mecidiyeköy-Beşiktaş-Kabataş Metrosu'nda çalışmalar tüm hızıyla devam ederken tünel çalışmaları sırasında kaza meydana geldi. Metro inşaatında iş makinesinin altında kalan Adil Kolukısaoğlu yaşamını yitirdi.

23 Mayıs: TCDD tarafından temin edilen ve test sürüşleri tamamlanan çok yüksek hızlı tren setinin Ankara-Konya hattında sefere başlandı.

25 Mayıs: Ceylan İnşaat'ın Göztepe projesi Muhteşem Yeni Yüzyıl Konutları görücüye çıktı. 192 daire, 6 dükkan ve 9 ofisin yer aldığı proje Bağdat Caddesi ve Fenerbahçe Stadyumu'na 500 metre mesafesiyle dikkat çekiyor.

25 Mayıs: Esenler halkının yıllardır beklediği ve 11 Mayıs günü Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan tarihi projede ilk imzalar atıldı. Dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce ve Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu'nun katılımıyla askeri arazinin devri için resmi imzalar atıldı.

26 Mayıs: 3.Köprü Projesi'nde çelik tabliyelerin konulması işlemiyle birlikte köprüyü taşıyacak iki sistemden biri olan eğik askı halatlarının da montaj işlemine başlandı.

26 Mayıs: Artaş İnşaat'ın en yeni projesi Avrupa Konutları Kale'nin ofis ve dükkanları, Çırağan Sarayı'nda düzenlenen lansmanla kamuoyuna sunuldu. Projede ofis sayısı 52, mağaza sayısı ise 30 olarak açıklandı.

27 Mayıs: Yalçınlar Group tarafından Büyükçekmece'de hayata geçirilen Batı Mahal projesi görücüye çıktı.  150 villanın yer aldığı proje geniş yeşil alanlara sahip.

27 Mayıs: EYG Grup, Kent'SELL'i basına tanıttı. Ömer Faruk Çelik'in ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıda evdekifirsat.com'un avantajları konuşuldu.

28 Mayıs: İş GYO ve Nef'in merakla beklenen ilk projesi İnistanbul Gala satışa çıktı. Topkapı'da eski Şişecam arsasında inşa edilen proje için 470 milyon dolarlık bir yatırım planlandı. İnistanbul Gala için ön talep sürecinde 7 binin üzerinde başvuru gelmişti.

29 Mayıs: Tuzla ve İstanbul'un merakla beklediği proje Viaport Marina açıldı. 1 milyar liralık yatırım değerine sahip projeye 750 tekne sağlanabilecek.

29 Mayıs: Etiler'deki özgün projeleri ile dikkatleri üzerine çeken RAM GMY'nin yöneticileri MaaNaa projelerinin detaylarını basın mensuplarıyla paylaştı. 39 ve 49 isimli projeler, bölgeye yeni bir soluk getirecek.

31 Mayıs: Emlak Çadırı açıldı, 6 saatte 240 bağımsız birim satıldı. Tahmini bedellerin 99 bin liradan başladığı açık artırma yatırımcılardan yoğun ilgi gördü.

Emlaktasondakika.com, 2015 yılını işte böyle geçirdi...

haziran

Gayrimenkul sektörü, Haziran ayına seçimlerin gölgesinde girdi. 7 Haziran'da gerçekleşecek seçimin sonuçları, sektör açısından büyük önem taşıyordu. Seçime katılma oranı yüzde 83,92 oldu ama sonuçlar ülke genelinde büyük ses getirdi. Seçime iktidar olarak giren AK Parti, yüzde 40,87 oy aldı. Hemen arkasındaki CHP ise yüzde 24,95'te kaldı. MHP'de yüzde 16,29 oranında oy alınca koalisyon kaçınılmaz oldu. Takvimler 8 Haziran'ı gösterdiğinde seçim sonuçları Türkiye'yi adeta salladı. Bu etki, Kasım'a kadar devam edecekti.

Haziran ayında ses getiren bir diğer olay ise 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in vefat etmesi oldu. 3. Havalimanı için Sberbank kuruluşu Denizbank'ın 500 milyon euroluk kredi desteği sağlaması aynı ayda önemli gelişmeler arasında yer alırken, 3. Köprü'nün bağlantı yolları arasında yer alan Beykoz ve Rumelifeneri'ndeki alan geçişlerine iptal kararı geldi.       

Vadistanbul projesinin Türk Telekom Arena'ya fünikülerle bağlanması için düğmeye basıldı. Bu proje, önümüzdeki dönemde havaraya çevrildi. Beşiktaş taraftarının büyük bir heyecanla beklediği Vodafone Arena, Haziran ayında çatı yüksekliğinin aşıldığı gerekçesiyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından mühürlendi.

Haziran ayının en fazla dikkat çeken haberleri

1 Haziran: Bilecik Yüksek Hızlı Tren Garı faaliyete geçti. Ankara'dan gelen tren yolcularını indirdi, İstanbul treni ise aynı duraktan ilk yolcularını aldı.

2 Haziran: Ataköy'de sahil kısmının 140 bin metrekarelik alanında yapılan dolgu üzerinde ticaret ve eğlence merkezi, lokanta, kongre merkezi, tekne satış ofisi, otopark gibi merkezler yer alacak.

2 Haziran: İstanbul Büyükşehir Belediyesi, çatı yüksekliğinin aşıldığı iddiasıyla Beşiktaş Vodafone Arena Stadyumu'nda inşaatı mühürledi.

2 Haziran: Erzurum, Kars, Sivas, Çorum ve Yozgat ilçelerinde Doğalgaz İletim Hattı projesi için acele kamulaştırma yapılacak. Karar, Resmi Gazete'de yayımlandı.

4 Haziran: İstanbul Etiler'deki Petrol Sitesi'nin dönüşümünü Katarlı Profesör Abdullatif Al Meer'in başında olduğu QT Holding yapacak. Proje, 250 milyon dolarlık yatırım değerine sahip olacak.

11 Haziran: Yavuz Sultan Selim Köprüsü ismine sahip 3. Köprü'nün Beykoz ve Sarıyer Rumelifeneri'ndeki alan geçişleri için 8. İdare Mahkemesi tarafından iptal kararı çıktı.

14 Haziran: Vadistanbul projesiyle Türk Telekom Arena, füniküler ile birbirine bağlanacak. Haziran ayında çıkan bu karar daha sonra havaraya çevrildi.

17 Haziran: 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, akut solunum yolları enfeksiyonu nedeniyle tedavi gördüğü Ankara Güven Hastanesi'nde vefat etti.

17 Haziran: Emlak Konut GYO, şirket paylarının geri alınacağını duyurdu. Bu açıklama sonrasında hisseler fırladı, yatırımcıların toplam kazancı 520 milyon liraya ulaştı.

17 Haziran: Restorasyon süreci 4 yıl süren Eyüp Sultan Türbesi kapılarını açıyor. Çalışmalar Nisan 2011'de başlamıştı.

17 Haziran: Daha önce yaşanan asansör kazasıyla gündeme gelen Torun Center projesinin 15'inci katında yangın çıktı.

19 Haziran: Sberbank'ın sahibi olduğu Denizbank, 3. Havalimanı projesine 500 milyon kredi sağladı. Cumhuriyet tarihinin en büyük yatırımı olan projede kredi için imzalar atıldı.

23 Haziran: Ankara'da Çankaya, Gölbaşı, Etimesgut ve Mamak'ta birçok mahalleyi kentsel dönüşüm kapsamında alan karar Resmi Gazete'de yayımlandı.

24 Haziran: Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgelerini birbirine bağlayacak olan Kop Dağı Geçidi'nde yer altı suyu kaynaklı göçük meydana geldi.

28 Haziran: Kamu projelerine karşı muhalif tavrıyla bilinen Mimarlar Odası'nın Karaköy'deki merkez binasında kaçak kat olduğu ortaya çıktı. Aynı binada hizmet veren Ferahfeza isimli restoranın bulunduğu katın kaçak olarak inşa edildiği belirlendi.

temmuz ayı

İnşaat ve gayrimenkul sektörü, Temmuz ayını seçim sonuçlarının etkisinde geçirdi. Bu dönemde en dikkat çeken gelişme Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin kapılarını basın mensuplarına açması oldu. Emlak Konut GYO'nun 1849 konutluk Ispartakule Evleri'nde kuralar çekildi. Projeye, 10 binin üzerinde başvuru geldi.

Yine aynı dönemde yapımı uzun süredir devam eden Viaport Venezia AVM kapılarını açarken, Beşiktaş Vodafone Arena Stadyumu'nda çatı iskelesi çöktü ve iki kişi yaralandı. Azeri asıllı Rus işadamı Telman İsmailov'un 1.5 milyar dolara mal ettiği Mardan Palace Hotel icradan satışa çıktı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi, daha önce 8. İdare Mahkemesi tarafından iptal edilen 3. Köprü'nün bağlantı yollarına ilişkin imar planını kabul etti. Haziran ayında yaşanan diğer ilginç gelişme ise, Ankara'da vinçli bina olarak bilinen gayrimenkulün, 318 milyon lira tahmini bedelle satışa çıkması oldu.

Temmuz ayının en fazla dikkat çeken haberleri

4 Temmuz: Cumhurbaşkanlığı Külliyesi, Cumhurbaşkanlığı Basın Danışmanlığı'nca gerçekleştirilen tanıtım gezisiyle basın mensuplarına kapılarını açtı.

6 Temmuz: Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün iki tünelinden birisi olan Riva Tüneli'nde çalışmalar tamamlanmak üzere.

8 Temmuz: TOKİ, Giresun'daki eski SEKA Kağıt Fabrikası üzerinde 592 konut inşa etmek için düğmeye bastı.

13 Temmuz: Rize'de Yeşil Yol projesinin durdurulması için yöre halkının başlattığı eylem üzerine Samistal ve Kavrun yaylalarındaki çalışmalara ara verildi.

14 Temmuz: Ankara'nın vinçli binası olarak bilinen bina, 318 milyon lira tahmini bedelle satışa çıktı. İhalede başlangıç bedeli, 159 milyon lira olarak açıklandı.

14 Temmuz: Tarihi Yarımada'yı yakından ilgilendiren bir karar… İstanbul 2. İdare Mahkemesi, koruma amaçlı uygulama planındaki 61 maddeden 37'sini iptal etti. Bu sonuçla Yedikule Bostanları'ndan Kumkapı'ya kadar pek çok alanda yapılaşmanın önüne geçilmiş oldu.

16 Temmuz: 3. Köprü'de yeni gelişme.. İBB Meclisi, 8. İdare Mahkemesi'nin iptal ettiği bağlantı yollarının imar planlarını onayladı.

22 Temmuz: Bayrampaşa Belediye Başkanı Atila Aydıner, emlaktasondakika.com'a yaptığı açıklamada Bayrampaşa Cezaevi'nin olduğu alana 2 bin 200 konutluk dev proje yapılacağını söyledi. Dev yatırım içinde okul, hastane ve AVM'de yer alacak.

23 Temmuz: İstanbul'da yapımı devam eden metro hattında su borusu patlayınca, TEM otoyolunun Metris bağlantısı sular altında kaldı. Yaşanan gelişme sonrası trafik durma noktasına geldi.

25 Temmuz: IHI ve Itochu, Çanakkale Boğazı'nda dünyanın en uzun asma köprülerinden birisini inşa etmek için fizibilite çalışmalarına başladı. Kuleler arası açıklığın 2 bin metreden uzun olması beklenen köprüde ihalenin 2016 sonunda yapılması bekleniyor.

27 Temmuz: Kiptaş ve Torunlar GYO ortaklığında inşa edilen 5. Levent projesinde inşaat başladı. Tamamlandığında 15 bin kişinin yaşaması beklenen projede metro hatlarına özel tünel olacak.

27 Temmuz: Beşiktaş Vodafone Arena Stadyumu'nın kapalı tribün tarafındaki çatı iskelesi, kaldırılırken düştü. Çatının montajı işlemi 15 ve 24 Temmuz tarihlerinde de gerçekleştirilememişti.

28 Temmuz: 24 Gayrimenkul Portföy Yönetimi, Türkiye'nin ilk gayrimenkul yatırım fonlarının kuruluşu için sona geldi. Şirket, bu alanda kurulan ilk firmalardan birisi oldu.

29 Temmuz: Antalya'da Azeri asıllı Rus işadamı Telman İsmailov tarafından 1.5 milyar dolar yatırımla hayata geçirilen Mardan Palace, icradan satışa çıktı. Lüks otelin bunun dışında birçok icra dosyası bulunmakta.

30 Temmuz: İstanbul 10. İdare Mahkemesi'nin 1/1000 ölçekli “Beyoğlu Kentsel Sit Alanı Koruma Amaçlı Uygulama Planı” ile 1/5000 ölçekli “Beyoğlu Nazım İmar Planı”na ilişkin yasaya ve usule aykırı olarak verdiği iptal kararı Danıştay 6. Dairesi tarafından bozuldu.

30 Temmuz: ANBA Yayın Grubu ile Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) İnşaat Platformu kurdu. Sektörün temel sorunlarını tespit edecek olan platform, bilgi kirliliğinin de önüne geçmeyi hedefliyor.

ağustos ayı

Ağustos ayında gayrimenkul sektörü durgun bir süreç geçirdi. Koalisyon kurulması kapsamında görüşmelerin sürdüğü bu ayda Emlak Konut GYO'nun ihaleleri ön plandaydı. Yalova'da düzenlenen Gayrimenkul Fuarı'nda yaşanan silahlı saldırı gündeme bomba gibi düşerken, Atmaca Grup çok tartışılan Bahçeşehir Göleti projesinde startı verdi.

Emlak vergisinde ilk artış oranı belli oldu. Maliye Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 2016 yılı emlak vergisi hesaplamalarında kullanılacak parametrelerden ilkini belirledi. Binaların emlak vergisi hesaplanırken dikkate alınacak inşaat maliyet bedelleri yüzde 6.5 oranında artırıldı. Geçen yıl bina maliyetlerinde artış oranı yüzde 3.9 olarak belirlenmişti.

İstanbul'un Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün bağlantılı yollarından Kurtköy-Akyazı Kınalı-Odayeri kesimi için ihale tarihleri ertelendi. Bu, aynı yolların yapılacağı ihalede 4'üncü erteleme olarak kayıtlara geçti.

Ağustos ayında yaşanan çarpıcı olaylardan biri ise, bugüne kadar 800 kişiye mağdur ettiği belirtilen Makrom Yapı'nın patronu Lütfü Bakırcı'nın tutuklanması oldu. Bakırcı dahil gözaltına alınan 6 kişi, tutuklandı.

Türkiye'nin en büyük gayrimenkul projeleri arasında yerini alan Vadistanbul ile Türkiye'nin ilk özel havarayı geliyor. 14 milyon euroya mal olacak olan proje tamamlandığında İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne devredilecek.

Ağustos ayının en fazla dikkat çeken haberleri

1 Ağustos: Maliye Bakanlığı, e-haciz uygulamasının kapsamını genişletiyor. Bundan sonra uçak, gayrimenkul ve yatlarda sisteme dahil olacak.

1 Ağustos: İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından Emirgan sahil yolunun denize doğru genişletilmesi projesinde sona gelinirken, Bisiklet ve yürüyüş yolu, balık tutma platformları ve 116 araçlık otopark cebi halkın kullanımına açıldı.

4 Ağustos: Dünyanın en büyük mobilya üreticilerinden İsveçli IKEA Romanya'da 83 bin dönümlük orman satın aldı. Firma temmuz ayında satın alınan ormandan ahşap temin edecek.

9 Ağustos: Dönemin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, İstanbul 3. Havalimanı'na erişimi sağlayacak, kentin trafik sorununun çözümüne katkıda bulunacak Gayrettepe-3. Havalimanı metro hattının proje çalışmalarına başlandığını bildirdi.

10 Ağustos: İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Şişli-Mecidiyeköy viyadüklerinde 10 Ağustos'ta bakım-onarım çalışmasını başlattı.

11 Ağustos: Emlak Konut GYO, ilk oturumunu bugün gerçekleştirdiği Nevşehir arsa ihalesini iptal ettiğini açıkladı. Şirket, iptal nedenini ise yeterli rekabet ortamının olmaması olarak gösterdi. Arsa için sadece Bakırcı-Buktor Yapı ortaklığı satış toplam geliri olarak 100 milyon lira, Emlak Konut GYO'ya ise arsa payı olarak yüzde 15 oranında 15 milyon lira önermişti.

12 Ağustos: Atmaca Grup'un Bahçeşehir Göleti'ni iki katına çıkaracak projesinde 130 adet ticari birim ve 130 adet cadde mağazası olmak üzere toplam 260 bağımsız bölümün yer aldığı belirtildi. Firma, arsa ihalesini 130 milyon lira teklifle kazanmıştı.

13 Ağustos: Fenerbahçe'nin maçlarını oynadığı Ülker Stadyumu Şükrü Saracoğlu Kompleksi, Wi-Fi altyapısını tamamen yenileyerek 4.5G'ye hazır hale geldi.

14 Ağustos: Yalova Gayrimenkul Fuarı ve Arap-Türk Zirvesi'nde büyük panik yaşandı. Silahlı bir saldırgan 2 kişiyi ağır yaraladı.

16 Ağustos: Ataköy'deki İstanbul Turizm Merkezi projesinin detayları belli oldu. Türkiye'nin ilk AVM'si Galleria yıkılarak dolgu alanda yeniden şekillenecek.

17 Ağustos: İlk oturumda 13 teklifin geldiği Emlak Konut GYO Ankara Çayyolu arsa ihalesini, 2. oturumda en yüksek teklifi vererek kazanan YP İnşaat oldu. Satış toplam geliri için 545 milyon 454 bin TL teklif veren ve Emlak Konut GYO'ya 180 milyon TL öneren YP İnşaat arsa üzerinde mimarisiyle öne çıkan bir proje üretecek.

18 Ağustos: Dönemin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, dünyanın en büyük orta açıklığa sahip 4'üncü asma köprüsü olma özelliğini taşıyan İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü'nün 21 Mart'ta kopan kedi yolunun yeniden imal edilip tamamlandığını belirtti.

21 Ağustos: İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamaya göre, Haliç Köprüsü metrobüs yolu bakıma alındı. Ağırlıklı olarak gece saatlerinde sürdürülen çalışmalarla operasyon, 24 Ağustos'ta tamamlandı.

24 Ağustos: İBB bir metro projesi için daha düğmeye bastı. Fatih, Zeytinburnu, Bakırköy, Bahçelievler ve Küçükçekmece ilçelerinden geçecek olan Yenikapı-Sefaköy metrosu metrobüs, deniz otobüsü ve 5 ayrı hatla entegre olacak. Hattın toplam uzunluğu 13,9 kilometre olarak belirlendi.

25 Ağustos: Bir dönem gündemin bir numarası olan Urla Villaları'yla ilgili olarak flaş bir gelişme yaşandı. Bölge İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı aldığını açıkladı.

25 Ağustos: Türkiye'nin en büyük gayrimenkul projeleri arasında yerini alan Vadistanbul ile Türkiye'nin ilk özel havarayı için işlemler başladı. Maliyeti 14 milyon euro olacak.

27 Ağustos: Maliye ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, merakla beklenen o rakamı açıkladı. Binaların emlak vergisi hesaplanırken dikkate alınacak inşaat maliyet bedelleri yüzde 6.5 oranında artırıldı.

27 Ağustos: İstanbul Boğazı'nda yapımı süren 3. köprünün bağlantı yolları için önce 6 Mart 2015'te yapılacağı açıklanan, daha sonra 6 Mayıs'a ertelenen söz konusu ihalelerin, firmaların talebi üzerine iki ayrı tarihte yapılmasına karar verildi. İhaleye konu bağlantı yolları Kurtköy-Akyazı ve Kınalı-Odayeri kesimlerini kapsıyor.

29 Ağustos: İnşaat sektöründe flaş bir gelişme yaşandı. Makrom Yapı'nın sahibi Lütfü Bakırcı, 800 kişiyi mağdur ettiği gerekçesiyle tutuklandı.

eylül ayı

Eylül ayında gayrimenkul ve inşaat sektörüne bomba gibi düşen bir gelişme yaşandı. Binlerce yeni evin inşa edildiği Ispartakule bölgesinde konut ve ticari alan satışları durduruldu. Kısa sürede kaldırılan tedbir kararı bölgedeki konut satışında durgunluğa sebep oldu. Banker Kastelli lakaplı Abidin Cevher Özden'in oğlu Korkmaz Yiğit'in mal kaçırma davası açması, Ispartakule'deki satış sürecini adeta tıkadı.

Tarihler 11 Eylül'ün akşam saatlerini gösterdiğinde kutsal topraklardan acı haber geldi. Mekke'de yapımına devam edilen genişletme çalışmalarında kullanılan vinç, şiddetli rüzgar nedeniyle hacıların üzerine devrildi. Feci kaza sonrasında 107 kişi hayatını kaybederken 238 kişi de yaralandı. Hayatını kaybeden hacı adaylarının arasında Türk vatandaşlarda var.

Aynı ay içerisinde yaşanan bir diğer önemli gelişme ise Dubai'de gerçekleştirilen Cityscape Global Fuarı oldu. Dünya gayrimenkul sektörünün Eylül ayındaki buluşma noktası olan fuarda 28 ülkeden binlerce katılımcı boy gösterdi. Emlaktasondakika.com olarak 3 kişiyle katıldığımız fuara, İstanbul'daki 8 kişilik ekip 24 saat destek verdi.

Eylül ayında yaşanan bir diğer önemli gelişme ise Irak'ın başkenti Bağdat'ta üniformalı, silahlı ve maskeli kişilerin Nurol İnşaat bünyesinde çalışan 18 Türk işçiyi kaçırması oldu. İlk olarak iki kişiyi serbest bırakan rehineler, uzun uğraşlar sonucu kalan 16 kişiyi de bıraktı ve rehine krizi sona erdi.

Eylül ayının en fazla dikkat çeken haberleri

2 Eylül: Bağdat'ın Sadr Bölgesi'nde Nurol İnşaat tarafından inşa edilmekte olan stadyum inşaatı şantiyesinde çalışan işçiler kaçırıldı. 14 işçi, 3 mühendis ve bir muhasebeci olduğu öğrenilen kaçırılma olayı sonrası güvenlik endişeleri nedeniyle şantiyedeki personel sayısı azaltıldı. İşçilerin tamamı Eylül'ün sonuna doğru serbest bırakıldı.

2 Eylül: Sinpaş GYO Genel Müdürü Seba Gacemer, Hürriyet Gazetesi'ne yaptığı açıklamalar nedeniyle Avni Çelik tarafından tedbiren görevden alındı. Gacemer, sadece 14 gün sonra 16 Eylül'de yeniden görevinin başına geçti.

2 Eylül: DKY İnşaat, "hayata açık" bir yaşam tasarladı ve DKY On projesini inşa etmeye başladı. Kağıthane'de eski Beşler Sucuk fabrikası arsasında hayata geçirilen DKY On, 1+1 ve 2+1 daire seçeneklerinden oluşuyor.

2 Eylül: İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Topkapı-Habipler tramvay hattını Arnavutköy'e uzatma çalışmalarını başlatıyor. 15 kilometrelik hat tamamlandığında mevcut projenin toplam uzunluğu 30 kilometre olacak.

2 Eylül: Fransız enerji devi Total'in Türkiye'deki akaryakıt istasyonları ile ticari satış, tedarik ve lojistik varlıkları Demirören Holding'in oldu.

9 Eylül: 28 ülkeden katılımcının boy gösterdiği Cityscape Global 2015 Fuarı'nın yıldızı emlaktasondakika.com oldu.

10 Eylül: Eviya Gayrimenkul'ün Beykoz Anadoluhisarı Mahallesi'ndeki arsaları 75 milyon liradan satışa çıktı. Firma dışında iki hak sahibinin bulunduğu taşınmazın toplam büyüklüğü 98 bin 761 metrekare.

11 Eylül: Şiddetli rüzgar Mekke'de faciaya yol açtı. Kutsal topraklarda devam eden genişletme çalışmaları kapsamında kullanılan vinç, rüzgar nedeniyle hacıların üzerine devrildi. Aralarında Türklerinde bulunduğu 107 kişi öldü, 238 kişi yaralandı.

12 Eylül: Dumankaya İnşaat, Fifti Fifti kampanyasının reklamlarında Saba Tümer'i oynattı. Miks, Hi-Fit ve Flex Office'te geçerli kampanya kapsamında 300 bin liralık evin 150 bin lirasını müşteri veriyor. Kalan 150 bin liralık bölümü, Dumankaya İnşaat 10 yılda ev sahibine geri ödüyor.

12 Eylül: Artaş İnşaat, Ataköy'deki Avrupa Residence&Office projesini satışa açtı. Müşterilerin telefonları kilitlediği proje 350 milyon liralık yatırımı ve 94 metrelik E-5 Karayolu cephesiyle dikkat çekiyor.

15 Eylül: Vadiyaka Başakşehir görücüye çıktı. Fuzul Grup imzalı projede 361 daire ve 56 dükkan bulunmakta. 300 milyon liralık yatırım değerine sahip olan projenin yüzde 70 oranında prim yapması bekleniyor.

17 Eylül: İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nde 148 bin metrekare büyüklüğündeki eski Bayrampaşa Cezaevi arazisine 2 bin 200 konut, 300 yatak kapasiteli devlet hastanesi, eğitim, otopark, alışveriş merkezi, sosyal donatı ve yeşil alanların yapılmasına ilişkin yeni plan oy çokluğuyla kabul edildi.

18 Eylül: İlk oturumunda 45 firmanın yer aldığı Emlak Konut GYO Üsküdar Barbaros arsa ihalesini Dap Yapı'nın sahibi olduğu Eltes İnşaat ile Istlife ortaklığı kazandı. Validebağ Korusu'nun tam karşısında yer alan arsa için ortaklık, satış toplam geliri olarak 810 milyon lira, arsa payı olarak Emlak Konut GYO'ya yüzde 50,15 oranında 406 milyon 215 bin lira teklif etti.

28 Eylül: Sinpaş GYO'nun uzunca bir süredir Bomonti Time olarak bilinen projesinin yeni adı Queen Central Park oldu. Konumuyla dikkat çeken proje, Dubai'deki Cityscape Fuarı'nda da tanıtılmıştı.

29 Eylül: Tahincioğlu, Nidapark Başakşehir'i lanse etti. Ekim 2017'de teslim edilmesi planlanan proje 5 blok şeklinde tasarlandı. Dairelerle birlikte 48 ticari ünitenin bulunacağı proje LEED kriterlerine uygun olarak hayat buluyor.

30 Eylül: Emlak Konut GYO'nun hayata geçirdiği Başakşehir Evleri 2. Etap, Ayazma Emlak Konutları ve Ispartakule Evleri'nin kuraları bugün çekildi ve 413 aile yeni evlerine kavuştu.

ekim 2015

Gayrimenkul sektörü Ekim ayını Kasım'da gerçekleştirilecek seçimlerin etkisinde geçirdi. Irak'ta 28 gün alıkonulduktan sonra serbest bırakılan, Nurol Holding bünyesindeki 16 Türk işçiyi taşıyan Cumhurbaşkanlığı'na ait "ANA" özel uçağı, Ankara'ya geldi.

Aynı ay içinde Fikirtepe'de güç birliği yapan Fikirtepe Platformu, ilk toplantısını gerçekleştirdi. Bölgedeki firmaların bir araya gelmesiyle oluşturulan organizasyon, dönüşüm kapsamındaki problemleri tespit edip ortadan kaldırmak için ilk adımı attı.

Seçim arifesindeki Türkiye için Ekim ayı içinde birçok önemli olay gerçekleşti. Yüksek hızlı internet erişimi sağlayacak olan 4B uydusu, 16 Ekim 2015 akşamı saat 23.40'ta Kazakistan'daki Baykonur Üssü'nden fırlatıldı.

Asrın Projesi olarak nitelendirilen ve KKTC'ye su temini sağlayacak olan dev yatırım tamamlandı ve hizmete girdi. 17 Ekim 2015 günü kullanıma açılan proje, deniz yüzeyinin 250 metre altındaki borulardan oluşuyor. 80 kilometre uzunluktaki dev projeyle birlikte yıllık 75 milyon metreküp su aktarımı gerçekleşecek.

Ağaoğlu Şirketler Grubu, aynı anda 2 bin 770 çalışanına baret taktırarak Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi. Daha önceki rekor 1306 baretle Kanada'daydı. Maslak 1453 projesinin şantiyesinde gerçekleşen organizasyona Ali Ağaoğlu, Hasan Rahvalı, Murad Acar gibi şirketin üst düzey isimleri de katıldı.

Gayrimenkul sektörüyle futbolu bir araya getiren anlaşma yapıldı. Dumankaya İnşaat, Spor Toto Süper Lig maçlarında Galatasaray'ın göğüs sponsoru oldu. 3 yıl boyunca devam edecek anlaşma, Ekim ayının dikkat çeken gelişmelerinden birisi oldu.

Ekim ayının sonlarına doğru, İstanbul Ataşehir'deki Develi Restaurant'ta yaşanan kezzap skandalı gündeme bomba gibi düştü. Çocuk oyun alanındaki çocuk, teyzesinin eşi tarafından kezzaplı saldırıya uğradı. Çocuk gözünü kaybetti, enişte tutuklandı. Yaşanan olay, AVM ve kapalı alanlardaki çocuk oyun alanları ne kadar güvenli sorusunu akıllara getirdi. Olay sonrasında yeni yönetmelik için çalışmalar başladı.

Ekim ayının en fazla dikkat çeken haberleri

1 Ekim: Çengelköy Park Evleri görücüye çıktı. Boğaz manzaralı rezidans, konaklar ve villalardan oluşan projede; 27 villa, 116 çatı ve bahçe dubleksi ile 73 rezidans daire ve cadde dükkanları yer alıyor.

1 Ekim: Nurol Holding'in Irak şantiyesinde çalışan ve kimliği belirsiz kişiler tarafından rehin alınan 16 işçi, Cumhurbaşkanlığı'na ait uçakla Türkiye'ye döndü.

1 Ekim: Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İstanbul'un en önemli turizm yatırımları arasında yer alan Galataport projesini onayladı. Salıpazarı Kruvaziyer Limanı Projesi olarak bilinen Galataport'un ÇED Raporu'na onay geldi. Böylelikle projenin önü açılmış oldu.

4 Ekim: 3. Boğaz Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu Projesi'nde Sarıyer'i Garipçe ve Rumeli Feneri köylerine bağlayan ulaşım yolu trafiğe açıldı.

9 Ekim: Kadıköy Fikirtepe'de devam eden, Türkiye'nin ilk büyük ve planlı kentsel dönüşüm projesi için bölgede çalışmalarını sürdüren 17 İnşaat şirketinin birleşerek kurduğu Fikirtepe Kentsel Dönüşüm Derneği, Fikirtepe Platformu'nu oluşturdu. Platform, ilk kez basınla bir araya geldi.

10 Ekim: İstanbul'a yapılacak olan İkitelli Ataköy ve Dudullu Bostancı metro hattında çalışmalar başlıyor. İki hat sayesinde megakentin trafik probleminde rahatlama bekleniyor.

10 Ekim: T.C İstanbul 10. İcra Dairesi, Uzel Traktör Fabrikası'nı 382 milyon 772 bin TL'ye icradan satışa çıkardı.

12 Ekim: Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER); Cityscape'in bilgi ortaklığı ile sektöre yeni bir ivme kazandırmak için 12 - 14 Ekim tarihleri arasında Çırağan Palace Kempinski'de "Türk Gayrimenkul Sektörünün Körfez Yatırımcıları ile Buluşması" kapsamında toplantı düzenledi.

14 Ekim: İstanbul Karaköy'de Salı Pazarı bölgesinin simgesi haline gelen Gökkuşağı Merdivenleri'nde yenileme sürecinin sonuna gelindi. Temmuz ayında başlayan çalışmalar doğrultusunda özel taşın kullanıldığı merdivenler daha düzenli bir hale getirildi.

14 Ekim: Türkiye'de yapılacak 3. Nükleer Santral'in İğneada bölgesine yapılacağı açıklandı. 2 bin 100'e yakın kişinin yaşadığı bölgede yaz aylarındaki turizm etkisiyle kişi sayısı 10 bini aşıyor.

14 Ekim: İstanbul Çamlıca'daki radyo-TV vericilerini ana vericide toplayacak olan dev kulenin yapımı için çalışmalara başlandı. Kule, 365,5 metre uzunluğa sahip olacak.

15 Ekim: Gül Proje, Beylikdüzü Kavaklı bölgesinde 1.156 konut ve 39 cadde mağazasından oluşan Viraİstanbul görücüye çıktı. Beylikdüzü Belediyesi'nin de ortak olduğu projenin yatırım değeri 630 milyon lira.

16 Ekim: Türksat 4B uydusu, dün gece Kazakistan Baykonur Üssü'nden Türkiye saatiyle 23.40'ta uzaya fırlatıldı. Daha hızlı internet için start verilmiş oldu.

16 Ekim: Erkanlı Grup, Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek Sakarya'da Univa Student Residence adıyla öğrenci evi projesi başlattı. Lansmanı yapılan projenin yatırım büyüklüğü 126 milyon lira. Projede 35 ve 70 metrekarelik konutlar olacak.

17 Ekim: Deniz yüzeyinden 250 metre derinlikte askıda borularla 80 kilometre uzunluktaki KKTC Su Temin Projesi açıldı. Yılda 75 milyon metreküp su, Türkiye'den KKTC'ye gidecek.

19 Ekim: İstanbul 3. Havalimanı Proje Finansmanı İmza Töreni Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu'nun katılımıyla gerçekleşti. Havalimanının ilk etabı için toplam altı bankadan 4.5 milyar euro kredi sağlandı.

20 Ekim: Hanesel Yapı ve Demirbaş Yapı ortaklığıyla hayata geçirilen Kurtköy'ün ‘en büyük projesi' 360 Kurtköy lanse edildi.

20 Ekim: Ağaoğlu'ndan bir rekor daha… Aynı anda 2 bin 770 çalışanına baret taktıran Ağaoğlu, Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi. Daha önceki rekor 1306 baretle Kanada'daydı.

21 Ekim: İBB, toplam uzunluğu 9,7 kilometre olacak olan Halkalı-Kirazlı metrosunda çalışmalara başladı.

21 Ekim: İBB Başkanı Kadir Topbaş açıkladı… “İstanbul Fuar Merkezi'nin yeni hali 500 Milyon dolara mal olacak. 700 bin metrekare alana sahip olacak fuar merkezinin 130 bin metrekare alanı 2017 Eylül'de bitmiş olacak. Bu alanın 35 bin metre karesinde yurtdışından fuar için gelenler aileleriyle birlikte konaklayabilecek. Bankalar, alışveriş merkezleri olacak. Metro bağlantısı ile de İstanbul trafiğinde bu alana gelip gidenler bir yoğunluk oluşturmayacak”

21 Ekim: Paranın başkenti metrosuna kavuşuyor. İBB, finans merkezine metro hattını programına aldı. İstanbul Finans Merkezi için 2.4 kilometrelik metro hattı inşa edilecek.

21 Ekim: Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de düzenlenen 21. Uluslararası inşaat fuarı ziyaretçileriyle buluştu. Organizasyona Türkiye'den de birçok firma katıldı.

22 Ekim: Torunlar GYO, yeni projesine büyük önem veriyor. Maliyeti 80 milyon lira olan deplase işlemi sayesinde 5. Levent projesinin arsası, dev enerji hatlarından arındırılıp tek bütün haline gelecek.

23 Ekim: İhlas Holding ve Türkiye Gazetesi'nin kurucusu Dr. Enver Ören'in ismi, İBB Bahçelievler Kültür Merkezinde yaşatılacak.

23 Ekim: SBS Alışveriş İş ve Yaşam Merkezi A.Ş. tarafından 450 milyon TL düzeyinde yatırımla hayata geçirilen Podium Ankara Alışveriş Merkezi kapılarını açtı.

24 Ekim: Dikkat çeken ortaklık… Gayrimenkul sektörünün başarılı firmalarından EgeYapı Group ve teknoloji dünyasının öncü firması Casper Çekmeköy'de ayrıcalıklı bir projeye imza atacak.

25 Ekim: Emlak Konut GYO, Başakşehir Evleri'yle birlikte Bahçekent Konutları, Stüdyo 24, Andromeda Gold, Burgazkent Çarşı ve Park Yaşam Mavişehir projelerindeki 366 ticari birim 25 Ekim 2015 günü açık artırma kapsamında satışa açıldı.

29 Ekim: İnşaatı devam eden Çamlıca Camisi'ne Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla asılması beklenen Türk Bayrağı başka bir güne ertelendi. 1453 metrekare büyüklüğe sahip bayrak, şiddetli rüzgar nedeniyle yerine asılamadı.

30 Ekim: Galatasaray ile Dumankaya İnşaat arasında sponsorluk anlaşması imzalandı. 3 yıl boyunca Spor Toto Süper Lig maçlarında Galatasaray'ın göğüs sponsoru olan Dumankaya, bu anlaşmayla uzunca bir süre gündemdeydi.

kasım 2015

Kasım ayı gayrimenkul sektörü için adeta dönüm noktası oldu. Haziran ayında yapılan seçimler sonrasında koalisyon hükümetinin kurulamaması, ekonomik açıdan ülke genelinde büyük sıkıntılara yol açtı. Türk ekonomisinin lokomotifi konumundaki inşaat ve gayrimenkul sektörü de, Haziran-Kasım arasındaki süreçte zorlu bir dönem geçirdi.

1 Kasım akşamında seçim sonuçları açıklandığında AK Parti, aldığı yüzde 49,4'lük oyla 317 milletvekili çıkartarak tek başına iktidar oldu. Bu, 12 yıldır ülkeyi yöneten siyasetin devamı anlamına geliyordu. 2 Kasım günü, Türkiye farklı bir sabaha uyandı. Bir anlamda gayrimenkul ve inşaat sektörü, 2 Kasım itibariyle 5 aylık tatili bitirmiş ve kaldığı yerden yoluna devam etmeye başlamıştı.

Türkiye'nin “istikrar” demesi, yabancı yatırımcıları da sevindirdi. Seçimlerin hemen sonrasında bilançosunu açıklayan Emlak Konut GYO, borsada hızlı bir yükselişin altına imza attı. Önünü daha rahat görmeye başlayan yatırımcılar, yeni projelerin lansmanlarını peşi sıra yapmaya başladı.

Kasım ayı, sektörün siyaset ayağında önemli bir değişikliğe sahne oldu. Çevre ve Şehircilik Bakanı koltuğuna İdris Güllüce'nin yerine Fatma Güldemet Sarı oturdu. Sarı, bu alanda bir ilkin altına imza atarak kayıtlara geçti.

CNR Emlak Fuarı, Kasım ayının önemli organizasyonlarından birisiydi. Ancak fuar, yerli ve yabancı yatırımcılardan beklenen ilgiyi görmedi. Geçtiğimiz yıl aynı organizasyonda stant açan Ağaoğlu, Nef gibi birçok lokomotif firma, 2015'te fuara katılım göstermedi.

Aynı ay içerisinde yapımına hızla devam edilen 3. Köprü'de çok dikkat çeken bir olay yaşandı. Yavuz Sultan Selim Köprüsü'ne kaçak olarak çıkan Özcan İpar ve Pavel Smirnov, adeta gündemi değiştirdi. Yerden 350 metre yüksekte yaptıkları çılgın özçekimle adından söz ettiren ikiliden Özcan İpar, emlaktasondakika.com'a önemli açıklamalarda bulundu.

Kasım ayının son günlerinde tüm dünyayı sarsan bir olay yaşandı. Rus savaş uçağı, Türkiye'nin hava sahasını ihlal edince F-16'lar tarafından düşürüldü. Olayın hemen sonrasında iki ülke arasında gergin bir süreç başladı. Özellikle Rusya'da iş yapan Türk firmalar, zor bir döneme girmiş oldu.

Kasım ayının en fazla dikkat çeken haberleri

1 Kasım: 26. Milletvekili Seçimler'inde AK Parti, tek başına iktidar oldu. 1 Kasım seçimlerinin sonucuna göre AK Parti, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne tam 317 milletvekili soktu. Türkiye, istikrar kararı alınca olumlu tepkiler hızla gelmeye başladı. Seçimin hemen sonrasında gayrimenkul ve inşaat sektöründe gözle görülen bir hareketlenme yaşandı.

2 Kasım: Antalya'da dünyaca ünlü isimlerin katılımıyla 2009'da açılan ve 1,4 milyar dolara mal olan Türkiye'nin ünlü otellerinden Mardan Palace Otel, Halk Bankası'na olan kredi borcu sebebiyle Antalya 4. İcra Dairesi'nden satışa çıkarıldı. 719 milyon liraya satışa çıkan oteli Halk Bankası 360 milyon 50 bin TL bedel ile kazandı. Otelin yeni sahibi artık Halk Bankası oldu.

3 Kasım: DAP Yapı, Kartal'daki Adam Kule projesini basına tanıttı. Tasarımı ‘insan'dan esinlenerek yapılan proje 5 yıldızlı otel konforu sunuyor.

4 Kasım: Gayrimenkul sektörünün Türkiye'deki buluşma noktalarından birisi olan CNR Emlak Fuarı kapılarını açtı. Bu önemli organizasyona ilgi, beklenenin uzağına kaldı:

5 Kasım: Anadolu Yakası'nın kalbi Kadıköy'de Palma D'oro May İnşaat tarafından hayata geçirilen Velvet Towers görücüye çıktı. Projenin yatırım değeri 250 milyon lira.

10 Kasım: İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden tramvay atağı.. Eminönü meydandan hareket edecek olan tramvay, Alibeyköy Cep Otogarı'na ulaşacak. Proje, 14 kilometre uzunluğa sahip olacak.

11 Kasım: 800 milyon dolarlık büyüklüğe sahip Piyalepaşa İstanbul görücüye çıktı. Kentsel dönüşüm kapsamında inşa edilen proje, Adnan Polat'ın sahibi olduğu Polat holding bünyesinde inşa ediliyor.

12 Kasım: Kavuklar İnşaat, İzmir'deki Kavuklar Bornova'yı basına tanıttı. 125 milyon dolarlık yatırımla yükselen projesinin 2018 yılında tamamlanması bekleniyor.

12 Kasım: Street View Türkçe adıyla Sokak Görünümü özelliğini Türkiye'ye getiren Google Maps, kullanıcılara büyük kolaylık sağlayacak. Google Maps kullanıcılarının Türkiye'de yaklaşık 70 il ve yüzlerce ilçeyi net bir biçimde takip edebileceği özellik ile en küçük ayrıntılar bile görünebilecek.

12 Kasım: Başakşehir'in önemli konut yatırımları arasında yer alan Adım İstanbul görücüye çıktı. 2017 sonunda teslimleri gerçekleştirilecek olan projede konutlarla birlikte 120 ticari birim yer alıyor.

12 Kasım: İstanbul Başakşehir bölgesinde 550 milyon liralık yatırımla inşa edilen Vadişehir projesinin ikinci etabı satışa çıktı. İlk etabında 600 konutun 450 tanesini satan projede yeni etap yatırımcılardan yoğun ilgi görüyor.

13 Kasım: Mülkiyeti Atakule Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'na ait olan Atakule AVM projesi için onay geldi, yeni ruhsat alındı.

13 Kasım: Arsa hariç 100 milyon lira yatırım değerine sahip olan Beyaz Park Topkapı görücüye çıktı. Konumuyla öne çıkan proje, daha önce Akşam Gazetesi ve SKY Turk'ün Topkapı'daki binalarının yerinde inşa ediliyor.

14 Kasım: Büyük tartışma son buldu. Galatasaray Başkanı Dursun Özbek, Suada'nın en kısa sürede sosyal tesis olarak hizmete gireceğini açıkladı. Genel Kurul'un aldığı kararlar arasında Riva arsasında proje üretmekte var.

16 Kasım: Tarabya'daki 49 konutluk lüks proje Therra Park görücüye çıktı. 70 milyon dolar maliyete sahip olan projede hedeflenen ciro 110 milyon dolar.

16 Kasım: İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Sabiha Gökçen Havalimanı'yla Viaport arasına raylı sistem inşa edecek. 7 kilometre uzunluğa sahip olacak olan metro için geri sayıma geçildi.

18 Kasım: Kuzu Grup, Ankara'daki Effect ve Kumru projelerini görücüye çıkardı. İki proje için 1 milyar lira yatırım yapan Kuzu Grup, GYO olma yolunda ilerliyor.

18 Kasım: İstanbul Büyükşehir Belediyesi mühendisleri tarafından geliştirilen Mobil EDS'ler trafiğe çıktı. Akıllı gözlük kamerası sayesinde İstanbul trafiği düzene girecek.

19 Kasım: Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ), Kuzey Ankara Kent Girişi'nde toplam 1.372 konut inşaatı için düğmeye bastı.

19 Kasım: Trabzon Akçaabat'taki konutların amacına uygun kullanılmadığını tespit eden TOKİ, 111 hak sahibinin sözleşmesini feshetti.

22 Kasım: O bölge rahatlayacak… Bahçelievler-Şirinevler Minibüs Terminali ve Zeminaltı Otopark Projesi kapsamında, E-5 Şirinevler girişi, bir yıl boyunca trafiğe kapatıldı.

23 Kasım: 3. Köprü'ye kaçak çıkan gençler gündeme bomba gibi düştü. O gençlerden biri olan Özcan İpar, emlaktasondakika.com'a konuştu.

24 Kasım: Rusya'ya ait savaş uçağı, Türk hava sahasını ihlal edince F-16'lar tarafından düşürüldü. Olayın hemen sonrasında Türkiye ile Rusya arasında çok ciddi siyasi kriz başladı.

26 Kasım: Endişeler arttı. Türk müteahhitler, Rusya ile yaşanan kriz nedeniyle kısa vadede ülkede yeni iş alamayacaklarını düşünüyor.

26 Kasım: Moment Yapı'nın yeni ofis projesi Moment Beştepe, 80 milyon dolarlık yatırım değeriyle inşa ediliyor. 85 metre yüksekliğe sahip olacak projeye Ankaralıların ilgisi büyük.

aralık 2015

Gayrimenkul sektörü, kendisi açısından önemli bir yılı geride bırakmaya hazırlanıyor. Neredeyse yarısı seçim sürecinin etkisinde geçen 2015'te genel olarak konut satış rakamlarının yükseldiği belirtiliyor. Yılın son ayında birçok yeni proje lanse edilirken, önemli kamu projelerinde dikkat çeken ilerlemeler kaydedildi.

Kasım'ın 24'ünde Türkiye, hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle Rusya'nın savaş uçağını düşürmüştü. Bu olayın siyasi etkileri, Aralık ayında çok daha net hissedildi. Rus yetkililer, ülkelerinde iş yapan Türk firmalarına baskı yapmaya başladı. 30 Aralık günü Rusya Başkanı Dmitriy Medvedev, turizm, otelcilik, inşaat, mimari ve kerestecilik gibi sektörlerde Türk firmalara ek ekonomik yaptırım yapılmasını öngören kararnameyi imzaladı.

Rusya ile yaşanan krize rağmen Ant Yapı, aynı ülkede 4.5 milyar büyüklüğe sahip yeni bir yatırım yapma kararı aldı. Tamamlandığında dünyanın en iyileri arasına girecek olan 3. Havalimanı'nda Aralık ayı itibariyle inşaatın yüzde 15'i bitti. Yine Aralık ayında havalimanının kule tasarımı da belli oldu.

Jet Fadıl lakaplı Fadıl Akgündüz, Caprice Gold ve Caprice Maldivler projeleri kapsamında ‘nitelikli dolandırıcılık' suçundan tutuklandı. Aynı ay kapsamında Sabiha Gökçen Havalimanı'ndaki esrarengiz patlama 1 kişinin hayatını kaybedip, diğer bir çalışanın yaralanmasına neden oldu.

Vadistanbul projesindeki havarayın imar planı İBB Meclisi'nde onaylanırken Aralık ayında Kiler GYO, Levent'teki Sapphire binasında bulunan haklarını satma kararı aldı. Üstelik satış işlerini yürütmesi için Katar Merkez Bankası'nın düzenleyicisi olduğu ve tamamı hisseleri Katar'lı Barwa Bank'a ait olan yatırım bankası  The First Investor'ı görevlendirdi. Sapphire, 261 metrelik yüksekliğiyle Türkiye'nin en uzun binası unvanını elinde bulunduruyor.

Herkes 2016'ya, Adana 2017'ye giriyor. Şehrin sokaklarındaki reklam panolarında “Hoşgeldin 2017” yazması, sosyal medyada gündem oldu. Emlaktasondakika.com olarak görüştüğümüz Pırlanta Erciyes Şirketler Grubu Genel Müdürü Ferhat Beluk, bunun bir kampanya olduğunu ve 3 Ocak'ta detaylarını açıklayacaklarını söyledi.

Aralık ayının en fazla dikkat çeken haberleri

1 Aralık: Eston projesinin arsasında inşa edilen Deniz İstanbul görücüye çıktı. 1.2 milyon metrekarelik arsa büyüklüğüyle öne çıkan proje 1 milyar dolarlık büyüklüğüyle dikkat çekti.

3 Aralık: Knight Frank şirketinin raporuna göre Türkiye'deki konut fiyat artışı, dünyanın en pahalı evinin satıldığı Hong Kong'u geride bıraktı. Ülkemizde rakamlar yüzde 18,9 oranında artarken aynı dönemde Hong Kong'ta yüzde 16,7'lik yükseliş meydana geldi.

4 Aralık: Erkan İnşaat, Fikirtepe'de dönüşüm kapsamında inşa ettiği Pırlanta Göztepe'yi lanse etti. Best of Göztepe konseptine sahip projede hak sahipleri de olacak.

7 Aralık: Özak GYO - Yenigün İnşaat - Ziylan Gayrimenkul tarafından Kazlıçeşme'de, Emlak Konut GYO arsasında inşa edilecek olan projenin adı Büyük Yalı olacak.

8 Aralık: TOKİ'den büyük adım. Konut sahibi olamamış emeklilerin ev sahibi olması amacıyla hayata geçirilen 4 bin 354 konutluk proje için başvurular başladı.

8 Aralık: Başakşehir Belediyesi tarafından Başakşehir'in merkezinde bulunan 115 bin metrekarelik arazi için düzenlenen ihalede; Fuzul Grup, Seha Yapı ve Suudi Arabistan merkezli Al-Zamil Gayrimenkul tarafından oluşturulan konsorsiyumun kazandığı ihalede imzalar atıldı. 2016 yılının ilk yarısında inşaat çalışmalarına başlanması planlanan karma projenin 2018 yılı içinde bitirilmesi planlanıyor.

8 Aralık: 300 milyon liralık ciro hedefiyle yola çıkılan Real Merter, basına tanıtıldı. Yüzde 60 prim yapması beklenen proje Oliv Yapı ile Vizyon Art ortaklığında hayata geçiriliyor.

9 Aralık: Maslak'taki ormanlık alan tabiat parkına dönüştürülecek. Bungalov evler ve aktivite merkezleriyle öne çıkacak park için ÇED raporu başvurusu yapıldı.

10 Aralık: Mahmutbey-Ispartakule-Bahçeşehir-Esenyurt Metro Hattı projesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan onay geldi. 2.2 milyar liraya mal olması beklenen proje binlerce kişiye hizmet edecek.

10 Aralık: Ankara Hızlı Tren Garı projesi basına tanıtıldı. 235 milyon dolarlık maliyete sahip proje Mayıs 2016'da açılacak. Tren garıyla birlikte önemli proje içerisinde 140 odalı otel, toplantı salonları ve 180 mağazalı AVM yer alacak.

10 Aralık: Elysium Soul Beyoğlu görücüye çıktı. Ofton İnşaat imzalı projenin yüzde 30 ile 50 arasında prim yapması bekleniyor. 250 milyon lira ciro hedefine sahip önemli yatırım konumuyla da öne çıkıyor.

12 Aralık: Başakşehir Belediyesi, ilçedeki kaçak yapılaşmayı önlemek için insansız hava aracı dron kullanmaya başladı.

14 Aralık: Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü'nce gerçekleştirilecek olan Çukurova Bölgesel Havalimanı ihalesi ertelendi.

15 Aralık: Maslak 1453'te mimarlık eğitiminin verileceği 1.500 kişilik üniversite kurmaya hazırlanan Ali Ağaoğlu, YÖK'ten izin bekliyor.

16 Aralık: Huzurlu İnşaat, Beylikdüzü'nde Huzurlu Marmara'yı basına tanıttı. Yüzde 85'i deniz manzarasına sahip olan proje 90 milyon liralık yatırım değerine sahip.

17 Aralık: İstanbul'un en köklü hastanelerinden olan Çapa ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi dönüşüm kapsamında yenilenecek. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi ile Diş Hekimliği Fakültesi'nin bir kısmı Avcılar Kampüsü'ne taşınacak. Çapa Tıp Fakültesi şu anda yapımı hızla devam eden 600 yataklı Sultangazi Devlet Hastanesi'nin yanında yer alacak.

17 Aralık: Genç Yönetici ve İş Adamları Derneği'nin (GYİAD), EY Türkiye işbirliği ile düzenlediği Aile Varlıkları Yönetimi Konferansı İstanbul'da gerçekleştirildi. Toplantıda, Türkiye genelinde 167 milyar dolar değere sahip gayrimenkulün atıl durumda olduğu ifade edildi.

18 Aralık: İstanbul'un Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nde çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. İki yakanın birleşmesine 391 metre kaldı.

19 Aralık: Danıştay, İstanbul Gaziosmanpaşa'daki Yıldıztabya, Mevlana Mahallesi, Pazariçi ve Karayolları Mahallesi için Bakanlar Kurulunun aldığı ‘riskli alan' kararının yürütmesini durdurdu.

19 Aralık: Vadistanbul'un havarayına onay geldi. İstanbul'da Seyrantepe ile Sarıyer Cendere Vadisi arasında 750 metrelik Havaray yapılmasına ilişkin imar planı İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisinde onaylandı.

21 Aralık: Kiler GYO, Türkiye'nin en uzun binası Sapphire için satış kararı aldı. Konuyla ilgili tüm yetki The First Investor'da olacak.

22 Aralık: Caprice Gold ve Caprice Maldivler projeleriyle ilgili hakkında soruşturma başlatılan Fadıl Akgündüz "nitelikli dolandırıcılık" suçundan tutuklandı.

23 Aralık: Sabiha Gökçen Havalimanı'nda nedeni belirlenemeyen patlama can aldı. Zehra Yamaç hayatını kaybederken bir çalışanda yaralandı. Gece 02.00 sıralarında meydana gelen patlama sonrasında geniş güvenlik önlemleri alındı ve detaylı arama çalışması başlatıldı.

23 Aralık: Dev projede sona gelindi… Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, 3. Köprü'nün Nisan-Mayıs 2016'da hizmete açılacağını açıkladı.

23 Aralık: Saatte 6 bin yolcuyu Anadolu Yakası'ndan Avrupa Yakası'na taşıyacak olan Mecidiyeköy-Çamlıca teleferik hattına İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden onay geldi.

23 Aralık: İstanbul'un trafiğini rahatlatmak amacıyla hazırlanan 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli Projesi'nin ihalesine 12 firmadan teklif geldi.

24 Aralık: 2014 yılında 92 milyon kişinin ziyaret ettiği Kapalıçarşı'da beklenen süreç için düğmeye basıldı. Dünyanın en eski AVM'si olarak belirtilen projede restorasyon süreci başlıyor.

25 Aralık: İstanbul'da yapımı hızla devam eden 3. Havalimanı'nın kulesinin tasarım yarışmasını AECOM ve Pininfarina kazandı.

25 Aralık: 3. Havalimanı'nda çalışmalar devam ediyor. Dev projede inşaatın yüzde 15'i tamamlandı. Projenin ilk etabı için 6milyar euroluk bütçe ayrıldı. Bu rakamın 1.2 milyar liralık bölümü hak ediş olarak ödendi.

27 Aralık: Ant Yapı, Rusya'da 4.5 milyar liralık yatırım için düğmeye bastı. Moskova'da 3 yeni proje üretecek olan aynı ülkede daha önce birçok projeyi tamamlayıp teslim etti.

28 Aralık: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, terörden arındırılmış bölgede Suriyeliler için konut yapabileceklerini açıkladı.

28 Aralık: Rönesans İnşaat tarafından yapılan dünyanın en uzun tüneli Gotthard Base'in tamamlanması için geri sayım başladı.

28 Aralık: Almalar-İskurt-Nergo İş Ortaklığı'nın ilk projesi olan Hill Kartal, lansmana özel yüzde 15 indirimle görücüye çıktı. Haziran 2018'de teslim edilmesi planlanan projede helikopter piti bulunmakta.

29 Aralık: ‘Hoşgeldin 2017' reklam panolarıyla Türkiye'yi şaşkına çeviren Pırlanta Erciyes Şirketler Grubu, sosyal medyada gündeme oturdu. Emlaktasondakika.com olarak görüştüğümüz şirketin genel müdürü Ferhat Beluk, bunun bir kampanya olduğunu açıkladı.

emlaktasondakika.com

Yorum Yaz