maritbet girişmaritbet
Pteria Antik Kenti'nin surları ortaya çıkıyor

Pteria Antik Kenti'nin surları ortaya çıkıyor

Yozgat'ın Sorgun ilçesine bağlı Şahmuratlı köyü yakınlarında bulunan ve ''Kayıp Şehir Pteria Antik Kenti'' olarak bilinen Kerkenes Harabeleri'ni çevreleyen surlar, gün yüzüne çıkarılıyor...

Yozgat'ın Sorgun ilçesine bağlı Şahmuratlı köyü yakınlarında bulunan ve "Kayıp Şehir Pteria Antik Kenti" olarak bilinen Kerkenes Harabeleri'ni çevreleyen surlar, gün yüzüne çıkarılıyor.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Yozgat Müze Müdürlüğü, 19 yıldır yabancı arkeologların çalışma yaptığı kazı alanını, geçen yıl Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Abdülkadir Baran başkanlığındaki Türk arkeologlara teslim etti.

Çalışmalara başlayan kazı ekibi, 2 bin 600 yıllık tarihi alanı çevreleyen surların ortaya çıkarılması konusunda kısa sürede önemli mesafe katetti. Bu sezon, surların doğu kapısında çalışan ekip, 7,5 metre yüksekliğe sahip surların bir bölümünü gün yüzüne çıkardı. Ören yerinde bu sezon yürütülen çalışmalar tamamlandı.

Kazı alanı sorumlusu arkeolog Nil Dirlik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl başladıkları kazı çalışmalarını 20 öğrenci ve 19 çalışanla bir aylık periyotlarla sürdürdüklerini söyledi.

İki alanda yürütülen kazı çalışmalarının geçen yılki bölümünde duvarları ortaya çıkardıklarını kaydeden Dirlik, şu bilgileri verdi:

"Surların görünür duruma getirilmesi için kazı çalışmalarımıza devam ediyoruz. Şu anda dördüncü kule yapısına daha ulaştık. 7,5 kilometrelik bir sur sistemine sahip olan Kerkenes, kendi dönemi içerisinde (Demir Çağ) en uzun sura sahip olan medeniyet. Üzerinde 7 kapısı var ve bu kapılardan biri daha önceki senelerde ortaya çıkarıldı. İki sezondur buradayız. Biz de doğu kapıyı kazıyoruz. Doğu kapı da o 7 kapıdan biri. Surun üst yapısı tahribata uğramış ama biz şu anda ortalama 7 metre yüksekliğinde bir kapı görüyoruz. Sur, 7,5 metre yüksekliğe sahip. Koruma tedbirleri kapsamında tamamını değil, belirli bir seviyesini açtık."

Kerkenes Harabeleri'ndeki kazı çalışmaları sırasında çok büyük bir yapı kompleksine ulaştıklarını belirten Dirlik, "Kerkenes, 750 yapı kompleksine sahip bir alan, çok büyük bir alan. Burada biz onların birinin üzerindeyiz" dedi.

Tarihi alanda Friglerin izlerini taşıyan bulgulara ulaşıldığını bildiren Dirlik, "Bunların en başında daha önceki sezonlarda yapılmış olan kazılarda ele geçmiş olan yazıtımız var. Frigçe bir yazıt söz konusu. Bunun dışında da Frig dönemine tarihlendirilen boyalı seramiklerimiz var" diye konuştu.

Dirlik, bu sezonki çalışmalarını tamamladıklarını belirterek, ortaya çıkan kompleks yapının Hititler'in başkenti Hattuşaş'tan daha büyük bir alan olduğunu savundu.

"Kazıldıkça çok daha önemli belgelere, bilgilere ulaşılacak"

Arkeolog Orhan Kaya ise bölgenin arkeoloji dünyası açısından önemine işaret ederek, "Eminim çoğu hocamız buradan çıkacak sonuçları merakla bekliyor çünkü üstünde 20 yıla yakın çalışılmış ama sonuç izlenememiş. Burası çok geniş bir alan. Hattuşaş'tan bana göre daha büyük ve geniş. Aynı dönem değil, üstüne pek çalışılmamış ve eminim yıllar sonra burası kazıldıkça çok daha önemli belgelere bilgilere ulaşılacak" diye konuştu.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

''Kayıp Şehir Pteria''da kazı sezonu sona erdi
  • 25.07.2016 12:35

''Kayıp Şehir Pteria''da kazı sezonu sona erdi

ABD'li arkeolog Dr. Scott Branting başkanlığındaki 45 kişilik kazı ekibi, yapıla ...

Pteria Antik Kenti'nin surları ortaya çıkıyor
  • 20.10.2013 09:31

Pteria Antik Kenti'nin surları ortaya çıkıyor

Yozgat'ın Sorgun ilçesine bağlı Şahmuratlı köyü yakınlarında bulunan ve ''Kayıp ...