maritbet girişmaritbet
Fatih’teki Sadrazam Bayram Paşa Türbesi restorasyonun ardından açıldı!

Fatih’teki Sadrazam Bayram Paşa Türbesi restorasyonun ardından açıldı!

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri çerçevesinde restorasyon çalışmaları tamamlanan Fatih'teki Sadrazam Bayram Paşa Külliyesi içindeki Sadrazam Bayram Paşa Türbesi, törenle açıldı

 

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri çerçevesinde restorasyon çalışmaları tamamlanan Fatih'teki Sadrazam Bayram Paşa Külliyesi içindeki Sadrazam Bayram Paşa Türbesi, törenle açıldı.

Hanımlar Eğitim ve Kültür Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Piyale Çitil'in ev sahipliğindeki törene, Fatih Kaymakamı Ahmet Ümit, Bayrampaşa Kaymakamı Hasan Gözen, AK Parti İstanbul Milletvekili Abdülkadir Aksu, Bayrampaşa Kızılay Şube Müdürü Ali Murat Duman, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu'nun eşi Gül Mutlu ile Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir'in eşi Şule Demir'in de aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.

Abdülkadir Aksu, yaptığı konuşmada, külliyelerin camilerle birlikte İslam'ın ilk dönemlerinden itibaren, Müslümanlar'ın hayatında önemli bir yer tuttuğunu belirtti. Bayrampaşa Külliyesi içindeki Sadrazam Bayram Paşa Türbesi'nin de önemli bir kültür mirası olduğunu ifade eden Aksu, ''Cennet köşesi aziz vatanımızın her karesinde yer alan geçmişimize ait tarihi mekanların onarılmasını çok önemsiyorum. Hepimiz, birliğimizin ve kardeşliğimizin sosyal mekanları olan külliyelerin onarılmasına destek olmalıyız. Ata yadigarı, huzur yuvası, edep ve terbiye ocağı külliyemizin muhterem Sadrazam Bayram Paşa Türbesi'nin bu hale gelmesine katkı sağlayanlara, emeği geçen kurumlara ve Hanımlar Eğitim Kültür Vakfı'na teşekkür ediyorum'' diye konuştu.

Konuşmaların ardından Sadrazam Bayram Paşa Türbesi ziyarete açıldı. Tören, Sadrazam Bayram Paşa'nın ruhu için okunan dua ile sona erdi.

Sadrazam Bayram Paşa ve türbesi

İstanbul'un Davutpaşa semtinde doğan ve doğum tarihi tam olarak bilinmeyen Bayram Paşa, Yeniçeri Ocağı'nda yetişti. Sultan 1. Ahmed'in kızlarından Hanzade Sultan ile evlenerek saraya damat olan Bayram Paşa, Mısır Valiliği, Rumeli Beylerbeyliği, İstanbul Kaymakamlığı gibi görevlerinin ardından 1637 yılında sadrazam oldu. İstanbul kaymakamlığı görevinde, şehrin etrafındaki surların iç ve dışındaki düzensiz ve usulsüz yapılan yerlemeleri istimlak ettirip yıktıran Bayrampaşa, Ayasofya civarında bir konak, Kuzguncuk'ta Piri Paşa Hanı ve Haseki Bayram Paşa Külliyesi'ni kendi şahsi serveti ile yaptırdı.

İstanbul Fatih İlçesi'ndeki Keçi Hatun Mahallesi sınırları içindeki Bayram Paşa Külliyesi, 1634-1635 yıllarında Hassa Baş Mimar Kasım Ağa tarafından yapıldı. Külliye, cami, medrese, sübyan mektebi, tekke, sebil, çeşme, dükkanlar ve türbeden meydana geliyor. 1950'li yıllarda restorasyon çalışması yapılan külliyenin türbe bölümü, 2010 yılında yeniden restorasyon geçirdi. Bu arada 90'lı yıllarda türbeden çalınan çiniler, bulunarak yerine yerleştirildi.

Etem Geylan/AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Fatih’teki Sadrazam Bayram Paşa Türbesi restorasyonun ardından açıldı!
  • 26.11.2012 15:53

Fatih’teki Sadrazam Bayram Paşa Türbesi restorasyonun ardından açıldı!

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri çerçevesinde restorasyon çalış ...