maritbet girişmaritbet
Alacahöyük'te 10 bin yıl öncesinin izlerini arayacaklar!

Alacahöyük'te 10 bin yıl öncesinin izlerini arayacaklar!

Alacahöyük Kazı Başkanı Prof. Dr. Çınaroğlu : "Alacahöyük'te iskanın bilinenden bin 500 yıl kadar daha eskiye gittiğini görmüş olduk. Bu yıl bunun üzerine gidip, izlerini arayacağız"

Hitit Medeniyeti'nin en önemli merkezlerinden Alacahöyük'teki kazı çalışmalarında, geçen yıl bulunan ve bölgedeki yerleşimin bilinenden bin 500 yıl daha eskiden başladığını kanıtlayan parçaların devamının aranacağı bildirildi.

Alacahöyük Kazı Başkanı Prof. Dr. Aykut Çınaroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilk kazı çalışmaları 1907 yılında başlatılan ve sadece 15 gün süren Alacahöyük'teki kazıların, 1935'te Atatürk'ün emriyle yeniden başlatıldığını söyledi.

Türkiye'nin ilk milli kazı alanı olarak bilinen Alacahöyük'te, bir asrı aşkın süredir devam eden kazı çalışmalarının bu yılki bölümüne gelecek ay başlayacaklarını bildiren Çınaroğlu, çalışmalarda, geçen yıl bulunan ve bölgedeki yerleşimin bilinenden bin 500 yıl daha eskiden başladığını kanıtlayan parçaların devamının aranacağını ifade etti.

Kazılardan elde edilecek bulgular ışığında Alacahöyük'teki iskanın daha da geriye gidebileceğini tahmin ettiklerini anlatan Çınaroğlu, şöyle konuştu:

"Geçen yıl uzun zamandır beklediğimiz sonucun sadece bir kısmına ulaşabildik. Alacahöyük'te iskanın 8 bin 500 yıl öncesine kadar gittiği biliniyordu ancak bu tarihin daha da geriye gidebileceği konusunda sürekli şüpheler vardı. Geçen yıl buna ait izlerin başlangıcı olan neolitik eserler bulmaya başladık. Bir neolitik yerleşim bulamadık ama bu yerleşime ışık tutacak, bu yerleşime yön verecek eserler çıkmaya başladı. Böylece Alacahöyük'te iskanın bilinenden bin 500 yıl kadar daha eskiye gittiğini görmüş olduk. Bu yıl bunun üzerine gidip, izlerini arayacağız."

Bu yılki çalışmalarda bir Hitit tabakasına ulaşmayı hedeflediklerini belirten Çınaroğlu, "Beklentimiz bu, buluruz ya da bulamayız. Belki de gelecek yıllarda karşımıza çıkabilir ancak geçen yılki kazılarda bulduğumuz eserler, çok güzel bir keşifti. Bu yıl da bunun üzerine gideceğiz ancak bu arkeolojidir ve ne olacağını yalnızca Allah ile kazmanın ucu bilir" dedi.

-  Hitit Güneş Kursu, Hititlere değil Hattilere ait simgeymiş

Günümüzde "Hitit Güneş Kursu" ya da "Eti Güneş Kursu" olarak bilinen güneş kursunun yanlış isimle adlandırıldığını vurgulayan Çınaroğlu, "Hitit ya da Eti damgası yemiş olan bu sembol aslında Hititlerden 400-450 yıl önce yaşayan Hatti dönemine ait eserdir. Daha sonra Eti ve Hitit damgası yiyen güneş kursları, bugüne kadar bu adlarla anılarak gelmiş ancak bu yanlış bir gerçektir" diye konuştu.

Yılda yaklaşık 50 bin kişinin ziyaret ettiği Alacahöyük için Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca hazırlanan koruma amaçlı imar planının da son aşamaya geldiğini anlatan Çınaroğlu, yapılacak çalışmaların ardından bölgeyi gezenlerin Hitit ve Hatti medeniyetlerinin kültürünü örnekleriyle yaşayabileceğini kaydetti. 

Alacahöyük'ün tarih boyunca çok önemli bir merkez olduğunu dile getiren Çınaroğlu, eski Tunç çağında maden ocağı, Hatti döneminde de dini bir merkez olarak kullanılan bölgenin, Hititler döneminde medeniyetin en önemli kült merkezlerinden biri olduğunu söyledi.

AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Alacahöyük'te 2 bin 300 yıllık gizli geçit bulundu
  • 18.08.2016 11:33

Alacahöyük'te 2 bin 300 yıllık gizli geçit bulundu

Türkiye'nin "ilk milli kazı alanı" unvanına sahip Alacahöyük'teki arkeolojik kaz ...

Hititlere ait yeni kalıntılar bulundu
  • 16.08.2015 13:56

Hititlere ait yeni kalıntılar bulundu

Alacahöyük'te gerçekleştirilen kazılarda yaklaşık 3 bin 700 yıllık maden atölyes ...

Alacahöyük'te 10 bin yıl öncesinin izlerini arayacaklar!
  • 09.06.2013 12:37

Alacahöyük'te 10 bin yıl öncesinin izlerini arayacaklar!

Alacahöyük Kazı Başkanı Prof. Dr. Çınaroğlu : "Alacahöyük'te iskanın bilinenden ...

Özgen Acar: Tarihi eser kaçakçılığına karşı özel birim kurulsun!
  • 14.07.2012 11:27

Özgen Acar: Tarihi eser kaçakçılığına karşı özel birim kurulsun!

Kimsenin aklına gelmeyen yöntemler deneyerek şehrin göbeğinde kaçak kazı yapan y ...