maritbet girişmaritbet
Ofis ve mağazaların çoğalması kiraları düşürebilir!

Ofis ve mağazaların çoğalması kiraları düşürebilir!

İstanbul'daki toplam ofis arzı giderek yükselirken, artan boşluk kiraların düşmesine neden olabilir.

Türkiye'de inşaatı tamamlanan birçok yeni projeyle birlikte ofis arzı her geçen yıl artmaya devam ediyor. Yeni ofis alanlarının pazara katılımıyla artan boşluk oranları ve döviz artışlarının ofis ve mağaza kiralarına baskısının devam etmesi bekleniyor.

Dünyanın önde gelen gayrimenkul danışmanlık şirketlerinden Cushman & Wakefield tarafından hazırlanan Türkiye Pazar Analizleri 2016 yılı dördüncü çeyrek raporuna göre; İstanbul'daki toplam ofis arzı yaklaşık yüzde 9'luk artışla beraber 5 milyon metrekareyi geçti. Devam eden projeler de düşünüldüğünde 2020 yılına kadar toplam ofis arzının kademeli artışlarla 7,5 milyon metrekareyi bulması bekleniyor. 

Arz her geçen yıl artmaya devam ederken 2016 yılında ofis kiralama işlem hacmi ise yaklaşık 200 bin metrekare ile son 4 yılın en düşük seviyede gerçekleşti.

ARZLA BİRLİKTE ARTAN BOŞLUK ORANI KİRALARI DÜŞÜREBİLİR

Rapora göre, ofis arzında yaşanan artışlar ve döviz kurlarındaki aşırı dalgalanmalar, özellikle ikincil bölge ve binalarda düşüş yaşanmasına neden olacak. Geçtiğimiz yılın son çeyreğinde 300 bin metrekarelik yeni ofis arzıyla birlikte yüzde 23,6'ya ulaşan boşluk oranı ise kiralarda yaşanması muhtemel düşüşleri destekleyici bir nitelik taşıyor.

Ofis satış rakamlarına da değinilen raporda, 2016 yılının son çeyreğinde inşa süreci devam eden projelerdeki kat satışları dışında bir işlem gerçekleşmediği hatırlatıldı. Ancak artan ofis arzıyla beraber orta ve uzun vadede ofis yatırımlarının artması bekleniyor.

2016 YILININ SON ÇEYREĞİNDE TOPLAMDA 560 BİN METREKARELİK AVM ALANI AÇILDI 

2016 yılının son çeyreğinde perakende sektörüne yeni marka girişlerinin ve mağaza açılışlarının diğer çeyreklere göre daha sınırlı kaldığı belirtilen raporda, 2016 yılı genelinde yeni açılış hacminin 2015 yılına göre yüzde 33 gerilediği ifade edildi. Toplamda 560 bin metrekarelik yeni AVM alanı açılışının yapıldığı perakende sektöründe, 193 bin metrekarelik alan 4.çeyrekte gerçekleşti.
50 bin metrekareyle AHL Park Çorum, 49 bin metrekare ile İstanbul Watergarden ve 35 bin metrekarelik Sivaspark geçtiğimiz yılın son çeyreğinde dikkat çeken AVM açılışları oldu.

LOJİSTİK VE DEPO ALANI KİRALAMALARINDA YILIN EN İYİ PERFORMANSI

Toplam lojistik ve depo alanı kiralama işlemleri 90 bin metrekareye ulaştı ve 2016 yılının en parlak performansını son çeyrekte sergiledi. Artan yeni kiralama hacminde lojistik ve dağıtım sektörleri başı çekerken, sanayi ürün ve hizmet şirketler ile e-ticaret şirketleri bu kiralamalarda en aktif sektörler oldu.

Yıl boyunca yaşanan ekonomik belirsizlikler nedeniyle ertelenen işlemlerin yılın son aylarında gerçekleştiği hatırlatılan raporda, arsa ve fabrika satışları bakımından son çeyreğin hareketli geçtiği vurgulandı.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Ofis kiraları dolar cinsinden açıklanmaya başlandı
  • 23.02.2022 16:17

Ofis kiraları dolar cinsinden açıklanmaya başlandı

PROPIN tarafından hazırlanan Istanbul Ofis Pazarı Genel Bakış Raporu’nda; COVID- ...

"Pandemiyle fabrika kiraları arttı, ofis kiraları düştü"
  • 26.05.2021 17:08

"Pandemiyle fabrika kiraları arttı, ofis kiraları düştü"

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan, pandemini ...