maritbet girişmaritbet
İşte ofis tasarımında son trendler...

İşte ofis tasarımında son trendler...

Kurumsal gayrimenkul danışmanlığı alanında faaliyet gösteren JLL’nin proje yönetimi uzmanları, ofis tasarımına yön verecek trendleri derledi.

Ofis tasarımın çalışan verimliliği üzerindeki etkisinin fark edilmesi ve teknolojinin getirdikleri ile birlikte, ofis sözcüğü de yerini ‘çalışma alanı' tanımına bırakmaya başladı. Yeni nesil çalışma alanları, sadece ofis tabirinin akla getirdiği iş ve toplantı alanlarını değil, küçük telefon odalarını, gayri resmi toplantı alanlarını ve günümüzde gereklilik haline gelen kafeterya alanlarını da içeriyor. 

Doğru ofis tasarımı ile çalışanların verimliliğini artırmak için somut adımlar atılabileceğini söyleyen JLL Türkiye Kurumsal Çözümler Yardımcı Direktörü Gökçe Erkaya, “Şu an trendlerin ‘esneklik teması' yönünde olduğunu söyleyebiliriz. Eskinin tanımlı ve sabit ofis düzeninden, ofis içinde esnek bir yapı sağlayan hareketli/mobil düzene evriliyoruz. Genel müdür seviyesi dahil, kimsenin sabit bir masasının olmadığı, tamamı açık planlanmış, hemen her noktasında toplantılar yapılabilecek, öğle arası yemek yerken oyun oynanabilecek ofisler bile planlıyoruz. Rekabetçi iş ortamında, hem en iyi yetenekleri çekmek hem de çalışan motivasyonunu üst seviyelerde tutmak için ofis tasarımı şirketlerin önceliği olmalı” dedi. 

JLL'in proje yönetimi uzmanları tarafından hazırlanan, önümüzdeki bir yıl boyunca ofis tasarımına yön verecek trendler şöyle: 

Ayakta çalışmak daha sağlıklı 

Amerikalı romancı Ernest Hemingway, I. Dünya Savaşı'nda İtalya'da bacağından yaralandığı için oturmakta zorlanıyor, bu nedenle yazılarını ayakta yazıyordu.  Leonardo Da Vinci, Benjamin Franklin, Thomas Jefferson, Charles Dickens ve Winston Churchill de ayakta yazı yazmayı tercih ediyordu. 

18'inci ve 19'uncu yüzyıllarda, varlıklı kişilerin evlerinde ayakta çalışmaya elverişli masaların kullanımı yaygınlaşmıştı. Yakın tarihlerde ise pek çok araştırma, ayakta çalışmanın, uzun süre oturarak çalışmaktan çok daha sağlıklı olduğunu ortaya koydu. Ayakta çalışma imkanı sunan masalar kullanan çalışanlar, enerjilerinin daha fazla, duruşlarının daha iyi, sırt ağrılarının ise daha az olduğunu söylüyor. Ofislerde hem oturarak hem de ayakta çalışma imkanı sunan şirketlerin sayısı hızla artıyor. Çalışanlar böylece daha rahat edecekleri çalışma şeklini seçme imkanı buluyor. 

Gün ışığı çalışan memnuniyetini artırıyor 

Tabandan tavana cam kullanımının günden güne yaygınlaştığı açık ofislerde, artık bireysel odalar pencere kenarından alınarak, yine pencereyi görecek şekilde iç alana taşınıyor. Açık ofis ortamı ise pencere çizgisinde konumlandırılıyor.

Bu çalışma düzeni sayesinde, bireysel odası bulunup bulunmadığına bakılmaksızın, daha çok çalışan pencereden gelen gün ışığından faydalanma  imkanı buluyor. Böylece çalışan memnuniyeti artıyor. 2014'te ABD'deki Northwestern Üniversitesi'nde yapılan araştırmaya göre, gün ışığı çalışanların enerjisinin ve verimliliğinin daha yüksek, sağlığının daha iyi olmasını sağlıyor. Bu ofis düzeni, aynı zamanda bazı Avrupa ülkelerinde zorunlu olan LEED puanı için de uygun bir hamle. 

Daha küçük alanlara daha fazla çalışan 

Geleneksel ofis düzeninde, toplantılar şirketin konferans salonunda ya da konferans salonu yoksa bireysel ofislerde gerçekleşir. Başta teknoloji sektörü olmak üzere, hemen her sektör artık kiralanan alanlarda daha çok konferans salonu ve daha az bireysel ofis istiyor. Tüm çalışanların ihtiyaçlarını karşılamak için iki kişilik toplantı odaları ve tek kişilik telefon odaları hazırlanıyor. Odalar resmi ve özel görüşmeler için ofisin çeşitli alanlarına yayılıyor. Bu ofis düzeni, mevcut alanı daha verimli kullanmayı, klostrofobik his oluşturmadan daha küçük alanlara daha fazla çalışan yerleştirmeyi sağlıyor. 

‘Azalt, tekrar kullan, geri dönüştür' 

‘Azalt, tekrar kullan, geri dönüştür' anlayışı ve enerji verimliliği, yeni nesil çalışanlar için giderek daha çok önem kazanan konular. Bu nedenle, işverenler de sürdürülebilir iş yeri kavramını sahipleniyor, benimsiyor. Daha sağlıklı bir çalışma ortamı oluşturmak, çalışma maliyetlerini düşürmek, LEED onayı almak ve markasını tanıtmak için sürdürülebilir bina uygulamalarına odaklanan ofis kiracılarının sayısı hızla artıyor.  

Eğlence alanları

Çalışanların iş- özel yaşam dengesini sağlayabilmek, hem şirketin işe alımlarında hem de iş gücünün genel sağlığı için  çok önemli. Teknoloji şirketleri için, iş gücünün ofiste uzun saatler geçirmesi hayati önem taşıyor. Bu noktada, iş- özel yaşam dengesini sağlayacak bir çalışma ortamı sunmanın da gerekliliği ön plana çıkıyor. Ancak böyle durumlarda ihtiyaç duyulan eğlence alanları langırt ve masa tenisi masasının çok daha ötesinde. Bugünün ofislerinde, fitness, yoga ya da pilates salonları, spa, karaoke bar, müzik stüdyosu, kaydırak, tırmanma duvarı, yeşil alan ve hatta golf simülatörü bile görmek  mümkün. 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Renkli ve eğlenceli ofis tasarlamanın yolu!
  • 05.04.2015 13:17

Renkli ve eğlenceli ofis tasarlamanın yolu!

Sadece post-it kullanılarak ofisinizi daha renkli ve eğlenceli hale getirebilirs ...

İşte ofis tasarımında son trendler...
  • 20.07.2015 09:32

İşte ofis tasarımında son trendler...

Kurumsal gayrimenkul danışmanlığı alanında faaliyet gösteren JLL’nin proje yönet ...

Renkli ve eğlenceli ofisin yolu 'post-it'ten geçiyor!
  • 05.04.2015 13:34

Renkli ve eğlenceli ofisin yolu 'post-it'ten geçiyor!

Sadece post-it kullanılarak ofisinizi renkli ve eğlenceli hale getirebilirsiniz. ...

Ofisin Geleceği; Geleceğin Ofisi toplantısı 19 Mart’ta yapılacak!
  • 30.01.2015 14:09

Ofisin Geleceği; Geleceğin Ofisi toplantısı 19 Mart’ta yapılacak!

Anadolu Grubu markası olan Anadolu Gayrimenkul, İTÜ Çevre ve Şehircilik UYG-AR M ...

Ofis tasarımında çağ atlatan dizayn!
  • 13.11.2014 09:20

Ofis tasarımında çağ atlatan dizayn!

TeamFores Mimarlık tarafından yapılan Bener Hukuk Bürosu, fonksiyonel tasarımın ...

Canlı renklerle düzenlenen ofislerde verim artıyor
  • 09.06.2014 11:11

Canlı renklerle düzenlenen ofislerde verim artıyor

Ofis Tekin Exclusive Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Tekin etkin ve verimli bir çal ...