maritbet girişmaritbet
Bir hayalden yola çıktılar imkânsızı gerçekleştiriyorlar

Bir hayalden yola çıktılar imkânsızı gerçekleştiriyorlar

Hayallerinden yola çıkan mimarlar imkânsızı gerçekleştiriyor. Venezuela'nın uydu kentine ülkenin en lüks ve birbiri üzerine eklenen mimari projesini yapıyor, Başlangıç filminden esinlenerek viyadük altına bir şehir inşa ediyor. Kimi ise otopark olarak başladığı projeyi şehrin en lüks konut projesine dönüştürüyor



Kaynak: Dilek TAŞ/Sabah Emlak


Köprü altı kentleri
Filmler bazı mimarların esin kaynağı olabiliyor. Başrolünde Leonardo di Caprio'nun oynadığı ve rüya çalma temasını işlenen Inception (Başlangıç) filminden esinlenen Ja Studio mimarları otoyollar ve köprülerin etrafına şehirler inşa etmek yerine emisyon oranının neredeyse sıfıra düştüğü viyadüklerin altına şehirler inşa etme fikrinden yola çıktılar. Şimdilik sadece fikir ve çizim aşamasında olan bu projede mimarlar 'şehirleri nasıl genişletebiliriz' fikri üzerinde uzunca düşündükten sonra bu viyadük altı kentleri kurma kararı aldılar. Genişleyebilen şehirler teması üzerine yapılan yarışmada amaç sadece hayali kentler kurmak değil, ekonomik, çevresel olarak da sürdürülebilir modeller geliştirmekti. Dolayısıyla mimarlar bu çizimleri yaparken sıfır emisyonu, enerjik ve kültürel durumu da göz ardı etmediler. Şimdilik sadece fikir aşamasında olan bu projenin yakın gelecekte İtalya'nın Sicilya ve Bagnara kentleri arasındaki 10 kilometrelik viyadük altına inşa edilmesi planlanıyor.

Tiran'ın yeşiline beyaz örtü serdiler
Arnavutluğun başkenti Tiran son günlerde şehrin en modern projelerinden birine hazırlanıyor. Şehri uluslararası mimari arenaya da ilk defa çıkaracak olan ParkLife adını taşıyan proje Rotterdam merkezli JA Joubert Architecture tarafından hazırlandı. Projenin ana teması aslında şehrin içinde park alanları yaratma fikrinden ortaya çıktı. Ancak proje şehrin çok merkezi bir konumunda yer almasından dolayı karma bir yapıya kavuşturularak yaşam alanları da dahil edildi. Böylece adeta yeşil tabakanın üzerine beyaz bir örtü sermiş görüntüsü veren bu proje ortaya çıktı. 51 bin 300 metrekarelik alanın 14 bin metrekaresi yer altındaki park alanlarına ayrıldı. Konum olarak ise proje Tirana Gölüne tepeden bakması nedeniyle daha da özel bir konuma kavuştu. Projenin en önemli sosyal görevlerinden biri ise spor alanları, yeşil alanları ve sağlık imkânlarını her yaştan insanın yararlanacağı tek bir projeye toplama isteği.

Uydu kent yerine dikey şehir
Venezuella'nın Karakas şehrinde İngiliz mimarlar tarafından yapılan 'dikey şehir' 23 de enero bölgesi üzerinde inşa ediliyor. Bölgenin en önemli özelliği 2 Ocak 1958 yılında diktatör başkan Jimenez'in alt gelir grubu, evsiz insanları şehrin dışına yerleştirdiği bölge olmasından kaynaklanıyor. Bu bölgeden de atılmaktan korkan insanlar bu yüzden birbirlerine o kadar kenetlendi ve kendi içlerinde o kadar organize oldularki böyle bir bölge yarattılar. Bu yüzden 23 de enero çok önemli merkezlerden biri haline geldi. Bugün İngiliz mimarlar tarafından hayata geçirilen dikey şehir projesi de bu uydu kent projesinden esinlendi 180 katlı ilginç mimarisiyle dikkat çeken proje sadece Venezüela değil dünyanın da en ilginç dikey projelerinden biri olacak. Binanın ilk 45 katı projenin ana omurgasını oluştururken dışarıya doğru açılan diğer üç bölüm ise en ilginç alanlarını oluşturuyor. Projede dışarıya açılan bölümlerin altında kalan boş alanların ise otopark olarak kullanılabileceği düşünülüyor.

Antwerp'te 'nehir kenarı müzesi'
Belçika, dünya mimarlık literatürüne en fazla müze ve kültürel merkez kazandıran ülkelerden biridir. Ülkede son olarak hayata geçirilen projelerden biri de kısa adı MAS olan ve Nehir Kenarı Müzesi anlamına gelen Museum Aan de Stroom projesi. Danimarkalı mimarlık şirketi Neutelings Riedijk Architects tarafından Antwerp'te hayata geçirilen bu proje şehrin kalbinin attığı alanlardan birini oluşturacak. 60 metre uzunluğunda ve adeta legoları andıran bina 50 milyon euro yatırımla hayata geçirilecek. İçeriden kıvrılıyor görünümü veren mimarisi ise her katta çeyrek dönüşlerin bulunduğu bina dev bir sarmal merdivene de sahip. Yani merdivenleri takip ederek binanın dört bir yanı gezilebilecek. Her kat müze severlere ayrı bir panoramik görünüm sunarken dış cepheler, katlar, duvarlar ve tavanlar kırmızı kumla kaplandı.

Çocuklar için 'Büyük Umutlar'
Raco Mimarlık en son projelerinden birinde Meksika'da Guadalajara şehrinde bir çocuk hastanesine imza atıyor. 2012 yılı Ocak aynda tamamlanması planlanan proje şehrin en yeşil hatlarından birine bağlanıyor. Geniş yeşil alanlarıyla dikkat çeken ve çocukları şehrin karşamasından uzaklaştıracak proje Great Hope Children's Healthcare Complex adını taşıyor. Çocukların terapisinde önemli bir görev üstlenecek şekide projelendirilen hastanede ilk aşamada Pediatrik Onkoloji bölümü inşa edilecek. Terapi merkezlerinin ana atları oluşturacağı projede ülkenin en büyük kan bankalarıdan biri de yapılacak.

  • Etiketler:

Yorum Yaz