maritbet girişmaritbet
Torunlar'dan Alibeyköy'e 80 milyonluk kablo kıyağı

Torunlar'dan Alibeyköy'e 80 milyonluk kablo kıyağı

Maliyeti 80 milyon lira olan deplase işlemi sayesinde 5. Levent projesinin arsası tek bütün haline gelecek.

Torunlar GYO, Kiptaş arsasında inşa ettiği 5. Levent projesinde büyük bir yatırıma imza attı. TEİAŞ kontrolünde gerçekleşen çalışmalar kapsamında proje alanından geçen yüksek enerji hatları yer altına alınacak. Torunlar'a 80 milyon liraya mal olacak projeyle yüzde 25 enerji tasarrufu sağlanacak.

Türkiye'nin en büyük deplase projesi

Bu alanda özel sektörün yaptığı en büyük yatırım olarak göze çarpan deplase işlemi hakında önemli detaylar aktaran Emta firmasından Cem Gürkan “Türkiye'nin en büyük deplase işlemini gerçekleştiriyoruz. Bu çalışmayla İstanbul'da enerjinin yönü değişti. Şehri rahatlatacak bir proje” diye konuştu.

7.7 kilometrelik hat yer altına

Yerleri değiştirilecek hatlar hakkında da bilgiler veren Gürkan “Alibeyköy trafo merkezinden Küçükköy trafo merkezine kadar olan 4,9 kilometrelik hat ve İkitelli trafo merkezine kadar olan 2,9 kilometrelik hat yer altına alınacak. Bu projeyle 380 ve 154 kw'lik hatlar deplase edilmiş olacak. Sadece 5. Levent projesi değil Mevlana, Çırçır, Alieyköy, Güzelköy, Nurtepe gibi mahallelerde manyetik alandan kurtulmuş olacak” dedi.

Toplam 55 kilometre kablo kullanılacak

Toplamda 55 kilometrelik kablonun kullanılacağı projede kullanılacak ürünler Türkiye'de üretiliyor. 25 santimetre çapında boruların kullanılacağı proje kapsamında yerin 2 metre altına toprak kanal yapılacak. Bu kanalın içine özel borular döşenecek ve üzerinde özel kumlar bulunacak. Tüm hatta ikaz şeritleri bulunacak ve son olarak stabilize kabloyla operasyon tamamlanmış olacak. Dev operasyonın iki bölümünde 200-250 metrelik yatay ürünlere yer verilecek.

Projeyle birlikte arsa tek bütün olacak

Toplantı esnasında projeyi değerlendiren Kiptaş Başkanı İsmet Yıldırım “Türkiye'nin en büyük enerji nakil hattı dönüşüm projesi. Buradaki yüksek gerilim hatları nedeniyle arsa, parçalara bölünmüştü. 380'lik olarak adlandırdığımız hat, çok ciddi bir enerji hattı. Bu projeyle alandaki hatlar yerin altına inecek” ifadelerini kullandı.

Gecekondu sahiplerine parasız ev

Proje hakkında önemli detaylar aktaran Yıldırım “Bu bölgede 300'ün üzerinde gecekondu vardı. Biz, dönüşümleri yerinde uygulamak istiyoruz. O nedenle gecekondu sahiplerine projede hakları geri verildi. Onlardan hiç para almadan ev veriyoruz. Bu sayede, Kiptaş kanalıyla onlara 200-250 milyon liralık yardım yapmış oluyoruz” dedi.

Bezmialem Vakıf Üniversitesi geliyor

Bezmialem Vakıf Üniversitesi'nin de projede yer alacağını dile getiren Yıldırım “Burada 10 bin öğrenci olacak. Ayrıca 3 metro hattı buraya geliyor. Bu sayede projenin değeri daha da artacak. Biz, vatandaşlarımız kazansın istiyoruz. Vatandaşın zenginliği, bizim zenginliğimiz anlamına geliyor” diye konuştu.

3 metro hattına özel 21 metrelik tünel

5. Levent'in son durumunu anlatan torunlar GYO Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun “Burada metrolara bağlantı için 21 metrelik tünelimiz olacak. 3 adet panoramik asansörün yer alacağı tünelin girişiyle zemini arasındaki mesafede 50 metre olacak. Bu sayede 5. Levent projemiz Mecidiyeköy-Mahmutbey metrosuna 800 metre, Seyrantepe-Akşemsettin hattına 230 metre ve Alibeyköy-Eminönü tramvayına 500 metre mesafede olacak” şeklinde konuştu.

Satış çok, fiyatlar yükseldi

Projede satışa açılan 1148 konutun 905'inin satıldığını söyleyen Torun “İlk etapta elimizde 250 civarında daire kaldı. Satışa çıktığımız ilk günden itibaren fiyatlarımız yüzde 15 yükseldi. Bu bölgede, böyle bir projede fiyatların daha fazla artması gerekiyor. Ancak biz kar oranımızı minimumda tutuyoruz. Satışa açtığımız ilk günde metrekare rakamlarımız 4 bin 800-5 bin lira seviyesindeydi. Bugün en düşük metrekare fiyatı 5 bin 800 lira. Maslak-Levent aksıyla birlikte Göktürk ve Gaziosmanpaşa bölgesinde yaşayan insanların projeye ilgisi çok yüksek. Şu ana kadar satılan konutların yüzde 10'luk bölümünü ise yabancılar aldı” ifadelerini kullandı.

Kabloları yer altına alma maliyeti 80 milyon

5. Levent kapsamında hatların yeraltına alınması konusuna da değinen Aziz Torun “Elektrik hatlarının geçtiği yerlerde mecburen imar kısıtlaması da oluyor. Burada yaptığımız 80 milyon liralık yatırımla bunları ortadan kaldırmış oluyoruz. Sadece 5. Levent değil tüm bölgede rahatlayacak. Zaten bu bölgelerin çoğu dönüşüm alanında yer almakta” diye konuştu.

İstanbul'un kabloları yerin altına inecek

Kiptaş Başkanı Yıldırım, Enerji Bakanlığı'nın böyle bir planı olduğunu ve 5 ve 10 yıllık planlarda özelikle 380'lik adı verilen hatları yer altına almayı düşündüğünü söyledi. İsmet Yıldırım, sadece bu projenin bedelinin 10 milyar dolar civarında olduğunu açıkladı.

Uğurcan Tokay / emlaktasondakika.com

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Torunlar'dan Alibeyköy'e 80 milyonluk kablo kıyağı
  • 22.10.2015 15:11

Torunlar'dan Alibeyköy'e 80 milyonluk kablo kıyağı

Maliyeti 80 milyon lira olan deplase işlemi sayesinde 5. Levent projesinin arsas ...