maritbet girişmaritbet
Torun Center için flaş durdurma kararı!

Torun Center için flaş durdurma kararı!

Torun Center hakkında 7. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Mecidiyeköy'de 10 işçinin 32. kattan asansörün düşmesi sonucu hayatını kaybetmesiyle inşaatı bir süre durdurulan ancak bugün neredeyse açılışı yapılmak üzere olan Torun Center hakkında 7. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Mahkeme, Koruma Kurulu'ndan görüş alınmadan plan değişikliği yapıldığı ve Deprem Zemin İnceleme Müdürlüğü'nün belirlediği maksimum yükseklik değerine ‘hiçbir gerekçe göstermeksizin uyulmadığı' tespitlerine yer vererek, "telafisi güç zararların doğabileceği" kanaatinde bulundu.

15 Temmuz Şehitler Köprüsü'ne bağlanan ve İstanbul'un ana arterlerinden olan Mecidiyeköy'de yer alan arazi için 2007 yılında Galatasaray Kulübü, Ali Sami Yen arazisine karşılık Seyrantepe'de yapılacak yeni stad için TOKİ ile protokol imzaladı. İlk imar planına itirazın 2007 yılında yapıldığı süreç, 2010 yılında yapılan plan değişikliği ile devam etti.

torun center

MAHKEME TAMAMLANAN İNŞAATI 6 YIL SONRA DURDURDU

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, 2 Nisan 2010 tarihinde onaylanan imar değişikliğine "Bölgedeki yapı yoğunluğunu arttırıcı, sosyal donatı dengesini bozucu, kamu yararına aykırı olduğu" gerekçesiyle dava açtı. Dava açılan taraflardan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ‘planların üretim, kabul ve onaylarına TOKİ tarafından karar verildiği' savunmasını yaparken, TOKİ ‘gelir paylaşımı projelerinden elde edilen gelirle toplu konut ve gecekondu dönüşüm projeleri için kaynak sağlanmasının amaçlandığı' ifade etti.

BİLİRKİŞİ RAPORU UYARMIŞTI

21 Temmuz 2015 tarihinde hazırlanan bilirkişi raporunda, nüfus yoğunluğunun artacağı, bu yoğunluk artışının beraberinde zaten yetersiz olan donatı alanlarını daha da yetersiz hale geleceği ve ‘çok ciddi boyutlarda gözlenen trafik sorunun daha da artmasına neden olacağı' tespitine yer verildi. İnşaatın yakın çevresinde oluşturacağı olumsuzluklara dair ‘hiçbir analiz, sentez, plan kararı gayreti içerisine girilmemiştir' denildi. İnşaat için 91 bin metrekarelik ek yapılaşma hakkı yapıldığı belirtilen raporda, nüfusun 4570 kişi ilave yükle, 7450 kişiye ulaşacağı tespitinde bulunuldu.

"DEPREM GİBİ ÖNEMLİ BİR KONUDA İLGİLİ KURUMUN GÖRÜŞÜNE NEDEN UYULMADI, AÇIKLANMALI"

Bilirkişi heyeti, Bölge Koruma Kurulları'ndan görüş alınmadığına dikkat çekti. Öte yandan kararda, ‘Deprem Zemin İnceleme Müdürlüğü'nün belirlediği maksimum yükseklik değerine hiçbir gerekçe göstermeksizin uyulmadığı tespit edilmektedir. İmar planlarında alınan kurum görüşlerine uygun karar üretmek zorunluluğu olmasa da deprem gibi önemli bir konuda verilen görüşe uymamanın gerekçelerinin detaylı olarak açıklanması gerektiği açıktır" denildi. Kararda "Dava konusu planlar için alınması gereken kurum görüşlerinin eksik alındığı, alınan kurum görüşlerine de gerekçesiz olarak uyulmadığı anlaşılmaktadır" ifadeleri kullandı.

"TELAFİSİ GÜÇ ZARARLAR DOĞURUR"

Mahkeme oybirliği ile verdiği kararda "açıkça hukuka aykırı bulunan dava konusu planların yürütülmesi halinde uygulama işlemleri yapılabileceğinden telafisi güç zararların doğabileceği" tespitinde bulunarak 12 Temmuz 2016 tarihinde yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Torun Center

KOMŞUSUNDA DA GEÇ KALINDI

Ali Sami Yen Stadı'na komşu eski Tekel Likör ve Kanyak Fabrikası arazisine yapılan Quasar gökdelenleri için de benzer bir süreç yaşanmıştı. 10 yıl içinde 5 plan değişikliğinin yapıldığı projede üst mahkeme olan Danıştay, İstanbul 6. İdare Mahkemesi'nin Quasar gökdelenleri projesi hakkında verdiği iptal kararını onamıştı.

10 İŞÇİYE MEZAR OLMUŞTU

Mecidiyeköy'de kaba inşaatının bittiği ancak henüz açılışının yapılmadığı Torun Center'da 2014 yılında meydana gelen asansör kazasında, 10 işçi hayatını kaybetmişti. Kısa bir süre inşaatı durdurulan gökdelenlerin yapımına daha sonra tekrar başlanmıştı.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Torun Center maket görüntüleri - 2
  • 04.04.2014 09:56

Torun Center maket görüntüleri - 2

3 kule halinde yükselen Torun Center projesi zeminden 160 metre yüksekliğinde ol ...

Torun Center maket görüntüleri - 1
  • 04.04.2014 09:54

Torun Center maket görüntüleri - 1

Mecidiyeköy'de Ali Sami Yen Stad'ının yerine inşa edilen Torun Center, 353 birim ...

Torun Center basın toplantısı yayında
  • 03.04.2014 16:45

Torun Center basın toplantısı yayında

Torunlar Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş Yönetim Kurulu Üyesi Emre Torun, Meci ...

Torun Center Mecidiyeköy'ün inşaatı ne durumda?
  • 02.07.2013 10:50

Torun Center Mecidiyeköy'ün inşaatı ne durumda?

Mecidiyeköy'de eski Ali Sami Yen Stadyumu arsası üzerinde inşa edilen Torun Cent ...

Torun Center Mecidiyeköy'ün dikkat çeken tanıtım filmi!
  • 10.04.2013 14:28

Torun Center Mecidiyeköy'ün dikkat çeken tanıtım filmi!

Eski Ali Sami Yen Stadı arsasında hayata geçirilen Torun Center projesinin dikka ...

Torunlar GYO mevcut portföyünün 3 katı yatırım yapacak
  • 07.04.2012 19:05

Torunlar GYO mevcut portföyünün 3 katı yatırım yapacak

Torunlar GYO, 2013 yılı sonuna kadar 1 milyar 300 milyon TL yatırım yapmayı plan ...