maritbet girişmaritbet
Orca Yapı’dan Van’a son teknoloji konutlar!

Orca Yapı’dan Van’a son teknoloji konutlar!

Pasif yapı sistemleri üreticisi Orca, Yıldız Sporcular ve Sanatçılar Köyü projesi kapsamında Van depreminde evsiz kalan öğretmenler için Pamuk Prenses Evleri, öğrenciler için okul ve yurt yapacak

Dünyanın en gelişmiş ekolojik ve Pasif yapı sistemleri üreticisi Orca, Yıldız Sporcular ve Sanatçılar Köyü projesi kapsamında Van depreminde evsiz kalan öğretmenler için Pamuk Prenses Evleri, öğrenciler için de okul ve yurt yapımı için kolları sıvadı.

Orca Yapı Yönetim Kuru Başkanı Gonca Gül, Yönetim Kuru Başkan Yardımcısı Dr. Serhat Tuncel ve Van Vali Yardımcısı Zafer Coşkun'un katılımıyla Legacy Ottoman Otel'de gerçekleştirilen basın toplantısında, Van'da yapılacak binalar hakkında bilgiler verildi. Van'daki okulların sıkıntı içinde olduğunu belirten Van Vali Yardımcısı Zafer Coşkun, 95 okulun yıkıldığını ve yıkılmaya da devam ettiğini ifade etti. Yıkılan okulların ortalama bin 500 derslik anlamına geldiğini vurgulayan Coşkun, "Ben buradan bütün hayırseverlere de teşekkür ediyorum. Van depremi boyunca tüm Türkiye'nin kalbi Van'da attı. 53 hayırsever 53 okul yaptıracak. Bu da 650 derslik manasına geliyor. Yine hayırseverlerimiz bin 200 yataklı öğrenci yurdu yaptıracak. Devletin de yapımına başladığı okullara rağmen halen okul ihtiyacımız devam ediyor. 35 büyük okula ihtiyaç duyuyoruz. Bu da 800 dersliğe tekabül ediyor" dedi.

Deprem sonrası Van merkezindeki 26 bin öğrenciyi her gün gidecekleri okullara servis etiklerini anlatan Coşkun, konuşmasına şöyle devam etti:

"Mevcut okullarımızda ikili öğretim yapıyoruz. Yani bir binada iki okul olarak hizmet veriyoruz. Böyle olunda dersler saat sabah 06.00'da başlıyor. Cumartesi günleri de derslere devam ediyoruz. Bu durum öğrencilerimizi oldukça zorluyor. Sabah saat 06.00'da okula gelecek öğrenci çok erken bir saatte uyanmak zorunda kalıyor. Van Valiliği olarak konteynır kentlerimizde halkı deprem psikolojisinden uzaklaştırmak için başlattığımız meslek edindirme kursları gibi etkinliklerimize ara vermeden devam ediyoruz. Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Van'da TOKİ tarafından 15 bin konut yapılacak."

"KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ EN ACI YAŞAYAN ŞEHİR"

Kocaeli depreminde görev yaptığını ve bu sebepten ötürü depremi en iyi bilen insanlardan biri olduğu vurgulayan Orca Yapı Yönetim Kuru Başkanı Gonca Gül ise, Van'da yeniden bir şehir inşa edileceğinin unutulmaması gerektiğini bildirdi. Kentsel dönüşümün Türkiye'nin en önemli projelerinden biri olduğunu aktaran Gül, "Van, kentsel dönüşümü en acı şekilde yaşayan ilimiz. Kentsel dönüşümlerin böyle acı bir şekilde, can kayıplarıyla yaşanmaması için bizim geliştirdiğimiz yapı sistemleri kullanmalı. 9 şiddetinde depreme dayanacak yapılarımız, istenilen kat yüksekliğinde yapılabilmekte ve içinde enerjiye ihtiyaç duyulmadan yaşanılabilmekte. Bize inanan ilk kişi Sayın Valimiz Zafer Coşkun idi. Biz de kendilerine olan şükran borcunu yerine getirmek üzere üstümüze düşeni yerine getireceğiz" diye konuştu.

Türkiye'nin geleceğinin çocuklar olduğunu dile getiren Gül, Vanlı 50 bin öğrencinin deprem sonrasında başka şehirlere gönderildiğine dikkat çekerek, "Hızlı bir şekilde bu öğrencilerimiz için okul yapmamız gerekiyor" dedi.

"ÇOCUKLARIMIZ YAZIN TERLEYİP, KIŞIN ÜŞÜMEYECEK"

Van'da yapılacak konutlarda daha dikkatli olunması gerektiğinin altını çizen Gül, "Kafa yapımızın değişmesi lazım. Türk halkı olarak artık başımızı bir eve sokmak yerine yaşam garantimizin olduğu yerlerde oturmamız gerekiyor. Orca Yapı olarak bizim sloganımız 'Depremde evinize kaçınız'. Deprem pazar günü meydana geldi. Ya hafta içi meydana gelseydi? Çocuklarımızın okulda olduğu bir saatte meydana gelecek depremde binlerce evladımızı kaybedebilirdik. 21. yüzyıl Türkiye'sine, afetlerden sonra çadırda yaşamak ve bu çadırda yanarak ölmek yakışmıyor. Özellikle de yapı sektöründeki en büyük buluş Türkiye'den çıkmışken. Bu sebepten ötürü biz Van için elimizden geleni yapmaya hazırız. Van'da 9 şiddetindeki depreme dayanıklı okullar yapacağız. Vanlı vatandaşlarımızın çocukları yazın terleyip, kışın üşümeyecek. Van'da görev yapan öğretmenler için de Pamuk Prenses adıyla evler yapacağız. Van'da hayatını kaybeden öğretmenlerimizin hemen hiçbiri Vanlı değildi. Başka şehirlerden görevli olarak gelmişlerdi. O açıdan hayatını kaybeden öğretmenlerimiz için Van şehitleri diye bahsetmek istiyorum. Bunu spor ve sanat camiasıyla birlikte yapacağız" diyerek sözlerini tamamladı.

Tamamı Orca Sistem'in Türk mühendisleri tarafından bulunan pasif ve ekolojik yapı sistemleri, Van'daki öğretmen ve öğrencilerin yaz ve kış şartlarında daha az enerji tüketmesine olanak sağlayacak. Projede katkı sağlayacak hayırseverlerin isimleri de yapılacak binalara verilecek.

Sabah

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Orca Yapı Van'a öğretmenevi, okul ve yurt yapacak!
  • 27.04.2012 15:13

Orca Yapı Van'a öğretmenevi, okul ve yurt yapacak!

Dünyanın en gelişmiş ekolojik ve pasif yapı sistemleri üreticisi Orca, Yıldız Sp ...

Orca Yapı’dan Van’a son teknoloji konutlar!
  • 24.04.2012 19:35

Orca Yapı’dan Van’a son teknoloji konutlar!

Pasif yapı sistemleri üreticisi Orca, Yıldız Sporcular ve Sanatçılar Köyü projes ...