maritbet girişmaritbet
Markalı konut projeleri Anadolu’ya açılıyor!

Markalı konut projeleri Anadolu’ya açılıyor!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın İstanbullu markalı konut inşaatçılarını Anadolu'ya davet etmesi, ilgili kamuoyunda geniş yankı buldu. İnşaat çevreleri, arsa arzının artırılması ile Anadolu'ya açılımın daha kolay olacağına vurgu yapıyor

 

TOKİ döneminde 500 bin konut hamlesini realize ederek sektöre dinamizm kazandıran Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın son dönem çağrısı gerek İstanbul ve gerekse Anadolu kentleri için çok önem taşıyordu. Geçen ay İstanbul merkezli büyük inşaat gruplarının Anadolu'ya açılmaları gerektiğini söyleyen Bayraktar, ifadelerinde İstanbul kadar Anadolu kentlerinin de sektör açısından büyük potansiyel taşıdığını vurguladı. 
 
Bayraktar'ın yaklaşımına göre İstanbul'da büyük gelir elde etme devri bitmişti. Bu dönemde İzmir'e yatırım yapılmalıydı. İnşaat grupları Antalya, Denizli, Gaziantep gibi kentlere yönelmeliydi. 
 
Bakan Bayraktar'ın: "Anadolu'da 6-7 milyon konut fay hattındadır. Yine 14 milyon konutun ısı yalıtımı ve mantolama ihtiyacı büyüteç altına alınmalıdır" şeklindeki sözleri, Anadolu çağrısının temellerini oluşturuyordu. 
 
Bayraktar'ın da çok iyi bildiği ve vurguladığı bir gerçek var ki Anadolu kentlerindeki en büyük sorun bu noktada altyapı. İmara açık arsa sıkıntısı Anadolu kentlerinin yeni projelere devreye almalarındaki en büyük engel. Zaten Bakan Bayraktar da bu konuya vurgu yaparak, "Gerektiğinde Anadolu kentlerinde arazi desteği yapacağız" dedi. 
 
Sektör yetkilileri bakanın çağrısına olumlu yanıt vermekte gecikmedi. Markalı konut üreticilerinin Anadolu'ya açılmalarının önündeki en büyük engelin arsa ihtiyacı olduğu görüşünü savunan üreticiler, bu yöndeki hazırlıklarının hız bir şekilde sürdüğüne vurgu yapıyor. Bakanın açıklamaları ve destek sözünün ardından markalı konut üretimi yapan dev kuruluşların Anadolu kentlerini gündemlerine daha sıklıkla alacağı tahmin ediliyor. 
 
Garanti Mortgage olarak İstanbul merkezli olup da konut başta olmak üzere alışveriş merkezi, ofis gibi yatırımları ile Anadolu'ya açılmış şirketlere yönelik bir araştırma yaptık. İstanbul merkezli şirketler daha çok Ankara, İzmir, Gaziantep, Adana, Denizli, Kayseri gibi kentlere yönelmiş durumdalar. Bu noktada en çok İzmir'in öne çıktığını vurgulamak gerekiyor. Zaten Bakan Bayraktar da "Tabiatı ve tarihinin yanında bir defa Avrupa kenti İzmir. Yanında Aydın, Manisa gibi uyduları var" diyerek İzmir'e dikkat çekti. 
 
Soyak İzmir'de öncü 
İzmir'e dikkat çekici yatırım yapan grupların başında Soyak Holding geliyor. İnşaat sektörünün en köklü kuruluşlarından olan Soyak, İzmir'e yaptığı bin 500 konutluk Soyak Mavişehir'i 5 yıl önce tamamladı. Halen devam eden iki projeleri bulunuyor. 2 bin 250 konuttan oluşan Soyak Siesta ve bin 100 konutluk Soyak Mavişehir Optimus. 
 
Soyak Holding CEO'su Dr. M. Emre Çamlıbel bu noktada ilk kez Garanti Mortgage'a, "Ayrıca Güzelbahçe bölgesine geliştirmekte olduğumuz bir projemiz daha olacak" bilgisini verdi. Soyak'ın İzmir'e dönük projelerinin toplam değeri 1 milyar TL'yi bulacak. 
 
İzmir'e yatırım yapmaktan mutlu olduklarını belirten Emre Çamlıbel, "Bize göre İzmir gayrimenkulün parlayan yıldızıdır. Bu bağlamda İzmir yeni kent merkezi projesi, kentsel dönüşüm ve EXPO adaylığı ile önemli bir cazibe merkezi haline gelecek. Belediyelerin arsa üretimi, imar planı düzenlemeleri ve nitelikli konut projelerinin artması ile konut fiyatları tırmanışa geçecektir" diyor. 
 
Çamlıbel, İzmir'e dönük gelecek öngörülerini şöyle açıklıyor: "Yeni projelerle İzmir'in çehresi değişecek, konut ve arsa değerleri artmış olacaktır. Dolayısıyla nitelikli ev sahibi olanların evleri değerlenecektir. Kentin cazibe ve yatırım merkezi haline gelmesi ve kent ekonomisinin güçlenmesiyle alım gücü de buna paralel artacaktır". 
 
İzmir'e 'Kanyon' geliyor 
İş GYO, İzmir'de İstanbul Levent'teki Kanyon projesine benzer bir proje geliştirdi. Mimar Emre Arolat tarafından oluşturulan Ege Perla, 2 kuleli konut, ofis ve AVM'den oluşuyor. 150 milyon dolara mal olacak proje ile ilgili İş GYO Genel Müdürü Turgay Tanes şunları dile getirmişti: "İzmir rampadaki füze gibi. Büyü bir potansiyeli var. Önümüzdeki 5-10 yılda inanılmaz bir değişim yaşanacak". 
 
İzmir'e giren gruplar arasında Hedef Allianz'daki hisselerini satarak enerjilerini inşaata veren Saya Grup da bulunuyor. Saya, Bayraklı'da 27 dönüm arazi üzerine, 40 katlı iki kule inşaatını gerçekleştiriyor. Folkart, toplam 150 milyon dolara mal olacak. 
Türkerler'in, Durmaz ve İZKA'nın Emlak Konut GYO ortaklığı ile İzmir'de inşa ettiği Park Yaşam Mavişehir projesinde toplam 521 daire bulunuyor. 
 
Park Yaşam Mavişehir projesi 21 ile 24 katlı 4 blok ve 5 katlı 3 blok olarak inşa ediliyor. Her biri güçlü inşaat grupları olan yapımcı şirketlerin İzmir başta olmak üzere Anadolu'nun çeşitli kentlerine farklı projeler üzerinde de çalıştıkları dile getiriliyor. 
Adana'da yaşam kuruyor Çukurova Gayrimenkul, TMT Park Life ile Adana'da proje geliştiriyor. Adana'nın yeni çekim merkezi Türkmenbaşı Bulvarı'nda konumlanan proje, biri rezidans olan üç bloklu, 104 konut ve ofisten oluşuyor. İki yıl önce başlanan proje. 2013 Eylül'de yaşama geçirilecek. TMT Park Life 27 bin 664 metrekare inşaat alanına sahip. Projenin toplam arazi büyüklüğü ise 7 bin 200 metrekare. Projenin maliyeti ise 20 milyon TL'yi buluyor. 
 
Çukurova Gayrimenkul İcra Kurulu Başkanı Cafer Kara, Bakan Bayraktar'ın açıklamaları ile ilgili olarak şu görüşlere yer veriyor: "Bayraktar'ın inşaat sektörünün Anadolu'ya yönelmesiyle ilgili açıklamalarını sadece İstanbul dolduğu ve potansiyel kalmadığı için yapılmış bir açıklama olarak düşünmek doğru olmaz. Kısacası İstanbul her zaman proje gerçekleştirebileceğiniz ve doğru bölgede doğru ihtiyacı belirlediğinizde de hedeflerinizi elde edebileceğiniz bir şehir. Bununla beraber Sayın Bakanımızın da bahsettiği gibi Anadolu şehirlerindeki potansiyel de göz ardı edilemez. Adana'da da ciddi bir potansiyel olduğunu söyleyebilirim". 
 
Akşan'ın öncelikleri yeşil ve çelik 1970 yılında başladığı inşaat faaliyetlerinde, 1999 depreminden sonra yapısal çelik sistemlerine odaklanan Akşan Yapı, Anadolu'da Ankara ve İzmir'de proje geliştiriyor. Ankara'da Türkiye'nin ilk çok katlı çelik konut projesi AnkaNatura proje inşa ediliyor. Ankara'nın en gözde konut bölgesi Beysukent'te inşa edilen proje ormanın eteklerine serilmiş, 63 bin m2'lik alana yayılan 208 konuttan oluşuyor. 
 
AnkaNatura'da 140 m2 ile 376 m2 arasında büyüklükleri değişen 2+1 daireler ile ara kat dubleksler, bahçe dubleksleri ve teras dublekslerinden oluşan konutlar sunuluyor. 90 milyon TL yatırım bedelli AnkaNatura bu yılın Haziran ayında teslim edilecek. 
Ödüllü proje Akşan'ın bir önemli Anadolu yatırımı da İzmir'de geliştirdiği uluslararası yeşil bina sertifikası BREEAM'e sahip konut projesi 35. Sokak. 
 
Mimari tasarımını ödüllü Yüksek Mimar Mehmet Kütükçüoğlu hazırladığı 35. Sokak Projesi geçtiğimiz günlerde Ekonomist'in düzenlediği 'Türkiye'nin En Başarılı Emlak Yatırımları' yarışmasında 3 farklı kategoride ödüle layık görüldü. 95 dönüm yeşil alanın bulunduğu projede, 555 adet konut yer alıyor. 200 milyon dolar yatırım bedeli bulunan 35. Sokak'ta birinci etap konutları bu yıl itibari ile teslim edilmeye başlandı, ikinci etap ise Mayıs 2014'te gerçekleşecek. 
 
Anadolu'nun gayrimenkul, konut sektörü açısından büyük potansiyel taşıdığını kendilerinin de uzun süredir vurguladığını belirten Akşan Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Melih Şimşek, Mortgage Market'e yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verdi: "İzmir'den örnek verecek olursam, İzmir'de konut satış fiyatları İstanbul'dan sonra 2. sırada geliyor. İzmir'de en pahalı konut ile en ucuz konut arasında 5 kat fark var, dolayısıyla İzmir'in her yerine yatırım yapabilirsiniz. Diğer taraftan İzmir'in nüfusu 2025 yılına kadar her yıl ortalama yüzde 2.34 oranında artacak bu da beraberinde her yıl yaklaşık 26.000 yeni konut ihtiyacı doğuracaktır. Artık İstanbul dışındaki şehirlerde de markalı konut ihtiyacı kendini hissettiriyor. 2013 yılında gayrimenkul yatırımlarının bu şehirlere kayması olası bir gelişme olacaktır." 
 
Sinpaş Ankara'da 
Anadolu yatırımlarında en önemli grup olarak öne çıkan Sinpaş'ın Ankara'da inşa ettiği Altın Oran Projesi Turan Güneş Bulvarı'nda yükseliyor. 
 
Toplam 2 bin 650 konuttan oluşan projede ilk etap konutlar 2014 Ağustos'ta teslim edilecek. Grubun Ankara'da yatırım gerçekleştirdiği bir konut projesi de İncek Life. 150 dönüm arazi üzerinde kurulan ve yüzde 70'i yeşil alan olan projede 5 blok üzerinde 548 konut inşa ediliyor. 
 
2014 Ağustos'unda teslim edilecek proje için 6 bin adet ağaç dikimi yapılmış. Yapı Kredi Koray'ın İstanbul dışındaki ilk konut projesi için de Ankara seçilmiş. Adı da Ankara Ankara Projesi. Proje Eskişehir/İstanbul Karayolu üzerinde ve 184 üniteden oluşuyor. Ankara'da özellikle Çukurambar bölgesinde çok sayıda hemen hepsi İstanbul'daki emsalleri ile yarışan dev rezidans ve ofis merkezleri kuleleri yükseliyor. 
 
Demir arayışta Demir İnşaat, zengin sosyal içeriklere sahip lüks konut projeleri gerçekleştirmek üzere, İstanbul dışında İzmir, Eskişehir, Denizli ve Antalya illerinde incelemeler yapıyor. Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, yakın gelecekte İstanbul dışını da hedeflediklerini dile getirerek, "Bu hedef kapsamında ilk olarak İzmir'le ilgilendiğimizi söyleyebilirim. 
 
Sadece İstanbul'da değil herkesin zengin sosyal içeriklere sahip konut projelerinde yaşamaya hakkı olduğu düşünüyoruz. Yakın zamanda Anadolu'nun değişik kentlerinde de konut projeleri inşa ederek projelerimizi alıcılarla buluşturmak istiyoruz" dedi. 
 
Denizli'ye ilgi artıyor 
Denizli'de İzmir-Antalya karayolu üzerinde kurulan Sümerpark Projesi, toplam 98 bin 500 m2'lik net arazi alanına yayılmış, tamamlandığında toplam 228 bin m2 brüt inşaat alanına ulaşacak bir proje olarak inşa ediliyor. Pera GYO tarafından inşa edilen 608 konuttan oluşan Sümerpark Evleri, Sümerpark Alışveriş Merkezi, 150 odalı 5 yıldızlı otel ve 150 yataklı tam teşekküllü hastane bileşenlerinden oluşuyor. Pera GYO, üç etapta tamamlanacak Sümerpark Evleri konut projesinin inşaatı tamamlanan ilk etap bloklarını geçen Temmuz ayında sahiplerine teslim etti. Toplam 608 konuttan oluşan projenin tüm etaplarının 3 yıl içerisinde tamamlanması planlanıyor. 
 
260 milyon TL'ye mal olan proje Denizli'nin ilk ve tek kompleks site standartlarında konut ve yaşam projesi olarak sunuluyor. Pera GYO Yönetim Kurulu Başkanı Ayşegül Bensel, İzmir ve Van'ın da ilgilendikleri Anadolu kentlerinin başında geldiğini dile getirerek, "Ege'nin çağdaş kenti Denizli'de yepyeni bir dönemi başlatan Sümerpark Projesi'nin benzerlerinin diğer Anadolu kentleri için de artık bir lüks olmaktan çıkarak standart bir yaşam biçimi haline gelmesi gerektiğini düşünüyoruz" dedi. Bensel, "Bu kapsamda kentsel dönüşüm ve modern konut projelerinin yalnızca devlet eliyle değil özel sektör tarafından da Anadolu'da yaygınlaştırılması ile hem yaşam kalitesi arttırılacak hem de çarpık kentleşmenin önüne geçilecektir" diye konuştu. 
 
Sinpaş GYO, Denizli'ye dev bir hamle yapmak için düğmeye bastı. Denizli-İzmir Yolu üzerinde 280 dönüm arazi alan Sinpaş GYO'nun konut, ofis, otel, AVM karma projesi kent insanı tarafından büyük sevinç ile karşılandı. 
 
Gaziantep kazandıracak 
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin GAP'tan sonraki en büyük projesi, Gaziantep'te 1.2 milyar dolarlık yatırımla hayata geçiyor. Sinpaş Yapı ve Gaziantepli Nakiboğlu ailesine ait Paralel Yapı şirketleri ortaklığı, bölgenin en büyük ve temalı ilk konut projesi Antepia kapsamında, 3 bin 470 nitelikli konut inşa edecek. Gaziantep'te Zirve Üniversitesi'ni kuran Nakiboğlu ailesi, elindeki bin 250 dönümlük arazinin yandan fazlasını kampüs alanı olarak ayırırken, 560 dönümünü de Antepia projesine ayırdı. Müstakil villalar, 75 bin metrekarelik su göleti kıyısındaki yalı tipi daireler ile çok katlı binalardan oluşan projede satışa çıkan 470 konutluk ilk etabın yüzde 45'lik bölümü alıcı buldu. 117 metrekare genişliğindeki 2 artı 1 daireler ile 544 metrekare büyüklükteki 7 artı 2 yalı tipi konutların fiyatları 156 bin lira ile 1 milyon 800 bin lira arasında değişiyor. Paralel Yapı ortaklıkları, projelerinin Anadolu için milat olduğunu dile getiriyor ve kısa zaman içinde öneminin çok daha iyi anlaşılacağına vurgu yapıyor. 
 
Ekonomist Mortgage

Yorum Yaz