maritbet girişmaritbet
"Kur artışı ev fiyatlarına yansımadı, fırsatlar sürüyor"

"Kur artışı ev fiyatlarına yansımadı, fırsatlar sürüyor"

Piyalepaşa Gayrimenkul Genel Müdürü Kaan Yücel, sektörün son durumunu ve 2016 yılını emlaktasondakika.com'a değerlendirdi.

Son dönemde inişli çıkışlı bir grafik sergileyen gayrimenkul sektörü, 2016'yı bitirmek üzere. İlk 10 aylık süreçte 1 milyon 66 bin konutun 2016, 2015'i yakalayacak gibi gözüküyor. Özellikle döviz kurunun hızla yükselmesi, yatırımcıları biraz yavaşlatmış gibi gözükse de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dövizi bozdurun çaprısından sonra dolar ve euroda gözle görülür düşüşler yaşandı.

İlk 10 ayda inişli çıkışlı bir süreç geçiren gayrimenkul ve emlak sektörünün genel durumunu, Piyalepaşa Genel Müdürü Kaan Yücel'le konuştuk. Sektörde yabancı yatırımcı sayısının artmasını gerektiğini vurgulayan Yücel, Polat Grubu olarak 2017'de yeni yatırımlar yapmaya devam edeceklerini açıkladı. İşte Kaan Yüel'in emlaktasondakika.com'a verdiği özel röportaj...

Yabancıya satışı artırmak için neler yapılabilir?

"Gayrimenkul sektöründeki yabancı yatırımcı oranı şu anda yüzde 1.7 seviyesinde. Bu oranı önce yüzde 4-5 seviyelerine, sonraki dönemde ise yüzde 10'lara getirmek için sektör olarak ortak adımlar atmalıyız. Özellikle yakın coğrafyamıza ülkemizdeki yatırım fırsatlarını gerek yurt içi gerekse yurt dışı platformlarında detaylı bir şekilde anlatmamız gerekiyor"

"Bunun yanı sıra hükümetimizin belirli bir miktarın üzerinde yatırım yapan yabancılara vatandaşlık verme planını da destekliyoruz. Vatandaşlık hakkının yabancı yatırımcıya satışı artıracağını düşünüyoruz. Son dönemde kurda yaşanan dalgalanmalar da yabancılar için konut yatırımında cazip fırsatlar yarattı. Doların TL karşısındaki hızlı yükselişi neticesinde gayrimenkul satış ofislerine yabancıların ilgisinin arttığını gözlemliyoruz.
Yatırımcıların önünü açmak için 2017 yılında hükümetimizden de sektör olarak bazı taleplerimiz oldu. Tapu harçlarının daha makul seviyelere çekilmesi, ilk defa konut alacaklara yönelik avantajlar sağlanması, konutlarda yüzde 1, yüzde 8 veya yüzde 18 gibi KDV oranlarını belirleyen arsa rayiç bedellerinin hesaplanmasında değişikliğe gidilmesi, konutta kredi kullanma oranının artırılması, 150 metrekareden büyük konutlarda KDV'nin düşürülmesi gibi gelişmeler, sektöre olumlu yansıyacaktır. Sektöre canlılık getirmeye yönelik bu tür teşviklerin önümüzdeki dönemde de devam edeceğini ümit ediyoruz"

Döviz yükseldi, inşaat malzemesine etkisi nasıl oldu?

"Son dönemde dolardaki artış sektörde faaliyet gösteren şirketlerin demir ve akaryakıt gibi girdi maliyetlerini yükseltiyor. Özellikle demir fiyatları dövizle yakından bağlantılı. Demirin yanı sıra diğer inşaat malzemelerinin fiyatlarında da artış gözlemliyoruz. Demirde ve diğer malzemelerdeki artışın gayrimenkul fiyatlarına da yansıyacağını söyleyebiliriz. Ancak kur artışı henüz konut fiyatlarına yansımadı. Bu yatırımcı için bir fırsat. Yatırımcılar hızlı hareket edip bu süreci iyi değerlendirirse, kârlı bir yatırım yapmış olurlar"

Gayrimenkulde karlılık azaldı mı? 

"Ülke ekonomimiz için stratejik öneme sahip gayrimenkul sektörü halen kazançlı bir yatırım aracı olma özelliğini  devam ettiriyor. . Ancak gayrimenkul yatırımcısı açısından karlılığın aynı oranda devam ettiğini söylemek doğru olmaz. Bugün gayrimenkul yatırımcısı açısından en maliyetli şey arazi. Eskiye oranla arazi geliştirme özellikle İstanbul'da çok zor ve maliyetli. Diğer taraftan yine eskiye oranla çok fazla gayirmenkul projesi var. Ekonomik açıdan ülkemizin içinde bulunduğu durum, kurların artmasına paralel inşaat maliyetlerinin artması ama yine bu ortamda bu artışın konut fiyatlarına yansıtılmaması da yine karlılığı elbette azalttı"

"Hem kamu hem de özel sektör tarafından hayata geçirilen projelere baktığımızda, dünya ölçeğinde, gelecek vaat eden ve örnek teşkil eden projeler hayata geçirildiğini görüyoruz. Bu ivmeyi sürdürdüğümüz sürece sektör büyümeye devam edecek ve gayrimenkul de karlı bir yatırım aracı olmaya devam edecektir"

"Özellikle konut alıcıları açısından, kurların durumu da göz önüne alındığında şu andaki en karlı yatırım aracının da konut olduğunu söylememiz gerekiyor"

Gayrimenkul sektörünü nasıl bir 2017 bekliyor?

"2016 yılında yaşadığımız tüm olumsuzluklara rağmen ülke ekonomimiz büyümeye devam ediyor. Biz de özel sektör yatırımcıları olarak buna güveniyor ve bütün yatırım planlarımızı bu doğrultuda yapıyoruz. 2017 yılı temkinli olacağımız ama aynı zamanda yatırımlarımıza devam edeceğimiz bir yıl olacak. Güçlü finansman yapısına sahip bir grup olarak birini bu ay içerisinde  diğerini ise 2017 yılı için de satışa çıkarmayı planladığımız iki projemiz daha var. Polat Grubu olarak şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da projelerimizle İstanbul'a değer katmaya devam edeceğiz" 

"ABD seçimi gibi dünya ekonomisini doğrudan etkileyebilecek gelişmeler, kurda yaşanan dalgalanmalar, emtia fiyatlarında yaşanabilecek olası değişimlerin tüm diğer sektörlerde olduğu gibi gayrimenkul sektörüne de yansımaları olacaktır. Bu yansımalardan en az şekilde etkilenmek için sektör olarak doğru zamanda doğru adımlar atmalı, yaşanabilecek olumsuzluklara karşı ortak stratejiler oluşturmalıyız"

İstanbul'da konut fiyatları düşer mi?

"Açıkçası önümüzdeki dönemde konut fiyatlarının aşağıya inmeyeceğini düşünüyorum. Bazı projeler özelinde elbette bazı indirimler ya da kampanyalar söz konusu olabilir. Eğer doğru lokasyonda doğru, katma değerli projeler hayata geçiriyorsanız bu projeler değerinin altında olmamalı. Bunu hem hem gayrimenkul yatırımcısı hem de konut alıcısı açısından düşünmemiz gerekiyor. Sonuçta oturmak için ya da yatırım amaçlı da olsa konut alıcıları her halükarda yatırımından bir kar elde etmek istiyor. Dolayısıyla tamamlandığında gerçekten değer kazanan projelere yatırım yapmak istiyorlar. Konut alıcısının bir değer elde etmesi için de markanın fiyatlarını konjonktüre bağlı olarak artırmasa bile aşağıya çekmesi de doğru bir strateji değil. 
Burada fiyatların aşağıya çekilmesinden çok şirketler açısından, kendi finansman modelleri ile destekledikleri ödeme planlarını ya da dönem dönem uyguladıkları kampanyalarla tüketiciye cazip fırsatlar sunmalarının daha doğru bir yaklaşım olduğu kanaatindeyim"

Uğurcan Tokay / emlaktasondakika.com

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Kaan Yücel, 4. Kentsel Dönüşüm Kongresi'nde konuştu
  • 24.02.2017 10:07

Kaan Yücel, 4. Kentsel Dönüşüm Kongresi'nde konuştu

Piyalepaşa Gayrimenkul Genel Müdürü Kaan Yücel, 4. Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm K ...

Kaan Yücel, kentsel dönüşümün zorluklarını anlattı
  • 23.02.2017 16:54

Kaan Yücel, kentsel dönüşümün zorluklarını anlattı

Piyalepaşa Gayrimenkul Genel Müdürü Kaan Yücel, 4. Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm K ...

Kaan Yücel'in gözüyle kentsel dönüşüm!
  • 26.02.2016 11:44

Kaan Yücel'in gözüyle kentsel dönüşüm!

Piyalepaşa Genel Müdürü Kaan Yücel, 3. Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Kongresi'ni d ...

"MIPIM'de Piyalepaşa İstanbul'u satışa çıkaracağız"
  • 07.03.2015 15:26

"MIPIM'de Piyalepaşa İstanbul'u satışa çıkaracağız"

Piyalepaşa Gayrimenkul Genel Müdürü Kaan Yücel, Beyoğlu'ndaki kentsel dönüşüm ça ...

Piyalepaşa İstanbul örnek daire görselleri!
  • 09.08.2016 16:01

Piyalepaşa İstanbul örnek daire görselleri!

Piyalepaşa İstanbul projesi, İstanbul'un en önemli kentsel dönüşüm projeleri ara ...

Piyalepaşa İstanbul foto galerisi!
  • 09.08.2016 15:55

Piyalepaşa İstanbul foto galerisi!

Piyalepaşa Gayrimenkul'ün inşa ettiği Piyalepaşa İstanbul projesi, Beyoğlu'nda 8 ...