maritbet girişmaritbet
Konut satışları ekim ayında rekora koştu!

Konut satışları ekim ayında rekora koştu!

Çukurova Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Son, ‘güvenli liman’ markalı konut projelerine yatırım yapmanın tam zamanı olduğunu söyledi.

Zorlu geçen 2016 yılında inşaat sektörünün gösterdiği güç birliğinin bir yansıması olarak hayata geçirilen cazip kampanyalar, 150 metrekarenin üzerindeki konutlarda KDV'nin yüzde 18'den yüzde 8'e indirilmesi ve bankaların kredi faizlerinde gerçekleştirdiği indirimlerin etkisiyle ekim ayında ülke genelinde konut satışları 130 bini aştı. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı bu satış rakamı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 25 artışı işaret ediyor. Konut satışları açısından son yılların en iddialı ekim aylarından birini yaşadığımızı söyleyen Çukurova Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Son, psikolojik sınır olan yüzde 1'in altına inerek 0.90'larda seyreden konut kredilerinin yanı sıra bazı inşaat firmalarının oranı 0.70'lere çekmesinin de bu satış rakamında çok büyük payı olduğunu söyledi.

En istikrarlı yatırım aracı gayrimenkul

Mevcut konjonktür içinde en istikrarlı ve güvenilir yatırım aracının gayrimenkul olduğunu ifade eden Tamer Son, sözlerine şöyle devam etti; “Dövizde yaşanan yükselişin de etkisiyle demir, beton, akaryakıt gibi inşaat girdi maliyetleri hızla artıyor. Bizler gayrimenkul firmaları olarak 2016 yılında çarkların dönmesi için büyük bir fedakarlık yaparak artan maliyetleri konut fiyatlarına yansıtmadık. Aksine Çukurova Gayrimenkul olarak biz de dahil olmak üzere, 0.70 faiz oranı ve 120 ay vade ile cazip kampanyalar düzenleyen firmalar oldu. Ancak bu kampanyaların ve mevcut fiyatların sektörümüz için sürdürülebilir olduğunu söylemek oldukça güç. Ayrıca arsa maliyetleri de çok yüksek ve özellikle büyük şehirlerde arsa bulmak çok zor. Tüm bu sebeplerden ötürü 2017 yılının ilk yarısında konut fiyatlarında artış yaşanacağına kesin gözüyle bakılıyor. Bu nedenle gayrimenkule yatırım yapmanın şimdi tam zamanı. Fiyat artışı yaşanmadan önce ev alanlar kısa vadede ortalama yüzde 20 kâr edebilir. Bu noktada önemli olan; doğru lokasyonda, ihtiyaçlara en uygun cevabı veren, prim potansiyeli yüksek konutu bulabilmek. Bunun için de en sağlıklı yol, detaylı bir araştırma ile lokasyonu belirledikten sonra ‘güvenli liman' olan markalı konut projeleri arasından tercih yapmak.”

Prim potansiyeli yüksek bölge ve projeleri seçen kazanır

TÜİK verilerine göre ülke genelinde ekim ayında satılan 130 bin 274 konutun yüzde 16,2'sinin, yani 21 bin 94 konutun, İstanbul'da satıldığını ve megakentin bu satış oranıyla yine ilk sıraya oturduğunu hatırlatan Tamer Son, prim potansiyeli yüksek bölgelerin ve projelerin yatırımcılarına büyük kâr sağlayacağını söyledi. Bu noktada İstanbul'un hızla değer kazanan ilçesi Kartal'a dikkat çeken Son, “Uzmanlar, son dönemde konut fiyatlarının artış trendinde olduğu Kartal'ın gelecek 10 yıl içinde çok daha hızlı bir ivme ile gelişme kat edeceğini ve değerleneceğini belirtiyor” dedi.

Kartal'dan konut alan kârlı çıkar

Anadolu Yakası'nın Maslak'ı, Levent'i olma yolunda hızla ilerleyerek yeni cazibe merkezi haline gelen Kartal'ın konumu, hızlı gelişimi ve yeniden yapılanmaya elverişli alanları itibariyle İstanbul'da değeri en fazla artan bölgelerin başında geldiğini ifade eden Son, şu bilgileri aktardı;

“Kartal; deniz, hava ve karayolu açısından İstanbul'da ulaşımı en kolay bölgelerden biri. Tüketiciler açısından hem ikamet etmek hem de yatırım yapmak için ideal bir bölge olduğu için biz de Çukurova Gayrimenkul olarak Kartal'ı yatırım bölgesi olarak seçtik. Ayrıca Kartal, Adalet Sarayı nedeniyle hukukçuların, çevredeki hastaneler nedeniyle sağlık görevlilerinin, okullar nedeniyle de öğretmenlerin ve çocuklu ailelerin talep gösterdiği bir bölge. Dolayısıyla, Kartal'dan yatırım amaçlı konut alanların daireleri çok hızlı bir şekilde kiraya verilebilir ya da istenildiğinde değerinde ve çok kısa sürede rahatlıkla satılabilir. Bizim projelerimizden ev alanlar da genelde, bir şirkette orta ve üst seviyede yönetici pozisyonunda çalışanlar, orta ölçekli işletme sahipleri, işadamları, diğer beyaz yakalı çalışanlar ve emekliler olarak öne çıkıyor. Meslek grupları içinde avukat, doktor ve öğretmenler yoğunlukta…”

Doğru seçim önemli

Deprem ülkesi Türkiye'de insanların ancak dayanıklı, uzun ömürlü, nitelikli projelerde huzur içinde yaşayabileceklerini belirten Son, “Tüketicilerin konut seçerken hem statik hem de estetik değerleri sorgulamaları gerekiyor. Zemin etüdünden projelendirmeye, malzeme kalitesinden yapım faaliyetine kadar bina üretim sürecinin her aşamasında alınacak mühendislik hizmeti yapıların güvenli ve sürdürülebilir olmasının en önemli teminatı. Bu nedenle mühendislik ve mimarlık hizmetlerine gereken önemi veren köklü inşaat firmalarını tercih etmek çok önemli” diyerek sözlerini tamamladı.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Çukurova Balkon'da eviniz adalara bakacak
  • 01.12.2016 11:55

Çukurova Balkon'da eviniz adalara bakacak

Çukurova Kent Yapı tarafından Kartal'da hayata geçirilen Çukurova Balkon, orman ...

Tamer Son, inşaat sektörünü değerlendirdi!
  • 17.09.2012 15:59

Tamer Son, inşaat sektörünü değerlendirdi!

Çukurova Gayrimenkul Yönetim Kurulu Üyesi Tamer Son, gayrimenkul sektöründeki so ...

Tamer Son, Çukurova Gayrimenkul’ü Hüseyin Belibağlı’ya anlattı!
  • 08.09.2012 14:55

Tamer Son, Çukurova Gayrimenkul’ü Hüseyin Belibağlı’ya anlattı!

Çukurova Gayrimenkul Yönetim Kurulu Üyesi Tamer Son, emlaktasondakika.com Haber ...