maritbet girişmaritbet
Isparta'da heyelan bölgesinde yer alan konutlar boşaltılmıyor

Isparta'da heyelan bölgesinde yer alan konutlar boşaltılmıyor

Isparta'nın Eğirdir İlçesi'nde 1'inci derece deprem ve heyelan bölgesine yer alan ruhsatsız konutlar, valiliğin 3 yıl önce verdiği tahliye kararına rağmen boşaltılmadı

Isparta'nın Eğirdir İlçesi'nde 1'inci derece deprem ve heyelan bölgesine yer alan ruhsatsız konutlar, valiliğin 3 yıl önce verdiği tahliye kararına rağmen boşaltılmaması üzerine Eğirdir Belediyesi, toprak ve kayaların kaymasını önlemek için proje hazırladı.

İmaret Mahallesi'nde dağın eteklerinde 18 yıl önce ruhsat ve tapusu olmadan yapılan Özyiğit ve Gölkent adlı sitelerde oturan yaklaşık 1000 kişi, üzerlerine her an tonlarca kaya ve toprağın kayma riskiyle yaşıyor. 1'inci derece deprem ve heyelan bölgesinde yer alan kaçak binalarda oturanlar, yağmur nedeniyle yumuşayan zeminden kopan kaya parçalarının yuvarlanmasından dolayı büyük tehlike atlatıyor.

TAHLİYE KARARI 3 YILLIK

Isparta Valiliği'nin 3 yıl önce gönderdiği tahliye kararına rağmen konutların boşaltılmaması üzerine Eğirdir Belediyesi tarafından toprak ve kayaların kaymasını önlemek için bir proje hazırlandı. Eğirdir Belediye Başkanı Ak Partili Osman Nuri Özmeral, 1'inci derece deprem bölgesinde yer alan 200 konut için Süleyman Demirel Üniversitesi'ne (SDÜ) 'Kayaların Hareketini Önleme' projesi hazırlattıklarını söyledi. Projenin SDÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü'nden Doç. Dr. Mahmut Mutlutürk ve Yrd. Doç. Ali Yalçın tarafından hazırlandığını açıklayan Özmeral, kaya düşmesi riskine yönelik 'lazer taraması' yöntemini uygulamak üzere İtalya'dan 3 kişilik ekip ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Nurgül Gültekin'in de çalışma yaptığını kaydetti.

PROJENİN UYGULANMASI İÇİN KAYNAK LAZIM

Projenin hayata geçirilmesi için kaynağa ihtiyaç olduğunu vurgulayan Özmerel, "Binaların üzerine düşme ihtimali olan kayaları tek tek fotoğrafladık. Tedbir alınması amacıyla Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi ile Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü'ne gönderdik. Özellikle yağışlı günlerde zemin yumuşadığı için kayalar kayıyor. 200 konutta oturan yaklaşık 1000 kişinin hayatı tehlikede. Dağın riskli bölgeleri bu projeyle tıraşlanarak tehlike ortadan kaldırılabilir" dedi.

Dağdaki kayaların tel örgü veya demir kafesler içine alınarak problemin çözülebileceğine işaret eden Özmeral, "Yaptığımız ön projede düşme riski bulunan kayalar için alınabilecek tedbirler bulunuyor. Bu çalışmalar daha sonra alınabilecek tedbirlere kolaylık sağlayacak. Alandaki tehlikelerin ortadan kaldırılması ve en aza indirilmesi için çalışmalarımız devam edecek" diye konuştu.
AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bosch Termoteknoloji müşteri odaklı yaklaşımına devam ediyor
  • 23.03.2021 13:43

Bosch Termoteknoloji müşteri odaklı yaklaşımına devam ediyor

Bosch Termoteknoloji, ‘Her zaman her yerde önce müşteri’ vizyonuyla ürün ve hizm ...

Masumlar Apartmanı nerede çekiliyor?
  • 14.09.2020 10:09

Masumlar Apartmanı nerede çekiliyor?

OGM Medya’nın tarafından hazırlanan ve gerçek bir hikayeden esinlenerek ekranlar ...

Keçiborlu Belediyesi, TOKİ’ye 481 dairelik proje hazırladı
  • 23.12.2017 12:04

Keçiborlu Belediyesi, TOKİ’ye 481 dairelik proje hazırladı

Isparta'da Keçiborlu Belediyesi, Kentsel Dönüşüm Yasası kapsamında konut yenilen ...

Isparta’da 155 konutun sahipleri belirlendi!
  • 18.07.2017 11:06

Isparta’da 155 konutun sahipleri belirlendi!

TOKİ’nin Isparta Gelendost’ta hayata geçirdiği 155 konutluk projede yer alan dai ...

Isparta'nın Yeni Otogar'ı yaşam merkezi olacak
  • 02.05.2017 10:59

Isparta'nın Yeni Otogar'ı yaşam merkezi olacak

Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, Yeni Çünür'de yapılacak olan Yeni ...

Göçmen kuşlara yuva yapıldı, elektrik kesintileri azaldı
  • 30.08.2016 14:14

Göçmen kuşlara yuva yapıldı, elektrik kesintileri azaldı

Isparta ve Burdur'da göçmen kuşlar için enerji nakil hatlarına yapılan yalıtım v ...