maritbet girişmaritbet
G Yoo projesinde son durum!

G Yoo projesinde son durum!

Suyabatmaz Demirel Mimarlık tarafından Mar Yapı için tasarlanan ve Güneşli’de yükselecek G Yoo projesinin inşaatı hızla devam ediyor.

İyi bir arsa analizi ve bölgenin mevcut durumunun olumlu ve olumsuz yanlarının gözetilmesi sonucu biçimlenen proje, cepheyi ve gün ışığını maksimize etmek amacıyla üçgen prizmalar halinde tasarlanan iki anıtsal konut bloğundan oluşuyor. 

Suyabatmaz Demirel Mimarlık tarafından Mar Yapı için tasarlanan G Yoo projesinin Güneşli'deki inşaatı hızla yol almaya devam ediyor. Konut bloklarını, cepheyi ve gün ışığını maksimize etmek amacıyla üçgen plan şemasındaki iki prizmatik kule halinde tasarlayan Mimar Arif Suyabatmaz ve Mimar Hakan Demirel, arsanın batısından geçen Basın Ekspres Yolu'nun mevcut trafik yoğunluğunu, Taş Ocağı Caddesi'nin gelecekteki olası trafik yoğunluğunu ve doğal aydınlatmanın efektif kullanılması kaygısını biçim kararlarına doğrudan etki eden etmenler olarak ele almışlar. 

Yapıların tasarımında arsaya konumlanacak tek bir prizma söz edilen problemleri çözemeyeceği için diagonal bir kesimle iki parçaya ayrılmış üçgen plan şemasında iki kule tasarlayan mimarlar, yapı parçalarını arsanın karşıt sınırlarına dayandırarak iki yoldan da iyi bir şekilde algılanmasını sağlamışlar. Böylece yol taraflarına dayanan köşeler sayesinde gürültüden etkilenen mekanları minimuma indirgemişler. Mekan çözümleri olarak birbirlerinden farklı olan iki alt parçadan birinin çekirdek ve şaftları hipotenüs kenarına dayanarak kuzeye yönelirken, diğer parça uzun kenarına dayanarak kuzeye baktırılmış. Böylece doğal ışık olabildiğince efektif kullanılarak pasif iklimlendirmeye yardımcı olunmuş. 

Üçgen yapısı avantajı

Üçgen plan şeması başta bir problem olarak algılanabilmesine rağmen, tasarımda bir avantaja dönüştürülerek, daha yaşanabilir mekanlar oluşturmak için kullanılmış. Bu formal seçim sayesinde konutlarda cephe ve gün ışığı maksimize edilirken bu bölgede yaşayan kullanıcı profiline uygun olarak tasarlanan küçük daireler için çok avantajlı bir iç mekan düzeni elde edilmiş. 

Suyabatmaz Demirel Mimarlık'ın cephelere yaptığı mimari dokunuşlar sayesinde iki farklı bina olarak değil, bir bütün olarak algılanan G Yoo blokları, altlarına aldıkları sosyal ve ticari donatılar ile kamusal alanlar sayesinde zeminle zengin bir ilişki kurmuş. Bütün ayrışırken oluşan kesim düzlemi zemin kotunda da devam ederek bir yarık oluşturmuş. Arsanın batı ve doğusundaki donatılar yarıktan ışık alacak şekilde konumlanmış.

Tasarımla ilgili her detay düşünüldü  

Projenin önerdiği fonksiyonel süreklilik, mekanların ve cephe boşluklarının modüler organizasyonuyla sağlanmış. Siyah cephe üzerindeki her mekan üç farklı boyutlarda boşluklar içerirken, beyaz cephe ise, tek bir modül içerecek şekilde tasarlanmış. Böylece mekanların cepheyle kurduğu ilişki dolayısıyla, cephede rastgele konumlanmış gibi gözüken fakat altında matematiği olan bir doku oluşturulmuş. Böylece gelecekte planların değişmesi durumunda dahi, cephede benzer bir dokunun oluşabilmesine imkan sağlanmış. 

Cephelerin birbirleriye yaptıkları güçlü kontrast ve yapıların konumlandırılma stratejisi sayesinde çok farklı vistalarla kullanıcıya farklı perspektifler sunulan konut bloklarında, bir adım önce görülenle bir sonraki adımda görülen görüntülerin bu denli farklı olması sayesinde sinematografik bir durum elde edilmiş. 

2012 yılında Dünya Mimarlık Festivali Ödülleri'nde (WAF) finalist olma başarısını gösteren Suyabatmaz Demirel Mimarlık tasarımı G Yoo'nun iç mimari projesi Yoo kurucu ortağı ve kreatif direktörü Philippe Starck tarafından hazırlanmıştır.

G Yoo Güneşli İletişim Bilgileri
Web: http://www.maryapi.com.tr/
Telefon: 0212 655 23 60

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Philippe Starck, G YOO'yu anlattı!
  • 01.06.2015 12:24

Philippe Starck, G YOO'yu anlattı!

G YOO Güneşli'nin tasarımcısı Philippe Starck, projenin tasarımını açıkladı. ...

Münir Özkök, G YOO projesini anlattı
  • 26.11.2014 17:09

Münir Özkök, G YOO projesini anlattı

Mar Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Münir Özkök, G YOO projesinin detaylarını anlatt ...

Mar Yapı G Yoo Güneşli foto galerisi
  • 24.11.2014 14:23

Mar Yapı G Yoo Güneşli foto galerisi

Dünyanın en ünlü tasarımcıları arasında yer alan Philippe Starck imzalı G Yoo pr ...

G Yoo Inspired by Starck’ta dairelerin yüzde 81'i satıldı
  • 23.08.2017 13:48

G Yoo Inspired by Starck’ta dairelerin yüzde 81'i satıldı

Mar Yapı tarafından Güneşli'de hayata geçirilen, ünlü tasarımcı Philippe Starck’ ...

Mar Yapı Güneşli'ye inandı, 4 projeyle bölgeye geldi
  • 28.10.2016 10:46

Mar Yapı Güneşli'ye inandı, 4 projeyle bölgeye geldi

10 yıldır Güneşli'de proje geliştiren Mar Yapı, Güneşli Basın Ekspres Yolu'nda G ...

G Yoo ve G Marin projelerinde 120 ay 0,7 faiz!
  • 02.08.2016 12:38

G Yoo ve G Marin projelerinde 120 ay 0,7 faiz!

Mar Yapı'nın G-YOO Inspired by Starck ile G Marin Managed by Divan projelerinde ...