maritbet girişmaritbet
Ev satışları patladı! 13 yeni proje satışa çıktı!

Ev satışları patladı! 13 yeni proje satışa çıktı!

Ev satışları son dönemde yukarı doğru bir ivmeyle artıyor. Bu artışı daha da hızlandıran gelişme ise referandum sonuçları...

 

HABER: Selma ŞENOL / BUGÜN

 

Referandum sonrası ekonomi rahatladı. En önemli göstergesi, lokomotif sektör olan inşaatta son 2 haftada 11 bin konutluk yeni projenin vitrine çıkması oldu. Arsa ihalelerde firmalar kapıştı, fiyatlar 1,6 milyar liraya kadar çıktı. Ali Ağaoğlu referandumdan çıkan güçlü ‘evet'in ekonomide güveni pekiştirdiğini söyledi.

12 Eylül'de gerçekleşen referandum sonrası rahatlayan konut piyasasında istikrarın devam edeceğine inanan üreticiler, beklettikleri dev projeleri birbiri ardına cesaretle vitrine çıkardı. Sadece 2 haftada açıklanan projelerdeki konut sayısı 11 bini buldu, binlercesi de yakın zamanda açıklanacak. Projelerin satıştaki ilk günlerindeki sonuçlar da kayda değer. Soyak iki günde 10 bin ön talep toplarken, Ağaoğlu 3 bin konutluk projesinde lansmana çıkmadan 610 konutu sattı.

Arsa bedeli 1,6 milyon liraya çıktı
Ayrıca firmaların proje üretmedeki hevesi, arsaların daha da pahalanmasına neden oldu. Bu dönemde Emlak Konut'un Ayazağa'da satışa çıkardığı 241 dönümlük araziye son dönemlerin en yüksek teklifleri verildi, bir arsa için 10'dan fazla dev firma kapıştı. İkinci oturumu önümüzdeki haftalarda yapılacak ihalenin ilk oturumunda en yüksek teklifi 1,6 milyon lira ile Ağaoğlu Grubu verdi. Bir çok firmanın 1 milyarın üzerinde teklif verdiği ihalenin Türk ekonomisine duyulan güvenin işareti olduğunu anlatan Ali Ağaoğlu, "Referandumdan 'evet' çıkmasaydı arsa fiyatı bu kadar yükselmezdi" dedi Ağaoğlu şunları söyledi: “Gelişmekte olan ülkelerde siyasi istikrar çok önemli. Türk insanının kolektif çalışmayı becerememe hastalığı var. Dolayısıyla tek partili iktidar, güçlü iktidar hızlı gelişme anlamına geliyor. Referandumdan güçlü 'evet' kararı çıkması güven pekiştirici. İstikrar ve güven olmasaydı milyar liralık teklifleri göremezdik"

Faizler yükselecek aceleciliği
İMSAD Ekonomi danışmanı Prof. Dr. Kerem Alkin, piyasanın hareketlenmesinde referandum sonuçlarının birebir etkisi olduğunu anlattı. Prof. Dr. Alkin “İş dünyası için de piyasalar için de referandumdan çıkan yüksek oranlı evet, hem gerginliği ortadan kaldırdı, hem de gelecek yıl yapılacak genel seçimlere ilişkin belirsizliği de azalttı. Muhtemelen bu tablonun iyimserliğini üreticiler bir an önce projelerine yansıtmak niyetindeler” dedi. Alkin üreticilerin siyasi tablodan etkilenerek cesaret topladıklarını ve projelere yüklendiklerini, ancak değişen para politikası nedeniyle de aceleci davranma ihtiyacı hissettiklerini belirterek “Merkez Bankası'nın değişen politikası nedeniyle bankalar için TL maliyetlerinin arttığı bir döneme girildi, bu da konut kredi faizlerinde indirim ihtimalini ortadan kaldırıyor” dedi.

Barometre olumluya döndü
Konutta rehavetin sona erdiğini gösteren bir diğer data ise ING'nin her ay yaptığı Barometre araştırmasının ağustos sonuçları oldu. 14 ilde gerçekleşen araştırma sonuçlarına göre, nisanda başlayan konut satışlarındaki düşüş, ağustos ayında yerini yüzde 1'lik de olsa artışa bıraktı.  Konut almayı düşünenlerin oranı yüzde 45 olarak gerçekleşti. Sonuçları değerlendiren Bilgi Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Orhan Erdem barometrenin tam olarak referandum sonrasında netleşeceğini, eylül sonuçlarının önemli olduğunu söyledi.

13 Yeni proje açıklandı
•           İstanbul Ayazma'daki My World Europe projesi 129 bin liradan başlayan fiyatlarla satışa çıktı. 1 milyar 100 milyon lira hasılat beklenen projenin satış ofisini haftaiçi 300, haftasonu 500 kişi ziyaret ediyor.

•           Soyak 3 yıl aradan sonra İstanbul'a döndü. Halkalı'da 2 bin konutluk projeye başlıyor. Fiyatı 100 bin liradan başlayacak daireler için 2 günde 10 bin ön talep toplandı. Satış ekimde başlayacak.

•           Sur Yapı,  Ümraniye'de bin 50 konuttan oluşan Exen İstanbul'a start verdi. Dairelerin metrekare fiyatı 5 bin 500 lira seviyesinde bulunuyor.

•           Avrupa Konutları Ispartakule'nin 330 konutluk ikinci etabı da yolda. Ön talep toplanan projede fiyatlar 129 bin liradan başlayıp 337 bin liraya çıkıyor.

•           DAP Yapı Maltepe'de Dap Royal Center projesini satışa sundu. Konut fiyatlarının 305 bin liradan başladığı projede 210 rezidans dairesi yer alıyor. 

•           Yeşil İnşaat, Beylikdüzü'ndeki 14 bin konutluk Innovia'da 3. etabın A Blok'unu satışa çıkardı. Dairelerde fiyatlar 50 bin ile 175 bin lira arasında bulunuyor.

•           Evko-Meot, Gebze, Aydınlı ve Kozyatağı'nda toplam bin konut üretmeye hazırlanıyor. Şirket yeni projelerinde 45 bin liraya, deniz manzaralı ve havuzlu bir sitede ev imkanı sunacak.

•           Eroğlu Yapı, Halkalı'da Küçükçekmece Gölü'nün yanı başında 68 dönüm arsa üzerinde 820 konut üretecek. 

•           Pusula Ortak Girişim İnşaat'ın 970 konutluk Rüya Konakları satışa çıktı. Başlangıç fiyatı 31 bin 500 TL olan konutlar için peşinatlar 12 bin 500 TL'den başlıyor. 

•           Tekstilci Nedim Özbek, uzun zamandır niyetlendiği gayrimenkul sektörüne adım attı. Esenyurt'ta Star Towers isimli 100 milyon dolarlık proje 582 konuttan oluşuyor. Özbek, siyasi gerginliğin azalması ve projenin de ekonomik ve kaliteli olması nedeniyle konutların yüzde 40'ını bir ay içinde satacaklarını iddia etti.

•           Sinpaş Yapı, 440 konutluk Kelebekia, Sancaktepe projesini açıkladı. 47 dönüm arsa üzerine inşa edilecek projede 165 bin ile 450 bin TL arasında değişen fiyatlar bulunuyor.

•           Teknik Yapı Samandıra yakınlarında 300 ile 500 konut arası yeni projesini ekim ayında tanıtacak.
Delta, Çengelköy'e 35 villa dikecek.
Polat İnşaat Basın Ekspres yoluna 82 daireden oluşan Polat Port Residence yapıyor.
Özka Ortaklar İnşaat Pendik'te 220 konuttan oluşan Marmara Royal Residence'a start veriyor.

 
  • Etiketler:

Yorum Yaz