maritbet girişmaritbet
Ev alırken artık bunlara dikkat ediyoruz!

Ev alırken artık bunlara dikkat ediyoruz!

Piyalepaşa Gayrimenkul Genel Müdürü Kaan Yücel, sektörün merak edilenlerini emlaktasondakika.com'a yanıtladı

Polat bünyesinde hayata geçirilen Piyalepaşa İstanbul projesi, kentsel dönüşüm sürecinin en güzel örneklerinden birisi olarak dikkat çekiyor. Yatırımcıların yoğun ilgi gösterdiği Piyalepaşa İstanbul projesi konumu, tasarımı ve özellikleriyle adeta yeni bir şehri andırıyor. Piyalepaşa Gayrimenkul Genel Müdürü Kaan Yücel, projeye büyük önem veriyor. Emlaktasondakika.com olarak Kaan Yücel'e gayrimenkulün merak edilenlerini sorduk...

Konut kredisi faizleri düşer mi? Şu anki seviyeyi nasıl görüyorsunuz? Yüksek faiz oranlarına karşı firma olarak nasıl önlemler alıyorsunuz?

Konut kredisi, hem yatırımcılar hem de sektörümüz için kritik öneme sahip. Konut sektörü, yüksek kredi faiz oranlarına rağmen 2015 yılında 1 milyon 289 bini aşan satış performansıyla rekora imza atarken 2016 yılı beklentilerimiz, faiz oranlarının düşmesiyle yeni rekorlar olabileceği yönünde. 

Faizler %1 in altına gelinceye kadar konut kredisi kullanımı son derece kısıtlı oluyor. Bu sebeple biz Piyalepaşa İstanbul'da 24 aya kadar 0 faiz, 36 aya kadar 0,35 faiz, 48 ayda ise 0,45 faiz oranlarımız var. 120 aya kadar ise banka faizlerini 0,89 a düşürdük. Tamamen projemize özel olan bu oranlar Piyalepaşa İstanbul'dan ev almak isteyenlerin kullanabileceği oranlar.

Son dönemde projelerde açık mutfak kullanımı arttı. Bunun nedenleri nedir? Konut alıcısı üzerindeki etkisi veya projeye bir avantajı var mıdır?

Açık muftak daha küçük metrekareli dairelerde özellikle alan tasarrufu için tercih edilirken kimi zamanda yatırımcının kişisel tercihlerine göre şekillenebiliyor. 

Özellikle 1+0, 1+1 gibi küçük daireler için planlarımızı çizerken mümkün olduğu her metrekareyi akıllı çözümlerle değerlendirmeye çalışıyoruz. Konut sahibinin her bir metrekareden maksimum fayda sağlaması için özellikle küçük ölçekli dairelerde çoğunlukla açık mutfağı tercih ediyoruz. Böylece var olan alanı bölerek daha küçük ama kullanışsız mutfaklar yapmak yerine ferah ve kullanışlı alanlar oluşturuyoruz. 

Konut fiyatlarındaki artış eğilimi devam eder mi? Arsa fiyatlarının yüksek olduğu söyleniyor. Bu kapsamda ne gibi bir formül üretilebilir?

Konut fiyatlarındaki artışın en önemli sebebi aslında talep. Geçen sene ve bu senenin ilk aylarındaki konut satış rakamları konuta olan ilginin hala çok yüksek olduğunu gösteriyor. Bu ilginin önemli nedenlerinden bir de konut fiyatlarındaki artış ve vatandaşın konutu hala en önemli ve güvenilir yatırım fırsatlarından biri olarak görmeleri. Bu beklentiye bir de inşaat maliyetlerindeki artış eklendiğinde satış fiyatları da artış gösteriyor. İstanbul geçen sene avrupda konut fiyatındaki en yüksek artışın yaşandığı şehirlerden bir olmuştu. Bu sene de bunun devam edeceği gözüküyor.

Arsa fiyatları da bu sebepten artış gösteriyor. Bu da kendi içinde bir kısır döngü oluşturuyor. Artan arsa fiyatları ve kat karşılığı oranları konutun da daha pahalı olması sonucunu doğuruyor.

Geçmiş yıllara göre tüketici alışkanlıkları değişti mi? Konut alıcıları nelere dikkat ediyor?

Konut yatırımında birçok faktörü bir arada değerlendirmek gerekir. Konutun fiyatı, büyüklüğü, lokasyonu, sağlamlığı, kolay kiralanabilir olması gibi.  Tabii bunların yanı sıra yatırım yapacakları projeyi hayata geçiren markanın geçmişi de önemli. Bilinçli tüketici artık yatırım yaparken projenin teknik özellikleri ve sosyal donatılarının yanı sıra markanın da güvenilir olmasına dikkat ediyor.

Konut yatırımcıları özellikle de İstanbul gibi büyük kentlerde ikame edenler yoğun trafik sebebiyle zaman kaybını en aza indirmek için oturacakları yerin toplu taşımaya ve temel ihtiyaçlarını karşılayacakları alışveriş noktalarına yakın olmasını istiyor. Öte yandan son yıllarda değişiklik gösteren yaşam tarzlarıyla birlikte küçülen aile yapısı, konforlu ama ekonomik yaşam arzusu gibi pek çok nedenle küçük konutlar talep ediliyor. Isı tasarrufu, temizlik kolaylığı gibi nedenler de küçük konutlar daha cazip hale gelebiliyor. Yatırımcılar Minimum metrekareden maksimum fayda sağlamak istiyor.  Bunların yanı sıra geleneksel aile yapısını koruyanlar ve daha geniş yaşam alanını tercih edenler de yok değil. Biz de Piyalepaşa İstanbul'da yatırımcının ihtiyaç ve beklentilere cevap verecek 55 m²'den 207 m²'ye, stüdyodan 4+1'e kadar değişen farklı büyüklük ve tipte 760 daire ve 190 rezidans alternatiflerini bir arada sunuyoruz. 

Doğru proje sizce nedir? Ev alacaklara ne gibi önerilerde bulunursunuz?

Konut yatırımında doğru bir tercih yapmak için konut seçme sürecinden, teslim alma işlemlerine kadar birçok konuya dikkat etmek gerekiyor. Maketten konut almayı düşünüyorsanız bunun için öncelikle evi inşa eden firmanın güvenirliliğine dikkat etmelisiniz. Bu nedenle firmayı iyi araştırmak gerekiyor. Markalı konutlar uzun yıllardır birçok projeye imza attığı ve bilindikleri için daha güvenilirler. Yatırımcılar ihtiyaçlarını belirledikten sonra bilinmedik firmalarla sorun yaşamamak için öncelikle bilinen, tanınan markalı konutlar üzerinden değerlendirme yapmalıdır. 

Projenin konumu, sosyal donatıları, çevresi yatırımcı için diğer önemli unsurlardan bazılarıdır. Ev alırken  projenin merkezi konumda olmasına dikkat etmek gerekiyor. Ulaşım araçlarına, toplu taşıma imkânlarına, okula ve hastanelere olan mesafesinin ne kadar olduğu göz önünde bulundurmalı. Sonuçta ev sahibi olunan bölgede yaşanacak ve çevresinde yer alan imkânlardan faydalanılacak.

Yatırımcı kendi bütçesine ve isteklerine uygun bir proje bulduğunda net bir şekilde kararını veriyor. Firmaların sunduğu uygun ödeme koşullarına, kampanyalara dikkat ederek doğru ve uygun yatırım şansını yakalamış oluyor.

Uğurcan Tokay / emlaktasondakika.com

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı
  • 26.03.2024 14:12

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının başlattığı kampanya kapsamın ...

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"
  • 22.02.2024 16:48

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul’da 5.500 ...

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"
  • 15.02.2024 16:32

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul Ticaret ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul'da 1,5 milyon riskli bağımsız bölümü 5 yılda dönüştürmek"
  • 25.12.2023 09:48

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul'da 1,5 milyon riskli bağımsız bölümü 5 yılda dönüştürmek"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yüzyılın Dönüşümü İstanbul Programı'nda konu ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hiç kimsenin kentsel dönüşüm projelerini yavaşlatmasına izin vermeyeceğiz"
  • 07.12.2023 14:36

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hiç kimsenin kentsel dönüşüm projelerini yavaşlatmasına izin vermeyeceğiz"

  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: "Hiç kimsenin ülkemizi depreme haz ...

Bakan Özhaseki: "Kentsel dönüşüm için bazı belediyeler yeteri kadar emek sarf etmiyorlar"
  • 10.11.2023 17:00

Bakan Özhaseki: "Kentsel dönüşüm için bazı belediyeler yeteri kadar emek sarf etmiyorlar"

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığ ...