maritbet girişmaritbet
2012’DE NELER OLACAK?

2012’DE NELER OLACAK?

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in iki gün önce yaptığı, "Ekonomide yavaşlama dönemine girildi. İnşaat sektörünün istihdam sağlama kapasitesi bir miktar zayıflayabilir" tespitine sektörden iki farklı tepki geldi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in iki gün önce yaptığı, "Ekonomide yavaşlama dönemine girildi. İnşaat sektörünün istihdam yapma kapasitesi bir miktar zayıflayabilir" tespitine sektörden iki farklı tepki geldi. Müteahhitlerin bir kısmı bakanın sözlerini teyit edip hatta daha da kötü bir tablonun ortaya çıkacağı görüşünde.  Gerekçeler ise kredi faizlerinin 1'in üstünde seyretmesi, maliyetlerdeki artışlar ve en temelde ekonomik kriz.

Diğer kısım ise zaten geçen yıl istihdamda 1 milyon 910 bin gibi tarihi bir rakamı yakalayan sektör de bu yılda işlerin yolunda gideceği görüşünü savundu. Yabancı alımlarının önünü açacak düzenlemelerle kentsel dönüşüm hareketi ana nedenler.

İşte, sektörün ana isimlerinden 2012'de 'neler olacağı' yorumları... 

KÖTÜ BİR YIL BEKLEYENLER AZALDI, ÇÜNKÜ TECRÜBELİLER BÜYÜK PROJELERİ ASKIYA ALDI

MEHMET OKAY

Ant Yapı Yönetim Kurulu Üyesi

Sektördeki hızlı büyümenin 2012'de yavaşlayacağının daha önce Başbakan Yardımcısı Ali Babacan tarafından da ifade edildiğini belirten Mehmet Okay, sektörün bu konuda tedbirli davrandığını söyledi. Gerilemenin nedenleri olarak faiz oranlarındaki artışı ve kredilendirmedeki sınırları gösteren Okay, bazı bölgelerdeki arz-talep dengesizliğine de dikkat çekti.

İstihdamın azaldığının da altını çizen Okay, bunun temel nedenleri olarak da sektördeki tecrübeli inşaat firmalarının bir takım büyük projeleri askıya almalarını ve devam eden projelerdeki finans sorunları gösterdi.

Devlet ve bankaların sektöre destek olması gerektiğine dikkat çeken Okay, çözüm olarak şunları önerdi: “İç piyasada kaynak sıkıntısının kısa vadede giderilmesi için Mütekabiliyet düzenlemesinin bir an önce gerçekleştirilip yabancıya konut satışının önünün açılması gerekiyor. Bunun yanı sıra Türk müteahhitlerinin devlet tarafından teşvik edilmesi de önemli bir adım olacaktır.”

-------------------------

DARALMA, MİLLİ GELİRE DE YANSIR

NAZMİ DURBAKAYIM

Teknik Yapı Holding Başkanı

Nazmi Durbakayım, inşaat sektörünün kayıt dışı da göz önüne alındığı genel istihdamda ulaştığı istihdam oranının yüzde 10 olduğunun altını çizerek, inşaat sektörünün Türkiye ekonomisi için taşıdığı öneme dikkat çekti. “Bu kapsamda sektördeki istihdamda yaşanacak bir daralma direkt olarak büyümeyi ve milli geliri olumsuz etkileyecektir” diye de ekledi.

-------------------------

TEMKİNLİ OLMAK GEREK

İNANÇ KABADAYI

Ege Yapı Group Yönetim Kurulu Başkanı

İnanç Kabadayı düşüncelerini “Türkiye ekonomisi 2011'i parlak bir tablo ile kapatmış olmasına rağmen, Avrupa krizinden dolayı 2012 sadece inşaat sektörünün değil tüm sektörlerin temkinli olmasını gerektiren bir yıl olacak” şeklinde ifade etti. Son dönemlerde artan faiz oranlarına da dikkat çeken Kabadayı, sektöre yönelik teşviklerin artması gerektiğini vurguladı. Kabadayı, mütekabiliyet ve kentsel dönüşüm gibi yasa tasarıları ile sektörün büyük ölçüde canlılık kazanabileceğini belirtti.

------------------------

DESTEK ÖNEMLİ

UĞUR DUMANKAYA

Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi

Uğur Dumankaya, ekonominin güçlenmesini sağlayan lokomotif niteliğindeki sektöre krizin devam ettiği süreçte Türkiye'nin daha güçlü bir konuma gelmesi için destek verilmesi gerektiğini açıkladı. Temkinli adımlar ile bu sürecin başarılı bir şekilde yönetileceğine inandığını belirten Dumankaya, sektör 200 alt sektöre destek vermesi açısından çok önemli bir konumda. Temkinli adımlar, doğru yatırımlar yapıldığı ve halkın nabzı dinlendiği sürece başarısızlık ve buna bağlı olarak istihdamda düşüş yaşanmayacağına inanıyoruz” dedi.

-------------------

ÇALIŞAN SAYISI AZALTILABİLİR

CAN REŞİT ÖZÇİÇEK

Propa İnşaat İcra Kurulu Başkanı

Ekonomideki daralmanın tüm sektörler gibi gibi konut sektörünü de 2011'in son çeyreğinden itibaren etkilemeye başladığını belirten Propa İnşaat İcra Kurulu Başkanı Can Reşit Özçiçek, olumsuzlukların iç talepteki daralmayla birlikte şirketlerin yeni projelerini durdurması ya da ertelemesi gibi sonuçları doğurabileceğini ifade etti. Bu durumda firmaların çalışan sayılarını azaltma yoluna gidebileceğini vurgulayan Özçiçek, “2011'de yüzde 8 civarında büyüme bekleniyor. Ancak 2012 ilk çeyrekten itibaren büyüme hızının yavaşlayacağını düşünüyorum. Avrupa'da yaşanan kriz ve durgunluk ülkemizi de ciddi şekilde etkiliyor” dedi.

-----------------------

MALİYET ARTIŞI İSTİKRARLI DAHA DA SIKINTI OLABİLİR

HAMİT DEMİR

Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı

İstihdamın azalacağıyla ilgili sinyallerin 2011'in sonlarında alınmaya başlandığını belirten Hamit Demir, durumun temel sorumluları olarak döviz artışını ve banka faiz oranlarının yükselmesini gösterdi. “Bankalar, daha önce kredi verirken gösterdikleri esnekliği ve kolaylığı şimdi göstermiyor. Ve faizlerin yükselişi paralelinde yaşanan maliyet artışı, konut satın alımlarını ciddi oranda düşürüyor” diye konuşan Demir, banka kredili konut satışlarındaki azalmaya dikkat çekti.

Demir'in bir diğer tespiti de "ilginç" olarak nitelendirdiği konut sektöründeki istihdam azalışının belirgin bir şekilde hissedilirken, bu durumun, inşaat maliyetlerinin yükselmesini engellememesi oldu. "Maliyetler istikrarlı bir şekilde yükselişini devam ettiriyor" diyen Demir'in bu yöndeki uyarısı, "Bu durum önümüzdeki günlerde sektörümüzü sıkıntıya sokacak sebeplerin başında geliyor” şeklinde oldu.

----------------------------------------------

DARALMA OLUR

Fiyapı Yönetim Kurulu Başkanı

Sektörde daralma olacağı öngörüsüne katıldığını ifade eden Fikret İnan, daralmanın sebepleri arasında global krizin etkisini ve faiz oranlarındaki artışı gösterdi. Piyasada bir doygunluk olduğunu ifade eden İnan, arz talep dengesindeki bozulmanın altını çizerek, “Son 3 yıl içinde arz edilen projelerin talep görmesi diğer sektörden birçok işadamında inşaat sektörüne girme iştahına neden oldu. Bütün bunların sonucunda arz fazlalaştı ve talep azaldı” görüşlerini dile getirdi.

--------------------------------------------

DÖNÜŞÜM VE YABANCI İÇİN YASALAR ÇIKSIN

ŞAADET TEMEL

Anka Yapı Yönetim Kurulu Başkanı

İnşaat sektöründeki büyümenin azalacağını öngören Şaadet Temel, ekonomik küçülmeyle açıkladığı bu durumun etkilerini azaltmak için kentsel dönüşüm ve mütekabiliyet yasaların çıkarılması gerektiğinin altını çizdi. Temel'in diğer önerileri, “Bu yasalara bağlı olarak KDV iadelerinin alt taşeron vergi ve SSK hesaplarına mahsubu dışındaki kalan bakiyenin hızlı ödenmesi sağlanırsa en azından sektördeki büyümenin negatif olması engellenebilir” şeklinde oldu

----------------------

ALT SEGMENTTE SIKINTI OLABİLİR

TURGAY TANES

İş GYO Genel Müdürü  

Ekonomik yavaşlama sürecine paralel olarak sektörde bir miktar yavaşlama olabileceğini söyleyen Turgay Tanes, buna ek olarak mevsimsel etkilerin kış aylarında kendini göstermeye başlamasının da olumsuz etkiler neden olabileceğini kaydetti. Bu doğrultuda yüksek istihdam yapma kapasitesine sahip sektörde düşüş gözlemlenebileceğini dile getiren Tanes, istihdamda aşırı olmamakla birlikte düşüşe neden olabilecek bir diğer etken olarak konut kredisi faiz oranlarındaki artışı gösterdi. Tanes, “Özellikle konut kredisi faiz oranlarındaki artışlar alt segmentlerdeki konutlarda sıkıntıya neden olabilir. Yılın ilk altı ayında tüketicilerin daha temkinli olacaklarını düşünüyoruz” diye konuştu.

--------------------------

İKİNCİ YARIDA YATIRIM HIZLANIR

NİMETULLAH KAYA

Şua İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı

İnşaat şirketlerinin yatırım iştahının azaldığına dikkat çeken Nimetullah Kaya da bu durumu,2011 yılı içinde etkisini ağırlaştıran 2012 ikinci çeyreğine kadar sürmesi beklenen ağır ekonomik şartlardla açıkladı. Ancak, yine de 2012 ikinci yarısından sonra sektörde yatırımların hızlanacağı görüşünde olan Kaya, bunun istihdama pozitif katkısının ise 2013 yılında gerçekleşeceğini söyledi. Kaya, “Bu durum, 2012'nin inşaat şirketleri için taahhütlerini tamamlama ve kârlarını realize ederek toparlanma yılı olacağını gösteriyor” diye konuştu.

----------------------------------

AYRIŞMA YILI OLACAK

ÖZGÜR YİRİK

Yirikler İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi

2012'nin inşaat sektörü açısından biraz daha zor geçeceğini belirten Yirikler İnşaat'ın Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Yirik ise, markalaşmış firmaların bu yavaşlamadan daha az etkileneceğini söyledi. Diğer yandan 2012'yi sektör açısından bir ayrışma yılı olarak nitelendiren Yirik, “Sağlıklı bir yapıda yürüyen firmalar ile  finansal açıdan zorluklar yaşayan firmalar tamamen belli olacak. Bunun bir yönüyle olumlu da olabileceğine inanıyorum” dedi. 2013 beklentileri hakkında da konuşan Yirik, sektörde bir sıçrama beklediğini söyledi. 

----------------------------------

HIZ KESMEK ZATEN İHTİYAÇTI

TUĞBA ENSARİ

Nurol Gayrimenkul Genel Müdür Yardımcısı

Sektördeki sıkıntıların 2011'de başladığını ifade eden Tuğba Ensari, sıkıntılı süreçte faizlerin yüzde 1'in üzerinde olmasının etkili olduğunu kaydetti. Diğer yandan yeni döneme uygun stratejiler geliştirmek ve piyasa şartlarına uymak için hız kesmeye zaten ihtiyaç olduğunu vurgulayan Ensari, mütekabiliyet yasası, 2B ve kentsel dönüşüm düzenlemelerinin önemine değinerek, şöyle konuştu: “Bu noktada kanunsal düzenlemeler ve yaptırım gücü çok önemli. Bu arada kentsel dönüşüm ile ilgili olarak kolektif bir bilinç gerekli. Bu işi sosyal gereklilik olarak kabul edip bir an önce harekete geçmek en doğrusu.”

---------------------------

HESAPLAR TEKRAR GÖZDEN GEÇİRİLİR

CENK HAYIRLIOĞLU

VIA Development Satış ve Pazarlama Direktörü

Mevsimsellik açısından istihdamda bir miktar düşüş olacağı görüşünü savunan Cenk Hayırlıoğlu, ancak grubun devam ettiği projelerle istihdamda artış olacağını belirterek, sektörde yüzde 5-6 büyüme beklense de 2012'ye temkinli bakıldığını kaydetti. Maliye Bakanı'nın yaptığı açıklamaların da sektördeki firmaların hesaplarını tekrar gözden geçirmesine neden olacağının altını çizen Hayırlıoğlu, ancak, kredi faizlerindeki yükselişin konut alımındaki hızı kesse de şirketlerin kendi finansmanları ile kampanya yaptıklarını, bunun da inşaatta istihdam yapmasının sürmesi anlamina geldiğini kaydetti.  Hayırlıoğlu, 2011'de inşaat sektörünün istihdam rekoru kırdığını hatırlatarak, “2012'de rakam bu derece yüksek olmasa bile yine de devam eden projeler sayesinde önemli oranlara çıkacaktır” diye konuştu.

---------------------------------

İYİ BİR YIL BEKLEYENLER, BÜYÜMEYE İNANIYORUZ

ERDİNÇ VARLIBAŞ

Varyap CEO'su

Erdinç Varlıbaş, 2012 yılında hem Türkiye ekonomisinin hem de inşaat sektörünün büyümeye devam edeceğine inandığını belirterek, inşaat sektörünün geleneksel olarak genel büyüme rakamlarından daha fazla büyüdüğünü ve bu anlamda istihdamın en önemli kaynağı olduğunu söyledi. Yine de dış dinamikler nedeniyle 2011'e göre istihdam ve büyüme artış oranlarında bir yavaşlama söz konusu olabileceğini belirten Varlıbaş, “Varyap özelinde ise görünüm çok daha pozitiftir. Hız kesmeden yeni ve büyük yatırımlar yapıyoruz ve ilave istihdam yapmaya devam ediyoruz. Emlak Konut ve Varyap-Gap İnşaat ortaklığıyla gerçekleştireceğimiz Metropol İstanbul isimli projemiz de 1.500 kişiye doğrudan iş hacmine neden olacak” dedi.

-------------------------------

BİZ İSTİHDAMI % 100 ARTIRIYORUZ

ERHAN BOYSANOĞLU

MESA Yönetim Kurulu Başkanı

Sektörün 2011 yılında istihdam gücünde 1 milyon 910 bin kişi gibi rekor bir rakama ulaştığının altını çizen Erhan Boysanoğlu, 2012'de daha temkinli bir büyüme öngörülen sektörde, mevcut projelerle birlikte yeni başlayacak dönüşüm projeleri, mütekabiliyet yasası ile özellikle İstanbul'da hareketlenecek lüks konut talebinin de katkılarıyla istihdam sayısının korunacağını söyledi. Boysanoğlu'nun dikkat çektiği diğer bir nokta da devam eden projelerin yanı sıra yeni başlayacakları beş projeyle birlikte istihdam gücünde yüzde 100'ün üstünde arttşla 3 bine ulaşacakları oldu.

--------------------------------

FREN OLUR AMA, DAHA  AZ İSTİHDAM OLMAZ

MEHMET EVEN

Zorlu Gayrimenkul Genel Müdür Yardımcısı

İnşaatlarına devam ettikleri Zorlu Center ve Zorlu Levent projeleryle toplamda 4 bin 600 kişilik istihdam yaptıklarını belirten Mehmet Even, inşaat sektörünün 2011'de yüzde 10 büyüdüğünü anımsatarak, bunun istihdam rakamlarına da yansıdığını vurguladı. Sektördeki çalışan sayısının geçen yıl 1 milyon 910 bin kişiye ulaştığının altını çizen Even, "Bu büyümenin 2012'de biraz frenleneceğini düşünüyorum. Ancak 2011'e oranla daha az bir istihdam olacağını düşünmüyorum” dedi.

------------------------------------

İSTİHDAMDA GERİYE GİDİŞ OLMAYACAK

RAMADAN KUMOVA

Fer Yapı Yönetim Kurulu Başkanı

Aslında projelerin devam ettiğini belirten Ramadan Kumova, bunu, markalı gayrimenkul sektöründe daralmadan bahsetmenin mümkün olmadığının bir işareti olarak değerlendirdi. Sektörün 2012 de küçülmeyeceğini aksine büyümeyi sürdüreceği görüşünde olan Kumova, ancak, ivmenin daha önceki yıllara göre daha küçük olacağının altını çizdi. 2012'de 2011 yılına göre istihdamda geriye gidiş olacağını düşünmediğini vurgulayan Kumova, şunları söyledi:

“İnşaat sektörünü etkileyen özellikle iki konu var. Biri Arap Baharı'ndan etkilenen grup diğeri ise Rusya'daki ekonomi krizden etkilenerek şantiyelerinde inşaatları duran ve istihdamı geri çekmek durumunda olan şirketler. Dolayısıyla burada da küçülme söz konusu değil, Türkiye'den yurtdışına istihdam girişi sağlanacak.”

--------------------------------------

İSTİHDAMDA ZORLANMAYIZ

ÖZEN KUZU

Kuzu Grup Yönetim Kurulu Üyesi

Sektörün istihdam yapmada zorlanmayacağı görüşünü savunan Özen Kuzu, buna gerekçe olarak devlet ve özel sektörün yapmayı planladığı projeleri gösterdi. Kentsel dönüşüm, 2B arazilerinin yeniden yapılandırılması ve TOKİ gibi büyük ölçekli projelere dikkat çeken Kuzu, bu çalışmalarla istihdam yapılmaya devam edileceğini söyledi. Kuzu, “Bunun yanı sıra sektör olarak biz inşaat firmaları da geleceğe umutla bakıyor ve projelerimizi heyecanla gerçekleştirmeye devam ediyoruz” dedi.

----------------------------------------

YILIN SONUNDA  ARTIŞ BEKLİYORUZ

SALİH KUZU

Dekar Yapı Yönetim Kurulu Başkanı

Salih Kuzu, 2012'nin ilk çeyreğinde istihdamın azalacağını ama Avrupa'daki krizin derinleşmemesiyle orantılı olarak yılın sonlarına doğru ise istihdamın artacağını ifade etti. Diğer yandan sektörü olumsuz etkileyen bir gelişme olarak kredi faizlerindeki yükselişe dikkat çeken Kuzu, kentsel dönüşüm ve 2B arazilerinin sektördeki canlılığı arttıracağını ama bunun sektöre yansımasının zaman alacağını söyledi.

--------------------------------

KARAMSAR BAKMIYORUM

ZİYA YILMAZ

DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı

İnşaat sektörünün toplam istihdam içindeki payının da yüzde 7.7'ye kadar yükselttiğini belirten  Ziya Yılmaz, “Bu veriler gösteriyor ki konut ve inşaat sektörü dünyada birçok ülkede ekonomik krizin etkilerinin sürdüğü bir ortamda bile Türkiye'de lokomotif sektör olmaya devam etti” dedi. Konut arzının bu yıl yavaşlayarak da olsa süreceğini vurgulayan Yılmaz, “Kentsel dönüşüm ve mütekabiliyet yasasının çıkacak olması, Türkiye'de gayrimenkul sektörünü canlı tutacaktır. 2012'yi Türkiye için çok karamsar görmüyorum” diye konuştu.

---------------------------------------

İSTİHDAMDA SORUN YAŞANMAZ

METİN ESİN

Esin Yapı Yönetim Kurulu Başkanı

Metin Esin, sektördeki daralmanın en önemli nedenlerinden biri olarak, özellikle kent merkezinden uzak projelerde talepten daha fazla arz olmasını gösterirken, bunun sonucu olarak da bir istihdamda daralma yaşanabileceğinin altını çizdi. Ancak, kentsel dönüşümün hayli sıcak olduğu merkezlerdeki gelişmelere ve deprem karşısında riskli olan merkezlerde konut sahiplerinin diğer bir çok masrafından kısıp güvenli konutlarda yaşamak arzularına dikkat çeken Esin, "Bu bir gerçektir. Ve bu anlamda kentsel dönüşüm projeleri bu ivmeyle devam eder ise inşaat sektöründe istihdamda sorun yaşanabileceği kanısında değilim.”

-------------------------------------------------------

TALEPTE ARTIŞ BEKLİYORUM

BİLENT DÜNDAR

216 Yapı Yönetim Kurulu Başkanı

Bülent Dündar, bu yıl  1 milyon 910 bin kişiye iş olanağı sağlayan sektör büyümesinin yavaşlaması beklense de 2012'de neredeyse 50 bin konutluk proje üretileceğinin altını çizdi. Yatırım değerinin ise 8.5 milyar lirayı aşmasını beklediklerini belirten Dündar, “2012'de birçok firma dev projeler üretmeye devam ediyor. Bütün bunlara rağmen istihdamın düşeceği öngörülüyorsa bunun için bir eylem planımız olmalı. Kentsel dönüşüm ve mütekabiliyetteki düzenlemeler önemli. Ben, konut taleplerinin artmasını bekliyorum" diye konuştu.

---------------------

DAHA İYİ BİR  YIL OLABİLİR

TAMER ÖZYURT

Özyurtlar Yönetim Kurulu Başkanı

Dünyada yaşanan kriz karşısında tedbirli davranılması gerektiğini düşünen Tamer Özyurt, geçen yıl 1 milyon 910 bin gibi güçlü bir istihdam rakamına ulaşan sektörün ihtiyaçları göz önüne alarak hareket etmesi halinde 2011'den daha da hareketli bir yıl geçirebileceğini vurguladı. Özyurt, "Birçok firma yeni projelerle lansmana çıkacak. Biz de Esenyurt ve Kırklareli'nde olmak üzere iki yeni projeyi satışa sunacağız"  dedi.

----------------------

PROJELER SÜRÜYOR, YIL SONUNA KADAR DÜŞÜŞ YOK

MEHMET BABACAN

Babacan Yapı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı

2012'nin üçüncü çeyreğine kadar herhangi bir istihdam düşüşü olmayacağını ifade eden Mehmet Babacan, 2010 ve 2011'de başlanılan projelerin birçoğunun 2012'de biteceğini böylelikle yıl boyunca istihdam sağlanacağı görüşünü dile getirdi. Bu arada 2011'in ilk çeyreğine göre satışlarda yüzde 10'luk bir azalma olduğunu belirten Babacan, bu bilgiler doğrultusunda 2012'nin sonlarında istihdamda yüzde 10 ve ya 15'lik kayıp oluşabileceğini belirtti.. Babacan, mütekabiliyetin çıkmasıyla birlikte oluşacak yeni ortamın sektördeki hareketliliği arttıracağını söyledi.

----------------------------------------

İKİNCİ YARI İYİ GEÇER

MURAT BALCI

Mom Yapı Yönetim Kurulu Başkan Vekili

Özellikle cari açığın düşürülmesiyle ilgili uygulanan politikalar çerçevesinde yaşanan talep azalmasının istihdama etkisinin olacağını dile getiren Murat Balcı, olumlu bir yıl beklentisini ise şu sözlerle açıkladı: “Bir taraftan Merkez Bankası'nın TL'nin değerini koruma yönünde aldığı tedbirler ve yılın ikinci çeyreğinde beklenen enflasyon düşüşü, diğer taraftan da inşaat sektöründe hareketlendirmeyi getireceğine kesin gözüyle bakılan 2B, mütekabiliyet ve kentsel dönüşümün yılın ikinci yarısından itibaren inşaat sektörünü ve dolayısıyla istihdamı olumlu yönde etkileyeceği beklentisindeyiz.”

-------------------------------------------------

AZALMA OLMAZ

YUSUF ŞİMŞEK

Ofton İnşaat Yönetim Kurulu Eş Başkanı

Yusuf Şimşek yaptığı açıklamada sektörde istihdamın azalacağını düşünmediğini ifade etti. Aksine mütekabiliyet yasasının çıkmasıyla birlikte sektörün hareketleneceğini söyleyen Şimşek, 2012'de azalacak olan işsizlik sayısının 2013'te de bu görünümde olacağını kaydetti. Şimşek, sektörün gelişmesi için üretimi sürekli kılmanın gerektiğini ekledi.

Milliyet

Yavuz Karaman

Yorum Yaz