maritbet girişmaritbet
20 yılda 7 milyon konut yıkılacak

20 yılda 7 milyon konut yıkılacak

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Türkiye Kent Kooperatifleri Merkez Birliği’nin (TÜRKKENT) 24’üncüsünü düzenlediği İlkbahar Semineri’ne katıldı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Türkiye Kent Kooperatifleri Merkez Birliği'nin (TÜRKKENT) 24'üncüsünü düzenlediği İlkbahar Semineri'ne katıldı.

Antalya'da düzenlenen seminerin açılış konuşmasını yapan Bayraktar, tüm dünyada yuva yapmak için emeklerini bir araya getiren sivil toplum kuruluşları olan kooperatiflerin son 15 yılda zayıfladığını ve gücünü kaybettiğini söyledi. Dünyada ekonomik krizleri oluşturan temel etkenin konut sistemindeki çökmeler olduğunu anlatan Bayraktar, kooperatifleri daha işlevsel hale getirmek için gayret içerisinde olacaklarını dile getirdi.

Türkiye'nin kooperatifzedelerle dolu olduğunu ifade eden Erdoğan Bayraktar, “Başta krediyi alan daha sonra gerisini getiremeyen kooperatif mezarları oluştu. Kendimizi yenilememiz lazım. Dünya gelişiyor ve değişiyor. Türkiye'de artık kentsel dönüşüm var. Afet riski öncelikli bir kentsel dönüşüm” dedi.

'7 MİLYON BİNA YIKILACAK, TAHAMMÜLÜMÜZ YOK'

Türkiye'de de şehir nüfusunun arttığını kaydeden Bayraktar, bunun da beraberinde konut ihtiyacını doğurduğuna işaret ederek, "Türkiye'de 20 milyon yapı stoku var. 9 yılda 5 milyon konut yaptık. 15 milyon eski konut var. Bunlardan 8- 8.5 milyonu bir süre daha idare eder ama 7 milyonu mutlaka yenilenmeli. Bunlar deprem bölgesinde olan ve dayanıklı olmayan binalar. Bunların büyük bir bölümü İstanbul, İzmir, Eskişehir, Bolu, Bursa gibi deprem kuşağında olan illerimiz. Beklemeye tahammülümüz yok" diye konuştu.

Mülkiyet hakkının kutsal olduğuna değinen Bayraktar, şöyle devam etti:

"Ancak yaşama hakkı daha da kutsaldır. Bu çerçevede bir yasal düzenleme yapıyoruz. Herkesin kentsel dönüşümü kucaklaması lazım. Kentsel dönüşümün içerisinde hepimiz pay alacağız. İnşaat sektörü yeniden canlanacak. Yurt dışında yaptığımız işlerden çok daha fazla para kazanacağız. Çok daha fazla döviz gelecek. Riskli 7 milyon civarındaki o salaş, kaçak binayı, 20 yıla kadar söküp atacağız."

Milliyet
Yavuz Karaman

 

 

Yorum Yaz