maritbet girişmaritbet
Tahir Tellioğlu 'Faizler indi, satışlar artacak'

Tahir Tellioğlu 'Faizler indi, satışlar artacak'

İMKON Başkanı Tahir Tellioğlu, konut kredisi faizlerinin inmesiyle birlikte satışların artacağını söyledi.

Son zamanlarda Merkez Bankası'nın faizleri üst üste indirmesine rağmen, bankaların konut kredi faizlerini indirmeleri gerektiğini sık sık dile getiren İMKON Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, “Cumhurbaşkanı'nın da ‘artık konut kredisi faizleri indirin' çağrısı üzerine nihayet başta Ziraat Bankası olmak üzere diğer bankalar da konut kredisi faiz indirimini gerçekleştirdi” dedi.

Konut kredisindeki faiz indirimi taleplerinin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın desteğiyle gerçekleştiğinin altını çizen Tellioğlu, “Sektör temsilcileri olarak başta Sayın Cumhurbaşkanımıza ve indirim yapan bankalara teşekkürlerimizi sunuyoruz” dedi.

Konut kredilerinde gerçekleşen faiz indirimine ilişkin değerlendirmelerde bulunan İMKON Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, konut kredisi faizlerinde beklenen indirimin nihayet gerçekleştiğini ifade ederek, ilk adımın da kamu bankası olan Ziraat Bankası tarafından atılmasının diğer bankalara yol gösterici olduğunu kaydetti ve bu durumun sektör adına oldukça memnuniyet verici olduğunu ifade etti. Tellioğlu, Ziraat Bankası'nın kredi faizini yüzde 1'in altına çekerek, 0.82 oranına indirdiğini anımsattı.

Öte yandan yılda ortalama 1 milyon 200 bin civarında konut satışı olduğunu söyleyen Tellioğlu, bunun önemli bir kısmının konut kredisi kullanılarak gerçekleştiğine dikkat çekti. Son 3 yıldır konut kredili ciddi oranda düştüğünü de belirten Tahir Tellioğlu, konut kredili satışların tekrar yüzde 1'in altına düşmesiyle birlikte konut sektörünün ciddi manada canlanacağını ve bu indirimin konut sektörünün önünü açacağını ifade etti.

Cumhurbaşkanı'nın çağrısı yanıt buldu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın “konut kredi faizlerini indirin” çağrısının ardından Ziraat Bankası'nın önceki gün yazılı bir açıklama yaparak konut kredisi faizlerini 1-24 ay vade için aylık yüzde 0.82'ye indirdiğini bildiren İMKON Başkanı Tellioğlu, “Denizbank konut finansmanında faizi iki yıla kadar vadede yüzde 1.14'ten yüzde 0.89'a, beş yıla kadar vadede faizi ise yüzde 1.14'ten yüzde 0.99'a düşürürken Şekerbank, 25-60 ay vadede faizi yüzde 1'in altına çekti. Konut kredisi faizini yüzde 1'in altına çeken bir başka banka ise TEB oldu” dedi.

Faiz indirimi inşaat ve müteahhit sektörüne moral oldu

Konut kredisi faizlerinde başlayan faiz indiriminin çok önemli olduğuna dikkat çeken Tellioğlu, “Konut kredi faizlerinin yüksek olmasından dolayı kredili konut satışlarında ciddi bir azalma olmuştur. Bu da inşaat sektörünü olumsuz yönde etkilemiştir. Konut piyasasını hareketlendirmek adına inşaat sektörünün ve konut satışlarının önünün açılabilmesi için bankaların elini taşın altına koyması şart olmuştu.

Demokrasinin ve ekonominin tehdit edildiği bugünlerde buna cevap verebilecek güçlü ekonomi politikasını desteklemek adına konut kredilerindeki bu faiz indirimi müteahhitlik sektörüne ve konut tüketicilerine ciddi manada moral olmuştur. Bu indirimlerle birlikte hem vatandaş daha az maliyetle ev sahibi olma şansına sahip olacak hem de konut ve inşaat sektöründeki durgunluk ortadan kalkacak.  İnşaat sektörünün önü açılacak” ifadelerini kullandı.

İpotekli satışlarda ciddi azalma yaşandı

Uzun zamandır yüzde 1,15 ve üzeri seviyelerde seyreden konut kredisi faizlerindeki indirim kararının ev alacakları yakından ilgilendirdiğinin altını çizen Tellioğlu, faiz oranlarının bir türlü düşüş göstermemesinden dolayı ipotekli konut satışlarında da ciddi oranda azalma yaşandığını söyledi. Tellioğlu, konut kredilerindeki söz konusu faiz indiriminin çok yakın zamanda satışlara da yansımasıyla olumlu sonuçlar alacaklarını ifade etti.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bakan Kurum: "İnşaat ve gayrimenkul sektörümüz ülke ekonomimizin lokomotifi olmuştur"
  • 22.12.2022 17:47

Bakan Kurum: "İnşaat ve gayrimenkul sektörümüz ülke ekonomimizin lokomotifi olmuştur"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, ATO Congresium'da düz ...

Sosyal konut projesiyle dar gelirli vatandaşlar ev sahibi olacak!
  • 09.09.2022 12:05

Sosyal konut projesiyle dar gelirli vatandaşlar ev sahibi olacak!

Konut sektöründe arz ve talep dengesizliği kaynaklı fiyat dalgalanmalarını azalt ...

Müteahhitler iş bırakma eylemini bitiriyor
  • 24.09.2021 10:59

Müteahhitler iş bırakma eylemini bitiriyor

İMKON Genel Başkanı Tahir Tellioğlu,  9 Eylül'de başlattıkları "iş durdurma ...

Müteahhitler çimento fiyatlarına tepki için 15 gün iş bıraktı
  • 09.09.2021 09:24

Müteahhitler çimento fiyatlarına tepki için 15 gün iş bıraktı

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON), çimento sektöründeki fiyat artışlar ...

İMKON'dan inşaatçılara iş bırakma çağrısı!
  • 02.09.2021 16:55

İMKON'dan inşaatçılara iş bırakma çağrısı!

İMKON Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, çimento fiyatındaki zamlara tepki olarak üy ...