maritbet girişmaritbet
Kredide rekabet, önleme rağmen tam gaz sürecek!

Kredide rekabet, önleme rağmen tam gaz sürecek!

Merkez Bankası'nın aldığı önlemlere rağmen ilk çeyrekte yüzde 7 büyüyen konut kredisi portföyü 62 milyar liraya dayandı. Bankacılar, maliyetlerdeki artışa rağmen bu segmente rekabetin tam gaz süreceğini belirtiyor

2010 yılında yaklaşık yüzde 33 büyüyerek 58 milyar TL portföy büyüklüğüne ulaşan konut kredileri, 2011 yılında da hız kesmeden büyümeyi sürdürüyor. Merkez Bankası'nın munzam karşılık oranlarında artışına rağmen Mart 2011 sonu itibarıyla piyasada gerçek kişilerin kullandıkları konut kredilerinin toplam portföy hacmi 62 milyar TL sınırına dayandı.
önlemlere rağmen, konut kredilerinde yıllık artışın yüzde 25 seviyelerinde gerçekleşmesi bekleniyor. Konut kredilerinin her pazar koşulunda çok önemli fiyat rekabetinin yaşandığı bir ürün olduğunu ve ilk çeyrekte bunun görüldüğünü kaydeden bankacılar, maliyetlerdeki önemli ölçüde artıştan dolayı tüm bankaların bir ayarlama yapma yoluna gitmek zorunda kalmasına rağmen, fiyat seviyesinden bağımsız bu segmentte yoğun rekabetin sürmesini bekliyor.
 

'GSYİH'YE ORANI YÜZDE 10'A ÇIKAR'

Konut sektöründe yaşanan canlılığa kredi tarafında bankaların rekabeti de eklenince kredi hacminin yılın üç ayında yüzde 7 büyüdüğüne dikkat çeken bankalar, yıl sonunda bu oranın yüzde 25'lere ulaşmasını bekliyor. Türkiye'nin konut ihtiyacının yıllık 600-700 bin civarlarında olduğunu kaydeden bankacılar, şu anda yüzde 6-7 olan konut kredilerinin gayrisafi milli hasılaya oranının önümüzdeki 3-5 yıl içerisinde yüzde 10'un üzerine çıkacağını 2010 2011 tahmin ediyor. 2009 yılı sonunda 42 milyar 45 milyon lira olan konut kredisi stoku 2010 yılı sonunda 58.8 milyar liraya ulaştı.
2011 yılında artış devam etti ve ocak ayı sonunda 60 milyar liraya çıkan kredi stoku, şubat sonunda 61.5 milyar lira, mart ayı sonu itibarıyla da 62 milyar lira seviyesine ulaştı.


HSBC Bireysel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı DEMET CİMİLLİ:

Hedefimiz 9 bin kişiyi ev sahibi yapmak
Türkiye'nin nüfus artışı hızı ve evlilik oranlarının yüksekliği düşünüldüğünde, son yıllarda artan konut üretimine paralel olarak konut edinimi talebindeki artışın devam edeceğini, buna paralel olarak konut üretimi ve bağlı alt sektörlerin büyümelerini sürdüreceğini öngörüyoruz.
Mortgage ürünlerinin alım satımının yapılabileceği ikincil piyasaların aktifleşmesiyle birlikte sektörde etkin ve kontrollü bir büyüme trendinin yakalanacağına inanıyoruz. 2011 yılının ilk çeyreğinde yaklaşık 2500 bireysel müşterimizi bankamızdan kullandıkları konut kredisiyle ev sahibi yaptık. Yıl sonunda bu sayının 9 bine ulaşmasını hedefliyoruz. Mart sonu itibarıyla HSBC'nin mortgage kredilerinde pazar payı yüzde 2. Hedefimiz bu oranı yükseltmek ve mortgage kredilerinin toplam kredi portföyündeki payını artırmak.


DASK HEDİYELİ KONUT KREDİSİ

HSBC olarak temel hedefimiz, tüm bankacılık ürün ve hizmetlerinde, müşterilerimizin değişen ihtiyaçlarına ve finansal durumlarına göre özel ve etkin çözümler sunmak. Standart, indirimli kredilerimizin yanı sıra yaptığımız kampanyalarımızda dönem dönem masrafsız, sabit masraflı, hediyeli konut kredisi avantajlarını müşterilerimize sunuyor, piyasa ile rekabetçi, müşteri memnuniyeti odaklı yaklaşımımızı her dönem sürdürüyoruz. Halen devam etmekte olan "DASK Hediyeli Dosya Masrafsız Konut Kredisi" kampanyamız kapsamında bankamızdan 120 aya varan vadelerde 40 bin ve üzeri tutarlarda konut kredisi kullanan müşterilerimize, avantajlı faiz oranlarıyla masrafsız konut kredisi fırsatı sunarken, ilk yıl DASK sigortalarını da hediye ediyoruz.


Akbank Genel Müdür Yardımcısı GAÜP TÖZGE:

2011'de %11 olan pazar payımızın üzerine çıkacağız
Akbank olarak bugüne kadar yaklaşık 220 bin kişiyi ev sahibi yaptık.
Bu yıl ki hedefimiz ise 2010 yılında yüzde 11 olana pazar payımızın daha da üzerine çıkmak.
2011 yılında, buna yönelik olarak hayata geçirdiğimiz "Büyük Kırmızı Evim" projemiz ile, Büyük Kırmızı Ev'i tercih ederek ev sahibi olan müşterilerimize her ay farklı markalardan indirim fırsatları, dekorasyon önerileri ve bankacılık hizmetlerinde ekstra avantajlar sunuyoruz.
Büyük Kırmızı Ev müşterileri bankadaki diğer ürünlerde de özel hizmet ve ayrıcalıklardan yararlanmış oluyor.


DenizBank Perakende Bankacılık Grubu Genel Müdür Yardımcısı GÖKHAN ERTÜRK:

25 yıl ile en uzun vadede mortgage veren bankayız
2010 yılında yüzde 38'lik büyüme oranı ile pazarın üzerinde büyüdük ve 14 bin müşterimizi ev sahibi yaptık. Gayrimenkul sektörü içerisinde önemli bir yeri olan emlak ofisleri ve ^^B gayrimenkul danışmanları ile olan ilişkilerimizi en üst düzeye çıkarttık. 2010 yılı içerisinde vademizi 25 yıla çıkartarak en uzun vadede mortgage kredisi veren banka konumuna geldik. 25 yıl vade ile özellikle genç, yeni evli, yeni çalışmaya başlayan, sabit gelirli müşterilerimizin kira bedeline yakın tutarlarda taksit ödeyerek ev sahibi olmalarına imkân sağlamaya devam ediyoruz.


Garanti Mortgage Genel Müdür Yardımcısı UMUR GÜVEN:

24 farklı ürünle sektöre yatırıma devam ediyoruz
Yaklaşık yüzde 13.5'lik pazar payı ile sektörün lider bankasıyız.
Müşterilerimizin farklı ihtiyaçları ve risk algılarını dikkate alarak sunduğumuz 24 farklı ürünle, Türkiye'nin en geniş mortgage ürün yelpazesini oluşturduk, "indirimli Mortgage", "Düşen Faizli Mortgage", "Azalan Taksitli Mortgage" ve "Şimdi Al Sonra Öde Mortgage" gibi birçok mortgage ürününe sahibiz. Türkiye'de gelişim potansiyelinin çok yüksek olduğuna inandığımız bu alanda sürekli yatırım yapmaya devam ediyoruz .


Yapı Kredi Konut Finansman Direktörü İSMET ERDEM:

2011 hedefimiz 50 bin kişiye kredi vermek
2011 yılında konut kredisi pazarının yüzde 28 oranında büyüyerek, 70 milyar TL seviyesine ulaşacağını tahmin ediyoruz. 2010'da Yapı Kredi olarak yaklaşık 38 bin kişiye toplamda 2.9 milyar TL tutarında konut kredisi kullandırdık. 2011 yılında pek çok farklı projeyi hayata geçirerek 50 bin kişiyi ev sahibi yapmayı hedefliyoruz. Yapı Kredi olarak konut kredisinde farklı seçenekler sunuyoruz.
Türkiye'nin konut ihtiyacının yıllık 600-700 bin civarlarında olduğunu görüyoruz. Bu anlamda konut kredilerinde ciddi bir potansiyel var.

Kaynak: Habertürk

  • Etiketler:

Yorum Yaz