maritbet girişmaritbet
Konut kredisini yapılandırmayan bankayı dava edin!

Konut kredisini yapılandırmayan bankayı dava edin!

Gayrimenkul Hukuk Enstitüsü Başkanı Ali Yüksel, "Tüketici, konut kredisini yapılandırmayan banka için mahkemeye başvursun" dedi.

Gayrimenkul Hukuk Enstitüsü Başkanı Ali Yüksel, bankaların konutta faizi yüzde 1'in altına düşürmesinin ardından daha önce yüksek oranlardan kredi çeken vatandaşların yapılandırmaya gidebileceğini belirterek, "Tüketiciler bankalara mutlaka dilekçe ile başvursun. Eğer ret yanıtı alırsa başvurusunun olumsuz karşılandığına dair yazılı cevabı alsın, tüketici mahkemelerine başvursun. Karar vatandaş lehine çıkacaktır." dedi.

Bankalar, geçen haftadan başlayarak en düşüğü yüzde 0,80 olmak üzere konut kredisi faizlerini yüzde 1'in altına çekmişti. Konutta düşen faizin ardından kredisini yapılandırmak veya başka bankaya transfer etmek isteyenlerin olumsuz yanıt aldığı iddia edilirken, bankacılar, Konut Fi·nansmanı Sözleşmeleri· Yönetmeli·ği· kapsamında yeniden yapılandırma yapıldığını, vatandaşların ağırlıkla konut kredilerini başka bankalara taşıdığını belirtiyor. 

Konut Fi·nansmanı Sözleşmeleri· Yönetmeli·ği· uyarınca, faiz oranının sabit olarak belirlenmesi halinde, sözleşmede yer verilmek suretiyle, tüketicinin borçlandığı tutarın tamamını veya bir taksit tutarından az olmamak üzere herhangi bir tutarı vadesinden önce ödemesi durumunda konut finansmanı kuruluşu tarafından tüketiciden erken ödeme tazminatı talep edilebiliyor. 

Erken ödeme tazminatı, tüketici tarafından konut finansmanı kuruluşuna erken ödenen anapara tutarının kalan vadesi 36 ayı aşmayan kredilerde yüzde 1'ini, kalan vadesi 36 ayı aşan kredilerde ise yüzde 2'sini geçemiyor.

"Tüketici, bankayı tüketici mahkemesine şikayet etsin"

Konuya ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Gayrimenkul Hukuk Enstitüsü Başkanı Ali Yüksel, konut kredilerinin tüketici hukukuna tabi olduğunu ve kamusal nitelik taşıdığını belirterek, "Yani taraflar rıza ile anlaşsa da yeni bir hüküm gelmişse o rızayı bozar." dedi.

Yüksel, tüketiciler lehine bir gelişme olduğunda bu durumun geriye doğru düzenleme şansı tanıdığını ifade ederek, "Karar tüketici lehine çıkıyorsa hemen uygulanır. Bankalar da zaman zaman tüketici lehine değişiklik olabileceğini düşünerek ona göre ayarlama yapar. Bugün itibarıyla bankaların tüketici lehine olan bir gelişmeyi göz ardı etmesi kabul edilemez. Bu durum tüketiciye şikayet hakkı doğuruyor." diye konuştu. 

Şu andaki mevcut orandan daha yüksek oranla kredi çeken vatandaşların yapılandırmaya gidebileceğini kaydeden Yüksel, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tüketiciler bankalara mutlaka dilekçe ile başvursun. Kredisinin yeni orandan hesaplanmasını talep etsin. Eğer ret yanıtı alırsa başvurusunun olumsuz karşılandığına dair yazılı cevabı alsın. Daha sonra bu yazı ile tüketici mahkemelerine başvursun. Yani tüketici, bankayı tüketici mahkemesine şikayet etsin. Karar vatandaş lehine çıkacaktır. Vatandaşlarımız bunu ihmal etmesin."

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Ali Yüksel, Fikirtepe Çalıştayı'nda konuştu!
  • 28.10.2014 16:28

Ali Yüksel, Fikirtepe Çalıştayı'nda konuştu!

Avukat Ali Yüksel, Fikirtepe Çalıştayı'nda kentsel dönüşümü anlattı ...

Häfele Discoveries platformu 4 Mayıs'ta başlıyor!
  • 03.05.2021 17:35

Häfele Discoveries platformu 4 Mayıs'ta başlıyor!

Tümüyle bir fuar deneyimi olarak tasarlanan Discoveries platformu yeniliklerin k ...

Fawori Boya'dan boya ustalarına hediye yağmuru!
  • 25.04.2021 07:45

Fawori Boya'dan boya ustalarına hediye yağmuru!

Fawori Dünyam 16 ilde 5.000 ustaya Bi’ Dünya Sürpriz Bi’ Dünya Fırsat’la ulaştı. ...

Dünya şampiyonları ev ödüllerine kavuştu!
  • 16.03.2021 17:21

Dünya şampiyonları ev ödüllerine kavuştu!

İstanbul Büyükşehir Belediyespor Kulübü, dünya şampiyonu sporcularına ev ödülünü ...

İmar Barışı'nda başvurunuzun iptal olmaması için dikkat
  • 15.07.2018 13:57

İmar Barışı'nda başvurunuzun iptal olmaması için dikkat

Ali Yüksel, İmar Barışı düzenlemesine başvurularda binanın hatalı ölçüldüğünü be ...

"İmar Barışı için 8-10 milyon başvuru bekliyoruz"
  • 07.06.2018 14:12

"İmar Barışı için 8-10 milyon başvuru bekliyoruz"

Gayrimenkul Hukuku Enstitüsü tarafından düzenlenen "Tüm Yönleriyle İmar Barışı Ç ...