maritbet girişmaritbet
Konut kredisi faizleri nereye gidiyor?

Konut kredisi faizleri nereye gidiyor?

Ev almak için kredi kullanacakların faiz oranlarına dikkat etmesi gerekiyor. Ancak faizler düşecek diye beklerken konut fiyatları artabilir.

Gayrimenkul ve inşaat sektörü 2016 yılına umutlu girdi. 2015'te iki seçim atlatan sektör bu süreçte olumsuz etkilenmiş ve durma noktasına gelmişti. O dönemde belli oranda biriken konut talebi oldu. Ancak burada talebin ortaya çıkması için konut kredisi faizlerinin düşmesi gerekiyor.

En düşük yüzde 1,14

Peki ama konut kredisi faizleri ne durumda? Özellikle FED'in geçtiğimiz günlerde faiz artırım açıklaması, ülkemizde konut kredileri üzerinde etkili oldu. Birçok proje, bankalarla özel faiz oranlarında anlaşma yolu ararken genel tabloya bakıldığında faizler 1,14 seviyelerinde.

Bankaya göre değişiyor

Albaraka Türk 5 yıl vade için yüzde 1,14 oranında, 10 yıl vade için ise yüzde 1,15 faiz uyguluyor. Hemen ardındaki Vakıfbank, 60 ve 120 aylık vadeler için faiz oranını yüzde 1,18 olarak belirledi. Faiz tablosunda en yüksek rakam yüzde 1,40'la Anadolubank'ta.

Yorum

Ev almak isteyenler konut kredisi faizleri yüksek diye beklemeye geçerse riskli bir karar alacak. Çünkü aynı süreçte faiz oranları düşmese bile konut fiyatları yükselmeye devam edecek. Bu da maliyetlerin yükselmesi anlamına geliyor. Ancak konut kredisinde yeniden yapılandırma gibi bir avantaj var. Bu kapsamda yüzde 1,14'ten konut kredisi çekildiği takdirde, faizler daha sonra artsa dahi oranda herhangi bir değişiklik olmuyor. Ancak 1,14'lük faiz, 1,13'e dahi gerilese yeniden yapılandırarak borç tablosu bir daha düzenlenebiliyor. Yapılandırma konusunda bankayla görüşmek yeterli oluyor.

Uğurcan Tokay / emlaktasondakika.com

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Konut kredisi faizleri nereye gidiyor?
  • 05.01.2016 17:18

Konut kredisi faizleri nereye gidiyor?

Ev almak için kredi kullanacakların faiz oranlarına dikkat etmesi gerekiyor. Anc ...