maritbet girişmaritbet
Konut kredilerinde faizler düştü, kullanım arttı!

Konut kredilerinde faizler düştü, kullanım arttı!

Yılın başında durma noktasına gelen konut kredisi hacmindeki büyüme, bankalar arası rekabetten dolayı yüzde 1 'in altına inen faiz oranları nedeniyle büyüme trendine döndü

Yılın başında durma noktasına gelen konut kredisi hacmindeki büyüme, bankalar arası rekabetten dolayı yüzde 1 'in altına inen faiz oranları nedeniyle büyüme trendine döndü. Maliyetlerin azalmasıyla tüketici uzun vadeli kredileri tercih ederken, konut fiyatları bir yılda yüzde 11 artarak ortalama 130 bine ulaştı

Faiz yüzde 1 'in altında Türkiye'de 2012 başında durma noktasına gelen konut kredisi hacmindeki büyüme, Mart ayı ile birlikte tekrar artış trendine girdi.

Temmuz 2012 Konut Kredisi Piyasasına Bakış Raporuna göre; son bir yıldır Merkez Bankası (MB) tarafından uygulanan sıkı para politikasının etkileri Marta kadar ciddi hissedilirken, son üç aydır ekonomik belirsizliklerin azalması sebebiyle kredi faizlerinde kısmi iyileşme yaşandı.

Bankalar arası rekabetten dolayı piyasa faiz oranlan yeniden yüzde 1'in altına indi.

Ortalama fiyat 130 bin lira Faizlerdeki düşüşle birlikte artan alım gücü, ortalama vade ve talep edilen konut fiyatını artırırken talebi daha yüksek fiyatlı konutlara yönlendirdi. Maliyetlerin azalmasıyla birlikte tüketici uzun vadeli kredileri daha çok tercih etti. Konut kredisine taleplerde ortalama konut fiyatı son bir yılda yüzde 11 artarak 130 bin lira seviyesine ulaştı.

Konut kredisi talebinin 4'te 3'ünü 40 yaş ve altındaki bireyler oluştururken, son üç ayda 40 yaş üzerindeki tüketicilerin konut kredisi talebindeki payı yüzde 26'ya yükseldi.

En çok Mardin arttı Yılın ilk üç ayında Ege ve Akdeniz bölgeleri konut kredilerinden aldıkları paylan yükselterek, yüzde 12 ve yüzde 10.9'a ulaştırdı. Marmara Bölgesi ise yüzde 46.6 pay aldı. Yılın ilk üç ayında önemli artışlar gösteren Mersin, 1 Antalya, Aydın ve İzmir illerinde kullanıllan konut kredileri, Ege ve Akdeniz bölgelerinin toplam içerisindeki paylarını artırdı. 2012'nin başından beri konut kredisi kullanımının en çok artış gösterdiği iller arasında Osmaniye, Mardin ve Diyarbakır da bulunuyor.

İnci Neşeli Özoğlu/Posta

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İşte çekilecek kredi tutarına göre ödenecek taksitler!
  • 10.05.2022 09:12

İşte çekilecek kredi tutarına göre ödenecek taksitler!

Ev alma hayali kuranlara yönelik olarak müjde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ...

Konut kredisi kullanımı ne kadar oldu?
  • 25.03.2022 09:12

Konut kredisi kullanımı ne kadar oldu?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından haftalık para ve banka istat ...

Konut kredisi hacmi 300 milyar TL'yi aştı!
  • 18.02.2022 09:01

Konut kredisi hacmi 300 milyar TL'yi aştı!

Tüketici kredileri tutarı, 11 Şubat itibarıyla 856 milyon lira artarak 778 milya ...

Konut kredisi kullanımı 275 milyar TL seviyelerinde seyrediyor!
  • 05.02.2022 09:23

Konut kredisi kullanımı 275 milyar TL seviyelerinde seyrediyor!

Bankacılık sektörünün toplam mevduatı, geçen hafta 7,4 milyar lira artarak 5 tri ...