maritbet girişmaritbet
Bankaların konut kredisi hacmi 2012'nin ilk yarısında yüzde 12 büyüdü!

Bankaların konut kredisi hacmi 2012'nin ilk yarısında yüzde 12 büyüdü!

Faizsiz bankacılık yapan katılım bankalarının kul­landırdığı kredi hacmi 5.5 milyar TL'ye ulaştı. Katılım bankaları konut kredisi yoğunlaşmaları nedeniyle bankacılık sektöründen daha hızlı büyüyor

 

Türkiye'de yaygın adıyla 'faizsiz' bankacılık olarak bilinen katılım bankalarının murabaha ya­parak, yani peşin aldıkları bir malı müşterisine vadeli olarak satma yoluyla kullandınlan konut kre­dilerinin büyüklüğü Haziran 2012 itibariyle 5.5 milyar TL'ye ulaştı. Mortgage yasasının çıktığı 2007'ye kadar kadar katılım bankalarının kullandırmış olduğu konut kredileri­nin büyüklüğü 1.3 milyar TL idi. Katılım bankalarının tüketici kredilerinin yanında konut finansmanına odaklanmalarının da etkisiyle bu alandaki kredi hacmi hızla arttı. Bank Asya Bireysel Ürün ve Satış Müdürü Gökhan Çeviker, Türkiye'de bankacılık sektörünün 2007 yılından bugüne konut kredilerinde yüz­de 57'lik bir büyüme sağlarken, buna karşın katılım bankalarının yüzde 71'lik bir büyüme kaydettiğini söylüyor.
 
Türkiye Finans Genel Müdürü Derya Gürerk ise, 2009'da katılım bankalarının konut kredi­leri hacminin yüzde 37 oranında büyüdüğünü belirterek, "2010 ve 2011 yıllarında da, konut kredilerinde yüzde 49 büyüme olduğunu gö­rüyoruz. 2012 yılının ilk yarısı itibarıyla da bu oran yüzde 12 olarak gerçekleşmiş durumda" diye konuştu. Türkiye Finans olarak kullan­dırdıkları konut kredisi hacminin ise Haziran 2012 itibarıyla 1.3 milyar TL'ye ulaştığın kaydeden Gürerk, şöyle konuştu: "Ban­kamızın konut kredilerindeki büyüme oranı incelediğimizde, 2011 yılında gerçekleşen risk bakiye artış oranı 2012 yılının ilk altı ayında yakala­mış olduğumuzu görüyoruz. 2011 yılı içerisinde verilen 580 milyon TL konut finansman tutarının, 2012 yılında yaklaşık iki katı artışla 1 mil­yar TL'ye ulaşmasını beklemekteyiz."
 
Konuta odaklanma
 
Bank Asya olarak konut finansmanında 2010-2011 yılları arasında yüzde 78'lik büyüme elde ettiklerini belirten Gökhan Çeviker şunları anlattı: "Bu yıl da konut finansmanında yüzde 30'luk bir büyüme hedefimiz var. Sektör bankaları, özellikle tüketici kredilerine yoğunlaşırken, katılım bankaları konut finansmanında uzmanlaşıyor."
 
Katılım bankalarında sistem nasıl işliyor
 
Derya Gürerk sistemin işleyişini şöyle anlattı:
 
İşleyişte sattığımız konutu resmen mülkiyetimize almıyoruz, çünkü Katılım Bankaları'nm tabi olduğu hukuk, işin şekil şartına bakmıyor.Konutu bankamız adına satın ahrken, kredi talep eden müşterimize vekalet veriyoruz.Dolayısıyla katılım bankalarından konut kredisi talep eden müşterilerin, bankaları ile görüşmeden satın alacakları konut için peşinat ödememiş olmaları gerekiyor.BDDK'nm belirlemiş olduğu kriterler kapsamında konut kredilerinde müşte­rinin cebinde asgari yüzde 25 oranında peşinat bedeli olması gerekiyor. Natamam konutun satış değerinin yüzde 75'ine kadar kredi kullanılabiliyor.
 
Deprem sonrası yapılar ilgi görüyor
 
Kredi taleplerinin, konutun alım amacına göre ve tüketicinin mali gücüne göre değişiklik gösterdiğini söyleyen Derya Gürerk, şöyle devam etti: "Özellikle büyük illerde, inşaat aşamasın­daki marka konut projelerinden yatırım amaçlı olarak kredi talepleri geliyor. Kurumsal işletim sisteminin uygulandığı 0+1 ve 1+1 dairelerden oluşan otel konseptindeki konut projelerine yatı­rımcılar giderek artan şekilde rağbet gösteriyor. Tüketicilerin oturum amaçlı konut alımlarında ise tercihleri genelde güvenlikli, içinde sosyal tesisleri bulunan site tarzı projelerden yana oluyor. Bu konutlara olan talebin toplam krediler içindeki payı yüzde 35-40'lar seviyesinde bulunu­yor, ikinci el konutlarda ise, özellikle deprem son­rasında inşa edilen yapılar için talepler geliyor."
 
Ortalama vade 72-84 ay
 
Katılım bankalarında konut kredileri­nin yüzde 35'lik kısmını 60 ay vadeli kredi­ler oluşturuyor. 60 ay üstü vadeli krediler ise toplam konut kredilerinin yüzde 20'sini teşkil ediyor. Konut kredilerinde ortalama vade ise 72-84 ay arasında seyrediyor.
 
Bayburt ve Ardahan son sırada yer alıyor
 
Katılım bankalarının konut finansmanı kullandırdığı iller içinde İstanbul, Ankara, Bursa, Kocaeli ve İzmir ilk beşte yer alıyor. Sektördeki tüm bankaların konut kredileri dikkate alındığında ise bu sıralama İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Bursa olarak değiş­mekte. Son sırada yer alan iller ise Bayburt ve Ardahan olarak karşımıza çıkıyor.
 
Tarla alırken de destek oluyor
 
Türkiye  Finans'm gayrimenkul kredileri içerisinde ağırlığı konut kredi­lerinin oluşturduğunu söyleyen Derya Gürerk, "Ticari gayrimenkul kredilerinin payı yüzde 30'larda kalıyor. İşyeri ve ofis kredilerinin yanmda arsa ve tarla alım­larında da destek sağlıyoruz" dedi.
 
Çilingir mortgage ile evinizin kapısını açın
 
Türkiye Finans'ın, konut finansmanı faaliyetlerini 'Çilingir Mortgage' çatısı altında topladığınıı kaydeden Derya Gü­rerk şunları anlattı: "Konut finansmanında sloganımız 'Kendi Evinizin Kapısını Açar'. Cazip kar oranları ve alternatif ödeme planları ile müşterilerimize çeşitli ürünler sunuyoruz. Şu anda devam etmekte olan'Bonus Hediyeli Mortgage Kampanyası' ile 100 bin TL ve üzerinde konut finansmanı kullanan müşterilerimizin 'Happy' kartına, kullandıkları kredi tutarının yüzde 0.l'i kadar bonus yüklüyoruz. Tatilini yazlığında geçirmek isteyenler için 'Dosya Masrafsı Yazlık Mortgage' kampanyamız ile 120 aya varan vade seçeneği sunuyoruz."
 
F5haber

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Yılın ilk çeyreğinde 27,1 milyon yolcu İstanbul'daki havalimanlarından uçtu
  • 25.04.2024 16:52

Yılın ilk çeyreğinde 27,1 milyon yolcu İstanbul'daki havalimanlarından uçtu

İstanbul ve Sabiha Gökçen havalimanları, ocak-mart döneminde, geçen yılın aynı d ...

Uludağ'ın kıvrımlı yolları her mevsim çok güzel!
  • 24.04.2024 12:43

Uludağ'ın kıvrımlı yolları her mevsim çok güzel!

Türkiye'nin önemli kış turizmi merkezlerinden Uludağ, her mevsim ayrı güzelliğe ...

Bakan Uraloğlu: "Hızlı tren ağımızı artık Karadeniz'e ulaştıracağız"
  • 28.02.2024 16:08

Bakan Uraloğlu: "Hızlı tren ağımızı artık Karadeniz'e ulaştıracağız"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, hızlı tren ağını Karadeniz'e ul ...

Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem Hattı açıldı
  • 27.02.2024 12:20

Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem Hattı açıldı

İstanbul'un en eski demir yolu hatlarından biri olan Sirkeci-Kazlıçeşme arasında ...

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"
  • 22.02.2024 16:48

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul’da 5.500 ...

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"
  • 15.02.2024 16:32

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul Ticaret ...