maritbet girişmaritbet
Bankalar yapılandırmada yüksek faiz talep ediyor

Bankalar yapılandırmada yüksek faiz talep ediyor

Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, kredi yapılandırma talebinde bulunan borçlulardan yüksek faizler talep edildiğini belirtti.

Ağaoğlu, yaptığı açıklamada Başbakan Binali Yıldırım'ın bizzat açıklama yaparak duyurduğu, tüketici kredisi ve kredi kartı borçlarının 72 aya kadar vadeyle yapılandırılmasına yönelik projenin bankalar tarafından engellendiğini iddia etti.

Başbakan Yıldırım'ın açıklamasının ardından kredi işlemleri ve kredi kartları hakkında değişiklik içeren yönetmeliklerin 27 Eylül'de Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlatan Ağaoğlu, borçlarını yapılandırarak ödemek için bankalara koşan milyonlarca insanın umutlarının kırıldığını ifade etti.

Ağaoğlu, yaklaşık 11 milyon kişinin 260 milyar liralık borcunun yapılandırılması fırsatının önüne engeller çıkarıldığını savunarak, "Çünkü yönetmelikte hangi tür kredi kartı ve tüketici kredisi borçlarının yapılandırılacağı, faiz oranının kaç olabileceği belirtilmediği gibi borçların yapılandırılması için emredici hüküm de bulunmuyor. Yani yönetmelik bu projede bankalara geniş inisiyatif tanıyor. Gelen şikayetlerden anlaşılıyor ki bankalar kendilerine tanınan bu inisiyatifi kullanırken ödeme kolaylığı sağlayacaklarına başvuran tüketicilere adeta dik bir yokuş göstermektedirler. Yapılandırma talebinde bulunan borçlulardan şu anda aylık yüzde 2,02'e varan yüksek faizler talep edilmektedir. Bu oran günümüzdeki kredi faiz oranlarının neredeyse iki katıdır. Yani faiz bindiriyorlar. Bize ne yapması gerektiğini soran borç yapılandırması arayışındaki insanlara verecek cevap bulamıyoruz." diye konuştu.

"Yapılandırma konusu ilk sırada"

Son günlerde gelen tüketici şikayetlerinde, yapılandırma konusunun ilk sıraya oturduğunu belirten Ağaoğlu, "Görülüyor ki bankalar yönetmeliği okumuşlar ancak ruhunu anlayamamışlar. Oysa bu yönetmeliğin ruhunda borç sarmalında yaşam mücadelesi veren bu milletin fertlerinin 15 Temmuz günü darbe kalkışması karşısında ortaya koyduğu kahraman duruş ve kararlılığa şükran duygusunun yansıması vardır." ifadelerini kullandı.

Burada tüketicilerin yanında olunması gerektiğine dikkati çeken Ağaoğlu, "Bu yönetmelik, tankların önüne yatarak canını hiçe sayan onurlu insanların ödemekte zorlandıkları taksitlerini 72 ay vadeye yayarak borç yükü altında ezilmekten kurtarma amacını taşımaktadır. Ne yazık ki, bankalar bankacılık sektörünün aktörleri bu ruhu kavrayamamış, ticari mantıkla yaklaşmışlardır." dedi.

"Bazı bankalar tefecilerin kulaklarını çınlattı"

Ağaoğlu, bankaların yapılandırma için başvuran tüketicilere, onların durumuna göre cevaplar verdiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Tüketicilere umutları kırık, boynu bükük halde kapı gösteriliyor. Tüketici zorlanarak da olsa kredi kartının asgarisini ödediğini söylüyorsa, ona sadece temerrüte ve icraya düşmüş borçların yapılandırılabildiği, karşılarındaki kişi aksi durumda yani temerrüte düşmüş veya icralık olmuş ise ona da bu yapılandırmayı ödeme gecikmesi olmayan canlı kredilere uygulayabildiklerini bildiriyorlar hatta bazı banka görevlilerince böyle bir durum olmadığı 72 ay yapılandırmanın medya tarafından uydurulduğunu ifade eden tüketici şikayetleri geliyor."

Ağaoğlu, yapılandırma talebinde ısrar eden tüketicilerin bankaların fahiş faiz oranlarıyla karşılaştığını ifade ederek, "Öyle ki, piyasadaki en yüksek faiz olan kredi kartı temerrüt faiz oranını yani aylık 2,52'yi talep bazı bankalar tefecilerin kulaklarını çınlattı. BDDK, sahaya inip, oyunun kurallarını belirlemeli." dedi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Maketten konut satışında iskan şartı talebi!
  • 11.03.2022 16:43

Maketten konut satışında iskan şartı talebi!

Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, TBMM'de görüşülen tüketici düzenl ...

Konut kredi kullanımı 305 milyar lirayı aştı!
  • 10.03.2022 17:47

Konut kredi kullanımı 305 milyar lirayı aştı!

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından yayımlanan haftalık b ...

Konut kredisi hacmi 300 milyar TL'yi aştı!
  • 18.02.2022 09:01

Konut kredisi hacmi 300 milyar TL'yi aştı!

Tüketici kredileri tutarı, 11 Şubat itibarıyla 856 milyon lira artarak 778 milya ...

ABD'de konut kredi borçlarında 887 milyar dolarlık ürküten artış!
  • 10.02.2022 08:36

ABD'de konut kredi borçlarında 887 milyar dolarlık ürküten artış!

Konut kredileri kaynaklı borçlar 2021'de bir önceki yıla göre 887 milyar do ...

Konut kredisi kullanımı 275 milyar TL seviyelerinde seyrediyor!
  • 05.02.2022 09:23

Konut kredisi kullanımı 275 milyar TL seviyelerinde seyrediyor!

Bankacılık sektörünün toplam mevduatı, geçen hafta 7,4 milyar lira artarak 5 tri ...