maritbet girişmaritbet
Lüks rezidanslardaki kira bedelleri az gösterilince Maliye inceleme başlattı!

Lüks rezidanslardaki kira bedelleri az gösterilince Maliye inceleme başlattı!

İstanbul'un Etiler, Florya, Ataşehir gibi lüks semtlerindeki rezidanslarda kiralar 15 bin liraya kadar çıkıyor. Aidati bile 2 bin lira olan rezidanslara 600 lira kira bedeli gösterilince Maliye inceleme başlattı

 

Kira gelirlerinde  vergi  kaçağına  göz  açtırmayan  Maliye  Bakanlığı,  îstanbul'daki  rezidansların  da  kapısını çaldı.  Etiler, Levent,  Şişli, Florya, Ataşehir,  Bebek  ve Ulus başta olmak üzere îstanbul'un lüks semtlerinde denetimi artıran Maliye, rezidanslardaki sahte kira beyanlarının  da peşine düştü. İlk  incelemelerde, kirası  15 bin  liraya  kadar çıkan, aidati 2 bin lirayı aşan bazı  rezidanslar için  düzenlenen 600-700 liralık  kira kontratları müfettişleri  de şaşırttı. Kira gelirini  piyasa değerinin altında gösteren ev sahipleri hakkında inceleme başlatıldı. 
 
İSTANBUL'DA SAYISI 54 
İnşaatları bu yıl tamamlanacaklarla birlikte sayıları 54'e ulaşan rezidanslar arasında Maya, Süzer Plaza, Polat Tower, Akmerkez, Metrocity, Sellennium Residence, Gayrettepe Residence,  3T, Park Ataşehir en yüksek kiralarıyla başı çekiyor. 
Bu rezidanslarda kiralar 315 bin lira arasında değişiyor. Örneğin Maya'da üç oda bir salon  dairenin kirası 15 bin lirayı geçiyor. 
 
ÜNLÜLERİN TUTKUSU 
Temmuz ayında  çıkan yangınla gündeme gelen Polat Tower'de, Mustafa Sandal, Murat Polat, Beyaz, Ece  Erken, Funda Arar, Sergen Yalçın, Cenk Eren, Emrah gibi ünlülerin de konut ve ofisleri  bulunuyor. Bazı ünlüler konut ve ofislerini  kullanırken,  bazıları  da kiraya  veriyor. 
 
KONFORUN BEDELİ VAR 
özellikle son ydlarda üst gelir grubunun "ev ortamında otel konforu" nedeniyle tercih  ettiği rezidanslarda aidatlar da el yakıyor. Güvenlik, elektrik, bakım, su gibi ana giderleri  kapsayan  aidatlar 500 liradan başlıyor.  
 
3 bin liraya kadar çıkıyor.  Bazı rezidanslarda aidat kira bedeline ekleniyor. Yemek servisi, ev temizliği gibi hizmetleri ise kiracı ödüyor. Göz kamaştıran rezidanslarda buhar banyosu, yoga, sauna, kapalı havuz, Türk hamamı, aerobic, restoran, masaj, yoga gibi hizmetler de veriliyor. Bu binalarda  daire fiyatları  el yakıyor, 450 metrekarelik bir dairenin fiyatı  ortalama 56 milyon dolardan  başlıyor. 
 
ÖNEMLİ  BİR YATIRIM  ARACI 
Kira gelirinin yüksek olması nedeniyle içinde stüdyo daireler gibi 750 metrekarelik geniş konutları da içeren rezidanslar önemli bir yatırım aracı olarak görülüyor. îşte, bu  tabloyu dikkate alan Vergi Denetim Kurulu, Etiler, Ulus, Bebek gibi İstanbul'un lüks semtlerindeki gayrimenkul kiralama ve satış fiyatlarını gerek gazeteden  gerekse internet sitelerinden  topladı. Yüksek  bedelleri ile  dikkat çeken bu  rezidanslar da inceleme kapsamına alındı. Müteahhit ve emlakçıların verdiği ilanlar, kiracılarla yapılan kontratlar ve satış beyanları karşılaştırılmaya  başladı. 
 
ÖNCE UYARI SONRA CEZA 
Tapu müdürlüklerine yapılan beyanlar,  bankacüık sistemi üzerinden yapılan havale, hesaba para yatırma, EFT  gibi işlemler de dikkate alınarak çapraz sorgu yapıldı. Pilot bölge kapsamında yapılan  ilk  denetimlerde  milyonlarca  dolarlık daireler için 600-700 liralık kontrat imzalayanlar yakayı ele verdi. 
 
Maliye yetkilileri, "Bunun gibi örneklerde bazı dairelere çat kapı gidiyoruz. 'Süper lüks, milyonlarca dolarlık dairelerde nasıl 600 liraya oturuyorsunuz?' diye soruyoruz. 'Kuzenimin, amcamın, arkadaşımın, kendisi yurt dışında yaşıyor. Aidat ödemek yerine bana bu fiyata kiraya verdi. Diğer giderleri karşıhyorum' yanıtlarıyla  karşılaşıyoruz"  yorumunu yaptı. 
 
BUYRUN VERGİ DAIRESINE! 
Ancak bununla ikna olmayan vergi müfettişleri bu şekilde  usulsüz beyanda bulunanları vergi dairesine çağırıyor. Yılın başında kira geliri vergisini ödemeyen 1.2 milyon ev sahibine  mektup gönderen Maliye, uyanları dikkate almayanlar hakkında da elektronik hacze başladı. 
 
500 TL ÜZERI 
Mevcut  uygulamada 500 TL'nin üzerindeki kiraların bankaya yatırılması zorunlu. Bankada ev sahibi hesabına havale yapdırken kira butonuna basılıyor.  Ancak incelemelerde gerçek kira bedelini gizleyenlerin  bu butona basmadıkları görüldü. Maliye, kira gelirinin belli bir  sınırını banka vasıtasıyla elde etme eşik değerini gözden geçirme kararı aldı. Yeni bir eşik  değer  belirlenmesi  düşünülüyor.  Bakanlık, tapudan ve belediyeden gelen bilgileri de  güncellerken, bankalarla işbirliğinin kapsamını da genişletecek. Kira ödediği halde başka  hesaplara para aktaranlar da anında tespit edilecek. 
 
SİSTEM NASIL İŞLİYOR?
Gelir İdaresi Başkanlığında bulunan bilgiler kullanılarak oluşturulan kira beyannamesi, internet ortamında yansıtılacak. Beyanname kontrol edildikten sonra eksiklik, hata ve yanlışlıkların bulunması halinde düzeltilip onaylanmasının ardından mükellefin beyanı elektronik olarak alınacak ve beyan edilen vergi otomatik hesaplanıp mükellefin adına tahakkuk ettirilecek.
 
Sistemde kullanılan bilgiler, kira geliri elde eden kişilere ilişkin MERNİS, banka, tapu, sigorta şirketleri gibi kurum ve kuruluşlardan Gelir İdaresi Başkanlığının veri tabanına aktarılan bilgilerden oluşacak.
 
Sistemi kullanma zorunluluğu bulunmayacak. Ancak bu sistem kullanılarak kira beyannamesi daha hızlı, daha güvenilir, daha kolay ve tamamen masrafsız verilecek. Beyanname ayrıca vergi dairesine gidilerek elden veya beyanname düzenleme programı kullanılarak da verilebilecek.
 
Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemine erişim ve uygulama hakkında detaylı bilgiye Gelir İdaresi Başkanlığının "www.gib.gov.tr" adlı internet adresinden ulaşılabilecek.
 
Sistemdeki bilgiler eksik ya da hatalı ise ne yapılmalı
 
Eksik ya da hatalı görülen bilgilerin örneğin banka/PTT bilgisinin eksik veya fazla olması gibi, düzeltilme imkanı bulunacak. Her türlü vergi beyanında olduğu gibi beyan, kişinin düzelttiği ve onayladığı şekilde kabul ediliyor.
 
1-25 Mart tarihleri arasında sistem üzerinden kira beyannamesi verilebiliyor.
Bu sistemi kullanarak internet üzerinden beyannamenin onaylanıp gönderilmesi durumunda tekrar vergi dairesine gidilmesine gerek kalmıyor. Kişinin onaylayıp gönderdiği beyannamede sonradan bir hata yapıldığı fark edildiğinde, bu hata düzeltme beyannamesi ile düzeltilerek tekrar sistem üzerinden gönderilebiliyor..
 
Sistemde, sadece 2011 ve takip eden yıllarda elde edilen kira geliri beyannameleri için hazırlandı.
 
Bu sistem kullanılarak onaylanan kira beyanına ilişkin ödemeler, anlaşmalı bankalardan veya tüm vergi dairelerinden yapılabilecek. Ayrıca internet bankacılığını kullanarak da vergi borcunu ödemek mümkün olacak.
 
Kirasını elden nakit olarak tahsil eden mükelleflerin beyannameleri gelir kısmı hariç olmak üzere önceden doldurulmuş bir şekilde hazırlanıp internet üzerinden mükelleflere yansıtılyor. Mükellefler nakit olarak tahsil ettikleri tutarı beyannamenin ilgili kısımına yazarak beyannamelerini otomatik olarak kendileri doldurmuş oluyor.
 
Habertürk

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Akmerkez, I-REC Yenilenebilir Enerji Sertifikası aldı
  • 31.05.2022 12:10

Akmerkez, I-REC Yenilenebilir Enerji Sertifikası aldı

Uzun yıllardır sürdürülebilirlik alanına yatırım yapan Akmerkez, kullandığı elek ...

KENTSEL DÖNÜŞÜM HAZIRLIĞI
  • 24.01.2012 17:55

KENTSEL DÖNÜŞÜM HAZIRLIĞI

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Ümraniye’de dönüşüm yapılacak maha ...

İşte Akmerkez'in terasındaki permakültür tasarımı
  • 11.09.2015 09:26

İşte Akmerkez'in terasındaki permakültür tasarımı

Türkiye’nin en önemli AVM’lerinden biri olan Akmerkez’in terasını bir permakültü ...

Konut arzı azalıyor, kiralar artıyor!
  • 01.06.2021 11:56

Konut arzı azalıyor, kiralar artıyor!

EVA Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Serkan Bal, konuta talep artış oranı azalsa da, ...

Kıvanç Tatlıtuğ'un Etiler turu!
  • 21.11.2020 14:08

Kıvanç Tatlıtuğ'un Etiler turu!

Elinde alışveriş çantasıyla Akmerkez'e doğru yürürken görüntülenen Kıvanç Tatlıt ...

Oyuncu Hakan Akay'ın AVM turu
  • 26.09.2020 14:24

Oyuncu Hakan Akay'ın AVM turu

Oyuncu Hakan Akay, Akmerkez AVM' de görüntülendi. ...