maritbet girişmaritbet
Katılım bankaları sukuk BES fonlarına koyacak!

Katılım bankaları sukuk BES fonlarına koyacak!

Cari açığa ve ithalat artışına karşı alınan önlemler, bankacılık sektörüne olumsuz yansıdı. Özellikle kredi kullanımı daraldı

 

Cari açığa ve ithalat artışına karşı alınan önlemler, bankacılık sektörüne olumsuz yansıdı. Özellikle kredi kullanımı daraldı.

Katılım bankaları bu daralmayı Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) fonlarına sukuk koyarak aşmayı planlıyor. Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) Başkanı Ufuk Uyan, "Yakında katılım bankaları sukuku BES fonlarına koyacak. Bunlar sektöre bir canlılık getirecek." dedi.

Kredi büyüme oranının 2011'de yüzde 25 olduğuna işaret eden Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) Başkanı Ufuk Uyan,  bu sene yüzde 14-15 bandında bir büyüme olacağı için geçen seneye göre yüzde 10'luk bir daralma yaşanacağını kaydetti. Sektör ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Uyan, kredi ayağı daralsa da bankaların karlarını artırdığını belirtti. Bunda toplanan fonların, bono ve tahvil ihracının önemli rol oynadığını vurguladı. Bankaların

2012'de hem karlarını hem de şube adetlerini artırdığını dile getirdi. Son dönemde kredi tarafında yavaşlama görüldüğünü kaydeden Ufuk Uyan,  "Buna rağmen toplanan fonlarda ciddi büyümeler var. Mevduat dışı kaynakların kullanımı giderek artıyor. Bankaların bono ve tahvil ihraçları da önemli bir hale geliyor. Malum seneler sonra Hazine hem dolar hem TL cinsinden sukuk çıkardı. Bu da kuşku yok olumlu bir şey." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin cari açık sorunu bulunduğunu anlatan Uyan, şunları aktardı:

 "Cari açık, daha evvel 77 milyar dolardı. Şu an 59-60 milyar dolara indi. Bu sorun tabii yapısal önlemler gerektiriyor. Burada tasarrufların artırılması adına finans sektörünün görevi hayati. Çünkü tasarrufların teşviki gibi misyonları var. Bu anlamda Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) Yasası önemli. Bu kaynakların finans sektörüne sunulması, yatırımlara açılması gerekiyor. Cari açık, yapısal önlemlerin yanında ekonomi yönetiminin aldığı tedbirlerle bu seviyeye geldi. Bakın 2011'de kredi büyümesini yüzde 25 dolaylarında idi  2012'de yüzde 14-15 dolaylarında. Bu, TL arzı ve diğer tedbirlerle başarıldı. Dünyada ve Avrupa'da likiditenin bolluğu, finansal kaldıracın fazlalığı göz önünde bulundurulduğunda bu hamle gerekliydi."

Kredi büyüme oranının yüzde 10 daraldığını bildiren Uyan, "Ama hakikaten finans kurumları bu prosesi iyi yönetti. Karlarında geçen seneye göre olumluluk var. Şunu da unutmamak gerek sorunlu alacaklarında da kontrol edilebilir bir artış var." dedi.

"SUKUK İHRACINA TALEP ARTIYOR"

Kira sertifikası olarak bilinen Sukuk yatırımcının ilgi odağı. Sukuk için 2002'den bu yana gerekenlerin yapıldığını belirten Uyan, şöyle devam etti:

  "Ürüne talebin arttığı ortada. Dolar ihracında 5 kat talep var. Bakın 1,5 milyar dolar ihraç yapıldı, Hazine'ye 7,5 milyar dolar talep geldi. TL ihracında da 2 kat talep var.  1,6 milyar TL ihraç yapıldı, bunun 2 katı talep geldi. Yakında katılım bankaları sukuku BES fonlarına koyacak. Bunlar bir canlılık getirecek. Faizsiz bankacılık alanlarında benzer ürünler gelmeli. Benzer ürünler derken tabii Sukuk'un değişik türleri var. Bu  proje finansmanına, yatırımların finansmanına yönelik ihraçlar olabilir. Malezya'da konvansiyonel bankacılık ürünlerine paralel faizsiz ürünler çıkarıldı. Biz bunların ülkeye getirilmesi için çalışmalar başlattık. Malezya Katılım Bankalar Birliği ile protokol yaptık, ürün paylaşımında bulunuyoruz. Biz onlara onlar bizlere ürün veriyor."

"ALTIN KREDİ OLARAK DA SUNULMALI"

Yapılan düzenlemelerin ardından bankalar, yastık altında duran altınları ekonomiye sunmak için yarışa girdi. Bu çerçevede fiziki altın toplarken, karşılığından mevduat hesabı oluşturuyorlar. TKBB Yönetim Kurulu Başkanı Uyan, finans sektöründeki altın mevduatı toplamının 16 milyar TL'yi bulduğunu söyledi. Bunun yüzde 20'sinin hurda altın olduğundan söz eden Uyan, yatırımcıya, "Altından kar payı dağıtılabilir. Öte yandan altının kredi olarak sunulması yönünde faaliyetler yürütülebilir." önerilerinde bulundu. Bankaların topladığı altını kuyumculara verdiğini açıklayan Uyan, bunların altını işleyip sattığını da sözlerine ekledi.

HAZİNE, TÜRK YATIRIMCININ SUKUK İLE FİNANSE EDİLMESİNİN YOLUNU AÇTI

Kuveyt merkezli GT Capital'in Türkiye Partneri Suat Karabulut, körfez sermayesini çekmek için sukukun önemine dikkat çekti. Son10 yılda sukuk aracılığıyla 1,2 trilyon dolarlık varlığın piyasaya sürüldüğünü ifade eden Karabulut, Hazine Müsteşarlığı'nın bu alandaki adımından bahsederek, "1,5 milyar dolarlık sukuk ihracına yaklaşık 5 katı (8 milyar dolar) talep geldi. TL cinsi sukuk ihracına da 2 kat talep geldi. İlgi  Türkiye' ye olan güveni göstermekte olup Türk müteşebbis ve yatırımcılarımızın sukuk ile finanse edilmesi yolunu açmıştır." dedi.

 Körfez ülkelerinde kullanılan ve kira sertifikası olarak bilinen faizsiz yatırım aracı Sukuk, Türk yatırımcılara çalıştayla tanıtılacak. 30 milyar dolarlık Sukuk ihracının teknik alt yapısı 'Sukuk Çalıştayı' ile hazırlanırken  stratejiler ve uygulamalar 22-23 Kasım 2012'de yerli- yabancı 25 profesyonel tarafından iş dünyasına sunulacak. Çalıştaya akademisyenler ve finans uzmanlarının yanı sıra İstanbul Menkul Kıymetler Borsası yetkilileri, reyting şirketleri, uluslararası hukukçular,  yatırım ile menkul kıymetler şirketlerinden temsilciler katılacak.

Ana sponsorluğunu Gulf-Turk Capital (GT CAPİTAL)'in yaptığı toplantıda Türkiye'deki yatırımcıların Sukuk'tan  daha fazla yararlanması için faizsiz yatırım aracı hakkında bilgi verilecek. Çalıştayın ön toplantısı İstanbul Grand Cevahir Otel'de yapıldı. Kuveyt merkezli GT CAPİTAL Türkiye Partneri ve Çalıştay Koordinatörü Suat Karabulut, "Bugün itibariyle Sukuk ihracı dünyada yaklaşık 300 milyar dolarlık hacme ulaşmış olup, global piyasalardaki toplam Sukuk miktarının 2017 yılına kadar 900 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşması öngörülüyor." diye konuştu.

The Lira

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Kiler GYO sukuk ihracına hazırlanıyor
  • 09.02.2014 10:50

Kiler GYO sukuk ihracına hazırlanıyor

Rasim Kaan Aytoğu, "Körfez bölgesinde özellikle Kiler GYO için sukuk konusunda g ...

Mehmet Şimşek: Sukuk ihracı 2007 yılında başlayacaktı!
  • 12.09.2013 13:32

Mehmet Şimşek: Sukuk ihracı 2007 yılında başlayacaktı!

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Finansal Sistemler Forumu’nda yaptığı ...

Katılım bankaları sukuk BES fonlarına koyacak!
  • 22.10.2012 13:55

Katılım bankaları sukuk BES fonlarına koyacak!

Cari açığa ve ithalat artışına karşı alınan önlemler, bankacılık sektörüne olums ...

İslami finansın Avrupa rotasında sukuk rüzgarı!
  • 13.10.2012 12:35

İslami finansın Avrupa rotasında sukuk rüzgarı!

1980'ler ve 90'larda daha çok Ortadoğu ve Asya'nın çoğunluğu müslüman nüfusa sah ...

EMEA bölgesinde kredilere oranlara sukuk oranı yüzde 57 arttı!
  • 11.10.2012 10:06

EMEA bölgesinde kredilere oranlara sukuk oranı yüzde 57 arttı!

Petrol tarafında yaşanan çalkantılı dönem dünyanın en büyük petrol üreticilerini ...

BDDK, sukuku sektörü büyütecek enstrüman olarak görüyor!
  • 25.09.2012 07:40

BDDK, sukuku sektörü büyütecek enstrüman olarak görüyor!

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mukim Öztekin, sukuk gib ...