maritbet girişmaritbet
Ufuk Ay: Kentsel dönüşümden önce ulaşım master planı hazırlanmalı!

Ufuk Ay: Kentsel dönüşümden önce ulaşım master planı hazırlanmalı!

Harita Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Ufuk Ay, Büyükşehir Belediyesi’nin kentsel dönüşüm çalışmasından önce, ulaşım master planını hazırlamasını istedi

 

Harita Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Ufuk Ay, Büyükşehir Belediyesi'nin kentsel dönüşüm çalışmasından önce, ulaşım master planını hazırlamasını istedi.

Kentsel dönüşümün bir mülkiyet dönüşümü olduğunu bu imar uygulamasının uzun vadede insanların geleceğini planlamak olduğunun altını çizen HKMO Bursa Şube Başkanı Ufuk Ay, Kentsel dönüşümün mutlak gerekliliğini savunduklarını ancak, henüz ‘Ulaşım Master Planını' bile tamamlamamış bir kentin sağlıklı dönüşmesinin de pek mümkün görünmediğini söyledi. Kentsel dönüşüm sürecinin iyi yönetilmesi gerektiğini belirten HKMO Bursa Şube Başkanı Ufuk Ay, kentsel dönüşüm sürecinde, sivil toplum örgütleri, meslek odaları ve vatandaşların bu sürecin içinde olmasının çok önemli olduğuna değindi. Kentsel dönüşümün geleceği planlamak olduğunu vurgulayan HKMO Bursa Şube Başkanı Ufuk Ay, kentsel dönüşümün sosyal bir olgu olduğunu, çevre düzenine, tarihi dokuya uygun olması ve tamamlandığında yeni trafik ve çevre sorunları doğurmaması gerektiğini ifade etti. Kentsel dönüşüm sürecinin insanlara daha yaşanabilir ortamlar sağlamak olduğunun altını çizen Başkan Ufuk Ay, “Önemli olan, bu kentte yaşayan insanların daha iyi ortamlarda yaşayabilmesini sağlayan planlamanın yapılabilmesidir. Üst ölçek-alt ölçek plan uyumunun sağlanarak, halkın bilinçlendirilmesi ve kent yaşamına uygun ortamın oluşturulmasıdır. Kentsel dönüşüm ile birlikte kentsel dönüşüm olgusunun var olmasına neden olan mühendislik hizmetlerinden ve planlamadan uzak kaçak yapılaşmayı engelleyecek bir iradenin de ortaya konması gerekir. Kentsel dönüşüm alanlarının o ilin çevre düzeni planı bütününde belirlenerek, yeni çevre sorunları en önemlisi de trafik sorunu doğurmaması gerekir. Kentsel dönüşüm alanları şehrin Ulaşım Master Planlarına işlenerek, raylı sistemleri ve çağdaş toplu ulaşım sistemleri ile entegre olması gerekir” dedi.

Bursa'nın henüz tamamlanmış bir Ulaşım Master Planı'nın olmadığına vurgu yapan Başkan Ufuk Ay, “Kentsel dönüşüm çalışmalarına ana hatları ile bakıldığında yeni oluşturulması düşünülen kentin ekonomik ve sosyal yapısı, tarihi ve kültürel dokusu, teknik ve mimari özellikleri yoğrularak yeni yaşam alanlarının tasarlanmasıdır. Bu tasarımın içerisinde de önemli yeri imar planları tutmaktadır. İmar planlarının yapılması, uygulanması, hak sahiplerine tapularının teslimi projenin başarısında önemli etkenlerdir” diye konuştu.

500 TL KİRA YARDIMI

HKMO Bursa Şube Başkanı Ufuk Ay, kentsel dönüşümde yaklaşık 7 milyon konutun elden geçeceğini ifade ederek, “Evler taşınacak, binalar yıkılıp yeniden yapılacak. Türkiye'de milyonlarca kişi yer değiştirecek. İnşaat süresince kiraya çıkanlara 500 lira kira yardımı yapılacağı söyleniyor. 60 bin liralık bir dairede oturan aile, yapılan dönüşüm sonrasında 90 bin liralık bir konut sahibi olduğunda, aradaki 30 bin liralık farkı kendisi karşılayacak. Bu farkı ödeyebilmesi için de uygun kredi imkanlarından yararlanabilecek. Kullanılacak kredide 5 puanlık faizi devlet karşılayacak. İşyerlerine ise 4 puanlık faiz desteği sağlanacak. Kredinin vadelerinde ve faiz oranlarında konut büyüklüğü belirleyici olacak. Kredi borcu 120, 84 veya 60 aya yayılacak, faiz oranı da o dönemdeki TEFE ile TÜFE'nin ortalamasına göre hesaplanacak. Geri ödemeler inşaatın bitiminden sonra veya kredi sözleşmesinin imzalanmasından 24 ay sonra başlayacak. Eğer bina kaçaksa ya da oturanlar işgalci konumundaysa enkaz bedelini bakanlık verecek. Geri kalan daire bedelini işgalci konumundakiler ödeyecek. Verilen dairenin, eskisinden daha ucuz olması durumunda ise, aradaki farkı devlet karşılayacak. Hesaplamalara göre, risk raporu, yıkım ve enkaz kaldırma maliyeti konut başına 4 bin lirayı buluyor. 7 milyona yakın konut için düşünüldüğünde maliyet milyarlarca lirayı buluyor. Sadece İstanbul'da 2 milyon konutun değişmesinin 400 milyar dolara mal olacağı hesaplanıyor.

Haber Yurdum

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bursa'da dönüşüm projesiyle tarih gün yüzüne çıkıyor!
  • 16.10.2021 10:44

Bursa'da dönüşüm projesiyle tarih gün yüzüne çıkıyor!

Bursa’nın geleceğine damga vuracak Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi Çarşıbaşı Kent ...

Bursa Hanlar Bölgesi'nde düzenleme çalışmaları sürüyor
  • 13.10.2021 16:59

Bursa Hanlar Bölgesi'nde düzenleme çalışmaları sürüyor

Bursa'da, Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi Çarşıbaşı Kentsel Tasarım Projesi kapsa ...

"Kentsel dönüşüm bizim için önemli"
  • 10.09.2018 16:01

"Kentsel dönüşüm bizim için önemli"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "Kentsel dönüşümde yoğunluk artışıyla de ...

Bakan Özhaseki, Bursa'da kentsel dönüşümü inceledi!
  • 25.08.2017 16:39

Bakan Özhaseki, Bursa'da kentsel dönüşümü inceledi!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Bursa'da devam eden kentsel dönüşüm ...

Bursa Nilüfer Sitesi kentsel dönüşümü!
  • 20.07.2017 10:30

Bursa Nilüfer Sitesi kentsel dönüşümü!

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin kentsel dönüşüm kapsamında çalışmaları tüm hızıy ...

Bursa Yıldırım'daki kentsel dönüşümü Recep Tayyip Erdoğan başlattı!
  • 21.08.2013 16:30

Bursa Yıldırım'daki kentsel dönüşümü Recep Tayyip Erdoğan başlattı!

Bursa'nın Yıldırım ilçesindeki kentsel dönüşüm 17 Ağustos 2013 tarihinde Başbaka ...