maritbet girişmaritbet
Trabzon 8 kentsel dönüşüm projesiyle dönüşecek!

Trabzon 8 kentsel dönüşüm projesiyle dönüşecek!

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ile Trabzon Belediyesi işbirliğiyle kentte 8 kentsel dönüşüm projesi uygulaması devam ediyor.

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı ile Trabzon Belediyesi işbirliğiyle kentte 8 kentsel dönüşüm projesi uygulama çalışması devam ediyor.

TOKİ'den yapılan yazılı açıklamada, TOKİ'nin, yürüttüğü projelerle tarihi kentleri yenilemeye devam ettiği, bu amaçla Trabzon'da da çeşitli çalışmaların gerçekleştirildiği belirtildi.

Zağnos Kentsel Dönüşüm Projesini hayata geçirerek "şehre nefes aldıran" TOKİ'nin Tabakhane, Çömlekçi, Pelitli, Çağlayan, Ortahisar ve Yomra Kentsel Dönüşüm Projesi ve Ayasofya Müzesi çevresi yenileme çalışmalarıyla Trabzon'u modern bir çehreye kavuşturduğu ifade edilen açıklamada, şöyle denildi:

"Karadeniz bölgesinin en önemli merkezlerinden biri olan Trabzon, yılların yorgunluğunu üzerinden atıyor. TOKİ'nin yürüttüğü 'Tarihi Kentleri Ayağa Kaldırma' projesine 8 ayrı projeyle dahil edilen Trabzon, modern bir yüze kavuşuyor. Tarih, deniz ve yeşilin iç içe girdiği Trabzon adeta açık hava müzesi gibi. Karadeniz'in en önemli limanlarından birine sahip olan Trabzon, TOKİ ve Trabzon Belediyesi işbirliği ile başlatılan 8 ayrı kentsel dönüşüm ve Tarihi Dokuyu Yenileme Projesi ile adeta yeniden kuruluyor."

Tabakhane'ye yeni bir yaşam bölgesi kurulacak

Zağnos Vadisi'nin 111 milyon liralık kamulaştırma bedeli ödenip, yeşil alan ve açık hava tiyatrosu olarak düzenlendiğinin ifade edildiği açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Proje kapsamında oturulamaz durumdaki eski binalar yıkılarak yerine 870 modern konut yapıldı. Zağnos Vadisine benzerliğiyle dikkati çeken Tabakhane bölgesi de TOKİ-belediye işbirliğiyle yıkılarak yerine yeni bir yaşam alanı kurulacak. 131 milyon lira kamulaştırma bedeli ödenecek olan proje sonunda alandaki gecekondu ve çarpık yapılaşma ortadan kaldırılarak rekreasyon alanları ile konut ve ticaret alanları oluşturulacak. Tabakhane Kentsel Yenileme Projesinde zemin etüt çalışmaları tamamlanırken, projelendirme çalışmaları devam ediyor."

Kentsel dönüşüm ve toplu konut projesi yapılacak

Çalışmalardan birinin de Çömlekçi Mahallesi'nin tamamı, Boztepe, Esentepe, Değirmendere, Kaymaklı ve Sanayi Mahallesi'nde kısmen gerçekleştirilmesi düşünülen Kentsel Dönüşüm ve Toplu Konut Projesi olduğu belirtilen açıklamaya, şöyle devam edildi:

"Ön protokolü imzalanan proje, kentsel yenileme alanı ile kentsel yenileme etkilenme bölgesi olmak üzere iki bölgeye ayrıldı. Çağlayan Belediyesi ile TOKİ tarafından ortaklaşa yürütülen Çağlayan Kentsel Yenileme Projesi

 kapsamında yapılması düşünülen 96 konut ile sağlık ocağının ihalesi TOKİ tarafından 14 Aralık 2010 günü gerçekleştirilecek. Trabzon'un tarihi kimliğini yansıtan en önemli yapılardan biri olan Ayasofya Müzesi'nin bulunduğu bölge de TOKİ ve belediye işbirliğiyle yenileniyor. Ayasofya Müzesi etrafındaki tarihi doku korunarak bölgedeki eskiyen yapılar ortadan kaldırılacak. 34 milyon lira kamulaştırma bedeli bulunan proje, bölgede oturanlarla varılacak uzlaşma neticesinde başlatılacak."

Diğer projeler neler?

Açıklamada, Trabzon'a nefes aldıracak projelerden birinin de Pelitli Kentsel Yenileme ve Gecekondu Dönüşüm Projesi olduğu, bölgede oturanlarla yürütülen uzlaşma ve konut tipi belirleme sürecinin devam ettiği vurgulandı.

Belediye ile TOKİ arasında ön protokolü imzalanan 183 hak sahibini kapsayan Yomra Kentsel Yenileme ve Gecekondu Dönüşüm Projesi çerçevesinde ise proje alanı ile ilgili zemin etüt ve değerleme raporlarının incelendiğine dikkat çekilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"TOKİ, sur içinde pek çok anıtsal ve sivil mimari örneği barındıran Ortahisar, Pazarkapı ve Gülbaharhatun Mahallesi'ni kapsayan yaklaşık 16 hektar alanda yenileme çalışması başlattı. Yenileme alanı dahilinde kalan yapıların bölgenin gelişimine uygun olarak yeniden inşa ve restore edilmesini sağlamak için belediye ile ön protokol imzaladı."

Kentsel dönüşüm toplantısı Trabzon'da yapılacak

Açıklamada, TOKİ ve Trabzon Belediyesinin birlikte yürüttüğü projeler hakkında iş adamlarını bilgilendirmek amacıyla MÜSİAD tarafından Trabzon Novotel'de yarın Kentsel Dönüşüm Toplantısı yapılacağı bildirildi. Toplantıya, TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Müsteşarı Önder Kıraç, VARYAP Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Varlıbaş ile MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan ve sektördeki diğer temsilcilerin katılacağı kaydedildi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Hatay Payas'ta inşa edilen deprem konutlarının örnek dairesi yayında!
  • 20.02.2024 11:54

Hatay Payas'ta inşa edilen deprem konutlarının örnek dairesi yayında!

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Hatay'ın Payas ilçesinde afetzedel ...

Hatay Payas'ta teslim edilen deprem konutlarının örnek dairesi yayında!
  • 20.02.2024 11:20

Hatay Payas'ta teslim edilen deprem konutlarının örnek dairesi yayında!

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Hatay'ın Payas ilçesinde afetzedel ...

Hatay Payas'ta 256 deprem konutu hak sahiplerine teslim edildi
  • 19.02.2024 17:31

Hatay Payas'ta 256 deprem konutu hak sahiplerine teslim edildi

Hatay'ın Payas ilçesinde afetzedeler için yapılan konutlar törenle hak sahipleri ...

Adıyaman'da 29 köy konutunun anahtarları hak sahiplerine teslim edildi
  • 19.02.2024 16:13

Adıyaman'da 29 köy konutunun anahtarları hak sahiplerine teslim edildi

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'te meydana gelen depremlerden etkilenen Adıy ...

 Deprem kuşağı üzerindeki Bingöl'de 20 yılda 5 bin 993 güvenli konut yapıldı
  • 13.02.2024 15:27

Deprem kuşağı üzerindeki Bingöl'de 20 yılda 5 bin 993 güvenli konut yapıldı

Türkiye'nin deprem açısından riskli illeri arasında yer alan Bingöl'de yıkılan r ...

Elazığ'da 1374 deprem konutu ay sonunda tamamlanacak
  • 22.12.2023 18:51

Elazığ'da 1374 deprem konutu ay sonunda tamamlanacak

Elazığ'da Toplu Konut İdaresi Başkanlığınca (TOKİ) inşasına başlanan 2 bin 936 d ...