maritbet girişmaritbet
Tevfik Göksu: Kentsel dönüşüm hayat kurtarmaya yönelik, bizde yapmak zorundayız!

Tevfik Göksu: Kentsel dönüşüm hayat kurtarmaya yönelik, bizde yapmak zorundayız!

Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, Belediye Meclis Üyelerini ilçede yürütülen Kentsel Dönüşüm çalışmaları hakkında bilgilendirdi. Göksu, “Kentsel dönüşüm, tamamıyla hayat kurtarmaya yöneliktir ve biz bu hayatı kurtarmak zorundayız” dedi

 

Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, Belediye Meclis Üyelerini ilçede yürütülen Kentsel Dönüşüm çalışmaları hakkında bilgilendirdi. Göksu, “Kentsel dönüşüm, tamamıyla hayat kurtarmaya yöneliktir ve biz bu hayatı kurtarmak zorundayız” dedi.

Esenler Belediye Meclisinin Ocak ayı toplantılarının ikinci birleşiminde Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, ilçede yürütülen kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında meclis üyelerine bilgi verdi.

Esenler Belediyesi Meclis Salonu'nda gerçekleşen meclis toplantısı,  Meclis Başkanı Birol Hacıoğlu'nun Başkanlığı'nda yapıldı. Bir önceki toplantıya ait tutanak özetinin okutulmasıyla başlayan meclis toplantısında Esenler'de yürütülen kentsel dönüşüm projeleri hakkında bir sunum yapan Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu,  kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında yapılan tüm çalışmaları tek tek anlattı. Kentsel dönüşüm denildiği zaman her kafadan bir ses çıktığını, herkesin bir şeyler söylediğini belirten Göksu, kentsel dönüşüm konusunda çok hassas bir çizgi üzerinde olduklarını söyledi. Şu anda Esenler'in kentsel dönüşüm konusunda Türkiye'de 1 numara olduğunu dile getiren Göksu, ilçede 6 bölgede çalışmalara devam ettiklerini söyledi. Kentsel dönüşüme başlıyorum dediğiniz an, kazmayı vuracağınız süre minimum 2 yıl olduğunu söyleyen Göksu, bu 2 yıl içinde 11 aşamalı işi bitirmek gerektiğini söyledi. Bu bağlamda Esenler Belediyesi'nin kentsel dönüşüm çalışmalarını kamu endeksli bireysel dönüşüm ve plan endeksli kentsel dönüşüm çalışmaları olmak üzere 3 perspektifte yaptıklarını söyleyen Göksu, Esenler Belediyesi'nin yürüttüğü kentsel dönüşüm çalışmalarının büyük bir bölümünün kamu endeksli olduğunu ifade etti.  Kentsel dönüşüm çalışmalarını İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), TOKİ ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile birlikte yaptıklarını söyledi. Oruçreis, Turgutreis, Çiftehavuzlar, Havaalanı, Tuna Mahalleleri ile Dörtyol Meydanı olmak üzere toplam 6 bölgede yürütülen kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında bilgi vererek konuşmasına devam eden Göksu, Havaalanı Mahallesi ve Tuna Mahallelerinin Türkiye'de Bakanlar Kurulu kararıyla ilk riskli bölge ilan edilen riskli bölgeler olduğunu söyledi.

Turgutreis Mahallesinde ise ne bir kentsel dönüşüm yasasıyla da ne de 6306 sayılı yasayla dönüşüm alanı ilan edilmeden, kentsel dönüşüm yaptıklarını ifade eden Göksu, Büyükşehir Belediyesinin kanunun kendisine verdiği yetkiyle  Esenler Belediyesi'nin de ilçe belediyelerine verilen yetkiyle Turgutreis Mahallesi'nde kentsel dönüşüm çalışmalarını yürüttüklerini söyledi.

Oruçreis'te Mahallesi'nde yaşanan 17 bin metrekarelik kayıp arsa sorunu da dikkat çeken Göksu, tapusu olup da toprağı olmayanların veya toprağı olup da tapusu olmayan vatandaşlarla ilgili kapsamlı bir çalışma yaptıklarını söyledi.

Çiftehavuzlar Mahallesi'nde de vatandaşı kiraya çıkarmak istemediklerini söyleyen o bölgede 13 bin metrekarelik bir askeri tahsisli alan olduğunu ve TOKİ'nin 13 metrekarelik alan için TSK'ya  6 tirlyon para ödediğini kaydederek, alanın TOKİ'ye devrinden sonra Çiftehavuzlarda konutları yapacaklarını ve vatandaşları o konutlara transfer etmeye başlayacaklarını söyledi. Çiftehavuzlar'da fazla konut üretmek istediklerini de sözlerine ekleyen Göksu,  Mimarsinan, Namık kemal ya da Nene hatun Mahallesi'nden adacıklar kaldırmak istediklerini söyledi.

ESENLER HALKI ESENLER SİYASETÇİLERİNİN ÖNÜNDE

Gerek Oruçreis gerekse de Çiftehavuzlar Mahallesi'nde Esenler Belediyesi olarak bütün hakları vatandaş lehine feragat ettiklerin vurgulayan  Göksu, Esenler'de vatandaşların kentsel dönüşüme büyük destek verdiklerine dikkat çekerek şöyle konuştu:

“Allahtan Esenler halkı, Esenler siyasetçilerinin çok önünde. Daha bizimle resmi sözleşme imzalanmadan sadece güvenle binaların yüzde 50 si boşaldı gitti sormadı ne olacak diye ve biz şu anda yıkıma yetişemiyoruz. Ben bu kadar hızlı vatandaşın boşaltacağını düşünmüyordum.  Ama hamdolsun. Öylesine bir güven var ki vatandaş evini boşalttı” diye konuştu.

DÖNÜŞÜM YAPMAKTAN BAŞKA ÇIKIŞINIZ YOK

Dörtyol Meydanında 3 ayrı bölgede dönüşüm çalışmalarına ışık tutan Göksu,  bu bölgedeki dönüşüm için vatandaşla sözleşmelerin yüzde 88'inin bittiğini söyledi. Bu proje kapsamında Adnan Büyükdeniz Dijital Kütüphanesi'nin olduğu bölgede Saraybosna'daki baş çarşıyı aynen inşa edeceklerini belirten Göksu, Kiptaş'la birlikte yapılacak projeden kazanılan parayla Esenler'de okul yapılacağının altını çizdi.

“Şunu herkes bilsin ki, Esenler adına kim konuşuyorsa, bugün Esenleri yönetenler konuşanlardan çok daha hassas ve çok daha hesap verebilir Allah izniyle” diyen Göksu, Esenler'de şu anda halkın yüzde 78 inin kentsel dönüşüm istediğini söyledi.

Esenler'deki binaların yüzde 85i riskli olduğuna dikkat çeken Göksu, “ Dönüşüm yapmaktan başka çıkışınız yok. Burada hep birlikte bir seferberlik gerekiyor” dedi.

“Kentsel dönüşüm tamamıyla hayat kurtarmaya yöneliktir ve buz bu hayatı kurtarmak zorundayız” diyen Göksu, Esenler'de en ciddi sorunlardan birinin de  donatı alanları üzerinde yapılar olduğunu ifade etti. İlçede 25 bin 770 tane donatı alanı üzerinde yapı olduğunu söyleyen Göksu, bu sorununu çözmek için önce okul alanlarıyla başladıklarını ve askeri bölgede 72 bin metrekarelik alanın tahsisiyle ilgili son noktaya geldiklerini söyledi. Okul alanlarındaki konutları oraya transfer edip okul alanlarını açacaklarını söyleyen Göksu, çalışmaların devam ettiğini ifade etti.

Kentsel dönüşümle ilgili başka riskli alanlar da olduğunu; ancak süreci bekletmeye almak durumunda oldukları söyleyen Göksu,  mevcut projeleri bitirdikten sonra Esenler'i kendi içinde dönüşümü sağlayacak hale getirmek istediklerini söyledi.

Göksu'nun konuşmasının ardından meclis üyelerinin sorularını cevaplamasından sonra Meclis toplantısına geçildi ve gündem maddeleri görüşülerek karara bağlanarak son buldu.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"İstanbul'da 300 bin konutu dönüştürerek tarihi bir başarıya imza attık"
  • 20.08.2022 09:54

"İstanbul'da 300 bin konutu dönüştürerek tarihi bir başarıya imza attık"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bugüne kadar İstanbul'da 300 bin konutu dönüştürerek ger ...

Esenler'de 60 bin konutluk dönüşüm başlıyor!
  • 17.08.2022 09:43

Esenler'de 60 bin konutluk dönüşüm başlıyor!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Türkiye'nin en büyük ...

Göksu: 'Kentsel dönüşüm, Esenler'in gündeminde'
  • 23.02.2018 16:06

Göksu: 'Kentsel dönüşüm, Esenler'in gündeminde'

Kentsel Dönüşüm Kongresi'nde konuşan Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göks ...

Mehmet Tevfik Göksu, Ömür İstanbul'u anlattı!
  • 22.09.2017 16:30

Mehmet Tevfik Göksu, Ömür İstanbul'u anlattı!

Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, katıldığı Ömür İstanbul lansmanınd ...

Mehmet Tevfik Göksu, Esenler'in dönüşümünü anlatıyor!
  • 22.09.2017 15:21

Mehmet Tevfik Göksu, Esenler'in dönüşümünü anlatıyor!

Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, kentsel dönüşüm kapsamında inşa ed ...