maritbet girişmaritbet
Sur, Cizre ve Silopi'yi TOKİ dönüştürecek!

Sur, Cizre ve Silopi'yi TOKİ dönüştürecek!

Fatma Güldemet Sarı, TOKİ ve ilgili kurumlarla birlikte Sur, Cizre ve Silopi'yi dönüştüreceklerini açıkladı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, terör örgütünün saldırıları dolayısıyla harap olan Diyarbakır'ın Sur ilçesine ilişkin, "Sur içi bölgesi kentsel sit alanıdır ve kentsel sit alanı çerçevesinde korunması gereken bir bölgedir. Kültür ve tabiat varlıklarımızla birlikte Kültür ve Turizm Bakanlığımız ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın ortak çalışmasıyla burada tarihi dokusunu koruyacak bir çalışma yapılacaktır" dedi.

"Yapı Malzemeleri Piyasa Gözetim ve Denetimi Mobil Sisteminin 81 İle Yaygınlaştırılması Programı"na katılan Bakan Sarı, program öncesi girişte gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Terör operasyonlarının aralıksız sürdüğü Şırnak'ın Cizre ve Silopi ile Diyarbakır'ın Sur ilçelerinde harap olan evlere yönelik ne tür projelerin hayata geçirileceği sorusu üzerine Bakan Sarı, "Kentsel dönüşüm projelerimiz çerçevesinde riskli bölgelerde zaten dönüşüm çalışmamız Türkiye genelinde var. Sur, Cizre, Silopi gibi ilçelerimizde de operasyonların en kısa zamanda biteceğini düşünerek oraya da bir zarar tespit ekibi göndererek durum tespitini yapacağız. İçişleri Bakanlığımızla görüşerek özellikle o bölgelerde kentsel dönüşüm ihtiyacı gerçekleşiyorsa bu ihtiyacı Bakanlığımız, TOKİ ve ilgili kurumlarla beraber en kısa sürede gerçekleştirme noktasında çalışmaları başlatacağız" dedi.

"SUR İÇİNDEKİ ÇALIŞMA RANT AMAÇLI DEĞİL"

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde tarihi surların bulunduğu kısmın "kentsel sit alanı" ilan edildiğini hatırlatan Bakan Sarı, 2012 yılında dönemin belediye başkanı ve belediye meclis üyeleri tarafından koruma amaçlı imar planının gerçekleştiğini belirtti. Bakan Sarı, o günden bugüne kadar imar planı uygulamaya geçirilmediği için Sur içi bölgesinin gecekondu yapılaşmasının temizlenemediğini vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Bugün o bölgeden bize gelen haberler sanki Sur içinde TOKİ yapılaşması bir rant amaçlı yapılaşma olacakmış gibi o bölge halkının yanlış yönlendirildiğine dair bilgiler alıyoruz. Sur içi bölgesi kentsel sit alanıdır ve kentsel sit alanı çerçevesinde korunması gereken bir bölgedir. Kültür ve tabiat varlıklarımızla birlikte Kültür ve Turizm Bakanlığımız ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın ortak çalışmasıyla burada tarihi dokusunu koruyacak bir çalışma yapılacaktır. Kesinlikle bu çalışma rant amaçlı bir çalışma değildir. Bu süreci geçmişte zaten karar verilmiş olan bir koruma planını farklı şekilde değerlendirip gündeme getirerek kullanılmaması gerektiğini düşünüyorum. Sur içi bölgemizin hem kültür mirasımız hem tarihi ve inanç mirasımız anlamında canlanması, Türkiye'nin en önemli turizm alanı haline gelmesi için de elimizden gelen çalışmayı yapacağımızı söylüyoruz zaten. Burada bir rehabilitasyon çalışması gerçekleşecektir. Bu bölgelerde sadece kent, bina anlamında değil eğitim, sağlık, her türlü alanlarda burada bir rehabilitasyon çalışması gerçekleşecektir."

"YASADA BELİRTİLEN ÇERÇEVEDE YAPILACAK"

Ödenek kısmının ilgili bakanlıklarla ilgili bir durum olduğunu söyleyen Sarı, "Yasada belirtilen çerçevelerde yapılacaktır. Bizim görevimiz başka illerde, ilçelerde nasıl yapıyorsak kentsel dönüşüm alanlarının tespiti, imar planı düzenlemelerinin yapılması, rezerv alanlarının sağlanması ve bu aşanların imara açılması noktasındadır. Rezerv alanları da zaten belirtilmiş olup, Sur ilçemizin dış mahallerinde de TOKİ veya başka kurum aracılığıyla yapılabilir bu. Bu alanlarda olacaktır. Rezerv alanlarında konut inşası yapılacaktır" ifadelerini kullandı.

ŞIRNAK VE HAKKARİ'NİN TAŞINMASI

Cizre ve Yüksekova'nın il merkezi olmasına yönelik projeye ilişkin olarak ise Bakan Sarı, "Bize bir görev verilirse bunu gerçekleştireceğiz. Geri kalan Sayın Başbakanımız ve İçişleri Bakanlığımızın bilgisi dahilinde gerçekleşecektir. Biz bir talimat gelirse yapmamız, üzerimize düşen görev olursa bunları yaparız" dedi.

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Diyarbakır'ın Sur ilçesi yenilendiğinde böyle olacak!
  • 22.03.2017 11:11

Diyarbakır'ın Sur ilçesi yenilendiğinde böyle olacak!

Geçen yıl PKK'lı teröristlerce saldırılara maruz kalan ve adeta talan edilen Diy ...

Sur'da terör mağduru aileler evlerine kavuşuyor
  • 17.10.2018 14:07

Sur'da terör mağduru aileler evlerine kavuşuyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca Diyarbakır'ın Sur ilçesinde, terör mağduru aile ...

Yeni Sur, göz kamaştıracak!
  • 27.03.2017 11:23

Yeni Sur, göz kamaştıracak!

Terör örgütü PKK'nın yakıp yıktığı kentlerden biri olan Şırnak yeniden inşa edil ...

Sur'da projeler bir bir hayata geçiyor
  • 24.01.2017 13:48

Sur'da projeler bir bir hayata geçiyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Sur Belediyesince haz ...

Silopi'deki kentsel dönüşüm startı veriliyor
  • 29.03.2016 11:22

Silopi'deki kentsel dönüşüm startı veriliyor

Şırnak'ın Silopi İlçesi'nde teröre karşı düzenlenen operasyonların bitmesinin ar ...

Sur'da 'kentsel koruma ve yenileme' çalışması
  • 13.03.2016 16:02

Sur'da 'kentsel koruma ve yenileme' çalışması

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde önemli çalışmalara b ...